Den internasjonale picknikdagen er en hyggelig matdag og jeg anbefaler alle å be med noen de liker på picknik. Det er ikke så viktig å gå så langt, det kan være koselig med picknik i hagen også. Det er mye slags mat som er super å ta med ut, f.eks. pizzasnurrer, bakt potet, salat og suppe på termos.
Svinekoteletter med choronsaus og baconpoteter er deilig søndagsmiddag. Jeg har servert den med Clotildepoteter og ertepuré, men du kan bruke annet tilbehør om du vil. Choronsausen er broren til bearnaisesausen og passer veldig godt til svin. Oppskriften er passe til 4 personer.
Baconpoteter:
800 g minipoteter, delt i små terninger
2 løk, delt i små terninger
Olivenolje
125 g bacon i terninger
1 pose reven parmesan
Risle en ildfast form med olivenolje, legg i poteter og løk og rør godt, så de har fått olje på alle kanter og sett i ovnen på 200 grader til potetene er gylne og gjennomstekte. Rør av og til.
Hell baconet i en annen ildfast form og sett i samme ovn til det er sprøtt og godt. Bland baconet med potetblandingen, dryss over parmesan og la alt steke videre til parmesanen har fått fin farge.
Kotelettene:
250-300 g kotelett per person
Smør til steking
Salt og pepper
Brun kotelettene på høy varme i stekepanne, ca. 3 minutter på hver side og dryss på salt og pepper. Skru ned på laveste temperatur, sett på lokk og la kotelettene kose seg i ca. 5 minutter.
Om du vil grille kotelettene, skjær du noen snitt i fettranden på kotelettene, så de ikke krøller seg under grillingen. Krydre dem med salt og pepper, pensle dem med litt olje på begge sider og grill dem på direkte varme i 2-3 minutter på hver side. Legg kotelettene på indirekte varme når de har fått en fin farge og la dem kose seg der, til de skal serveres.
Ertepuré:
1 pose frosne erter
100 g smør
1 fedd hvitløk
Kok ertene i smør og finhakket hvitløk til de er møre. Kjør blandingen jevn med en blender. Smak til med salt og pepper.
Choronsaus:
150 gram smør
2 ts tørket estragon
4 ss vann
2 ss hvitvinseddik
1 finhakket sjalottløk
3 romtempererte eggeplommer
2 ss tomatpuré
Salt og pepper
La smøret smelte sakte på lav varme i en liten kjele uten å røre. Til sausen skal vi kun bruke klaret smør, som er den gjennomsiktige blanke delen som blir liggende på toppen.
Ha en liten klatt smør (ikke det smøret vi klaret i forrige punkt) i en annen (liten) kjele. Tilsett sjalottløken, og la dette surre til løken er blank. Tilsett vann, hvitvinseddik og estragon og la det koke inn til halv mengde.
Du har nå tre komponenter som skal blandes, eggeplommene, sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen og klaret smør.
Den sikreste måten å få dette til på, er å blande komponentene over vannbad. Finn frem en kjele som er stor nok til at kjelen med sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen får plass oppi og fyll den med varmt vann. Sett den lille kjelen oppi. Tilsett eggeplommene og tomatpuréen og bland godt.
Tilsett forsiktig litt og litt av det klarede smøret mens du rører godt (pass på slik at melkestoffene på bunnen ikke blir med).
Smak til med salt og pepper. Ønsker du en tynnere saus, kan du røre inn noen ekstra skjeer med vann på slutten. Pynt med litt frisk estragon.
Svinekoteletter med choronsaus og baconpoteter
Du finner mange flere varierte og velsmakende retter med svin fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Fish and chips eller fish ‘n chips er en populær rett som kommer fra Storbritannia, og er godt likt av både store og små. Vi lager det ofte på sommeren, når vi kan fritere ute. Vi har servert det med ertepuré og har erstattet chipsen med båtpoteter i ovnen, men du kan selvfølgelig velge selv. Oppskriften er passe til 4-6 personer
Tartarsaus:
1 pose majones
1 ss agurkmiks
3 ss kapers
1 ts engelsk sennep, eller dijon
Litt finhakket persille
Alt røres sammen, smakes til med salt og pepper og settes kaldt til den skal spises.
Båtpoteter:
Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sette dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus varmen ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.
Ertepuré:
1 pose frosne erter
100 g smør
1 ts grønnsaksfond
1 fedd hvitløk
Kok ertene i smør og finhakket hvitløk til de er møre. Kjør blandingen jevn med en blender. Smak til med salt og pepper.
Fisken:
1 kg torskefilet, uten skinn og bein
125 g hvetemel
125 g maisenna
2 ts bakepulver
1 ss hvitløkspulver
1 ss paprikapulver
1/2 ts sort pepper
1 ts salt
1 stort egg, sammenvispet
3 dl pils
Frityrolje til steking
2 sitroner i båter til servering
Skyll og tørk av torskefiletene, del i passe store stykker og legg dem utover på kjøkkenpapir. Krydre med salt og pepper.
Bland sammen mel, maisenna, bakepulver, hvitløkpulver, paprikapulver, paprika, salt og pepper.
Visp egget lett sammen og bland det i melblandingen, sammen med litt og litt av ølet så du får en jevn røre uten klumper. La røren stå og svelle mens du varmer opp oljen til den 190 grader.
Dypp torskebitene i frityrrøren, så alle bitene er godt dekket. Ta dem ut av bollen med gaffel og la dem renne av seg et par sekunder før du slipper dem forsiktig frityren.
Friter 2-3 biter av gangen i 2-4 minutter, så at ikke oljen kjøles for mye ned. De skal bli gylne og lekre. Legg dem på rist, så oljen renner av og de blir sprø. Dryss over litt flaksalt og server fish and chips eller fish’n chips med ovnsbakte poteter, tartarsaus, ertepuré og sitronbåter.
Fish
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny 25 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Million Dollar Spaghetti er en deilig variant av spagetti, som ligner lasagne. Det er lurt å la kjøttsausen koke lenge, for da blir tomatene søtere og sausen får en rundere smak. Om du ikke har tid til å vente, kan du tilsette 1 ss sukker.
BBQ-laks er lettvint og godt. Du kan enten grille den, eller legge den i ildfast form og ta den i stekeovnen. Den serveres med en kald saus, men det øvrige tilbehøret kan varieres og gjøres så enkelt eller komplisert du ønsker.
Västerbottenpai med bacon, purre og løk er en svensk klassiker og kan varieres med f.eks. laks i stedet for bacon. Västerbottenpai med bacon og løk passer godt på koldtbordet eller til forrett, eller lunsj eller som litt kveldskos. Västerbottenost minner litt om parmesan i smaken, men den er mykere og du får kjøpt den på Meny. Om du ikke har tid til å lage paibunn, kan du kjøpe en ferdigbunn, som du finner sammen med ferdige pizzabunner i butikken.
Pizza med spekeskinke gjøres på en litt spesiell måte, siden både spekeskinken, parmesanen og basilikumen legges på etter steking. Denne pizzaen er knallgod og en garantert suksess og om du ikke har tid til å lage pizzabunn, kan du kjøpe en ferdigbunn i butikken.
Minas gulrotsuppe er nydelig til forrett eller som en lunsjrett, med litt brød til. Gulrøttene gjør suppen litt søtlig, så det smaker deilig med litt bacon på.
Feire sankthansaften (midtsommer) med rømmegrøt og spekemat, det er en fin tradisjon. Selv om vi ikke har fri på sankthansaften i Norge, om den ikke faller på helgen, markerer vi den alltid hos oss med rømmegrøt og spekemat. Her er mine tips for et godt midtsommermåltid.
Feire sankthansaften (midtsommer) med rømmegrøt og spekemat
Rabarbralikør kan enkelt lages selv og i tillegg til at den blir en deilig likør til kaffen, kan den blandes bl.a. med prosecco eller annen musserende vin, til en velsmakende velkomstdrink.
4 deler rabarbrastilk i små biter
3 deler sukker
3 deler vodka
Hell rabarbra på et norgesglass, deretter sukker og til slutt vodka. Sett på lokket, rist det sammen og la det stå på kjøkkenbenken i fem uker. Snu glasset en gang om dagen. Siles og helles over i flaske etter fem uker. Klem resten av væsken ut av rabarbraen. Sett på kork og sett flaska kaldt i min. fem måneder.
Rabarbralikør
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Larb moo er en sunn og god rett, som er enkel å lage. Den spises i flere land i Sør-Øst-Asia, og er nasjonalretten til Laos. Larb moo kan gjerne erstatte fredagstacoen og faller i smak hos både liten og stor.
Risen:
2 ss ris
Rist risen i en tørr panne på middels varme, til den blir gyllen, rør underveis så den får jevn farge. Avkjøl risen i 10 minutter og kjør den til mel i en morter eller en foodprosessor. Sett til side til senere.
Saus:
3 ss fiskesaus
1 ts brun farin
1 ts salt
3 lime, kun saften
1 rød chili, finhakket
Bland sammen fiskesaus, brun farin, salt, saften av 3 lime og finhakket chili (fjern gjerne steinene). Rør i dressingen til sukkeret er helt oppløst. Sett til side til du har stekt kjøttdeigen.
Kjøttdeigen:
800 g kjøttdeig av svin
2 sjalottløk, finhakket
4 vårløk, finhakket
Mynte, finhakket
Koriander, finhakket
Thaibasilikum, finhakket
Salt og pepper
Stek kjøttdeigen på lav varme i en stekepanne, den skal ikke bli brun. La kjøttet steke/koke til all væsken fra kjøttdeigen har fordampet.
Rør inn sausen, den knuste risen, sjalottløk, vårløk, mynte, koriander og thaibasilikum og smak til med salt og pepper.
Servering:
1 hode hjertesalat
1 lime i båter
Koriander, mynte, thaibasilikum i hver sin lille skål
Sesamfrø, ristet i tørr panne
Sett alle elementene på bordet. Legg 2-3 spiseskjeer med kjøttdeigblanding på hvert salatblad. Dryss over ferske urter og sesamfrø og server med limebåter.
Filippinenes uavhengighetsdag er en feiring av uavhengigheten fra Spania. Dagen er en offisiell fridag og feires med flagg, danseopptredener, korsang, salutt og sivile- og militære parader.
Filippinsk mat kan være forvirrende på grunn av at det er vanskelig å bestemme hva som faktisk er filippinsk. Filippinsk kultur har endret seg konstant gjennom historien, er påvirket og formet av forskjellige kulturer. Maten er påvirket av Kina, India, Spania, USA og arabiske land. Dette gjør at maten er veldig spennende og variert og det er enkelt å finne noe man liker.
En funfact er at Filippinene har en egen bananketsjup, som er veldig populær og den ble til under andre verdenskrig i mangel på tomatketsjup.
Om du vil markere Filippinenes uavhengighetsdag finner du spennende og velsmakende oppskrifter fra Filippineneher. Du finner en spennende matkalender, men inspirasjon fra hele verden her.
Lecheflan
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
I dag kan du feire maiskolbedagen. Mais ble introdusert i Europa allerede i 1534. Mais er rik på vitaminer, fiber og antioksidanter, så den fortjener sin egen dag. I tillegg kan den brukes til mye, og det lages til og med mel av den. Mais finnes for øvrig i hvit, rosa, rød, blå og svart i tillegg til gul, men er dessverre ikke å få tak i i Norge.
Omelett med ost og pragerskinke er kjempegodt. Pragerkinke kommer som navnet tilsier fra Praha, der skinken er slakternes stolthet og har hedersplassen i påleggedisken. Den blir laget ved at den møreste og magreste delen av låret surres og lakesaltes før den røkes med bøkeflis. Oppskriften er passe til 2 personer
1/2 purre, finhakket
5 egg
5 ss fløte
Salt og pepper
1/2 glass sorte oliven i skiver
1/2 paprika, finhakket
100 g revet ost etter eget ønske
100 g pragersinke i skiver
2 tomater, delt i skiver
Pisk sammen egg, fløte, salt og pepper og hell blandingen over i en stekepanne, sammen med oliven og paprika. La de kose seg på middels varme, mens du rører med en stekespade. Dryss på purre, tomat, ost og skinke og sett på lokk og la det kose seg over lav varme, til eggeblandingen stivner. Brett omeletten dobbelt og server med godt brød, f.eks. grytebrød, som du finner oppskrift på her.
Du finner flere oppskrifter på og med omelett HER.
Omelett med ost og pragerskinke
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Baguette med oliven og soltørket tomat smaker godt til supper, gryteretter, tapas og mye annet. Denne oppskriften gir ca. 4 baguetter, avhengig av størrelsen.
125 g smør
1 pk gjær
1 egg, sammenpisket
6 dl melk
1 kg hvetemel
1 glass oliven i skiver, avsilt
1/2 glass soltørka tomat, godt avsilt
1 ss sukker
1/2 ts bakepulver
1 ts salt
Smelt smør og hell i melk, løs opp gjær i blandingen og tilsett egget. Bland mel, sukker, bakepulver, salt og tilsett melkeblandingen, oliven og soltørket tomat. Elt godt og la deigen hvile, tildekket, på et lunt sted til den i hvert fall har doblet seg. Del deigen i 4 like deler og form dem til lange baguetter, som passer på stekebrettet. Hold i endene og vri i hver sin retning, så baguettene får en fin snurr (se på bildet). Legg dem på bakepapirdekket stekeplate og la dem heve til ønsket størrelse i minimum 30 minutter. Pensle dem og stek dem midt i ovnen på 190 grader i 15-20 minutter. Avkjøl på rist.
Baguette med oliven og soltørket tomat
Du finner flere spennende brødoppskrifter fra fjern og nær HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.