Empanadas

Empanadas kommer opprinnelig fra Spania, men har spredd seg til Portugal og til Sør- og Mellom-Amerika i forbindelse med koloniseringen. Spania har etter hvert laget større empanadas, mens Portugal og Sør- og Mellom-Amerika lager disse, som er små og velsmakende halvmåner.

Kjøttfyllet:

1 stor melen potet, skrelt og kuttet i terninger på 1/2 cm

2 ss olivenolje

500 g kjøttdeig

1 løk, revet

2 fedd hvitløk, finhakket

1/2 ts chilipulver

1 ts malt spisskummen

1/2 ts malt kanel

1 boks hakkede tomater, helst mutti

2 ts oksefond

1/2 ts salt

1/2 ts pepper

Trekk potetterningene i 3 min. i kokende vann. Hell av vannet og la potetene dame seg tørre. Brun kjøttdeig og løk i en gryte, før du tilsetter potetterningene, krydderet, fond og tomater. La det koke i ca. 1 time på lav temperatur, uten lokk, til blandingen er ganske tørr. Rør jevnlig, så det ikke brenner seg fast.

Deigen:

6 dl mel

1/2 ts havsalt

120 g smør kuttet i små terninger

1 stort egg, romtemperatur

3/4 dl vann

1 egg + 1 ss vann , lett sammenpisket til pensling

Bland alle ingrediensene (bortsett fra egget, som er til pensling) godt sammen, pakk deigen i plast og sett den kaldt i minimum 30 min.

Empanadas:

Ta ut deigen, del den i 10 like deler og kjevle dem til tynne, runde leiver som er 15 cm i diameter. Legg litt fyll på den ene siden, smør den andre siden med litt egg og brett den over. Trykk ned kanten med en gaffel og brett det fine mønsteret.

Nå kan du gjøre det på to måter, og dette er forskjellig fra de forskjellige landene i Sør- og Mellom-Amerika:

  1. Legg empanada på en bakepapirdekt stekeplate, pensle med egg og stek dem i ovnen på 190 grader i ca. 35 min. til de er gyllenbrune.
  2. Stek empanada i frityrolje til de er fine og gylne.

Server empanadas med ønsket dip. Vi foretrekker chimichurri, som du finner oppskrift på her, men du kan bruke salsa, tacosaus eller en annen saus med litt smak i.

Du finner oppskrift på spennende og varierte oppskrifter fra alle verdenshjørner HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fløtegratinerte poteter

Fløtegratinerte poteter har etterhvert blitt en klassiker , er enkel å lage og passer til mye.

10 poteter i tynne skiver

3 fedd finhakket hvitløk

Salt og pepper

1 boks fløte

1 pk reven ost, gjerne vellagret og flere slag

Legg potetskivene, hvitløken og 1/3 av osten i lag i en smurt, ildfast form.  Dryss litt salt og pepper i mellom. Hell over 1 boks fløte. Settes inn i oppvarmet stekeovn, 200 grader i 1 time. Om det begynner å se tørt ut, tilsettes mer fløte. Strø over ost og stek videre i ca. 20 minutter til, til osten er gyllen.

Jeg varierer ofte med å ta i f.eks. finstrimlet løk, purre, persillerot, chili eller sopp. Det er bare å bruke fantasien, for det er uendelig med muligheter.

Fløtegratinerte poteter
Fløtegratinerte poteter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ostesmørbrød med hamburgerrygg og BBQ-saus

Ostesmørbrød med hamburgerrygg og BBQ-saus eller toast er en enkel og god lunsj, kveldsrett eller lettvint middag i full fart. Jeg liker best Sweet Baby Ray’s Hickory & Brown sugar BBQ-saus, men du kan bruke din favoritt.

Ostesmørbrød med hamburgerrygg og BBQ-saus
Ostesmørbrød med hamburgerrygg og BBQ-saus, før steking

1 skive brød

2 skiver hamburgerrygg

1 sprut BBQ-saus

Litt strimlet vårløk

Litt friske, finhakkede urter, f.eks. koriander eller bladpersille

4 skiver ost, gjerne vellagret

Legg på brødet i ønsket rekkefølge, med ost på toppen. Stekes på 200 grader til osten er smeltet og gyllen.

Ostesmørbrød med hamburgerrygg og BBQ-saus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pølsefest med spagetti

Pølsefest med spagetti er perfekt til barnebursdag, eller om du bare har lyst til å gjøre noe gøy med barna eller barnebarna? Prøv disse! Del pølsene i tommeltykke skiver. Hold skivene sammen, mens du trykker igjennom ukokt spagetti. Dra pølsene fra hverandre, så de fordeles utover hele spagettien. Kok i saltet vann etter anvisning på spagettipakka. Server med tomatsaus eller noe annet du liker.
Pølsefest med spagetti
Pølsefest med spagetti
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.

Norge: Marlenes Bistro i Kongsberg

Marlenes Bistro i Skrågata i Kongsberg er et hyggelig spisested, med imøtekommende betjening og deilig mat. De holder til i nostalgiske, nyoppussede lokaler og du blir møtt av en smilende daglig leder, som hele tiden er oppmerksom og hjelpsom.

Til forrett valgte vi hvitløksbakte kongereker og klippfiskkroketter med aioli.

Kongerekene smakte godt og krokettene var alene verdt turen til restauranten. De var velsmakende, spør på utsiden og luftige inni. 

Den ene hovedretten ble marinert entrecôte av kalv, potetterte, sesongens grønnsaker og estragonsmørsaus. Kjøttet var mørt, grønnsakene tilberedt med perfeksjon og sausen var en innertier.

Den andre hovedretten var Cæsarsalat, som var helt etter boken og som kunne fungert godt som en lunsjrett også. 

Til dessert falt valget på salt karamell på glass, karamellsaus og popcorn og det var litt av en smaksopplevelse. Jeg forsøkte å lure ingrediensene ut av servitøren, men det var ikke mulig, dessverre, så jeg skal prøve meg frem og håper jeg treffer sånn noenlunde. Om jeg kommer i nærheten, lover jeg å legge den ut på bloggen.

Både forretter, hovedretter og dessert smaker fortreffelig og vi skal garantert tilbake til Marlenes Bistro.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Superluftige boller

Denne bolleoppskriften har jeg fått av en tidligere nabo og den gir store, lekre og luftige boller. Det som er viktig er at du lar deigen få god tid til å heve, både før og etter utbaking. Bakepulveret gir også en liten ekstra hjelp til å gi enda luftigere boller etter de kommer i ovnen.

 

3,5 dl lunken melk

70 g smeltet smør

50 g gjær

1 sammenpisket egg

80 g sukker

1 ts kardemomme

1 ts salt

1/2 kg mel

1/4 ts bakepulver

Rosiner, om du vil

Alt eltes sammen og heves lenge, gjerne et par timer. Bak ut bollene og sett dem på brett, kledd med bakepapir. La dem heve lenge igjen, gjerne en time eller to til, før du steker dem på 200 grader til de er gylne og fine (ca. 10 – 12 minutter).

Moren min lærte seg å bake ut boller med begge hendene samtidig, da hun gikk på husmorskolen. Det imponerer meg fortsatt å se henne i aksjon. Jeg har aldri fått til det, så jeg utviklet etterhvert min egen teknikk. Jeg ruller dem ikke på benken, men tar en passe klump i hånden og vrenger dem rundt seg selv, så de blir helt glatte på oversiden. Skjøten etter vrengingen, setter jeg ned på stekebrettet, så den ikke blir synlig. Det er en veldig kjapp måte å gjøre det på, og resultatet ser flott ut hver gang.

Jeg pensler bollene etter jeg tar dem ut av ovnen. Da gir jeg dem et strøk med en blanding av sammenpisket egg og melk. Dette gir en fin og blank overflate.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Frikadeller med potetpuré og brun saus

Frikadeller med potetpuré og brun saus er deilig søndagsmiddag. Frikadeller en en dansk spesialitet, som kan minne om norske kjøttkaker. Tilbehøret kan varieres og her er en variant med potetmos.

Frikadellene:

600 g karbonadedeig

100 g bacon, kjørt til mos i blender

1 ts salt

1 finhakket løk

3 ss hvetemel

1 egg

3 dl fløte

1 ts sort pepper

Elt alt sammen og sett kaldt i 30 minutter.

Ha litt smør og olje i stekepannen, og varm opp til middels høy temperatur. Lag jevne boller med en spiseskje dyppet i fettet fra stekepannen. Legg deretter frikadellene i pannen, drypp skjeen i fettet før du lager neste. Da setter ikke farsen seg fast.

Stek kjøttbollene i ca. 5-6 minutter på hver side, de er ferdige når de har en fin og mørk stekeskorpe (her er mye av smaken). Hvis de blir mørke for raskt, skru ned varmen litt.

Legg kjøttbollene til avrenning på litt kjøkkenpapir før servering.

Gammeldags brun saus finner du oppskrift på HER.

Frikadeller med potetpuré og brun saus
Frikadeller med potetpuré og brun saus

Potetpuré finner du oppskrift på HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Skolebrødstang

Skolebrødstang smaker deilig og er ikke vanskelig å lage. Skolebrød var en av mine barndomsfavoritter. Jeg spiste alltid rundt først og sparte det gule til slutt. Jeg gjør forresten det enda. Denne oppskriften gir to deilige, luftige skolebrødstenger. De kan fryses, men da bør du vente med melis og kokos til du skal bruke dem.

Deigen:

3,5 dl lunken melk

70 g smeltet smør

50 g gjær

1 sammenpisket egg

80 g sukker

1 ts kardemomme

1 ts salt

1/2 kg mel

1/4 ts bakepulver

Fyll:

3 dl vaniljekrem, hjemmelaget eller ferdigkjøpt

Alt eltes sammen og heves lenge, gjerne et par timer. Del deigen i to like emner og form dem til to flate leiver, ca 10 cm brede og i hele lengden av stekebrettet. La dem heve lenge igjen, gjerne en time eller to til, før du presser et spor med to fingre på midten i hele lengden.

Fyll sporet med vaniljekrem, sett dem i midt i ovnen og stek dem på 200 grader til de er gylne og fine (ca. 12 – 15 minutter).

Jeg pensler dem etter jeg tar dem ut av ovnen. Da gir jeg dem et strøk med en blanding av sammenpisket egg og melk. Dette gir en fin og blank overflate.

Avkjøl skolebrødstangen, så ikke melisen smelter og renner av.

Glasur:

5 dl melis

3 ss vann

150 g kokos

Bland sammen vann og melis og smør det på hver side av vaniljekremen. Dypp skolebrødstangen i kokos, del i skiver og nyt.

Skolebrødstang
Skolebrødstang

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Vaniljeis med pasjonsfruktsaus og sjokoladepynt

Vaniljeis med pasjonsfruktsaus og sjokoladepynt er en nydelig dessert, som du enten kan lage helt fra bunnen, eller kjøpe både is og saus ferdig i butikken. Uansett er denne desserten en velsmakende avslutning på et godt måltid.


Vaniljeis:

2 vaniljestenger av god kvalitet (f.eks. Tahiti)

5 dl melk

3 dl fløte

6 eggeplommer

200 g sukker

Del vaniljestengene på langs og skrap ut frøene. Kok langsomt opp melk og fløte med vaniljestengene inkludert frø. Ta kjelen til side og la det trekke i 20 minutter under lokk. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Tilsett melk og vaniljeblandingen i eggedosisen under omrøring. Ta denne blandingen tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring til det tykner. Sil blandingen over i en bolle og avkjøl. Kjør i iskremmaskin til den er ferdig. Om du ikke har ismaskin, kan du sette det i frysenen i en vanlig bolle og røre hver halvtime, til den er stiv. Resultatet blir nesten like bra som med maskin.

Pasjonsfruktsaus:

10 pasjonsfrukt

120 g sukker

1 dl vann

Del pasjonsfruktene i to og skrap ut fruktkjøttet. Kjør fruktkjøttet kjapt med en stavmikser til du får en litt jevnere blanding, men ikke så du knuser alle fruktstenene. Kok det opp med sukker og vann og la det småkoke i et par minutter.

Sett sausen kaldt til den skal serveres.

Om du ikke vil lage sausen selv, kan du kjøpe den ferdig hos Claras i Hokksund, eller på nettet.

Sjokoladepynten finner du oppskrift på her.

Vaniljeis med pasjonsfruktsaus og sjokoladepynt
Vaniljeis med pasjonsfruktsaus og sjokoladepynt

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kanin som på Malta

Kanin som på Malta er kanin marinert og kokt i rødvin og servert med enten potetmos eller ovnsbakte småpoteter. 1 kanin er vanligvis passe til 2 personer, men det er viktig at marinaden dekker kaninen, så det er litt vanskelig å forutse mengde rødvin. Selv om du lager retten av 2 kaniner, kan det hende det holder å gange oppskriften med kun 1,5. God rødvin er viktig i denne retten, så velg en som er fruktig.

1 kanin

Rødvin så det dekker

Litt smør og olje til steking

6 fedd hvitløk, hele

2 løk i strimler

2 laurbærblader

Kyllingfond

Pepper

Frosne erter

Ev. maisennajevner

Del kaninen i 8 deler slik: Skjær av lårene, skjær av bryststykkene og del skroget i 4 deler.

Legg alle delene i en gryte, hell over rødvin så det dekker og tilsett hvitløk, løk og laurbærblader. La kaninen ligge i marinade, helst over natten, men minimum i 6 timer. Ta opp kaninen fra marinaden rett før du skal brune den. Varm opp smør og olje i en stekepanne og brun kaninbitene på alle kanter. Samtidig koker du opp marinaden og legger kaninen tilbake i den, etter hvert som den er ferdig brunet. Kok kaninen i 2 timer, den første timen under lokk og den andre uten, så marinaden tykner til en god saus. Smak til med pepper og kyllingfond, til du synes den er passe salt. Om du vil ha tykkere saus, kan du røre inn litt maisenna mot slutten av koketiden.

Hell i frosne erter, kok opp og server kanin som på Malta.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.