Republikkens dag i Nord-Makedonia feires i dag til minne om at de ble proklamert republikk på denne dagen i 1944. Dagen er offisiell fridag og feires med fyrverkeri, familiesammenkomster, grilling, piknik, konserter og forskjellige spill og leker.
Maten i Nord-Makedonia er gjerne en kombinasjon av økologiske produkter, kvalitetskjøtt og meieriprodukter. Bakverk er også en viktig ingrediens i makedonsk mat og de spiser til nesten alt du kan tenke deg. Det er vanlig å spise salat før måltidene, sammen med hjemmelaget rakija, som er en tradisjonell alkoholholdig drikk.
Du finner spennende og velsmakende oppskrifter fra Nord-Makedonia her.
Ananas med kokosis og karamellsaus er en deilig dessert, med smak av fjerne himmelstrøk.
Kokosis:
5 dl kokosmelk
1 pandanblad
6 eggeplommer
2,5 dl sukker
2 dl kokosmasse
Ev. 1 ss Malibulikør
Kok langsomt opp kokosmelk og pandanblad. Ta kjelen til side og la det trekke i 20 minutter under lokk. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Tilsett kokosmelkblandingen i eggedosisen under omrøring. Hell blandingen tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring til det tykner, bruk helst termometer. Sett blandingen kaldt, så den blir helt avkjølt. Plukk ut pandanbladet, tilsett ev. Malibu og kjør isen i iskremmaskin til den er ferdig. Om du ikke har ismaskin, kan du sette det i frysenen i en vanlig bolle og røre hver halvtime, til den er stiv. Resultatet blir nesten like bra som med maskin.
Karamellsaus med peanøtter:
1 ss sukker
4 ss brunt sukker
1 dl kremfløte
3 ss smør
1/2 ts salt
3 ss peanøttsmør
Kok opp alt, bortsett fra peanøttsmør og salt i en tykkbunnet kjele, på middels varme under omrøring. La det småkoke i 3-4 minutter, mens du rører. Tilsett peanøttsmør og salt i blandingen, og rør videre over lav varme i 3-4 minutter til.
Montering:
Skjær av skallet og den harde kjernen på ananasen og skjør den i passe tykke skiver. Legg en kule is i midten og hell karamellsausen over, mens den fortsatt er varm. Det smaker også deilig med litt hele peanøtter til.
Ananas med kokosis og karamellsaus
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tunfisk med smørdampet betemiks og gremolata kan anbefales på det varmeste. Her har jeg servert den med potetmos. Tunfisk er en av mine favorittfisker og den kan gjerne serveres til folk som ikke liker fisk, for den er ganske biffaktig i konsistensen. Denne oppskriften er passe til 4 personer.
Tunfisken:
800 – 900 g tunfisk i bifftykke skiver
Olivenolje
Salt
Pepper
Legg tunfisken i en pose og tilsett resten av ingrediensene. Bland godt og la det ligge en times tid i kjøleskapet. Stek den som en biff. Den skal være litt rosa i midten, så det holder at den stekes 2 minutter på hver side.
Cosmojito cocktail er den perfekte drinken for deg som like både Cosmopolitan og Mojito, siden dette er en blanding av de to.
8 mynteblader
1 ts brunt sukker
1/2 lime, kun saften
6 cl vodka
1,5 cl Cointreau
Tranebærjuice
Mos mynteblader med brunt sukker og limesaft. Tilsett vodka, Cointreau og en skvett tranebærjuice. Rist godt med is og sil over i et martiniglass. Pynt med en myntekvist.
Cosmojito cocktail
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
BBQ-laks er lettvint og godt. Du kan enten grille den, eller legge den i ildfast form og ta den i stekeovnen. Den serveres med en kald saus, men det øvrige tilbehøret kan varieres og gjøres så enkelt eller komplisert du ønsker.
Laksen:
200 g laks per pers
BBQ-saus etter eget ønske, min favoritt er Sweet Baby Ray’s Hickory & Brown Sugar
2 ss nøytral olje
Smør en ildfast form med olje og legg i laksen i porsjonsstykker. Smør 1-2 ss BBQ-saus på oversiden av hvert laksestykke og sett den kaldt til marinering en times tid (om du har tid til det). Stek laksen i ovnen på 200 grader i 10 min. Om du bruker steketermometer, er den perfekt når kjernetemperaturen er 50 grader.
Sausen:
1 boks crème fraîche eller rømme
1/2 dl BBQ-saus
Salt og pepper
Rør ingrediensene sammen, smak til med salt og pepper og om du ønsker mer BBQ-saus. Sett kaldt til den skal serveres.
Server BBQ-laks med valgfrie poteter f.eks. pommes frites eller pommes noisettes, som du finner oppskrift på her.
Det passer godt med flere grønnsaksvarianter, f.eks. grillet eller stekt mais, coleslaw, som du finner oppskrift på her eller ertepuré, som du finner oppskrift på her.
BBQ-laks
Du finner flere matretter fra USA her og flere fiskeretter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hot kyllingsalat er en frisk og god rett med smak av Østen. Den passer både som forrett, hovedrett og til lunsj. Om du ikke ønsker den så hot, kan du halvere mengden sriracha.
Kyllingen:
600 g kyllinglårfilet i strimler
1 ss hoisinsaus
1 ss soyasaus
2 ss sriracha (chilisaus)
1 ss brun sukker
1 ss riseddik
2 hvitløksfedd, fersk fra glass eller revet
1 ts spisskummen
1 ts gurkemeie
2 ts ingefær, fersk fra glass eller revet
Kjør alle ingrediensene, bortsett fra kyllingen til en glatt masse med en stavmikser og bland den med kyllingen. La det marinere i noen timer, men helst over natten. Legg kyllingen i en ildfast form, som er så stor at kyllingen ikke blir liggende i lag. Stek midt i ovnen på 250 grader i ca. 10 minutter til kyllingen er gjennomstekt, men fortsatt saftig.
Risen:
Ris til 4 pers
Kok ris etter anvisning på pakka mens kyllingen står i ovnen.
Dressing:
250 ml kokosmelk
1 neve frisk thaibasilikum
1 grønn chili, renset og frøene fjernet
2 ss peanøtter
2 ts fersk ingefær, malt fra glass eller frisk finhakket
1 ts fiskesaus
1 lime, saften
Kjør alle ingrediensene til en jevn dressing med en stavmikser. Dressingen oppbevares kaldt til den skal brukes.
Salat:
1 agurk, skjært på langs, frøene skrapt ut og delt i skiver
100 g sukkererter i skrå strimler
1 grønn paprika i strimler
2 vårløk, skjært i 1 cm skiver på skrå
Kokt ris til 4 personer
Kokosflak, tørket
Frisk koriander
Montering:
Legg risen utover et fat. Legg på agurk, sukkererter, paprika og kyllingen. Dryss over vårløk, korianderblader, peanøtter og kokosflak.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Del hummerne i to og fjern paven og tarmen. Om du kjøper hummer på Meny, hjelper de deg med dette. Ta ut kjøttet fra kroppen og ev. klørne og del det i terninger, før du legger det tilbake i skallet. Smør på aioli, dryss på revet ost, legg hummerne i en ildfast form og gratiner dem midt i ovnen på 220 grader til osten er gyllen.
Aioligratinert hummer
Du finner flere oppskrifter med hummer og andre typer skalldyr her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Grillspyd av kalv med fløtegratinerte poteter er mat de fleste liker og hyggelig å servere når man har gjester.
600 – 800 g kalvefilet i store terninger
4 rødløk i store båter
1 paprika
Tre ingrediensene på grillspyd og gi dem et penselstrøk med rapsolje. Krydre dem med salt og pepper og ev. annet krydder du ønsker.
Legg dem direkte på varm grill og brun dem raskt på alle sider, før du legger dem på øverste hylle i grillen og lar dem kose seg til de er medium stekt. Tiden avhenger av tykkelsen på terningene.
Du finner oppskrift på fløtegratinerte poteter HER.
Serveres med ønsket tilbehør, f.eks. stekt sopp, krydret med estragon.
Hipp, hipp hurra og gratulerer med nasjonaldagen. Vi starter dagen i kjent stil, med vafler og champagne og her er mitt frokosttips for dagen:
Champagne og vaffel er en vinner hos oss og barna (på 28 og 30 år) liker denne tradisjonen.
Vaffeloppskriften?
8 dl mel
2 dl sukker
3 ts bakepulver
4 ts kardemomme
6 dl melk
2 dl kulturmelk
8 egg
100 g smør
4 ts vaniljesukker
Bland de tørre ingrediensene i en bolle. Bland inn kulturmelk, melk, egg og smeltet smør. Rør godt så du ikke får klumper. La røren svelle i minst 20 minutter.
Varm vaffeljernet og smør det med litt smør og stek deilige vafler. Server vaflene varme, med friske bær, syltetøy, rømme, brunost og champagne.
Med disse bildene fra vår frokost, ønsker jeg alle AperitivoMats lesere en fin og annerledes 17-maifeiring
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tunfisk med couscous og salat serveres med en karri- og mangodressing og er inspirert av landene i Midtøsten. Om du får tak i tunfisk, kan den like gjerne lages med andre fiskeslag, som egner seg for steking eller grilling.
Couscous:
2 små rødløk eller 4 sjalottløk, finhakket
4 porsjoner couscous
2 ss sjalottløkfond, ev. buljongterning eller annen fond
4 ss olivenolje
1 pose pinjekjerner
1 pose pistasjnøtter
Fres løken i litt olje, tilsett fond, couscous og vann og koke etter anvisning på pakken. Bland inn resten av ingrediensene og server.
Salat:
Salat etter eget ønske, finstrimlet
Spissrødkål, eller vanlig rødkål, finstrimlet
1 vårløk, finstrimlet
1 appelsin i terninger
1/2 paprika i strimler
1 neve granateplekjerner
1 neve spirer, f.eks. sukkerertspirer
Legg alt i en bolle eller utover et fat, så det er enklere å se alle ingrediensene.
Dressing:
1/2 beger creme fraiche
1 dl majones
1 ss karri
2 ss mangoeddik
Salt og pepper
Bland alt sammen, smak til med salt og pepper og sett kaldt til den skal brukes.
Tunfisk:
4 tunfiskbiffer a 200 – 250 g
Olivenolje til å pensle med
Salt og nykvernet pepper
1 ss olivenolje
Pensle tunfisken med litt olje og dryss på salt og pepper. Stek tunfiskbiffene på høy varme i 2 minutter på hver side, enten på grillen eller i stekepanne. Den skal være rosa i midten.
Tunfisk med couscous og salat
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.