Gyros

Gyros er en deilig rett fra Hellas, som gjerne kan erstatte fredagstacoen. Den er enkel å lage og passer de fleste ganer.


Gyros

600 g flatbiff av lam, kje eller okse, skåret i strimler

1 løk, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

En dæsj rødvinseddik

1 ss honning

4 ss olivenolje

Rosmarin og oregano

Pepper

Alt blandes sammen og settes kaldt i minimum to timer, men aller helst til neste dag.

 

Tzatziki

3 dl youghurt naturett, gresk type

1/2 slangeagurk, revet grovt, tilsatt litt salt og fått renne av seg 15 min. i dørslag

Blandes og smakes til med finhakket mynte, hvitløk, pepper og sitron. Tzatzikien blir bare bedre av å få stå i kjøleskapet i noen timer.

Kjøttblandingen stekes over ganske høy varme, i en stor stekepanne. Mot slutten av steketiden blandes den med litt finhakket persille. Samtidig varmes pitabrødene i stekovnen.

Smør pitabrødene inni med tzatziki, fyll i kjøttblandingen, pommes frites, finsnittet rødløk og tomater i skiver.

Bordet er dekket med et servise vi har tatt med oss fra en keramiker i Spania.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gambas al ajillo

Gambas al ajillo er en nydelig forrett, lunsjrett, eller den kan være en del av et tapasmåltid. Denne oppskriften gir 4 forretter.

40 argentinske villreker

1 rød chili, finhakket

1 finhakket løk

8 hvitløksfedd i skiver

4 soltørkede tomater, finhakket

2 dl olivenolje

Stek alt i en stekepanne til rekene skifter farge.

Tilsett i 2 dl fiskekraft og hakket persille. Fordel i 4 porsjonsformer.

Brød/loff til å dyppe i himmelsk god kraft.

Gambas al ajillo
Gambas al ajillo

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laks på grillen

Laks på grillen er lettvint og veldig godt. Jeg har vært så heldig at jeg har fått tak i villaks og siden det er sommer, er det deilig å pakke den inn i folie og legge den på grillen.

Rens og vask laksen godt, dryss på salt og pepper, både inni og utenpå. Fyll den med persille og smør/kryddersmør og pakk den godt inn i folie, jeg bruker to lag.

Laks på grillen
Laks på grillen

Denne laksen er på ca. 1,2 kg. Laksen legges på svak varme på grillen (jeg legger den på brødhyllen, som er litt lenger fra glørne), og snus etter ca 15 min. Etter 30 minutter, kan du åpne folien forsiktig og sjekke om laksen er klar.

Om du ikke har grill, kan den legges i ovnen på 200 grader i ca. 40 minutter.

Laks på grillen serveres med poteter og grønnsaker etter eget ønske. Du finner mange velsmakende, både enkle og mer avanserte potetvarianter her. Kraften som har blitt under grillingen, smaker godt som saus, gjerne med en klatt rømme til.

 

Du finner flere varierte og velsmakende fiskeretter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Boblende vodka

Boblende vodka er en frisk, enkel og god drink med vodka, som kan varieres med forskjellige smaker ved å bruke forskjellige typer kullsyrevann.

4 cl vodka

Kullsyrevann (f.eks. med limesmak)

Hell vodka i et glass med isbiter. Fyll opp med vann med kullsyre, gjerne med smak, f.eks. lime

Pynt med lime- eller sitronskiver og putt gjerne noen i vannet også, eller du bruker kullsyrevann med andre smaker, passer det å bruke tilsvarende ingredienser i vannet.

En av mine favoritter og et godt tips er å bruke Isklar med fersken og bringebær, og putte ferske eller frosne bringebær i drinken.

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Årets første offisielle grilldag

Årets første offisielle grilldag er andre lørdag i mai og selv om vi griller hele året, også når vi må spa frem grillen fra snøfonnene, er det noe eget når du ikke må stå med hodelykt og slå floker.

Årets første offisielle grilldag

Det er ekstra hyggelig å legge ut noen grillsmakebiter fra bloggen i dag.

Årets første offisielle grilldag

Jeg har i anledning dagen, laget en ny kategori «Grillmat«, så du enkelt kan få opp masse forslag.

Årets første offisielle grilldag

Hva med pizza på grillen?

Trykk HER og få tips til velsmakende grillmat, både velkjente og mer eksotiske varianter.

Årets første offisielle grilldag
Årets første offisielle grilldag – grill en banan til dessert

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bulgogi

Bulgogi er en nydelig, koreansk rett, som kan lages av finstrimlet eller malt storfekjøtt. Jeg har brukt karbonadedeig i denne oppskriften, men du kan også bruke kjøttdeig. Oppskriften er passe til 3-4 personer.

600 g karbonadedeig

8 fedd hvitløk, finhakket

1 stor løk

3 vårløk

4 ss soyasaus

2 ss mirin

1 chili

2 ss brunt sukker

2 ts ingefær

3 ts sesamolje

Pepper

Sesamfrø

Ris

 

Bland karbonadedeig, hvitløk, løk, chili, ingefær, soyasaus, mirin, sukker og pepper i en stor miksebolle. Om du bruker biffkjøtt, blir det best om du lar det marinere i blandingen i 30 minutter, men det er ikke nødvendig når du bruker karbonade- eller kjøttdeig.

Varm opp en wok eller stor stekepanne over høy varme, tilsett matolje og tilsett kjøttblandingen. Hakk deigen i små biter, brun det og la det koke inn, mens du rører av og til,  til all fuktighet er borte, ca. 8 til 10 minutter.

Tilsett nesten all vårløken,  skru av varmen, tilsett nesten alle sesamfrøene og sesamolje og bland det sammen.

Server bulgogi på toppen av nykokt kokt ris eller quinoa og pynt med resten av vårløken og sesamfrøene. 

 

Bulgogi
Bulgogi

Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hjemmelaget saftis

Hjemmelaget saftis tilhører barndommens minner for mange av oss. Du får kjøpt former mange steder, både i litt større matbutikker, som f.eks. OBS, jernvarehandler og kjøkkenutstyrsbutikker. Det fine er at du kan bruke yndligssaften din, men husk at den virker svakere når den fryses, så den må blandes sterkere. Hjemmelaget saftis er også billig og lettvinn kos på barnebursdag.

Min saftisoppskrift er like mengder saft og vann. Det smaker også godt med bær i den, f.eks. blåbær til blåbærsaft og solbær til solbærsaft. En blanding av forskjellige bær smaker også godt.

Hjemmelaget saftis

Hjemmelaget saftis

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

En smakfull forrett med fisk og skalldyr

En smakfull forrett med fisk og skalldyr er perfekt selskapsmat, med noe for enhver smak og mye av det kan gjøres klar i forveien. For hver gjest beregner jeg:

50 g hvit fisk etter eget ønske

1 kamskjell inkl. rognen

1 kreps

5 ferske reker

I forkant lager jeg ferdig sennepssausen og ertepuréen.

 

Agurksalaten:

1 agurk

2 dl vann

1/2 dl eddik

1 ss sukker

Salt og pepper

Lag lake ved å koke opp vann, eddik og 1 ss sukker og la det avkjøles.

Skrell agurken og del den på langs med ostehøvel, før den legges i en laken. Smak til med salt og pepper. La det stå og trekke i minimum 1 time.

Når maten skal serveres, krydres fisken med salt og pepper og stekes raskt på begge sider i smør. Kamskjell inkl. rogn stekes i samme smør, på høy varme, raskt på en side i smør. Hell stekesmør over under stekingen. Varm opp ertepureen og hell den over i en sprøytepose.

Legg sausen med en skje på den ene siden av tallerkenen, og dra en stripe fra midten av de og ut mot den ande siden. Sprøyt en liten tert med ertepure og dander resten av elementene utover. Jeg har lagt en skive rødbet under agurken, men det er ikke nødvendig.

Pynt med litt dill og ev. noen spirer.

En smakfull forrett med fisk og skalldyr
En smakfull forrett med fisk og skalldyr

 

Du finner flere spennende og varierte forrettet her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fersk tunfiskbiff

Fersk tunfiskbiff smaker veldig godt og ligner overhode ikke på den du får på boks. Flere av butikkjedene har etter hvert fått fersk, vakuumpakket tunfisk i sortimentet, bl.a. Meny og Rema 1000. Matbutikken min har fersk tunfisk, nesten hver helg og det har vært en vinner her i huset. Den kan varieres på veldig mange måter og serveres med tilbehør fra de fleste land. Den er også enkel å tilberede.

Tunfisken skjæres i passe biffstykker, krydres med det man har lyst på og stekes eller grilles i 2 min. på hver side og så er den klar til servering.

Varianten på bildet er krydret med salt og pepper og i tillegg har den fått et dryss med sesamfrø. Etter stekingen har den fått litt limesaft og et dryss med urter. Nam!!!

Fersk tunfisk
Fersk tunfisk

 

Du finner mange spennende og velsmakende tunfiskoppskrifter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grillspyd med potetmos

Grillspyd med potetmos er praktisk grillmat, siden både kjøttet og grønnsakene sitter sammen på grillspydet. Det er også unødvendig med saus, siden potetmosen er saftig og grillspydene har god smak av marinaden. Om du bruker trespyd, må de legges i vann en stund, så de ikke tar fyr under grillingen. Oppskriften er passe til 4 personer.

Marinade:

2-3 lime, revet skall og saft

4 ss flytende honning

4 fedd hvitløk, finhakket

6 ss olivenolje

Salt og  nykvernet pepper

Vi legger spydene på nederste rille på grillen og bruner dem raskt på alle sider. Deretter legger vi dem på øverste rille. Der ligger de og godgjør seg til de er klare. Under hele stekingen, smører vi på mer av marinaden. NB! Ikke la dem ligge for lenge. Kjøttet kan gjerne være stekt som biff, rosa i midten. Da får du et saftig og godt resultat.

Grillspydene:

Ingredienser til grillspydene kan varieres etter hva du liker og har lyst på, f.eks. dette:

700-800 g kylling lårfilet, delt i fine stykker, ikke for små, for da blir det fort tørt

2 maiskolber, delt i skiver

2 rødløk. delt i kuber

1 rød paprika, delt i biter

1 grønn paprika, delt i biter

Ananas, delt i biter

Tre ønskede ingredienser på spyd og pensle dem med marinade, så de blir dekket over alt. Hell resten av marinaden over. La gjerne spydene kose seg i marinaden over natten.

Grill spydene til kyllingen er gjennomstekt, men fortsatt saftig. Det er enkelt å sjekke med en spiss kniv. Saften som kommer ut skal være klar. Serveres med potetmos, som du finner oppskriften på HER. Jeg har tilsatt finhakket fressløk i potetmosen.

 

 

Grillspyd med potetmos
Grillspyd med potetmos

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.