Estragonsmør

Estragonsmør smaker deilig i bakt potet og spesielt godt sammen med kylling, svin eller en biff.

1 bunt estragon

2 ss mild eddik

100 g smør (romtemperert)

Salt og pepper

Plukk bladene av estragonen og kjør dem finhakket i blender fint. Rør sammen eddik, estragon og smør. Smak til med pepper. Sett smøret kaldt til det skal brukes. Kan gjerne lages dagen før du skal bruke det.

Estragonsmør
Estragonsmør

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Béarnaisesaus

Hjemmelaget béarnaisesaus smaker fantastisk, men kan kanskje være litt avskrekkende å lage. Det er kjempegøy å sette hjemmelaget béarnaisesaus på bordet, for det er ingen tvil om at den er hjemmeprodusert. Denne oppskriften skal være nok til 4 personer, men det pleier å gå masse av den, så jeg dobler den vanligvis.

3 romtempererte eggeplommer

150 gram smør

2 ts tørket estragon

4 ss vann

2 ss hvitvinseddik

1 finhakket sjalottløk

Salt og pepper


La smøret smelte sakte på lav varme i en liten kjele uten å røre. Til sausen skal vi kun bruke klaret smør, som er den gjennomsiktige blanke delen som blir liggende på toppen.

Ha en liten klatt smør (ikke det smøret vi klaret i forrige punkt) i en annen (liten) kjele. Tilsett sjalottløken, og la dette surre til løken er blank. Tilsett vann, hvitvinseddik og estragon og la det koke inn til halv mengde.

Du har nå tre komponenter som skal blandes, eggeplommene, sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen og klaret smør.

Den sikreste måten å få dette til på, er å blande komponentene over vannbad. Finn frem en kjele som er stor nok til at kjelen med sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen får plass oppi og fyll den med varmt vann. Sett den lille kjelen oppi. Tilsett eggeplommene og bland godt.

Tilsett forsiktig litt og litt av det klarede smøret mens du rører godt (pass på slik at melkestoffene på bunnen ikke blir med).

Smak til med salt og pepper. Ønsker du en tynnere saus, kan du røre inn noen ekstra skjeer med vann på slutten. Pynt med litt frisk estragon.

Béarnaisesaus
Béarnaisesaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Horn

Horn er alltid greit å ha i fryseren. De er svært anvendelige, både med pålegg inni, og som tilbehør til gryteretter og supper.

1 pk gjær

60 g smør

3 dl melk

1 ss sukker

1 ts malt kardemomme

400 g hvetemel

1 sammenvispet egg til pensling

1 ss valmuefrø eller sesamfrø til pynt

Smelt smør, tilsett melk og varm blandingen til den er 37°C. Rør ut gjær i blandingen.

Bland mel, sukker og kardemomme. Bland inn den lunkne melkeblandingen og elt deigen til den er smidig. Tilsett mer mel til deigen er glatt, ikke kleber, og slipper kanten av bakebollen. La deigen heve under plast på et lunt sted ca. 1 time.


Del deigen i to og kjevle runde leiver. Del hver leiv i passe store spisser, rull hver spiss til horn og legg dem på stekebrett. Etterhev under et klede på et lunt sted i ca. 30 minutter.

Pensle med sammenvispet egg og dryss på valmue- eller sesamfrø. Stek hornene midt i ovnen ved 220 grader i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Crumble med rabarbra og jordbær

Crumble med rabarbra og jordbær passer ekstra godt når det er ny rabarbra og ferske, norske jordbær. Du kan også velge om du vil servere den i porsjonsformer eller i en stor form, som jeg har gjort her.

Crumbelen:

200 g sukker

200 g smør

200 g mel

Bland sukker, smør og mel med en håndmikser, til det får en smulete konsistens.

Rabarbrakompotten:

500 rabarbra, i 1 cm biter

1 1/2 dl sukker

2 ss smør

1 ts vaniljesukker

1 ts kanel

Smelt sukkeret og smøret på middels temperatur i en ren stekepanne. Tilsett vanilje, kanel og rabarbra. Stek på lav temperatur til rabarbraen er mør og fin. Smak om det behøves mer sukker. Hell blandingen over i en ildfast form.

1 kurv jordbær, delt i fire

Hell over jordbærene og trykk dem ned i rabarbraen. Strø crumbelen over og stek på 200 grader i ovnen til crumbelen er gyllen.

Server crumble med rabarbra og jordbær med f.eks. vaniljeis.

Crumble med rabarbra og jordbær
Crumble med rabarbra og jordbær

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Cacık – jajik – jajeek – tarator – ταλαττούρι – mast o khiar – ovdukh

Cacık – jajik – jajeek – tarator – ταλαττούρι (talattour) – mast o khiar – ovdukh er samme rett, men navnet er forskjellig ut i fra hvilket land som serverer den.  For å få litt variasjon, kan du tilsette andre ingredienser, som f.eks. valnøtter, fetaost, revet gulrot, eller variere urtene med f.eks. persille eller koriander. Retten er velegnet som dip, eller til meze, som er østlige og sørlige Middelhavs svar på tapas, eller som tilbehør til stekte eller grillede retter av kjøtt eller fisk. Noen land bytter yoghurt med kefir eller blander den også ut med litt vann og bruker den som kald suppe, eller drikker den.

1/2 hvitløksfedd

250 ml yoghurt

1 ts tørket mynte

150 g agurk, skrelt og finhakket

salt

Mos hvitløksfedd med litt salt i en morter. Bland yoghurt, hvitløk og mynte i en bolle. Vend inn agurken og smak til med salt.

Pynt med et mynteblad.

Cacık - jajik - jajeek - tarator - ταλαττούρι (talattour) - mast o khiar - ovdukh
Cacık -jajik – jajeek – tarator – ταλαττούρι (talattour) – mast o khiar – ovdukh

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Da var vidunderet klart til bruk

Da var vidunderet klart til bruk i hagen – en nyanskaffet pizzaovn (som jeg også kan bake brød i)

Vi har pratet om pizzaovn i noen år, men siden kjæresten min fyller 50 i sommer, ble dette en hyggelig overraselse. Jeg bestilte den og trodde det var noen ukers leveringstid, men i løpet av fire dager sto den i gårdsplassen. Vi hadde bestemt oss for hvor den skulle stå, så da var det bare å svinge seg rundt og støpe en plate den kunne stå på og bestille kranbil.

Her er ovnen, klar til bruk. Vi kommer til å kjøpe en skiferplate, som vi skal legge foran ovnen.

Nå er det bare å fyre opp og starte pizzaproduksjonen.

Du finner masse spennende pizzaer på bloggen.

 

Om du har lyst til å se det hjemmesnekrede utekjøkkenet, kan du trykke her.

Pizzaovnen er fra Forno. 

 

Da var vidunderet klart til bruk
Da var vidunderet klart til bruk

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Så enkelt kan det gjøres

Så enkelt kan det gjøres, sier sønnen min. Det er flere talenter i familien min. Da sønnen min skulle flytte for seg selv nå, fikk han en idé om at han skulle lage salongbord selv, og her er resultatet.

Bordet er laget av firkantrør fra Biltema, som han har sveiset sammen med litt smijernspynt fra en gammel trapp. Som bordplate har han kappet til plank fra det gamle gjerdet vi har mot naboen vår.

Jeg synes bordet ser helt proft ut og jeg er sikker på at ingen har akkurat maken.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Rotgrønnsaker med potet, bakt i ovnen

Rotgrønnsaker med potet, bakt i ovnen, er en vinner hos oss. Den passer til både kjøtt og fisk.

Skrell og del ønskede rotgrønnsaker i terninger, på ca 2 x 2 cm. Del poteter i 2 x 2 cm. Du trenger ikke å skrelle dem, dersom de er pene i skallet. Bland alt i en langpanne, med olivenolje, salt og peppermiks. Stekes i ovnen på 200 grader til de får fin farge.

Rotgrønnsaker med potet, bakt i ovnen
Rotgrønnsaker med potet, bakt i ovnen

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Stuing av rotgrønnsaker

Grønnsakstuing smaker nydelig til både kjøtt- og fiskeretter. Her har jeg laget en variant av rotgrønnsaker.

1 gulrot

1 nepe

1/4 sellerirot

1 persillerot

1 vårløk eller 1 bunt gressløk

2 ss smør

2 ss hvetemel

Kokekraften fra grønnsakene

Skvett fløte

Skrell og del alle grønnsakene i små terninger bortsett fra vårløken.

Kok grønnsakene, bortsett fra vårløken, møre i litt vann, tilsatt litt grønnsaksfond. Når grønnsakene er kokt, lages sausen til stuingen. Smelt smør i en kjele, rør inn melet og spe med kokevannet, til den er en litt tykk saus. Tilsett en skvett fløte. Smak til med muskat, salt og pepper. Rør inn grønnsakene inkludert strimlet vårløk/gressløk. Pynt med litt gressløk og server.

Stuing av rotgrønnsaker
Stuing av rotgrønnsaker

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Syltetøyfylte horn

Syltetøyfylte horn er alt-i-ett-mat, som kan lages i store mengder og fryses ned. De kan også være greie å ha med seg på tur i skogen, for eksempel.

60 g smør

3 dl melk

1 pk gjær

400 g hvetemel

1 ss sukker

1 ts malt kardemomme

Syltetøy etter eget ønske

1 stk sammenvispet egg til pensling

1 ss valmuefrø eller sesamfrø til pynt

Smelt smør, tilsett melk og varm blandingen til den er 37°C. Rør ut gjær i blandingen.

Bland mel, sukker og kardemomme. Bland inn den lunkne melkeblandingen og elt deigen til den er smidig. Tilsett mer mel til deigen er glatt, ikke kleber, og slipper kanten av bakebollen. La deigen heve under plast på et lunt sted ca. 1 time.

Del deigen i to og kjevle runde leiver. Del hver leiv i passe store spisser, legg på litt syltetøy på hver spiss, rull hver spiss til horn og legg dem på stekebrett. Etterhev under et klede på et lunt sted i ca. 30 minutter.

Pensle med sammenvispet egg og dryss på valmue- eller sesamfrø. Stek hornene midt i ovnen ved 220 grader i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.

Syltetøyfylte horn
Syltetøyfylte horn

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.