Tomatsuppe med bacon

Tomatsuppe med bacon smaker ekstra godt når dagene er kalde, men passer hele året, som lunsj, forrett eller kveldskos.

1 finhakket løk

1 finhakket gulrot

1/2 finhakket chili

2 fedd finhakket hvitløk

1 stilk finhakket stangselleri

2 ss olivenolje

2 ss tomatpuré

0,5 liter grønnsakskraft ev. fond og vann eller buljongterninger og vann

2 bokser, eller 1 flaske hermetiske tomater (helst Mutti)

2 ss frisk finhakket oregano

Salt og nykvernet pepper

Fres grønnsakene i oljen i en kjele til oljen blir blank, uten at den får farge. Tilsett i tomatpuré og la frese i 1 minutt til, før du tilsetter grønnsakskraft, tomater og oregano.

La det koke i minimum 1 time, så grønnsakene er møre og tomatene blir søtere. Om du ikke har tid til å vente, kan du koke i 20 minutter og tilsette en klype sukker.

Kjør suppen jevn med stavmikser og smak til med salt og pepper.

Om du vil ha en rundere suppe, kan du røre inn 1 dl fløte eller 2 ss crème fraîche til slutt.

Server tomatsuppe med sprøstekt bacon og litt godt brød, f.eks. dette deilige grytebrødet. Du kan ev. risle over litt crème fraichê og et dryss friske urter.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Familiekaker i brun saus

Familiekaker i brun saus er kaker som er en blanding av kjøttkaker og medisterkaker. De smaker godt, er saftige og med gammeldags brun saus er det en nydelig søndagsmiddag.

250 g karbonadedeig

250 medisterfarse

1 1/2 ts salt

1/2 ts pepper

1/2 ts allehånde

1 ts muskat

1/2 ts ingefær

2 1/2 ss potetmel

2 dl melk

Elt alle ingrediensene godt sammen i en kjøkkenmaskin. Form kaker og stek dem brune på begge sider i smør, før de legges i brun saus  og får trekke ferdig der.

Gammeldags brun saus:

2 ss smør

2 ss mel

4-5 dl kraft/sjy eller vann og fond

Salt og pepper

Brun smøret til det er nøttebrunt, tilsett melet og rør jevnt hele tiden. Bruk middels varme og kok til det er passe brunt.

Ta kjelen vekk fra platen og tilsett halvparten av den varme kraften. Rør godt så det ikke blir klumper. Tilsett resten av kraften når sausen er jevn. Kok i 10 minutter og ha eventuelt i andre smakstilsetninger, som f.eks. løk.

 

Server familiekaker i brun saus, med kokte poteter og valgfrie grønnsaker, f.eks. bønner.

Familiekaker i brun saus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kebabens dag i Sverige

Kebabens dag er en svensk markering, men det er ikke noe i veien for at vi kan adoptere den. Kebab har etter hvert blitt vanlig gatekjøkkenmat, men det er enkelt og godt å lage selv. Du finner masse kebaboppskrifter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kebabens dag i Sverige

Kebabens dag er en svensk markering, men det er ikke noe i veien for at vi kan adoptere den. Kebab har etter hvert blitt vanlig gatekjøkkenmat, men det er enkelt og godt å lage selv. Du finner masse kebaboppskrifter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ostekake med rom og rosin

Ostekake med rom og rosin er en ganske lettvint oppskrift jeg fant i et bilag til et ukeblad for mange år siden. Jeg synes den så fristende ut og rom er populært i den mannlige delen av familen vår, så jeg tenkte den kunne smake til dessert. Kaken viste seg å være god, men veldig mektig, så et lite stykke holder i massevis.

70 g rosiner legges i 4 ss rom i noen timer, gjerne natten over

Bunnen:

170 g Kornmokjeks

100 g smeltet smør

Kjør sammen i foodprosessor og klemmes ut i en liten smurt springform. Dette settes kaldt, mens du lager fyllet.

Fyll:

Rosinene i romlaken

500 g kremost naturell

2 dl creme fraiche

1 ts maisenna

1 ts vaniljesukker

4 ss sukker

Alt røres sammen før du tilsetter 2 egg (ett og ett) og rører godt. Fyllet helles over bunnen og settes midt i ovnen ved 180 grader i 50-55 minutter. Det sto at kaken skulle avkjøles noen timer, men jeg synes den smakte godt lunken. Ved servering av ostekake med rom og rosin, heller du over karamellsaus fra flaske og serverer med pisket krem.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Verdens vegetardag

Verdens vegetardag er en av dagene i året med fokus på vegetarisk mat. Du spiser trolig vegetarmat uten å tenke på det også. Jeg er ikke vegetarianer og kommer nok ikke til å bli det, men det ligger mye vegetarmat på bloggen uansett. Litt morsomt at den sammenfaller med pølsedagen, men uansett finner du masse spennende og noen mer tradisjonelle vegetarretter her.

Verdens vegetardag

Verdens vegetardag er en av dagene i året med fokus på vegetarisk mat. Du spiser trolig vegetarmat uten å tenke på det også. Jeg er ikke vegetarianer og kommer nok ikke til å bli det, men det ligger mye vegetarmat på bloggen uansett. Litt morsomt at den sammenfaller med pølsedagen, men uansett finner du masse spennende og noen mer tradisjonelle vegetarretter her.

Den internasjonale matsvinndagen

Den internasjonale matsvinndagen er stiftet av FN, for å fokusere på at mange av oss kaster for mye mat. Matrester kan være både godt og spennende og jeg har mange forslag på bloggen, om du søker på rester. Jeg har lyst til å fremheve noe av det norskeste innen restemat, nemlig «pytt i panne». Det fine med «pytt i panne» er at den kan varieres etter hvilke rester du har og slenge et speilegg på toppen.

Du finner oppskrift på «pytt i panne» HER.

Den internasjonale matsvinndagen

Den internasjonale matsvinndagen er stiftet av FN, for å fokusere på at mange av oss kaster for mye mat. Matrester kan være både godt og spennende og jeg har mange forslag på bloggen, om du søker på rester. Jeg har lyst til å fremheve noe av det norskeste innen restemat, nemlig «pytt i panne». Det fine med «pytt i panne» er at den kan varieres etter hvilke rester du har og slenge et speilegg på toppen.

Du finner oppskrift på «pytt i panne» HER.

Østersdagen i Sverige

Østersdagen feires i Sverige hvert år, den første lørdagen i september. Østers er en spennende skapning og det finnes over 100 kjente arter av den. Den kan bli over 30 år og skifter kjønn underveis. Østers må ikke spises rå, men kan f.eks. grilles eller dampes også. I motsetning til blåskjell, åpner den seg ikke under varmebehandling, så det er smart med en østerskniv.

Du finner denne deilige østersoppskriften her.