Laks teriyaki

Laks teriyaki er en kjapp, velsmakende rett, som er populær hjemme hos oss. Fisken kan erstattes av annen fisk, eller kylling eller annet kjøtt, men jeg anbefaler på det varmeste å prøve den med laks.

1 pk risnudler

2 strimlede løk

1 pk skivet sopp (helst shiitake)

3 dl teriyakisaus

1 sitron

2 ss flytende honning

6 finhakkede hvitløksfedd

4 ss sweet chilisaus

2 ss soyasaus

600 g laksefilet i terninger

2 strimlede paprika

Fres løk og sopp i en wok eller stor stekepanne. Tilsett teriyakisaus, saften av sitronen,  flytende honning, hvitløk, sweet chilisaus og soyasaus. La det koke i noen minutter. Legg i laks, paprika (gjerne i forskjellige farger), sett på lokket og la det putre til laksen er gjennomkokt. NB! Ikke rør etter at fisken er lagt i, for den går fort i stykker.

Risnudlene tilberedes etter anvisningen på pakka.

Legg nudlene på tallerken og hell laksesausen over. Pyntes med litt koriander og sesamfrø.

Laks teriyaki
Laks teriyaki

 

Du finner flere spennende og velsmakende matretter fra Japan her.

Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. 

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tarte tartin med sjalottløk

Tarte tartin med sjalottløk er helt nydelig. Den kan serveres alene, som en lunsjrett med litt salat til eller som tilbehør til storfe, lam eller vilt. Den kan også serveres som en del av et tapasmåltid.

500 g sjalottløk

3 ss rørsukker

1 ss smør

4 kvister frisk timian

1 ss balsamicoeddik

0,5 ts pepper

0,5 ts salt

1 ss hvetemel

1 pk butterdeig

Rens sjalottløkene og del dem i tommetykke skiver.

Hell sukker i en ildsfast form på ca. 22 cm, f.eks. paiform og smelt det til karamell på 200 grader i ovnen. Ta ut formen av ovnen og rør inn smøret. Tilsett timian, salt, pepper og balsamico. Det spruter litt, så vær forsiktig.

 

Legg sjalottløkene tett i tett i formen med kuttet ned.

Sjalottløk
Sjalottløk

Dryss mel på benken og legg butterdeigplatene så de overlapper hverandre. Kjevle deigen så mye ut, at den er 2 cm større enn formen. Legg deigen over løken og klem den forsiktig ned rundt kanten. Plasser formen midt i ovnen på 200 grader og stek i 25-30 minutter, eller til butterdeigen har hevet og fått fin, gyllen farge.

Ta ut formen og la den hvile et par minutter. Legg et fat over og snu alt på hodet. Løft av formen. Skjær i kakestykker og server.

Tarte tartin med sjalottløk
Tarte tartin med sjalottløk

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Makaronisalat

Makaronisalat passer godt til mye forskjellig, f.eks. grillmat, skinkeboks, kjøttpølser og stekte kjøttretter. Den smaker også godt på brødskiva, sammen med kjøttpålegg.

250 g makaroni (ukokt)

4 egg, hardkokte og avkjølt i kaldt vann

1 dl majones

2 dl rømme

1 ts dijonsennep

2 ss agurkmix

2 ts eplesidereddik

Salt og pepper (smak til)

1 vårløk, finstrimlet

1 paprika (i små terninger)

Kok makaronien etter anvisning på pakningen. Hell av kokevannet og skyll dem i kaldt vann, før du lar den renne av seg i et dørslag.

Rør sammen majones, rømme og sennep. Smak til dressingen med agurkmix, eddik, salt og pepper. 

Del eggene i små biter med eggedeler og bland dem med majonesblandingen, sammen med makaroni, egg, vårløk og paprika. La makaronisalaten stå en halvtimes tid, så smakene får satt seg før servering.

Makaronisalat
Makaronisalat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Madeiragryte

Madeiragryte har kraftig, rund og god smak og kjøttet blir fantastisk mørt, etter flere timer i ovnen.

1 kg høyrygg av storfe

Smør/olje til steking

50 g tørket steinsopp

400 g gulrot,

300 g småløk

3 fedd hvitløk

1 kvast fersk timian

2 laurbærblader

600 g hakkede tomater

2 ss tomatpuré

4 dl Madeira

4 dl oksekraft, ev. vann og fond

1 appelsin, kun saften

2 ss soyasaus

Salt og pepper

Ev. litt brun maisennajevner

1 pk persille, finhakket

Del kjøttet i store terninger, krydre det med salt og pepper og brun det godt på alle kanter på høy temperatur i smør/olje. Ta ut kjøttet og fres løken og gulrøttene raskt, før du legger kjøttet tilbake, tilsetter hvitløk og tomatpuré og blander godt. Tilsett tomater, Madeira, kraft, appelsinsaft, soyasaus, timian og laurbærblader og kok opp. Rør godt og sett gryta med lokket på i stekeovnen på 140 grader i 4 timer, den siste timen uten lokk. Smak til med salt og pepper og om madeiragryten virker for tynn, kan du røre inn litt maisennajevner og koke opp igjen. Rør inn persillen og server med ris, kokt etter anvisning på pakken.

Madeiragryte
Madeiragryte

 

Du finner flere oppskrifter på spennende gryteretter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

 

 

 

Løksuppe med focaccia

Løksuppe med focaccia smaker godt. Du kan velge om du vi gratinere suppen eller ikke og focaccia kan du enten bake selv, eller kjøpe ferdig i matbutikken.

4 løk i tynne strimler

3 sjalottløk

3 fedd hvitløk

1 liter oksekraft, ev. vann og fond

3 dl tørr hvitvin

100 gram smør

100 gram gruyer ost

2 laurbærblader

1 ss sukker

1 dl nøytral olje

2 ts worcestersaus

1 ss konjakk

salt og pepper

Fremgangsmåte:

Fres løk, sjalottløk og hvitløk i olje i en kjele på middels varme. Tilsett sukker og stek videre på middels varme til løken blir brun, søt og myk. Rør i kjelen av og til så ikke løken brenner seg i bunnen. Det tar ca. 1 time før løken er klar, men det er viktig at du bruker tiden, for et godt resultat.

Tilsett hvitvinen og la den koke inn. Tilsett kraft, timian og laurbærblad. Det er smart å binde urtene sammen med hyssing, så det er lett å plukke dem ut av suppen senere. Tilsett konjakk og worcestersaus og la suppen småkoke i 40 minutter. Smak til med salt og pepper og hell over i porsjonsskåler og dryss over reven ost ved servering..

Om du vil lage focaccia selv, finner du oppskrift  her.

Om du vil gratinere løksuppen kan du skjære 4 loffeskiver, som brunes i tørr stekepanne til de er helt tørre. Hell suppen i 4 ildfaste skåler. Legg de sprøstekte loffskivene på toppen av suppa og riv godt med ost på. Sett i ovnen på 225 grader og stek til toppen har smeltet og blitt gyllen.

Løksuppe med focaccia
Løksuppe med focaccia

 

Du finner oppskrifter på både tradisjonelle, spennende og varierte supper fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

En lettvinn og velsmakende eplekake

En lettvinn og velsmakende eplekake passer godt nå som eplene henger modne på trærne. Hva smaker er vel bedre enn å hente inn noen epler og lage en deilig, saftig eplekake og servere den med is, krem eller vaniljekrem? Det er ikke mye jobb med denne eplekaken og den tåler både noen dager i kjøleskapet og bli fryst og tatt opp igjen senere.


175 g smør

200 g sukker

3 egg

200 g hvetemel

1 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

7 epler

Kanel

Mandelspon

Perlesukker

Smør og sukker røres hvitt. Tilsett egg, hvetemel, bakepulver og vaniljesukker og rør godt.

Hell 1/3 av røra i en godt smurt springform. Skrell epler, del dem i terninger og legg dem i forma. Strø over kanel, rosiner, mandelspon og perlesukker. Legg over resten av røra i klatter og stek i ovnen på 175 grader i 45 minutter. Sjekk med en pinne om kaken er ferdig. Server den gjerne lunken, med is, krem eller vaniljekrem.

 

Du finner mange spennende kakeoppskrifter fra fjern og nær her.

 

En lettvinn og velsmakende eplekake
En lettvinn og velsmakende eplekake

Cappuccinobiscotti

Cappuccinobiscotti er deilige, italienske kjeks, som både passer godt både som sprøtt tilbehør til dessert og som en liten godbit til kaffen. Ordet biscotti stammer fra det latinske ordet biscoctus, som betyr at det er bakt to ganger og det er nettopp det som gjøres med disse kjeksene.

100 g smør

2 dl supper

3 egg

3 ss kokt espresso

150 g kokesjokolade, grovhakket

1 dl hasselnøtter, grovhakket

350 g hvetemel

50 g kakao

1 ts vaniljesukker

1 ts bakepulver

Cappuccinobiscotti ferdig med første steking

Pisk smør og sukker hvitt. Tilsett eggene, ett og ett mens du fortsetter å vispe. Rør inn resten av ingrediensene. Rull to tykke pølser, som legges på en stekeplate med bakepapir. Klem dem litt flate og stek dem på 180 grader i 20 min. Avkjøl i 10 min. før du skjærer dem i skrå skiver, ca. 1,5 cm brede. Legg dem opp ned på en rist og stek videre i 10 min. Skru av varmen og la kakene ligge i ovnen i 10 min. til. Avkjøles på rist og oppbevares i tett boks.

Cappuccinobiscotti
Cappuccinobiscotti

 

Du finner flere oppskrifter på spennende og velsmakende italiensk mat her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Lindesnes Club

Lindesnes Club er en ganske ny drink, oppkalt etter Lindesnes fyr. Bringebærsirupen må lages i forkant, så den rekker å bli helt kald.

Bringebærsirup:

2 dl vann

200 g sukker

200 g bringebær

Kok opp vann og sukker. Tilsett bringebærene og klem saften ut av dem. La blandingen trekke i 1 time, før du siler vekk bærene og setter sirupen kaldt-

Lindesnes Club:

50 ml gin

30 ml bringebærsirup

20 ml ferskpresset sitronsaft

Sodavann

Hell gin, sirup og sitron i en cocktailshaker med is og rist godt. Sil over i et glass og fyll opp med sodavann.

 

Lindesnes Club
Lindesnes Club

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laks på en seng av poteter og grønnsaker

Laks på en seng av poteter og grønnsaker er god hverdagsmat og alt lages i samme form. Oppskriften er passe til 4 personer.

 

800 g laksefilet

2 ss olje

4 poteter

2 løk

1 boks creme fraiche

1/2 boks rømme

1 potte dill

1 pk persille

2 fedd hvitløk

1 fennikel i terninger

4 gulrøtter i tynne skiver

2 neper, skrelt og delt i terninger

1 purre i strimler

Skjær potetene i tynne skiver, med mandolin eller ostehøvel og skjær løken i tynne skiver. Smør en ildfast form med oljen og legg poteter og løk i lag i 2 omganger. Dryss salt og pepper mellom lagene og sett formen i ovnen på 250 grader mens du gjør klar resten av ingrediensene.

Bland  creme fraiche, rømme, hvitløk og og urter og smak til med salt og pepper.

Ta ut formen av ovnen og fordel grønnsakene over. Hell creme fraicheblandingen over og sett formen tilbake i ovnen på 200 grader og stek i ca. 40 minutter med folie over.

Skjær laksen i porsjonsstykker og krydre dem med salt og pepper. Ta formen ut av ovnen og legg fiskestykkene på toppen.

Sett formen tilbake i ovnen og stek videre i ca. 20 minutter, eller til fisken er så vidt gjennomstekt.

Legg på litt dill eller, om det var blader på fennikelen, kan du bruke dem, rett før servering.

 

Laks på en seng av poteter og grønnsaker
Laks på en seng av poteter og grønnsaker

Du finner flere spennende og varierte fiskeoppskrifter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Hvit pizza med sopp og spekeskinke

Hvit pizza med sopp og spekeskinke smaker godt, med en skinke som blir litt sprø under stekingen. Om du ikke har forsøkt hvit pizza enda, kan jeg virkelig anbefale det. Hvit pizzasaus er enkelt å lage, kun crème fraîche, hvitløk, salt og pepper og ingen koking.

Pizzabunnen:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ss honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.

 

Pizzasausen:

1 boks crème fraîche

1 revet hvitløk, eller hvitløk fra tube

Salt og pepper

Bland crème fraîche og hvitløk og smak til med salt og pepper. Fordel blandingen over pizzabunnen.

Topping:

200 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag

100 g sopp i skiver

10 minitomater delt i to eller tre, avhengig av størrelsen

1 liten rødløk i ringer

1/2 glass sorte oliven i skiver

100 g god spekeskinke

Litt revet parmesan

1 neve finhakket persille

Dryss over halvparten av osten og legg på sopp, tomatskiver, rødløk, og oliven. Legg på resten av osten, før du legger på litt sammenkrøllede skinkeskiver og setter pizzaen i ovnen, litt nedenfor midten på full guffe til toppen er gyllen. Dryss over parmesan og persille rett før servering.

 

Hvit pizza med sopp og spekeskinke
Hvit pizza med sopp og spekeskinke

 

Du finner masse spennende pizzavarianter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.