Alt-i-en-form-laks er velsmakende og lager lite oppvask. Om du ønsker, kan du lage den med annen slags fisk også.
Oppskriften er passe til 4 pers.
800 g laksefilet
2 ss olje
4 poteter
2 løk
1 boks creme fraiche
1/2 boks rømme
1 potte dill
1 pk persille
2 fedd hvitløk
1 pk erte- & bønnemix
200 g revet ost
Skjær potetene i tynne skiver, med mandolin eller ostehøvel og skjær løken i tynne skiver. Smør en ildfast form med oljen og legg poteter og løk i lag i 2 omganger. Dryss salt og pepper mellom lagene og sett formen i ovnen på 250 grader mens du gjør klar resten av ingrediensene.
Bland creme fraiche, rømme, hvitløk og og urter og smak til med salt og pepper, før du rører inn grønnsakene.
Ta ut formen, fordel creme fraiche- og grønnsaksblandingen over, sett formen i ovnen på 200 grader og stek i ca. 40 minutter med folie over.
Skjær laksen i porsjonsstykker og krydre med salt og pepper.
Ta formen ut av ovnen, dryss over ost og legg fiskestykkene på toppen.
Sett formen tilbake i ovnen og stek videre i ca. 20 minutter, eller til fisken er gjennomstekt og osten har fått fin farge.
Du finner flere spennende og varierte fiskeoppskrifter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hvalgryte med potetmos er hvalkjøtt i en deilig, smaksrik, jevnet kraft. Det er viktig at kjøttet får koke så lenge at kjøttet blir mørt.
1,5 kg renskåret hvalbiff i grove terninger
Litt smør og olje til steking
3 finhakkede hvitløksfedd
3 gulrøtter i jevne biter
2 grovhakkede løk
400 g skivet sjampinjong (eller små hele)
3 ss tomatpuré
3 timiankvister
2 laurbærblader
1/2 purre i strimler
1 l oksekraft (ev. vann og fond/buljong)
4 dl hvitvin
Salt og pepper
Brun maisennajevner
Fersk persille eller timian
Fremgangsmåte:
Brun kjøttet i smør i en tykkbunnet gryte i flere omganger, så det får en fin stekeskorpe. Ta alt kjøttet ut av gryten og fres sopp, løk og hvitløk, til løken er gyllen. Tilsett tomatpuré, timiankvister og laurbærblader. Legg kjøttet tilbake i gryten, rør godt og tilsett oksekraft og vin. Kok opp under omrøring, legg på lokk og la gryten småputre i 2-3 timer (eller mer), til kjøttet er blitt helt mørt. Tilsett gulrot og purre og kok videre, med lokket sittende litt løst (halvveis) på den siste halvtimen. Smak til med salt og pepper og rør i litt brun maisennajevner om du ønsker en tykkere saus. Dryss over hakket persille eller litt timian ved servering.
Biffsalat med krutonger er fantastisk godt en av mine favorittsalater. Den er super å lage når du har rester etter en middag med indrefilet. Til krutongene har jeg brukt hjemmelaget loff, men du kan selvfølgelig bruke en ferdigkjøpt også.
Krutonger:
4 skriver loff i terninger, gjerne daggammelt 4 ss olivenolje 1 fedd hvitløk, malt eller presset gjennom hvitløkspresse
Rør sammen olje og hvitløk. Legg loffen i en stekepanne og risle over oljeblandingen. Brun på alle kanter på middels varme, eller på stekebrett i oven på 200 grader.
Dressing:
4 ss olivenolje
2 ss mangoeddik
1 finhakket chili
Salt og pepper
Visp sammen alle ingrediensene til dressingen og hell over salaten rett før servering.
Salaten:
20 minitomater delt i 2 eller 4
1/2 agurk i små terninger
1/2 glass sorte oliven i skiver
1 grønn paprika
10 cm purre i fine strimler
400 g kald indrefilet i strimler
Høvlet parmesan
1 potte basilikumblader
Legg alle ingrediensene i lag i en bolle eller på et fat og hell over dressingen rett før servering.
Glad i salat? Du finner mange spennende og velsmakende varianter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Grillet tunfisk med quinoa, smørdampede rotstrimler og gremolata er en god smakskombinasjon. Om du ikke har smakt fersk tunfisk, kan jeg virkelig anbefale det. Jeg kjøper min på Meny, men jeg anbefaler å sjekke med ferskvaredisken i butikken din. De kan sikkert skaffe det til deg.
Tunfisken:
Beregn 180-220 g tunfisk per person. Den krydres på begge sider med salt og pepper og grilles 2 minutter på hver side.
Quinoa:
Bruk mengdene med quinoa og vann til 4 pers. som det står på pakken.
Finhakk 1 løk og fres den i olje. Tilsett quinoaen og fres litt til, under omrøring. Tilsett vannet og en liten skvett grønnsaksfond. Sett på lokk og la det koke til vannet er borte.
Smørdampa rotstrimler:
1 pakke rotstrimler (fås kjøpt i matbutikken)
1 ss smør
Salt og pepper
Smelt smøret. Tilsett strimlene. Rør rundt og sett på lokk. La strimlene stå på lav varme i et par minutter. Smak ril med salt og pepper.
Gremolata:
1 potte finhakket dill
1 potte finhakket persille
2 fedd finhakket hvitløk
1 lite glass kapers
2 finstrimlede vårløk
2 dl mangoeddik
1 dl sitronolje
1 dl olivenolje
Alt røres godt sammen og står og hviler i romtemperatur til det skal brukes.
Grillet tunfisk med quinoa, smørdampede rotstrimler og gremolata
Du finner flere spennende oppskrifter med tunfisk HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pannekaker er en av barndommens middager. Vi spiste alltid pannekaker etter vi hadde spist tomatsuppe.
3 dl hvetemel 1/2 ts salt 5 dl melk 4 egg 1 ss smør
Bland mel og salt og lag en grop i midten. Tilsett litt og litt av melken, mens du rører innenfra og utover med en visp. Når all melken er rørt inn, visper du inn eggene. La pannekakerøren svelle i min. 30 min.
Smelt smør i en stekepanne, på litt over middels varme. Hell i en øse med pannekakerøre og vri på stekepannen, slik at røren blir jevnt fordelt. Når pannekaken har stivnet og blitt gyllenbrun under, snur du den og pannekaken når den har stivnet på oversiden og blitt gyllenbrun på undersiden, snur du den og steker andre den siden.
Stek pannekakene på begge sider, før du legger du dem lunt, så de holder varmen til alle er ferdig stekt. Jeg legger dem i et ildfast fat med lokk i ovnen på 50 grader.
Tradisjonelt spises pannekakene med blåbærsyltetøy, men jeg kan anbefale å bruke dem som dessert, med frukt eller bær, hakkede nøtter, sjokolade eller karamellsaus og iskrem.
Tips! Om du ha litt sunnere pannekaker kan du erstatte halvparten av melet med sammalt hvete.
Kje med rotgrønnsaker og fløtegratinerte poteter er en vinner på matbordet i vår familie. Helt fra jeg smakte kje første gangen, har jeg funnet på stadig på nye varianter av tilbereding og tilbehør. Denne gangen serverer jeg den med rotgrønnsaker og fløtegratinerte poteter.
2 rødbeter
2 gulbeter
4 finhakkede fedd hvitløk
2 polkabeter
1 pk aromasopp i skiver
2 persillerøtter
1 rødløk i båter
1 kepaløk i båter
Olivenolje
Salt og pepper
1 kjelår, som er ferdig marinert fra slakteren
3 dl lammekraft
Start med å smøre formen med olivenolje. Skrell og del rotgrønnsaker i terninger og legg dem, i tillegg til finhakkede fedd hvitløk, aromasopp i skiver og rødløk og kepaløk. Dryss på salt og pepper og legg kjelåret på toppen. Hell over lammekraft, og sett formen i ovnen på 150 grader. Når låret får farge på den ene siden, snus det. Låret står i ovnen i ca. fire timer.
Server kje med rotgrønnsaker og fløtegratinerte poteter, som du finner oppskrift på her.
Kje med rotgrønnsaker og fløtegratinerte poteter
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Vin og ostedagen markeres i USA i dag og jeg synes det er på sin plass at denne kombinasjonen har fått en egen dag. Du finner tips og spennende tilbehør her og hva med å prøve portvin til osten? Det smaker nydelig og blir en knallgod dessert.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Svensk romsås eller rognsaus smaker godt til både røkt, bakt, stekt, grillet og kokt fisk. Den er super som tilbehør til både forretter og hovedretter og serveres kald.
400 g creme fraiche
75 g majones
2 sjarlottløk, finhakket
10 cm purre, finhakket
75 g rød rogn, f.eks. lakserogn
1 ts salt
1 ts sitronpepper
Rør alt sammen og la det stå kaldt ett par timer, før du smaker til med salt og ev. mer pepper. Rognen er veldig salt, så det er viktig å ta det med i betraktning.
Svensk romsås eller rognsaus
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.