Hvalgryte med potetmos

Hvalgryte med potetmos er hvalkjøtt i en deilig, smaksrik, jevnet kraft. Det er viktig at kjøttet får koke så lenge at kjøttet blir mørt.

1,5 kg renskåret hvalbiff i grove terninger

Litt smør og olje til steking

3 finhakkede hvitløksfedd

3 gulrøtter i jevne biter

2 grovhakkede løk

400 g skivet sjampinjong (eller små hele)

3 ss tomatpuré

3 timiankvister

2 laurbærblader

1/2 purre i strimler

1 l oksekraft (ev. vann og fond/buljong)

4 dl hvitvin

Salt og pepper

Brun maisennajevner

Fersk persille eller timian

Fremgangsmåte:

Brun kjøttet i smør i en tykkbunnet gryte i flere omganger, så det får en fin stekeskorpe. Ta alt kjøttet ut av gryten og fres sopp, løk og hvitløk, til løken er gyllen. Tilsett tomatpuré, timiankvister og laurbærblader. Legg kjøttet tilbake i gryten, rør godt og tilsett oksekraft og vin. Kok opp under omrøring, legg på lokk og la gryten småputre i 2-3 timer (eller mer), til kjøttet er blitt helt mørt. Tilsett gulrot og purre og kok videre, med lokket sittende litt løst (halvveis) på den siste halvtimen. Smak til med salt og pepper og rør i litt brun maisennajevner om du ønsker en tykkere saus. Dryss over hakket persille eller litt timian ved servering.

Du finner oppskrift på en perfekt potetmos HER.

 

Hvalgryte med potetmos
Hvalgryte med potetmos

 

 

Du finner flere oppskrifter med hval her.


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Alexander

Alexander er en sjokoladedrink fra USA, som gjerne kan brukes som dessert.

1/3 konjakk eller brandy

1/3 crème de cacao

1/3 kremfløte

Rist sammen og hell over i cocktailglass. Dryss over revet muskatnøtt.

Alexander
Alexander

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Biffsalat med krutonger

Biffsalat med krutonger er fantastisk godt en av mine favorittsalater. Den er super å lage når du har rester etter en middag med indrefilet. Til krutongene har jeg brukt hjemmelaget loff, men du kan selvfølgelig bruke en ferdigkjøpt også.

Krutonger:

4 skriver loff i terninger, gjerne daggammelt
4 ss olivenolje
1 fedd hvitløk, malt eller presset gjennom hvitløkspresse

Rør sammen olje og hvitløk. Legg loffen i en stekepanne og risle over oljeblandingen. Brun på alle kanter på middels varme, eller på stekebrett i oven på 200 grader.

Dressing:

4 ss olivenolje

2 ss mangoeddik

1 finhakket chili

Salt og pepper

Visp sammen alle ingrediensene til dressingen og hell over salaten rett før servering.

 

Salaten:

20 minitomater delt i 2 eller 4

1/2 agurk i små terninger

1/2 glass sorte oliven i skiver

1 grønn paprika

10 cm purre i fine strimler

400 g kald indrefilet i strimler

Høvlet parmesan

1 potte basilikumblader

Legg alle ingrediensene i lag i en bolle eller på et fat og hell over dressingen rett før servering.

 

 

Glad i salat? Du finner mange spennende og velsmakende varianter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grillet tunfisk med quinoa, smørdampede rotstrimler og gremolata

Grillet tunfisk med quinoa, smørdampede rotstrimler og gremolata er en god smakskombinasjon. Om du ikke har smakt fersk tunfisk, kan jeg virkelig anbefale det. Jeg kjøper min på Meny, men jeg anbefaler å sjekke med ferskvaredisken i butikken din. De kan sikkert skaffe det til deg.

Tunfisken:

Beregn 180-220 g tunfisk per person. Den krydres på begge sider med salt og pepper og grilles 2 minutter på hver side.

Quinoa:

Bruk mengdene med quinoa og vann til 4 pers. som det står på pakken.

Finhakk 1 løk og fres den i olje. Tilsett quinoaen og fres litt til, under omrøring. Tilsett vannet og en liten skvett grønnsaksfond. Sett på lokk og la det koke til vannet er borte.

Smørdampa rotstrimler:

1 pakke rotstrimler (fås kjøpt i matbutikken)

1 ss smør

Salt og pepper

Smelt smøret. Tilsett strimlene. Rør rundt og sett på lokk. La strimlene stå på lav varme i et par minutter. Smak ril med salt og pepper.

Gremolata:

1 potte finhakket dill

1 potte finhakket persille

2 fedd finhakket hvitløk

1 lite glass kapers

2 finstrimlede vårløk

2 dl mangoeddik

1 dl sitronolje

1 dl olivenolje

Alt røres godt sammen og står og hviler i romtemperatur til det skal brukes.

Grillet tunfisk med quinoa, smørdampede rotstrimler og gremolata
Grillet tunfisk med quinoa, smørdampede rotstrimler og gremolata

 

Du finner flere spennende oppskrifter med tunfisk HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pannekaker

Pannekaker er en av barndommens middager. Vi spiste alltid pannekaker etter vi hadde spist tomatsuppe.

3 dl hvetemel
1/2 ts salt
5 dl melk
4 egg
1 ss smør

Bland mel og salt og lag en grop i midten. Tilsett litt og litt av melken, mens du rører innenfra og utover med en visp. Når all melken er rørt inn, visper du inn eggene. La pannekakerøren svelle i min. 30 min.

Smelt smør i en stekepanne, på litt over middels varme. Hell i en øse med pannekakerøre og vri på stekepannen, slik at røren blir  jevnt fordelt. Når pannekaken har stivnet og blitt gyllenbrun under, snur du den og pannekaken når den har stivnet på oversiden og blitt gyllenbrun på undersiden, snur du den og steker andre den siden.

Stek pannekakene på begge sider, før du legger du dem lunt, så de holder varmen til alle er ferdig stekt. Jeg legger dem i et ildfast fat med lokk i ovnen på 50 grader.

Tradisjonelt spises pannekakene med blåbærsyltetøy, men jeg kan anbefale å bruke dem som dessert, med frukt eller bær, hakkede nøtter, sjokolade eller karamellsaus og iskrem.

Tips! Om du ha litt sunnere pannekaker kan du erstatte halvparten av melet med sammalt hvete.

Pannekaker
Pannekaker

Du finner flere oppskrifter på tradisjonsmat her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kje med rotgrønnsaker og fløtegratinerte poteter

Kje med rotgrønnsaker og fløtegratinerte poteter er en vinner på matbordet i vår familie. Helt fra jeg smakte kje første gangen, har jeg funnet på stadig på nye varianter av tilbereding og tilbehør. Denne gangen serverer jeg den med rotgrønnsaker og fløtegratinerte poteter.

2 rødbeter

2 gulbeter

4 finhakkede fedd hvitløk

2 polkabeter

1 pk aromasopp i skiver

2 persillerøtter

1 rødløk i båter

1 kepaløk i båter

Olivenolje

Salt og pepper

1 kjelår, som er ferdig marinert fra slakteren

3 dl lammekraft

Start med å smøre formen med olivenolje. Skrell og del rotgrønnsaker i terninger og legg dem, i tillegg til finhakkede fedd hvitløk, aromasopp i skiver og rødløk og kepaløk. Dryss på salt og pepper og legg kjelåret på toppen. Hell over lammekraft, og sett formen i ovnen på 150 grader. Når låret får farge på den ene siden, snus det. Låret står i ovnen i ca. fire timer.
 

Server kje med rotgrønnsaker og fløtegratinerte poteter, som du finner oppskrift på her.

 

Kje med rotgrønnsaker og fløtegratinerte poteter
Kje med rotgrønnsaker og fløtegratinerte poteter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Vin og ostedagen

Vin og ostedagen markeres i USA i dag og jeg synes det er på sin plass at denne kombinasjonen har fått en egen dag. Du finner tips og spennende tilbehør her og hva med å prøve portvin til osten? Det smaker nydelig og blir en knallgod dessert.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Svensk romsås eller rognsaus

Svensk romsås eller rognsaus smaker godt til både røkt, bakt, stekt, grillet og kokt fisk. Den er super som tilbehør til både forretter og hovedretter og serveres kald.

400 g creme fraiche

75 g majones

2 sjarlottløk, finhakket

10 cm purre, finhakket

75 g rød rogn, f.eks. lakserogn

1 ts salt

1 ts sitronpepper

Rør alt sammen og la det stå kaldt ett par timer, før du smaker til med salt og ev. mer pepper. Rognen er veldig salt, så det er viktig å ta det med i betraktning.

Svensk romsås eller rognsaus
Svensk romsås eller rognsaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Wali

Wali er ris som brukes som tilbehør til middagen i mange land i den østlige delen av Afrika.

3 dl basmatiris, skylt, bløtlagt i vann i tjue minutter og silt av

6 dl kokosmelk

1/2 ts salt

1 finhakket vårløk til pynt

Rør sammen ris, kokos og salt i en kjele, Kok langsomt opp og la det koke på lav varme til risen er gjennomkokt. Rør av og til, så risen ikke legger seg ved.

Hell over i en bolle og pynt med vårløkstrimler.

Wali
Wali

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Budapestrull

Budapestrull burde kanskje kommet fra Ungarn, men den er faktisk svensk. Budapestrull egner seg veldig godt, både til dessert og som kake til kaffen.

100 g hasselnøtter

90 g sukker

1 ss vaniljesukker

50 g maisenna

200 g eggehvite

200 g finkornet sukker

Legg hasselnøttene på en stekeplate og sett dem i ovnen 200 grader i 10 minutter. Hell nøttene, sukker, vaniljesukker og maisenna i en foodprocessor og kjør det til fint pulver eller mal det i en mandelkvern. Pisk eggehvitene stive og tilsett finkornet sukker, litt om gangen.
Når marengsen er fast og blank, vender du forsiktig inn nøttepulveret med en slikkepott. Fyll nøttemarengsmassen i en sprøytepose og sprøyt den ut i tette, lange rader på bakepapiret, til all massen er brukt opp. Stek midt i ovnen på 175 grader i ca. 25 minutter. Legg et nytt bakepapir over kaken og et stekebrett over det. Snu brettene rundt, så kaken havner opp-ned på det nye bakepapiret. Trekk forsiktig av papiret kaken ble stekt på, og avkjøl den på rist.

Fyll:

2 bokser (á 312 g) mandariner

3 dl kremfløte

2 ss sukker

Pisk krem av fløte og sukker. Hell mandarinbåtene i en sikt og la dem renne av.
Fordel krem over kaken og legg på mandarinbåter. Rull Budapestrullen forsiktig sammen, pakk papiret rundt den og la den stå i kjøleskapet i 30-60 min.

Pynt:

50 g smeltet sjokolade ( jeg smelter den i vannbad)

Rull kaken ut av papiret og over på et fat. Hell smeltet sjokolade i en sprøytepose, lag rutemønster og sett kaken kjølig til sjokoladen har stivnet.

Budapestrull blir myk av å stå i kjøleskapet eller i fryseren, så jeg anbefaler å spise den samme dag som du lager den.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.