Tequila sunrise er en frisk drink fra USA på 1930-tallet. Tequilasmaken er ikke veldig fremtredende og denne drinken var min favorittdrink da jeg var ca. 20 år. Du får kjøpt grenadine i matbutikken.
4,5 cl tequila
9 cl appelsinjuice
1,5 cl grenadine
Hell tequila og appelsinjuice i glasset. Hell grenadinen forsiktig lang glassets innside, så den legger seg på bunnen av glasset. Pynt med appelsin- eller ananasskive og et cocktailbær
Du finner flere drinkoppskrifter fra fjern og nær HER.
Tequila sunrise
Du finner flere drinkoppskrifter, både med og uten alkohol, fra fjern og nærHER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Gresk aften er fantastisk, med masse småretter som settes utover bordet og deles. De kaller det meze og er grekernes svar på tapas. Du bestemmer selv hvor mange retter du vil servere og jo flere du velger å sette frem, jo mindre trenger du av hver.
Du kan ikke ha en gresk aften uten tzatziki og du får kjøpt det ferdig i matbutikken. Denne er hjemmelaget og tilsatt fetaost, men det kan du selvfølgelig sløyfe, om du vil det.
Det er godt med litt olivenbrød til meze. Tidligere fikk du kjøpt det på Meny, men det har dessverre forsvunnet fra butikkhyllene. Disse brødene er enkle å bake selv.
En frisk og god avslutning på måltidet, som er enkel og grei å lage.
Gresk yoghurtdessert
Et lite tips til slutt, er at det smaker godt med oliven, syltet paprika og litt olivenolje av god kvalitet til. Bruk brødet til å dyppe i olivenoljen og nyt.
Da gjenstår det bare å ønske lykke til med gresk aften og om du vil være ekstra gresk, kan du servere ouzo, det greske anisbrennevinet, som endrer farge fra blankt til hvitt om du tilsetter vann.
Du finner både disse oppskrifter og flere oppskrifter på velsmakende og spennende mat fra Hellas her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tex/mexpai er en deilig variant av fredagstacoen eller om du har rester fra fredagstacoen, kan du lage paien av det. Om du vil lage paien på en lettvinn måte, kan du kjøpe ferdig paibunn. Du kan bruke ferdig tacokrydder, men jeg kan anbefale å lage ditt eget, så du har kontroll på saltet og kan tilpasse det din egen gane. Du finner en bra oppskrift på tacokrydder her.
Paibunn:
150 g smør
3 dl hvetemel
2 ss vann
Elt sammen ingrediensene til bunnen. Kjevle den ut til en sirkel som dekker en form ca. 26 cm i diameter og legg den oppi. Trykk godt opp på kanten. Prikk bunnen med en gaffel. Sett formen kjølig minst 30 minutter. Forstek paibunnen midt i ovnen på 200 grader i ca. 10-15 minutter, før du avkjøler den litt.
Paifyll:
400 g karbonadedeig eller kjøttdeig
1 løk, finhakket
2 paprika, gjerne to farger, finhakket
1 ss smør til steking
1/2 pose tacokrydder ev. hjemmelaget
2 dl crème fraîche
2 dl revet gulost etter ønske
Stek karbonadedeig i stekepannen sammen med hakket løk og finkuttet paprika. Rør inn tacokrydder og crème fraîche og fordel fyllet i paibunnen.
Dryss over osten og stek paien midt i ovnen i ca. 30-35 minutter til osten er gyllen og lekker. Serveres fleks. med salsa, rømme, guacamole, som du finner oppskrift påher, og en frisk og god salat.
Du finner mange flere spennende og velsmakende tex/meksretter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pasta med mandelskjell (dog cockles) er en uvanlig rett i Norge. Meny kan skaffe mandelskjell og de har en delikat smak av hav og mandler. Jeg legger skjellene i kaldt vann i noen timer før de skal brukes, så de tømmer seg for ev. sand. Oppskriften er til 4 personer.
1 kg mandelskjell
1 løk
2 hvitløksfedd
1 knust, tørket chili
6 ss olivenolje
3 dl hvitvin
10 minitomater, delt i to
Salt og pepper
500 g pasta
1 bunt finhakket bladpersille
Parmesan
Skyll mandelskjellene i kaldt vann og kast de som er ødelagt eller ikke lukker seg.
Finhakk løk, hvitløksfedd og chili og fres det i olivenolje. Tilsett hvitvin, tomater og skjellene. Legg på lokk og la det dampe til skjellene åpner seg. Åpne lokket en gang underveis og rør før du setter på lokket igjen. Smak til kraften med salt og pepper og rør inn persille rett før servering.
Kok pasta etter anvisning på pakken, hell av vannet og bland den med skjell og saus.
Jeg heller pasta med mandelskjell over i en stor bolle og setter hele på bordet, så gjestene kan forsyne seg selv. Jeg setter også frem parmesan, som gjestene kan rive over selv.
Pasta med mandelskjell
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Rotgrønnsaker i ovnen kan brukes til retter av både kjøtt og fisk. Du kan variere ingrediensene etter smak og hva du har tilgang til og urtene kan varieres etter hva du skal bruke grønnsakene til, for eksempel rosmarin til lam eller dill til fisk.
3 hvitløksfedd, finhakket
8 dl kraft (ev. vann + fond eller buljongterning)
2 dl hvitvin, ev. eplemost
2 løk i strimler
1/2 sellerirot, skrelt og delt i terninger
1 pastinakk, skrelt og delt i terninger
2 persillerøtter, skrelt og delt i terninger
2 løk, grovhakket
1 hvitbete, skrelt og delt i terninger
1 polkabete, skrelt og delt i terninger
3 gulrøtter, skrelt og delt i terninger
Salt, pepper og urter, f,eks. rosmarin, timian, dill
Bladpersille, finhakket
Legg grønnsakene i en ildfast form, krydre med pepper og hell på vin og kraft. Du trenger ikke salt, hvis du bruker fond eller buljongterning. Om du bruker kraft, må du sjekke om den behøver salt. Sett formen i ovnen på 200 grader til grønnsakene er møre. Steketiden avhenger av størrelsen på grønnsaksterningene, men du kan ta utgangspunkt i 30 minutter. Rør i grønnsakene underveis. Kraften kan brukes som sjy eller ev. helles over i en kjele, jevnes med maisennajevner og brukes som saus. Dryss gjerne over litt finhakket bladpersille rett før servering.
Rotgrønnsaker i ovnen
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kremet gratinert løksuppe er en nydelig, rundere variant av løksuppe, som kan serveres som lunsj, forrett eller som en deilig kveldsrett. Det er viktig at du steker løken så den blir godt karamellisert, for smakens skyld. Konjakk eller brandy er også viktig for resultatet, men kan eventuelt erstattes av 1 ss brunt sukker. Oppskriften er passe til 6 porsjoner.
6 ss saltet smør
4 mellomstore løk, i tynne skiver
1/2 fl. tørr hvitvin
3 fedd hvitløk, finhakket
2 ss friske timianblader
2 ss hakket fersk salvie
1 klype salt
1 klype sort pepper
1,5 l kyllingkraft, ev. vann og fond eller buljong
1 pose revet parmesan
1/2 dl konjakk eller brandy
1,5 dl fløte
12 tykke skiver franskbrød
250 g revet Gruyère
1 ss hakket timian
Fremgangsmåte:
Fres løken i smøret i en stor gryte, over middels høy varme i ca. 10 minutter. Tilsett vinen, 1 dl om gangen, og la det koke til vinen er kokt inn i løken, til all vinen er brukt opp. Fortsett å steke til løken er dypt karamellisert.
Kremet gratinert løksuppe under koking
Tilsett hvitløk, timian og salvie og brun i 3-4 minutter, før du tilsetter kyllingkraft, parmesan og en klype salt og pepper. La suppen småkoke i 10 minutter, før du rører inn fløte og konjakk og lar det koke i 5 minutter til. Smak til med salt og pepper.
Del brødet i terninger, legg det på en bakepapirkledd bakeplate og stek i 10-15 minutter på 200 grader. Brødterningene skal være helt harde og sprø og få en fin gyllen stekeskorpe.
Kremet gratinert løksuppe før steking
Fordel suppen i ildfaste porsjonsboller. Fordel brødterningene over og topp jevnt med osten. Dryss over litt mer timian om ønskelig. Plasser suppebollene på en bakeplate litt høyt opp i ovnen på 250 grader, helst med grillelement og stek til de er boblende og gyllenbrune, det tar ca. 5 minutter. Kremet gratinert løksuppe er veldig varm når du tar den ut av ovnen, så det kan være lurt å vente et par minutter, før de spises.
Kremet gratinert løksuppe
Du finner flere varierte og spennende suppeoppskrifter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Laksa med nudler går raskt å lage og smaker nydelig. Laksa er fra peranakankulturen, som er en blandingskultur med kinesiske og malaysiske innslag og som gjenfinnes i Malaysia, Singapore og Indonesia. Den kan varieres, for eksempel med å bytte ut kyllingen med annet kjøtt, eller fisk. Du får kjøpt laksapaste, crispy chili i olje og fritert tofu i asiatiske butikker. Oppskriften er passe til 2- 4 personer, avhengig av om den skal serveres til hovedrett, lunsj eller som forrett.
2 ss nøytral olje
4 ss laksapaste
2 ss karripulver
1 løk, finhakket
1 ltr. kyllingkraft, ev. vann og kyllingfond
200 g skivede kyllinglårfileter
1 boks kokosmelk
1 boks kokoskrem
2 ss fishsauce
1 ts sukker
1 pk fritert tofu i terninger
Nudler til 4 personer, tilberedt etter anvisning på pakken
1 glass crispy chili (chilicrisp i olje)
Fres laksapaste og karri i oljen under omrøring i 1/2 minutt. Tilsett løken og stek i ett minutt, før du tilsetter kyllingen og steker i ett minutt til. Tilsett kokosmelk, kokoskrem fishsauce, sukker og kyllingkraften og la det småkoke i 5 minutter. Smak til om det behøves mer fishsauce og sukker (salt og søtt).
La småkoke i ytterligere noen minutter, til kyllingen er så vidt gjennomkokt.
Hell laksaen over nudlene og topp med crispy chili (om du tør) og korianderblader.
Laksa med nudler
Du finner spennende oppskrifter på velsmakende mat fra hele verden her og flere suppeoppskrifter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny – uke 45 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Pasta med bacon og laks er en «surf and turf»-rett, som betyr at det er en blanding av kjøtt og noe fra havet. Bacon og laks passer godt sammen og denne pastaretten er en velsmakende hverdagsrett, som er ganske kjapp å lage. Om du vil bytte ut laksen med en annen kokefast fisk, for eksempel ørret, går det like fint. Oppskriften er passe til 4 personer.
1 løk
2 hvitløksfedd
200 g tørrsaltet bacon, delt i terninger og sprøstekt
400 g laks i terninger
1 knust, tørket chili
6 ss olivenolje
1 dl hvitvin
1 ts kylling-, grønnsaks- eller fiskefond (ev. buljongterning)
Salt og pepper
1 pk brokkolini (ev. brokkoli i små buketter)
500 g spagetti
1 neve finhakket bladpersille
Parmesan
Finhakk løk, hvitløksfedd og chili og fres det i olivenolje. Tilsett hvitvin og fond og la det koke i noen minutter. Tilsett fisken og brokkolini og rør det lett inn i sausen. La det trekke i 5 minutter, før du rører inn bacon og persille rett før servering.
Kok pasta etter anvisning på pakken, hell av vannet, bortsett fra 1 dl og bland både det og pastaen med sausen i en stor bolle. Sett hele bollen på bordet, så gjestene kan forsyne seg selv. Server med parmesan, som gjestene kan rive over selv. Sett frem salt og pepper også.
Pink Lady Highball er en variant av White Lady Highball, som kommer fra Ciro’s Club i London i 1919. Den opprinnelige oppskriften ble laget med myntelikør, som senere ble erstattet av gin. Pink Lady Highball er en frisk og litt søtlig drink. Du får kjøpt limonade bl.a. på Meny.
4 cl gin
2 cl Cointreau
12 cl limonade
4 cl bringebærsirup
4 cl simple syrup
1/2 eggehvite
Physalis til pynt
Hell alle ingrediensene sammen med isbiter i en drinkmikser og rist godt i 20 sekunder. Hel over i glass og pynt med physalis.
Pink Lady Highball
Du finner mange spennende drinker fra fjern og nær, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.