Fandens fødselsdag er etter tradisjonen et humoristisk navn på datoene 11. juni og 11. desember, da renter av pantelån forfalt. Den gamle skikken med å fastsette terminene til disse to datoene er etter hvert blitt borte.
Siden jeg har en matrett som på norsk betyr «djevelens spagetti» på bloggen, tenkte jeg den kunne passe godt i dag.
Du finner oppskrift på spagetti diablo med rekerher.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Taco tubs er lettere å spise enn tacoskjellene, så jeg foretrekker ofte dem. Vi lager alt tilbehøret fra bunnen. Det gjør at det er mindre salt og smaker friskt og godt.
1 pk taco tubs
1-2 ss hjemmelaget krydderblanding
500 g karbonadedeig
1 porsjon guacamole
1 porsjon salsa
Salatblader
1 pk reven ost, gjerne vellagret
Frisk koriander
1-2 lime
Pakk inn taco tubs i aluminiumsfolie og sett dem i ovnen på 200 grader. Stek karbonadedeigen og bland med krydderblandingen.
Tuvas lomper smaker nesten som min oldemors potetkaker. Et av de store barndomsminnene for meg, var når min oldemor, Karen Fernanda lagde potetkaker, som ble stekt rett på plata på ovnen. Jeg fikk dem servert med sirup og et glass kefir. Jeg hadde ikke smakt det siden og ble ekstra glad da Tuva lagde det. De smakte akkurat så godt som jeg husket, så tusen takk Tuva ❤️
Denne oppskriften gir 12 lomper.
1 kg potet
1 ts salt
1,5 dl hvetemel
1 dl siktet rugmel
Ekstra hvetemel til å bruke når du baker ut
Kok potetene, skrell dem og mos dem godt, med salt. Bland inn melet. Deigen deles i 12 deler, som kjevles ut til ca 20 cm. i diameter. Om du vil ha dem veldig perfekte, kan du skjære dem runde ved å legge på et kjelelokk og skjære rundt. Stekes på takke eller i tørr stekepanne, til de får lekre lompeflekker. Stable lompene i en haug, med klede over, så de holder seg myke.
Tuvas lomper kan selvfølgelig serveres med pølser, men gjerne med f.eks. smør og brunost, eller min favoritt – sirup og et glass kefir.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Elgkarbonader smaker nydelig. Siden elgkjøtt er så magert, kan de fort bli litt tørre, men denne oppskriften gir saftige, smakfulle kaker.
Elgkarbonader:
1 kg malt elgkjøtt
2 ss potetmel
1 ss salt
2 ts pepper
1,5 dl fløte
1 ts muskat
2 ts timian
0,5 dl Farris
Elt alle ingrediensene til elgkarbonader godt sammen. Formes og stekes som vanlige karbonader, men pass på at de ikke steker for lenge, så de blir tørre.
Elgkarbonader
Nepestuing:
Neper, skrelt og delt i terninger
Gulrøtter, skrelt og delt i terninger
2 ss smør
1 klype muskat
2 ss hvetemel
5 dl melk
Salt og pepper
1 finstrimlet purre
Litt finhakket persille
Kok neper og gulrøtter i terninger i vann, til de er nesten møre. Hell av kokevannet. Smelt smør med muskat i en kjele og rør ut hvetemel, spe med melk og rør godt for å unngå klumper. La småkoke i 5 minutter og smak til med salt og pepper. Tilsett purre, neper og gulrøtter. Rett før servering tilsettes også finhakket persille.
Om du vil lage en mer luksuriøs selskapsvariant, kan du koke opp fløte og jevne med maizenajevner i stedet for å lage hvit saus.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Baileysfudgekake passer både til dessert og som en godbit til kaffen. Baileys er en irsk likør med smak av lagret irsk whisky, frisk irsk kremfløte, kakaobønner og vaniljestenger. Dette gir en nydelig smak til kaken, som også passer godt til dessert, med litt iskrem til.
170 gram smeltet smør
200 gram sukker
1 ts vaniljesukker
3 ss Baileys
2 egg
100 gram hvetemel
40 gram kakao
0,5 ts bakepulver
1/4 ts salt
Pisk sammen smør, sukker og vaniljesukker. Pisk inn egg og Baileys. Rør inn hvetemel, kakao, bakepulver og salt. Ha røren i en smurt rund form, størrelse 24 cm dia. Stek kaken på 170 grader i ca. 25 min midt i ovnen. La kaken avkjøles i formen.
Baileysfudge:
1,2 dl kondensert søt melk
300 gram grovhakket melkesjokolade
5 ss Baileys
1 ts vaniljesukker
En klype salt
Varm den søte melken på svak varme i en kjele. Tilsett sjokoladen, Baileys, vaniljesukker og salt. Rør godt sammen. Avkjøl litt før du heller fudgen over kaken.
Sett kaken i kjøleskapet og la den stå der i minimum 2 timer før du tar av kakeringen og serverer.
Server gjerne baileysfudgekake med en kopp kaffe og et glass dessertvin til.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Loffepizza – ostesmørbrød eller toast med kjøttsaus er perfekt om du har litt loff og noen rester. Den er også super og lettvin mat, om du skal servere mange, f.eks. i barnebursdag. Her har jeg rester av kjøttsaus, som jeg tidligere har brukt sammen med pasta.
Du trenger ca. 2-3 skiver loff per person. Legg kjøttsausen oppa og strø ost på toppen. Stek loffepizza i ovnen på 225 grader til osten er gyllen og kjøttsausen varm.
Server loffepizza alene eller med en god salat. Her har jeg brukt salat fra egen hage, sammen med spiselige blomster.
Havregrøt er sunn mat, som smaker godt til frokost, men den kan spises til alle måltider. Jeg vokste opp med brunost på havregrøten og synes det er det aller beste du kan ha på. Jeg anbefaler deg å prøve litt i en krok av tallerkenen om du ikke har smakt det før. Andre toppinger kan være syltetøy, korn, hakkede nøtter og sukker.
Mange andre land spiser også grøt, f.eks. Storbritannia, Irland, Australia, New Zealand, Nord-Amerika, alle de nordiske landene og en del land i Øst-Europa. Grøt kalles mye forskjellig i de ulike landene, f.eks. grød, porridge, puuro og kasha.
Denne oppskriften er passe til 1-2 personer.
Havregrøt under koking
1,5 dl havregryn
4 dl melk ev. vann
1 klype salt
Kok opp under omrøring og la det småkoke til ønsket konsistens, før du rører inn salt.
Det smaker godt å røre inn finhakkede nøtter, gresskarkjerner etc.
Havregrøt med brunost
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Julepølser får du kjøpt i flere varianter, men ingen av dem er så gode, som hjemmelagde. Jeg lager julepølser i god tid før jul og fryser ned, så det ikke skal bli så stressende rett før jul. Du får kjøpt tarm i flere størrelser i ferskvaren på Meny, hos slaktere og sikkert i flere velassorterte matbutikker.
2,5 kg medisterdeig
3 ss salt
4 ts pepper, malt
1 finhakket løk
1 ts ingefær, malt
2 ts allehånde, malt
1 ts muskat, malt
1 ts nellik, malt
2 egg
4 dl melk
2 dl fløte
6 ss potetmel
4 laurbærblader
Elt alt, utenom laurbærblader, godt sammen i en kjøkkenmaskin. Stek en prøvebit i litt smør i en liten stekepanne og sjekk om det behøves mer krydder.
Skyll tarmen godt i rennende vann og tre den på pølsehornet, stapp pølser og bind opp med hyssing.
Trekk pølsene i vann tilsatt laurbær i ca. 20 minutter. Lagg pølsene kaldt, gjerne i fryseren, om de ikke skal brukes med en gang. Stek pølsene når de skal brukes.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pinnekjøttsausen, med sin sødme, smaker perfekt til pinnekjøtt. Den er også enkel å lage og gjør suksess hver gang, når vi har middagsgjester.
Kok opp 1 boks fløte og tilsett pinnekjøttkraft, til den er passe salt. Tilsett sukker, til det smaker passe søtt. Smak om den er passe salt igjen og tilsett i tilfelle litt mer kraft. Smak til med litt pepper og tilsett lys maisennajevner, til pinnekjøttsausen er passe tykk.