A – Å Sous vide (temperatur og tid)

Sous vide er fransk og betyr «under vakuum». Det er en måte å tilberede maten på, hvor maten vakuumeres og legges i vannbad med jevn temperatur.  Siden vann leder varme bedre enn luft, varmes maten fortere enn i ovn på tilsvarende temperatur. Temperaturen i vannbadet er også lettere å holde konstant. Metoden brukes til langsom koking, og gjør underverker for de mindre møre kjøttstykkene. Maten varmes sakte til riktig temperatur, uten at de blir for varme ytterst. Maten blir saftigere og bedre, siden det ikke blir noe væsketap. Siden metoden ikke gir stekeskorpe eller smaken steking gir, brunes ofte maten raskt i etterkant.

Sous vide har blitt veldig populært, også i private hjem. Jeg kjenner ganske mange nå, som enten har kjøpt sous vide eller sous vide-sirkulator, som kan brukes i et hvilket som helst kar.

Alle typer mat som skal i sous vide, har sin perfekte temperatur og tid:

Temperaturer og tider:

RÅVARE:TEMPERATUR:TID:LINKER:
EGG:
Posjert/bløtkokt7515 min
FISK OG SKALLDYR:
Breiflabb5430 minOppskrifter
Kveite5235 minOppskrifter
Laks4525 minOppskrifter
Lutefisk5050 min
Torsk5530 minOppskrifter
Steinbit5035 minOppskrifter
Kamskjell5230 min
GRØNNSAKER:
Bakepoteter843 timer
Gulrøtter8450 min
Maiskolber8440 min
Mandelpoteter841,5 time
FUGL:
Andebryst581,5 timeOppskrifter
Due582 timer
Fasanbryst63,51,5 time
Kalkunbryst615 timerOppskrifter
Kalkunlår633,5 time
Kyllingbryst611 timeOppskrifter
Kyllinglår654 timer
Rype581,5 time
KJE:
Lår584 timer
Bog708 timer
LAM:
Baron542 timer
Carré563 timer
Koteletter562,5 timeOppskrifter
Lår606 timerOppskrifter
Stek5820 timerOppskrifter
Skank6048 timer
STORFE:
Bryst5872 timer
Culotte569 timerOppskrifter
Entrecote573 timer
Haler60100 timer
Indrefilet541 timeOppskrifter
Kalvefilet521 timeOppskrifter
Kjaker6272 timerOppskrifter
Mørbrad518,5 timer
Oksestek, langtidsstekt5548 timerOppskrifter
Ytrefilet562 timerOppskrifter
SVIN:
Buklist6536 timer
Indrefilet581,5 timerOppskrifter
Kjaker5824 timer
Pattegris584 timer
Ribbe6024 timer
Ytrefilet602 timer
Pulled pork6224 timer
Steik6010 timerOppskrifter
Spareribs6236 timer
VILT:
Elg indrefilet52-541 timeOppskrifter
Elg ytrefilet52-541,5 time
Elgstek584 timer
Hjort indrefilet522 timer
Hjort ytrefilet522,5 timerOppskrifter
Hjortelegg5624 timer
Hjortestek573 timer
Reinsdyr indrefilet5440 min
Reinsdyr ytrefilet5445 min
Reinsdyrstek553 timer
Reinsdyr mørbrad562 timerOppskrifter
Rådyr indrefiletIkke anbefalt
Rådyr ytrefiletIkke anbefalt
Rådyrstek587 timer

Du finner oppskrifter på mat laget i sous vide her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ceviche

Ceviche er en rett fra Argentina, der fisken blir “kokt” i syren fra lime. Den smaker deilig som en forrett, som en del av et tapasmåltid eller en liten lunsj. Det er viktig at fisken er veldig fersk. Jeg bruker alltid Salma, som er vakumpakket.

Denne oppskriften er passe til 8 personer, som forrett.

Ceviche
Ceviche

400 g laks

1 pk ferske, argentinske villreker

Saften av 1 lime

1 rød chili, finhakket

1/2 mango i terninger

1 finstrimlet vårløk

1 liten potte koriander, kun blader.

Skjær laksen i tynne skiver og legg dem over i porsjonsskåler. Risle over godt med limesaft. Dryss over resten av ingrediensene og sett kaldt i minimum 1 time. Om du foretrekker laksen helt “gjennomkokt”, kan det stå over natten.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

En sniktitt inn på 101

En sniktitt inn på 101 er en titt i på soverommet vårt. Soverommene er ofte de rommene som får minst oppmerksomhet. Det burde kanskje ikke være sånn, siden vi tilbringer jo mange timer der. Jeg fornyer hovedsoverommet vårt ganske ofte. Jeg har malt veggen i en nøytral farge, så jeg kan bytte på med tilbehøret etter årstid og humør. Akkurat nå er det oransje og sort som gjelder.

Mannen i huset har montert ledlyslist bak hodegjerdet. Det gir behagelig, dempet lys i rommet.

Sengetøyet er fra Høie.

Lampene fant jeg i en nettbutikk, lampeskjermene er fra Lene Bjerre og de fine heklebrikkene kommer fra «Lises lille heklenål», som du finner på Facebook.

Gardinene er spesialsydde liftgardiner, som også er i nøytrale farger, som passer til det meste.

En sniktitt inn på 101
En sniktitt inn på 101

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Injera

Injera er en pannekake fra pannekaker fra Etiopia og Eritrea, som er laget av teffmel. Om du ikke får tak i det, kan du bruke 50/50 hvetemel/byggmel. Injera brukes som tilbehør til mange retter i Etiopia og Eritrea og de stekes kun på den ene siden.

Ingredienser til injera som skal brukes samme dag:

1,25 dl teffmel

1 dl varmt vann

3/4 ts gjær

1/4 ts lønnesirup

1/4 ts salt

1 ts eddik

1/4 ts bakepulver

Visp sammen mel med halvparten av vannet og gjær. Dekk til med et håndkle og la det hvile i 1 time. Tilsett resten av vannet, salt, bakepulver og eddik og bland godt.

 

Ingredienser i 2 dagers injera.

1,25 dl teffmel

1 dl varmt vann

1/4 ts salt

1/2 ts gjær

1/4 ts bakepulver

Bland sammen alle ingrediensene. Dekk til med et lett lokk og la røren hvile 2 dager.

Når du er klar til å lage injeraen, fjerner du det mørke vannet på toppen, før du rører godt sammen.

Røren skal være en tynn pannekakerøre. Avhengig av melet, kan det hende du trenger å tilsette mer vann eller mel hvis røren er for tynn.

Hell i 1 ts rapsolje, som fordeles med et papirtørk, så den danner et tynt oljelag i hele pannen.

Lag først en mindre pannekake, så du ser hvordan røren oppfører seg.

Hell ca. 1 dl røren i den varme panna og hell på panna for å få røre over hele.

Når røren er fordelt, vent på at noen bobler dukker opp, og dekk deretter pannen med et lokk for å dampe injeraen i ca. et minutt.

Fjern lokket og la det koke til midten er satt og kantene begynner å trekke seg innover. 3-5 minutter avhengig av størrelse.

Legg injeraen på et bakepapir og la den avkjøles. Kanten kan føles hard når du tar den av varmen, men blir myk når den er kald.

Injera
Injera

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Spania: Sugar & Spice restaurant på La Manga

Sugar & Spice er min favorittrestaurant på La Manga del Mar Menor. Den franske eieren er alltid smilende og hyggelig og det blir nesten alltid fullt der, så det er flere enn meg som liker seg.

De har en helt fantastisk carpaccio, som forrett. Det er en stor porsjon, som gjerne kan spises som hovedrett, eller deles på to. Om du ber om at to skal dele, kommer de med to asjetter i tillegg, så man kan fordele som man vil. Dressingen smaker helt nydelig. Jeg har forsøkt å be om oppskriften, men den er en hemmelighet.

 

Husets vin

Husets vin har vært den samme i mange år og kan trygt anbefales, tross navnet, som jeg synes er morsomt.

Jeg har spist mange av denne restaurantens retter i løpet av årene og alltid vært fornøyd. Jeg vil forøvrig fremheve tunfisktatakien, som min favoritt.

På La Manga kan det være vanskelig å få tak i andre desserter enn de restaurantene kjøper ferdig, men på Sugar & Spice lager de fantastiske pannekakedesserter. På bildet over ser du signaturpannakaka med pære. Den heter sugar & Spice.

Pannekaka på bildet under er med banan og karamell. På begge må du be om å få med is, om du vil ha det.

Dette er alltid en deilig avslutning på måltidet, så det er smart å spare litt plass i magen til dessert.

 

Du finner flere av mine reiser og restaurantbesøk HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ayib

Ayib er hjemmelaget ost fra Etiopia og Eritrea. Den er rask og enkel å lage og det er i tillegg morsomt når su der resultatet så raskt.

2 l melk

1,25 dl sitronsaft

1 klype salt

Varm melken til 85 grader. Hell i sitronsaften. La det hvile i 15 minutter. Hell blandingen gjennom et kaffefilter. Det kommer til å ta litt tid, men osten vil etter hvert ligge igjen i filteret.

Bland med salt og sett kaldt til bruk. Osten holder seg i ca. 3 dager i kjøleskapet.

 

Du finner spennende oppskrifter fra hele verden, inkludert Etiopia og Eritrea her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Berbere

Berbere er en krydderblanding fra Afrikas horn og brukes i Etiopia, Eritrea, Djibouti og Somalia.

1 dl chilipulver

1/2 dl paprikapulver

1 ss cayennepepper

1 ts løkpulver

1 ts malt ingefær

1 ts spisskummen

1 ts malt koriander

1 ts malt kardemomme

1 ts malt bukkehornkløver

1/2 ts hvitløkspulver

1/2 ts malt kanel

1/4 ts malt muskat

1/2 ts malt allehånde

1/2 ts nellik

Knus alt som ikke er finmalt i en morter, bland alt godt sammen og oppbevar i tett boks til du skal bruke det.

Trenger du inspirasjon til oppskrifter fra disse landene? Sjekk her.

Berbere
Berbere

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Norge: Du verden restaurant i Svolvær

Vi har spist lunsj på Du verden i Svolvær. Restauranten er delikat og de rettene vi spiste smakte godt.

Jeg spiste poké bowl med hval og teriyaki. Den inneholdt ris, hval, teriyaki, vårløk, avokado, sjøgress, sesam og koriander og var perfekt etter mine smaksløker. Den eneste feilen med denne retten, var at den var liten og jeg var fortsatt sulten etterpå.

Mannen min spiste fish’n chips. Det var torsk fra Lofoten, som ble servert med pommes frites, tartarsaus og sitron. Denne porsjonen var rikelig, så jeg fikk noen chips, så jeg ble mett.

Du finner flere av mine reiser og restaurantbesøk HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bedre enn sex

Om denne kaken er bedre enn sex, kan vel diskuteres, men god er den. Denne kaken kan med fordel lages dagen før den skal brukes, så den får satt seg litt. Sett den i romtemperatur ca. en time før servering. Pynt med krem og Daimbiter rett før servering.

Kaken:

4 egg

350 g sukker

200 g hvetemel

80 g kakaopulver

2 ts vaniljeekstrakt eller vaniljesukker

2 ts bakepulver

1/2 ts salt

200 g smeltet smør

1,5 dl rømme

1 boks søt, kondensert melk ca 400 g

Gjør klar en springform. Legg i bakepapir, så det blir enklere å få ut kaken av formen.

Smelt smøret og sett det til side, så det blir litt avkjølt. Bland inn rømme og vaniljeekstrakt i smøret. Pisk egg og sukker til luftig eggedosis og bland alle ingrediensene til kaken, bortsett fra den kondenserte melken, forsiktig sammen.

Hell røren i formen og stek den midt i ovnen, på 175 grader varmluft, i 20–30 minutter. Sjekk om den er ferdig med å stikke en kakepinne i den. Det skal ikke feste seg røre til pinnen når kaken er klar. Følg godt med, for kaken bør ikke steke for lenge heller.

Ta kaken ut av ovnen og prikk hull jevnt fordelt over hele, med en kakepinne, spisepinne eller lignende. Hell over den kondenserte melken og pass på at du får melk ned i alle hullene. La kaken avkjøle i noen minutter i romtemperatur, før du setter den i kjøleskapet til den skal pyntes.

Pynt:

3 dl kremfløte

2 doble Daimsjokolader

Rett før servering pyntes bedre enn sexkaken med vispet krem og Daimbiter.

Du finner flere spennende kakeoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hjemmerøkt skrei

Hjemmerøkt skrei smaker godt og kan serveres med mye forskjellig tilbehør, f.eks. eggesmør, ertepuré og potetmos. Den passer også sammen med ovnspoteter og nepestuing.

Vi har mer kjøkkenutstyr enn de fleste hobbykokker, og denne røykemaskinen (sage) ga jeg i gave til mannen i huset sist han hadde bursdag, siden den gamle Abu-røyken hadde takket for seg. Vi bruker den til mye forskjellig, både fisk, kjøtt og ost. Det er vel egentlig bare fantasien som begrenser oss.

Denne gangen ble det skreien som fikk gjennomgå. Det er enkelt å bruke denne maskinen. Legg fisken i en form, dryss over litt salt og trekk plastfolie over. Stikk munnstykket inn i et hjørne og tenn på sponet i røykemaskinen. Vi lot fisken røyke seg i 15 minutter, men det er en smakssak hvor mye røyksmak det skal være.

Den røkte fisken kan serveres med mye forskjellig tilbehør, f.eks. eggesmør, ertepuré og potetmos,

Hjemmerøkt skrei
Hjemmerøkt skrei

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.