Bærdrøm – en nydelig velkomstdrink

Bærdrøm er oppfunnet av mannen i huset og en av mine favorittdrinker.

4 cl vodka

1 cl contreau

8 cl Eldorado juice med drue, blåbær, solbær og aronia

Bland alt, server avkjølt, med en isbit og en skive lime.

Bærdrøm - en nydelig velkomstdrink
Bærdrøm – en nydelig velkomstdrink

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sweet scorpion grillspyd med båtpoteter og aioli

Sweet scorpion grillspyd med båtpoteter og aioli er perfekt grillmat. Potetene gjør seg selv i ovnen, aiolien kan lages i forveien eller kjøpes ferdig, så da er det bare å passe på grillspydene og maisen på grillen.

De fleste har vel hørt om chili Claus og hans galskap med å spise sterk chili som underholdning. I kjølvannet av berømmelsen, har han også lansert diverse chiliprodukter, bl.a. krydder. Han klassifiserer produktene i vindstyrke, fra 5 til 15, hvor 5 er helt spiselig og 15 kun er for de aller tøffeste.

Sweet scorpion grillspyd med båtpoteter og aioli
Sweet scorpion grillspyd før grilling

Her har jeg brukt det ene krydderet hans, som heter sweet scorpion grill mix og har vindstyrke 7.

Del rødløk, paprika og biff i passe munnfullbiter og tre dem på grillspyd. Smør dem med litt nøytral olje og krydre dem med sweet scorpion.

Båtpoteter:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potenene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sette dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus varmen ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Serveres med aioli, som du finner oppskrift på HER.

Sweet scorpion grillspyd med båtpoteter og aioli
Sweet scorpion grillspyd med båtpoteter og aioli

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

I dag er Argentinas nasjonaldag og vi feirer med å servere litt argentinsk mat

Argentina ligger helt sør i Sør-Amerika og de fleste som bor der er etterkommere av utvandra italienere og spanjoler.

Mattradisjonene er en kulturell blanding av matretter fra middelhavsland som Italia og Spania, og jordbruksprodukter og ingredienser som finnes naturlig i landet. Argentina er aller mest kjent for er kjøttrettene sine og regnes for å ha verdens beste oksekjøtt.

Du finner spennende argentinske retter her.

Du kan abonnere på nyheter fra bloggen min. Det er helt gratis 😊

I dag er Argentinas nasjonaldag og vi feirer med å servere litt argentinsk mat
I dag er Argentinas nasjonaldag og vi feirer med å servere litt argentinsk mat?

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Jamaicas uavhengighetsdag

Jamaicas uavhengighetsdag feires 6. august hvert år, som en markering av uavhengigheten fra Storbritannia i 1962. Når dagen faller på en søndag, er mandagen offentlig fridag. Dagen feires med gateparader, de kler seg i farger fra det jamaicanske flagget og har kulturelle utstillinger. Arrangementet kalles «Jamaica Festival» og et av høydepunktene er «Popular Song Competition».

Hovedfeiringen finner sted  på National Arena i Independence Park.

Maten på Jamaica er en blanding av smaker og krydder påvirket av indisk, afrikansk, irsk, engelsk, fransk, portugisisk, spansk, indisk, kinesisk og Midtøstens mattradisjoner. I tillegg er den påvirket av avlingene introdusert fra Sørøst-Asia, som nå dyrkes lokalt. Du finner et bredt utvalg av sjømat, tropisk frukt og kjøtt.

Du finner oppskrifter fra Jamaica og flere andre karibiske land her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grillspyd med kylling og gresk salat

Grillspyd med kylling og gresk salat er en sommerlig og lett matrett. Disse grillspydene er laget av lårfilet av kylling. Dette kjøttet er saftigere enn brystfilet og tåler godt grilling. Du kan gjerne erstatte kyllingen med f.eks. biff, lam eller svin. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

 

600 g lårfilet i store terninger

1 dl rødvin

0,5 dl nøytral olje

2 ss tzatzikikrydder

Start med å blande marinaden til kjøttet, legg i kjøttet og la det marinere i minimum 2 timer, gjerne over natten.

Tre kjøttet på spyd, sammen med f.eks. båter av løk og store paprikabiter. Grilles i noen minutter på hver side, til kyllingen er gjennomstekt, men fortsatt saftig.

Potetene:

Risle litt olivenolje i en langpanne. Del potenene i båter, legg dem i langpanna, dryss over salt, pepper og tzatzikikrydder. Risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke videre til de er sprø utenpå og myke inni.

Tzatziki:

3 dl yoghurt naturell, gresk type

1 slangeagurk, revet grovt, tilsatt litt salt og fått renne av seg 15 min. i dørslag

1/2 ts salt

2 fedd hvitløk, finhakket

1/2 ts nykvernet pepper

Litt sitron

Blandes og smakes til med hvitløk, salt, pepper og sitron. Tzatzikien blir bare bedre av å få stå i kjøleskapet i noen timer, så smakene får satt seg.

Server grillspyd med kylling, gresk salat, båtpoteter og tzatziki. Du finner oppskrift på gresk salat HER.

Grillspyd med kylling og gresk salat
Grillspyd med kylling og gresk salat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gratinerte blåskjell

Gratinerte blåskjell er deilig som forrett, som en del av et tapasmåltid eller som kveldskos. Oppskriften er passe som kveldskos til 2 pers. eller som forrett til 4 pers.

1 kg blåskjell

2 dl hvitvin eller eplemost

1/2 rød paprika i små terninger

2 fedd hvitløk, presset eller 2 ts malt fra glass

4 ss bladpersille, finhakket

2 dl tomater, delt i små terninger og lagt i sil, så de renner av seg

5 ss loffesmuler

2 ss olivenolje

Salt og pepper

2 ss parmesan, pecorino eller annen fast ost

Bland sammen paprika, hvitløk, bladpersille, tomater, 4 ss loffesmuler og 1 ss olivenolje i en bolle og smak til med salt og pepper.

Skyll og vask blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Kast skjell som ikke lukker seg selv om du kakker på dem og skjell som er skadet. Kok skjellene i vin eller eplemost, under lokk, til skjellene har åpnet seg og kast ev. skjell som er lukket.

      

Kast toppen av skjellene og legg bunnen med innmaten utover en bakeplate, dekket med bakepapir. Fordel blandingen i blåskjellene, dryss over parmesan, resten av smulene og resten av oljen. Sett skjellene i forvarmet ovn på 230 grader med grillfunksjon. Server umiddelbart.

Gratinerte blåskjell
Gratinerte blåskjell

Du finner flere oppskrifter med blåskjell og andre skalldyr HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sudans uavhengighetsdag

Sudans uavhengighetsdag feires i dag til minne m frigjøringen fra Storbritannia og Egypt i 1956. Folk kler seg i flaggets farger, som er rødt, hvitt, grønt og svart denne dagen.

Sudans mattradisjoner er en blanding av arabiske, nubiske, egyptiske, tyrkiske og levantinske mattradisjoner. Mange av matrettene har eksistert i tusenvis av år. De spiser mye lam og kylling, i samsvar med det som er halal.

Gryteretter, risretter, salater, kraftige desserter, brød og annet bakverk er vanlig. De bruker mye lime og peanøtter. Ful medames er nasjonalretten i Sudan. Ful medames er laget av kokte favabønner med grønnsaker, chili, sitronsaft, hvitløk og krydder, som bl.a. spisskummen.

Du finner spennende matretter fra Sudan HER.

  • Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pasta med kylling og tomater

Pasta med kylling og tomater er velsmakende og sunt. Denne oppskriften kan også lages med kalkun- eller svinefilet og er passe til 4 personer.

Pasta (hvilken variant du ønsker) til 4 pers.

3 kyllingfileter i biter

1 løk, finhakket

1/2 ts kyllingkrydder

1 vårløk i strimler

1 rød chili

20 minitomater, delt i båter

1 dl vann

1 ts kyllingfond

Reven parmesan

Persille

Brun kyllingfiletene og løken i litt olje, krydre med kyllingkrydder. Tilsett tomater og la det surre i noen minutter, så tomatene slipper fuktigheten. Tilsett resten av ingrediensene og la det surre i noen minutter til, mens du koker pastaen.

Legg pastaen på tallerkener, fordel kyllingblandingen over og gi retten et dryss med salt, pepper og parmesan. Pasta med kylling og tomater pyntes med persille.

 

Pasta med kylling og tomater
Pasta med kylling og tomater

 

Du finner mange spennende pastaretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Republikkens dag i Nord-Makedonia

Republikkens dag i Nord-Makedonia feires i dag til minne om at de ble proklamert republikk på denne dagen i 1944.  Dagen er offisiell fridag og feires med fyrverkeri, familiesammenkomster, grilling, piknik, konserter og forskjellige spill og leker.

Maten i Nord-Makedonia er gjerne en kombinasjon av økologiske produkter, kvalitetskjøtt og meieriprodukter. Bakverk er også en viktig ingrediens i makedonsk mat og de spiser til nesten alt du kan tenke deg. Det er vanlig å spise salat før måltidene, sammen med hjemmelaget rakija, som er en tradisjonell alkoholholdig drikk.

Du finner spennende og velsmakende oppskrifter fra Nord-Makedonia her.

 

Ananas med kokosis og karamellsaus

Ananas med kokosis og karamellsaus er en deilig dessert, med smak av fjerne himmelstrøk.

Kokosis:

5 dl kokosmelk

1 pandanblad

6 eggeplommer

2,5 dl sukker

2 dl kokosmasse

Ev. 1 ss Malibulikør

Kok langsomt opp kokosmelk og pandanblad. Ta kjelen til side og la det trekke i 20 minutter under lokk. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Tilsett kokosmelkblandingen i eggedosisen under omrøring. Hell blandingen tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring til det tykner, bruk helst termometer. Sett blandingen kaldt, så den blir helt avkjølt. Plukk ut pandanbladet, tilsett ev. Malibu og kjør isen i iskremmaskin til den er ferdig. Om du ikke har ismaskin, kan du sette det i frysenen i en vanlig bolle og røre hver halvtime, til den er stiv. Resultatet blir nesten like bra som med maskin.

 

Karamellsaus med peanøtter:

1 ss sukker

4 ss brunt sukker

1 dl kremfløte

3 ss smør

1/2 ts salt

3 ss peanøttsmør

Kok opp alt, bortsett fra peanøttsmør og salt i en tykkbunnet kjele, på middels varme under omrøring. La det småkoke i 3-4 minutter, mens du rører. Tilsett peanøttsmør og salt i blandingen, og rør videre over lav varme i 3-4 minutter til.

 

Montering:

Skjær av skallet og den harde kjernen på ananasen og skjør den i passe tykke skiver. Legg en kule is i midten og hell karamellsausen over, mens den fortsatt er varm. Det smaker også deilig med litt hele peanøtter til.

 

Ananas med kokosis og karamellsaus
Ananas med kokosis og karamellsaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.