Ukemeny 48

Ukemeny 48 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Karrisuppe med svinekjøtt
Karrisuppe med svinekjøtt
Karrisuppe med svinekjøtt
Tirsdag: Laks teriyaki – kjapp og deilig mat fra Japan
Laks teriyaki – kjapp og deilig mat fra Japan
Laks teriyaki – kjapp og deilig mat fra Japan
Onsdag: Kokoskylling
Kokoskylling
Kokoskylling
Torsdag: Terteskjell
Terteskjell
Terteskjell
Fredag: Marinert kyllingbryst i burgerbrød
Marinert kyllingbryst i burgerbrød
Marinert kyllingbryst i burgerbrød
Lørdag:
Forrett: Tomatisert fiskesuppe med laks
Tomatisert fiskesuppe med laks
Tomatisert fiskesuppe med laks
Hovedrett: Angus tri tip med cumberlandsaus og pommes noisette
Angus tri tip med cumberlandsaus og pommes noisette
Angus tri tip med cumberlandsaus og pommes noisette
Dessert: Gresk yoghurtdessert
Gresk yoghurtdessert
Gresk yoghurtdessert
Søndag:
Forrett: Romanescosuppe
Romanescosuppe
Romanescosuppe
Hovedrett: Hjemmelaget pølse med rødkål
Hjemmelaget pølse med rødkål
Hjemmelaget pølse med rødkål
Dessert: Appelsindessert
Appelsindessert
Appelsindessert

 

Ukemeny 48 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

AperitivoMat

Hvalbiff med Guropoteter og balsamicosaus

Hvalbiff med Guropoteter og balsamicosaus er en velsmakende rett. Det er viktig å kjøpe hvalbiff av god kvalitet og den stekes som biff. Oppskriften er passe til 6 personer.

Potetene:

6 bakepoteter

4 finstrimlede vårløk

2 cm hvitløk fra tube

200 g stekte baconterninger

1 boks creme fraiche

1/2 dl fløte

Salt og pepper

1 pk revet ost, gjerne vellagret

Skyll og vask bakepotetene og skjær dem over på langs. Legg dem med skjæreflaten ned, på et bakepapir rislet med olje, salt og pepper. Stek på 200 grader i ca. 1 time. De er ferdig bakt, når innmaten er myk. Ta ut innmaten fyllet med en skje og bland den med finstrimlede vårløk, hvitløk, baconterninger, creme fraiche fløte. Smak til med salt og pepper. Legg fyllet tilbake i potetskallene og dryss over revet ost. Gratineres på 200 grader i ca. 15 min, til osten er gyllen på toppen.

Balsamicosaus:

2 dl hvitvin

2 dl god balsamico

Honning, fra 4 ss og oppover, etter hvor syrlig sausen er

2 ss kyllingfond

6 ss smør

Salt og pepper

Kok vin og balsamico til halv mengde, før du tilsetter fond og smaker til med honning, salt og pepper. Pisk inn smøret og server. Det er viktig at ikke sausen koker etter du har tilsatt smør.

Hvalen:

200 – 250 g hvalbiff per person

Salt og pepper

Krydre biffene med salt og pepper og stek dem 3 min. på hver side. Om du bruker termometer, er den medium stekt på 51 grader.

 

Hvalbiff med Guropoteter
Hvalbiff med Guropoteter

Server hvalbiff med Guropoteter og balsamicosaus med øsnkede grønnsaker. Jeg har brukt brokkoli, som er kokt i vann, tilsatt litt smøg og salt i 3 minutter.

 

Du finner flere velsmakende oppskrifter med hval, både tradisjonelle og mer uvanlige varianter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Varm sjokolade med krem

Varm sjokolade med krem er kjempegodt på kalde høst- eller vinterkvelder. Du kan bruke den kokesjokoladen du liker best, for eksempel 70 %, lys eller hvit. Du kan også blande forskjellige typer kokesjokolade.

1 ltr melk

200 g kokesjokolade

1 klype ekte vaniljesukker

2 dl fløte

1 ss sukker

Kok opp melken og tilsett sjokoladen i biter under oppkokingen. Rør under veis til all sjokoladen har smeltet og er godt blandet med melken.

Pisk fløten med sukkeret til myk krem. Hell den varme sjokoladen i krus og topp med kremen.

 

Om du har lyst på litt ekstra smak, kan du tilsette litt chili, revet appelsinskall eller nellik når du koker opp sjokoladen. Du kan også drysse revet sjokolade eller kanel på toppen av kremen, det smaker veldig godt.

Varm sjokolade med krem
Varm sjokolade med krem

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Argentinsk 3-rettersmeny

Argentinsk 3-rettersmeny er hyggelig å servere til gjester. Argentina er aller mest kjent for er kjøttrettene sine og de regnes av mange for å ha verdens beste storfekjøtt. Mattradisjonene er en kulturell blanding av matretter fra middelhavsland som Italia og Spania, og jordbruksprodukter og ingredienser som finnes naturlig i landet. Mye på denne menyen kan lages i forkant, så den kan trygt serveres til gjester.

 

Til forrett er det godt med en frisk og god ceviche. Ceviche er en rett, der fisken blir “kokt” i syren fra lime. Den smaker deilig som en forrett, som en del av et tapasmåltid eller en liten lunsj. Det er viktig at fisken er veldig fersk. Jeg bruker alltid Salma, som er vakumpakket. Du finner oppskrifter på ceviche her.

Ceviche
Ceviche

Hovedretten er culotte med chimichurry og småsinte ovnspoteter. Culotte er forlengelsen av bankekjøttet, som ligger over mørbraden bak på dyret. Den smaker mye og blir forholdsvis mør dersom den blir mørnet. Du finner oppskrifter på culotte her.

Culotte med chimichurri og småsinte ovnspoteter
Culotte med chimichurri og småsinte ovnspoteter

 

Til dessert smaker det med flan, som er Sør- og Mellom-Amerikas svar på karamellpudding og er kjempegodt. Oppskriften finner du her.

Flan fra Sør- og Mellom-Amerika
Flan fra Sør- og Mellom-Amerika

 

Argentinsk 3-rettersmeny er kun et forslag og du finner flere spennende og velsmakende retter fra Argentina her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Biff- og bearnaisepizza med sopp og purre

Biff- og bearnaisepizza med sopp og purre er knallgodt. Det er ikke nødvendig å lage bearnaisesaus fra bunnen til pizza, du får kjøpt ferdig i butikken.  Pizzasausen blir nesten bedre jo lengre den får koke, men minimum 1 time er lurt. Om du har pizzafunksjon på stekovnen, kan du bruke den, men ellers følger du bare det som står i oppskriften nedenfor.

Pizzabunnen:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ss honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.

Sausen:

1 boks hakkede tomater (helst Mutti)

1 finhakket løk

2 laurbærblader

1 ss tørket oregano

2 finhakkede fedd hvitløk

1 ss tørket basilikum

1/2 ts pepper

Noen dråper tabasco

1 ts knuste fennikelfrø

Bland alle ingrediensene til tomatsausen i en kjele, kok opp og la det koke lenge, gjerne en time eller mer.

Fyllet:

Tomatsaus

200 g biffkjøtt, delt i strimler

200 g sopp etter eget ønske, brunes i litt smør

1 gul paprika i strimler

1/2 purre i strimler

200 g revet ost, gjerne flere slag og gjerne vellagret

1 beger bearnaisesaus

Når pizzabunnen er halvstekt. tar du den ut og smører på tomatsaus, legger på purre, paprika og stekt sopp. Dryss over ost, krydre biffkjøttet med salt og pepper og fordel det utover pizzaen. Stek i ovnen på full guffe, til osten er gyllen og bunnen stekt. Risle over bearnaisesaus og server.

 

Biff- og bearnaisepizza med sopp og purre
Biff- og bearnaisepizza med sopp og purre

 

Du finner masse spennende og varierte pizzavarianter fra fjern og nær HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Nesten alt-i-ett-laks

Nesten alt-i-ett-laks mangler bare grønnsaker, men om du vil, kan du for eksempel legge gulrøtter i små terninger, erter eller små buketter av blomkål eller brokkoli mellom lagene av potet og purre. Denne retten er mild og barnevennlig og oppskriften er passe til 4 personer.

800 g laksefilet, i porsjonsstykker

1 purre i tynne ringer

4 – 8  poteter, avhengig av størrelse, skrelt og delt i tynne skiver

6 dl fløte

4 ss fiskefond

4 fedd hvitløk

1 potte kjørvel, finhakket

Legg fiskestykkene på en tallerken, krydre dem med salt og pepper og sett dem kaldt.

Legg purre og poteter lagvis i en ildfast form. Bland fløte, fond og finhakket hvitløk og smak til med salt og pepper og hell blandingen over potetene. Sett formen i ovnen på 200 grader, stek i ca. 40 minutter midt i ovnen og rør underveis. Sjekk at potetene er myke og ferdigbakte, før du tar formen ut av ovnen og legger fiskestykkene på toppen. Sett formen tilbake i ovnen og stek videre i ca. 10 minutter, eller til fisken er så vidt gjennomstekt. Dryss over finhakket kjørvel og server med grønnsaker.

Jeg har brukt brokkolini, som kun har fått et oppkok i lettsaltet vann til denne retten, men du kan bruke de grønnsakene du foretrekker.

 

Nesten alt-i-ett-laks med brokkolini
Nesten alt-i-ett-laks med brokkolini

 

Du finner mange spennende og varierte fiskeoppskrifter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kylling- og pestopizza

Kylling- og pestopizza er en hvit pizzavariant. Hvit pizza er lettvint å lage, siden sausen enkelt røres sammen i en bolle og er klar til bruk med en gang. Den beste pestoen er den du lager selv, men pizzaen blir deilig med kjøpepesto også. Det er lurt å  å kjøpe en pesto av god kvalitet.

 Pizzabunn:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ss honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann. La deigen heve i bollen, under et klede, til dobbel størrelse (min. 1 time). Trykk eller kjevle den ut og la den etterheve i ca. 30 minutter.  Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.

Pesto:

150 g fersk basilikum

3 dl olivenolje

100 g pinjekjerner

200 g parmesan

2 fedd hvitløk

1 ts salt

Kjør basilikum, pinjekjerner, parmesan, hvitløk og olivenolje i en foodprosessor til du får en kremet masse. Smak til med salt. La stå i romtemperatur til den skal brukes.

Kylling i marinade:

300 g kyllingfilet i strimler

4 ss pesto

La kyllingfileten ligge i marinaden i min. 1 time, men gjerne over natten, før du bruner den kjapt i stekepannen.

Pizzasaus:

1 boks crème fraîche

2 ts revet hvitløk, eller hvitløk fra tube

Salt og pepper

Rør ingrediensene til sausen sammen.  og bre utover pizzabunnen.

Montering:

200 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag

1 løk i strimler

10 oliven i tynne skiver

1 pose pingekjerner

Bre den hvite sausen utover pizzabunnen. Legg på løk og dryss på revet ost. Legg på kylling, pinjekjerner og oliven, Dryss over parmesan og stek på 200 grader til pizzaen er gyllen og lekker.

Revet parmesan

Basilikum

Ta ut pizzaen og dryss over parmesan og basilikum rett før servering.

 

 

Kylling- og pestopizza
Kylling- og pestopizza

 

 

Du finner flere spennende pizzavarianter fra fjern og nær HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tunfisk med pesto med pasta i tomatsaus

Tunfisk med pesto med pasta i tomatsaus er en italiensk rett, hvor pestoen blir smurt på tunfisken etter grilling. Om du ikke har smakt fersk tunfisk, kan det anbefales på det varmeste. Den trenger kort steketid, så de grilles eller stekes rett før de skal spises. Denne retten smaker aller best med hjemmelaget pesto, men om du kjøper ferdig, er det viktig å bruke en med god kvalitet.

Pesto:

150 g fersk basilikum

3 dl god olivenolje

100 g pinjekjerner

200 g parmesan

2 fedd hvitløk

1 ts salt

Kjør basilikum, pinjekjerner, parmesan, hvitløk og olivenolje i en foodprosessor til du får en kremet masse. Smak til med salt.

Hjemmelaget pesto
Tunfisken:

200 – 250 g tunfisk per person.

Salt og pepper

Pesto

Krydre tunfisken med salt og pepper og stek eller grill den som en biff. Den skal være litt rosa i midten, så det holder at den stekes eller grilles 2 minutter på hver side. Legg tunfiskbiffene over på en fjøl, smør dem med pesto og la dem hvile i et par minutter.

Pastaen:

1 løk, finhakket

2 hvitløksfedd, finhakket

200 g smårettskinke

1 knust, tørket chili

6 ss olivenolje

1 dl hvitvin

1 ts oksefond

10 minitomater, delt i to

1/2 glass oliven i skiver

Salt og pepper

500 g pasta etter eget ønske

Parmesan

Fres løk, hvitløk og chili i olivenolje. Tilsett hvitvin, fond og tomater og la det koke i noen minutter, til tomatene går litt i stykker. Tilsett oliven og la det bli lunt.

Kok pasta etter anvisning på pakken, hell av vannet og bland pastaen med sausen i en stor bolle. Del tunfisken i mindre stykker, legg den på toppen og sett hele bollen på bordet. Server med parmesan og sett frem salt og pepper også, så gjestene kan forsyne seg selv.

Tunfisk med pesto med pasta i tomatsaus
Tunfisk med pesto med pasta i tomatsaus

 

Du finner mange flere spennende og velsmakende retter med tunfisk her og flere pastaretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kyllinggryte med risoni

Kyllinggryte med risoni eller orzo er en velsmakende rett, som er rask å lage. Risoni (orzo) er pasta formet som riskorn, som har lange tradisjoner i middelhavslandene  og du får kjøpt dem i matbutikken. Risoni smaker aller best, om du rister den litt i en tørr panne, før du koker den. Du kan gjøre retten mer eller mindre sterk, ved å justere mengden chiliflak. Det er viktig å bruke fetaost i olje, siden oljen brukes til å steke både løken og kyllingen i. Oppskriften er passe til 4 personer.

2,5 dl risoni (orzo)

600 g kylling lårfilet

1 ts tørket oregano

1 ts røkt paprikapulver

1/4 ts chiliflak

1 løk i strimler

1 ts pepper

2 ss olivenolje

3 båter hvitløk

250 g søte minitomater, delt i 2

5 dl kyllingkraft, ev. vann og kyllingfond eller buljong

50 g sorte oliven i skiver

1 glass fetaost i olje

1 neve frisk basilikum

Fremgangsmåte:

Varm en sautépanne eller gryte og rist tørr risoni til den er gyllen, før du heller den over i en bille til senere.

Del kyllingen i mindre biter og krydre dem med oregano, paprika, chili og pepper.

Sil oljen fra fetaosten over i stekepannen, tilsett kyllingen og brun bitene godt på alle kanter, før du legger dem over på en tallerken til senere.

Hell resten av oljen i stekepannen, tilsett løk og hvitløk og fres det til løken har blitt blank og litt gjennomsiktig. Tilsett tomater, kraft og risoni, kok opp og legg i kyllingbitene. Sett på lokk og la det småkoke i 15 minutter, til risonien er gjennomkokt, men fortsatt har litt tyggemotstand.

Skru av ovnen og dryss over feta, oliven og basilikumblader.

 

Kyllinggryte med risoni
Kyllinggryte med risoni

 

Du finner flere spennende og velsmakende pastaretter her og flere alt-i-en-formretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 47

Ukemeny 47 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Søtpotetsuppe med smak av Thailand
Søtpotetsuppe med smak av Thailand
Søtpotetsuppe med smak av Thailand
Tirsdag: Maqluba 
Maqluba – Maqlooba
Maqluba
Onsdag: Doro wat – kyllinggryte fra Etiopia og Eritrea
Doro wat – kyllinggryte fra Etiopia og Eritrea
Doro wat – kyllinggryte fra Etiopia og Eritrea
Torsdag: Pasta med laks og trøffel
Pasta med laks og trøffel
Pasta med laks og trøffel
Fredag: Tacopizza – texmexpizza
Tacopizza – texmexpizza
Tacopizza – texmexpizza
Lørdag:
Forrett: Caprese burrata
Caprese burrata
Caprese burrata
Hovedrett: Grillet indrefilet med ovnsbakte perlepoteter, bearnaise og ovnsbakte miniløk
Grillet indrefilet med ovnsbakte perlepoteter, bearnaise og ovnsbakte miniløk
Grillet indrefilet med ovnsbakte perlepoteter, bearnaise og ovnsbakte miniløk
Dessert: Torta Barozzi
Torta Barozzi
Torta Barozzi
Søndag:
Forrett: Blomkålsalat med bacon
Blomkålsalat med bacon
Blomkålsalat med bacon
Hovedrett: Elglapskaus (brun lapskaus med elg)
Elglapskaus (brun lapskaus med elg)
Elglapskaus (brun lapskaus med elg)
Dessert: Tilslørte bondepiker
Tilslørte bondepiker
Tilslørte bondepiker

Ukemeny 47 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.