Dry Martini

Dry Martini ble veldig kjent pga. James Bond. Det er hans favorittdrink og de fleste har vel hørt han bestille den: «Dry Martini, shaken not stirred. Dry Martini ble første gang laget i USA tidlig på 1900-tallet, så det er en drink med lange tradisjoner.

4 cl London Dry Gin

1/2 cl Vermut

Sitronskall og/eller

3 oliven

Sett martiniglasset til kjøling ved å legge en isbit i glasset og fylle det med kaldt vann.
Rør sammen gin og vermut i 20 sekunder. Tøm martiniglasset for isvann og hell i alkoholen.

Om du skal bruke sitronskall, skjærer du av 5 cm av skallet, vrir det over glasset for å få ut oljene og legger skallet i glasset

Dry Martini
Dry Martini

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

En helt nydelig viltgryte

En helt nydelig viltgryte er perfekt til kjølige eller regnvåte høstdager. Jeg serverer den med kokte perlepoteter eller mandelpoteter ved siden av, men om du vil, kan du dele potetene i terninger og tilsette dem i gryta.

200 g sopp. Det smaker aller best med kantareller, men om det er utenfor sesong, kan du bruke aroma- eller sjampinjong.

Smør til steking

4 løk i strimler

1 kg vilt, f.eks. elg, hjort eller reinsdyr (f.eks. bankekjøtt, rundbiff eller et annet kjøttstykke, gjerne fra forparten).

1 stor boks fløte

50 g brunost

3 ss viltfond

2 laurbærblader

10 knuste einerbær

1 ts pepper

8 gulrøtter i terninger

1/2 sellerirot i terninger

4 persillerøtter i terninger

Salt og pepper

Start med å strimle og steke sopp i smør. Tilsett løk og la det steke til løken får farge. Ta soppen og løken ut av gryta, tilsett mer smør og kjøtt i skiver. Brun det godt, tilsett soppen og løken igjen og tilsett fløte, til det akkurat dekker kjøttet. Tilsett brunost, fond, laurbær, einerbær og pepper. La det koke i minimum 2 timer (smak om kjøttet er mørt, om ikke kan det få koke enda litt til). Mot slutten av koketiden tilsettes gulrøtter, sellerirot i terninger og persillerøtter. Smak til med salt og pepper.

En helt nydelig viltgryte
En helt nydelig viltgryte

 

Du finner flere velsmakende viltretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Bao buns med crispy kyllingbryst

Bao buns med crispy kyllingbryst er nydelig mat, som gjerne kan erstatte fredagstacoen. Oppskriften er passe til 4 personer.

500 g kyllingbryst eller lårfilet

1 ts kinesisk 5-krydder

2 ss soyasaus

1 ts hvitløkspulver

1 ts ingefærpulver

1/2 dl maismel

1 egg, sammenpisket

1 dl olje

Skjær kyllingen i ca. 1 cm biter. Legg dem i en bolle med soyasaus og krydderet og rør det godt sammen. La det marinere i min. 1 time, men gjerne over natten. Tilsett egget og maisenna, bland igjen og mariner i kjøleskapet i 20 minutter.
Hell oljen i en stor stekepanne på middels varme og stek kyllingbitene på hver side til de er sprø og gjennomstekte.

Til servering:

8 bao buns

1 flaske hoisinsaus

1 pose ferdig salatblanding etter eget ønske

1/2 agurk, i terninger

1 vårløk, i strimler

1 flaske japansk majones, ev. norsk majones

Damp bao-buns i en bambusdamper, hell salaten i en bolle, vårløken i en annen og vårløken i en tredje bolle.
Server de dampede bao-bollene fylt med hoisinsaus, sprø kylling, salat, agurk, vårløk og majones.

Bao buns med crispy kyllingbryst
Bao buns med crispy kyllingbryst

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fløte- og blåskimmelgratinerte poteter

Fløte- og blåskimmelgratinerte poteter er ikke så vanlig, men virkelig godt. Fløtegratinerte poteter har etter hvert blitt en klassiker , er enkel å lage og passer til mye. Denne varianten, som har fått blåskimmelost, passer spesielt godt til grillet og stekt kjøtt.

10 poteter i tynne skiver

3 fedd finhakket hvitløk

Salt og pepper

1 boks fløte

1 pk reven ost, gjerne vellagret og flere slag

100 g blåskimmelost i små biter

Legg potetskivene, blåskimmelosten, hvitløken og 1/3 av osten i lag i en smurt, ildfast form.  Dryss litt salt og pepper i mellom. Hell over 1 boks fløte. Settes inn i oppvarmet stekeovn, 200 grader i 1 time. Om det begynner å se tørt ut, tilsettes mer fløte. Strø over ost og stek videre i ca. 20 minutter til, til osten er gyllen.

Fløte- og blåskimmelgratinerte poteter
Fløte- og blåskimmelgratinerte poteter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laks teriyaki med deilige grønnsaker

Laks teriyaki med deilige grønnsaker er en av mine favorittretter fra Japan og jeg lager den i mange varianter. Denne er med ris og bok choy, men du kan bruke andre grønnsaker og servere den med nudler også.

4 vårløk

1 mango, skrelt og delt i båter

2 bokchoy, delt i 2 eller 4 på langs (avhengig av størrelsen)

3 dl teriyakisaus

Saften av 1 sitron

2 ss flytende honning

6 finhakkede hvitløksfedd

4 ss sweet chilisaus

2 ss soyasaus

600 g laksefilet i porsjonsstykker

3 strimlede paprika (gjerne i forskjellige farger)

Legg laksen i en ildfast form. Legg på paprika, mango, vårløk og bok choy. Bland teriyakisaus, sitron, honning, hvitløksfedd,  sweet chilisaus og soyasaus i en kjele og la det koke i 5 minutter. Hell sausen over i formen og sett formen langt ned i ovnen på 200 grader i 30 minutter.

Server med ris eller nudler.

Laks teriyaki med deilige grønnsaker
Laks teriyaki med deilige grønnsaker

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Filippinsk salat

Filippinsk salat er selvfølgelig perfekt tilbehør til filippinske retter, men den passer også godt til grillmat og stekte kjøttretter.

1/2 mango i terninger

1 paprika i terninger

2 vårløk i strimler

1 neve finhakket koriander

Dressing:

2 ss god olivenolje

1 ss brunt sukker ev. honning

2 ss lime

2 ss soyasaus

Rør ingrediensene til dressingen godt sammen, så sukkeret løser seg opp og hell den over grønnsakene.

Filippinsk salat
Filippinsk salat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ovnsbakte rotgrønnsaker med hvitløk

Ovnsbakte rotgrønnsaker med hvitløk passer til det meste av kjøtt- og fiskeretter.

2 polkabeter, skrelt og delt i 4

2 rødbeter, skrelt og delt i 4

1 persillerot, skrelt og delt i staver på langs

1/2 sellerirot, skrelt og delt i staver

2 gulrøtter, skrelt og delt i staver

6 fedd hvitløk i skallene sine

4 ss olivenolje

saften av 1/2 sitron

1 kvast frisk rosmarin til stekingen + 1 til pynt ved servering

Salt og pepper

Bland alt i en ildfast form og stek på 180 grader til grønnsakene er møre. Rør av og til. Det tar ca. 1 time, avhengig av størrelsen på grønnsakene. Hvitløken sklir lett ut av skallene sine når de er ferdige.

Ovnsbakte rotgrønnsaker med hvitløk
Ovnsbakte rotgrønnsaker med hvitløk

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Ukemeny 35

Ukemeny for uke 35 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Kylling korma
Kylling korma
Kylling korma
Tirsdag: Dorade med middelhavstilbehør
Dorade med middelhavstilbehør
Dorade med middelhavstilbehør
Onsdag: Ferske vårruller
Ferske vårruller
Ferske vårruller
Torsdag: Granateplelaks
Granateplelaks
Granateplelaks
Fredag: Carne asada i lomper
Carne asada i lomper
Carne asada i lomper
Lørdag:
Forrett: Bruschetta
Bruschetta
Bruschetta
Hovedrett: Kyllingruller med deilig fyll
Kyllingruller med deilig fyll
Kyllingruller med deilig fyll

 

Dessert: Kokospudding med ananas i rom- og karamellsaus
Kokospudding med ananas i rom- og karamellsaus
Kokospudding med ananas i rom- og karamellsaus
Søndag:
Forrett: Cabaret
Cabaret
Cabaret
Hovedrett: Lys lapskaus
Lys lapskaus
Lys lapskaus
Dessert: Pannekaker med lun eplemos og is
Pannekaker med lun eplemos og is
Pannekaker med lun eplemos og is

Ukemeny for uke 35 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Brioche pølsebrød

Brioche pølsebrød er luftige og saftige pølsebrød med franske aner. Brioche er fransk gjærbakst, som har en lekker gulfarge. Det sies at fargen kommer av mye egg og mye smør i deigen, men jeg har gitt denne deigen litt ekstra hjelp, ved å tilsette gulrotjuice. 1 kg hvetemel 100 g smeltet smør 1 pk gjær 3 egg 3 dl gulrotjuice 2 ss sukker 1 dl melk Elt alt godt sammen og sjekk om det behøves mer mel eller melk. Deigen skal kunne bakes ut, men være ganske fuktig. La det heve med klede over i min. 1 time, til deigen har dobbel størrelse. Bak ut pølsebrød i ønsket størrelse og legg dem på et stekebrett, dekket med bakepapir. Jeg har brukt 100 g deig per brød. La brødene heve under klede i 30 minutter, før du pensler dem med melk, drysser på sesamfrø og steker dem på 200 grader, litt langt ned i ovnen i ca 15 minutter til de har fått fin farge både over og under. Avkjøl på rist.

Brioche pølsebrød
Brioche pølsebrød

  Vi serverer ofte pølsene med hjemmelaget rekesalat. Du finner oppskrift på den her.   Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Bringebærspritz

Bringebærspritz er en knallgod drink og en av mine absolutte favoritter. Bringebær- og myntesirupen har god holdbarhet, om den oppbevares kaldt og den gjør at smaken blir naturlig og frisk.

Bringebær- og myntesirup:

2 dl vann

200 g sukker

200 g bringebær

10 mynteblader

Kok opp vann og sukker. Tilsett bringebærene, klem saften ut av dem og tilsett mynteblader. La blandingen trekke i 1 time, før du siler vekk bærene og bladene og setter sirupen kaldt.

Bringebærspritz:

1 dl Vermouth Bianco

1 dl bringebær- og myntesirup

1,5 dl Prosecco

1/2 dl sodavann

Hell alle ingrediensene i et stort glass med is og pynt med et mynteblad.

 

Bringebærspritz
Bringebærspritz

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.