Kylling i kokossaus er en rett som smaker godt og er rask å tilberede. Sausen som er syrlig, søt, hot og fyldig. Om du ikke ønsker retten så sterk, kan du halvere mengden sambal oelek. Oppskriften er passe til 4 pers.
1 boks kokoskrem
1 løk, finhakket
3 ss limejuice
2 fedd hvitløk, finhakket
2 ss hver sambal oelek og brunt sukker
1 ss vegetabilsk olje og revet fersk ingefær
1 ts havsalt
6 beinfrie og skinnfrie kyllinglår
Forvarm ovnen til 180 grader.
Bland alle ingrediensene, unntatt kyllingen, i en bolle. Tilsett kyllingen og bland godt, så kyllingen blir dekket på alle kanter. Hell blandingen over i en stor ildfast form. Stek midt i ovnen i ca. 45 minutter på 180 grader, eller til kyllingen er gjennomstekt og sausen har tyknet og blitt gyllen.
Legg på korianderblader og limebåter.
Kylling i kokossaus
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Asiatisk gryte med nudler er en velsmakende og rask hverdagsrett, som kan gjøres sterkere eller mildere, ved å justere mengden sriracha. Oppskriften er passe til 3 – 4 pers.
Solsikkeolje til steking
2 løk i skiver
500 g kjøttdeig av svin, kylling eller storfe
4 fedd hvitløk
2 ts revet ingefær
1 ts sesamolje
2,5 dl kyllingkraft
2 ss hoisin
1 ts sriracha
1 ss fish sauce
2 ss soyasaus
1 paprika i strimler
1 neve kinakål, finstrimlet
3 vårløk i skrå strimler
1 neve peanøtter
1 neve koriander
Udonnudler til 4 pers, kokt etter anvisning på pakken minus 1 min.
Fres løken i oljen til den er blank. Ta den ut og brun kjøttet i samme olje. Legg tilbake løken og tilsett hvitløk, ingefær, kyllingkraft, hoisin, sesamolje, sriracha, soyasaus og fish sauce og la det koke i noen minutter. Tilsett paprika, vårløk, kinakål, peanøtter, koriander og udonnudler, rør alt sammen og la det få kose seg under lokk i ett minutt, før du serverer.
Asiatisk gryte med nudler
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Perfekt ribbe er en litt spesiell utfordring hjemme hos oss. Jeg MÅ koke ribba, for å få mølje og mannen min MÅ ha sprø svor. Jeg fulgte en oppskrift en gang, for å få sprø svor på den kokte ribba, med en popcorneffekt som resultat. Nesten all svoren satt fast i toppen av komfyren og der gjorde den ikke særlig nytte. Heldigvis har vi pyrolyse, så etter en runde med det, var svoren forvandlet til grå aske, som lett kunne fjernes.
Etter dette har vi kjøpt og tilberedt to ribber hver jul. Her er oppskriften på den perfekte ribba med sprø svor.
Ribbe
Salt
Pepper
1/2 ltr vann
1/2 ltr mørkt øl
1 hvitløk, delt i fedd
2 stjerneanis
1 hakket gulrot
5 nellikspiker
1 kanelbarkebit
2 løk i båter
Sånn gjør du det:
Gni inn ribba med salt på svoren, og salt og pepper på den andre siden.
La ribba ligge kaldt i tre døgn, med svorsiden opp, tildekket med plastfolie.
Pass på at det ikke kommer pepper på svorsiden, siden svidd pepper ikke er godt.
La ribba ligge i en time i romtemperatur før steking. Legg den i en langpanne med svorsiden opp, tilsett vann og øl.
Tilsett hvitløk, stjerneanis, gulrot, nellikspiker, kanelstang og løk.
Legg en liten ball med sammenkrøllet aluminiumsfolie under ribba slik at kraften renner av. Pakk langpannen inn med flere lag aluminiumsfolie slik at det blir helt tett. Damp ribba i 45 min på 240 grader på varmluft. Ta ut ribba og fjern aluminiumsfolien, sett ovnen på 85 grader med over og undervarme. Stek ribba i 6 timer. En time før ribba skal være klar, setter du ovnen på 240 grader og varmluft, da skal du få en fin sprø svor. Ta ut ribba når svoren er klar, la ribba hvile før servering.
En perfekt ribbe trenger selvfølgelig godt tilbehør og det finner du HER.
Perfekt ribbe
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kantareller med løk og bacon er perfekt tilbehør til vilt og andre stekte kjøttretter, som f.eks. biff eller svinefilet. Du kan også legge det på brødskive og bruke som en liten kveldsrett.
1 løk
200 g kantareller
100 g baconterninger
Stek kantarellene i smør, ta den ut og stek baconet i samme smør, tilsett løken og kantarellen og stek til løken er blank og litt gyllen. Om du vil, kan du tilsette litt finhakkede urter før servering, f.eks. bladpersille, timian eller andre urter som passer til måltidet.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
For noen år siden fikk jeg servert en saus til pinnekjøtt, som ga pinnekjøttmåltidet en helt ny dimensjon. Denne sausen kan jeg virkelig anbefale på det varmeste. Sødmen i sausen, runder av saltsmaken i pinnekjøttet på en perfekt måte.
Pinnekjøttet:
Pinnekjøttet vannes ut etter anvisningen på pakken. Jeg liker å vanne det ut i 2 døgn, før det dampes i kjele med bjørkepinner og vann i minimum 3 timer, gjerne lenger.
Kålrabistappen:
Kålrabistappen lager du mens pinnekjøttet koker.
1 stor kålrot i terninger
2 gulrøtter i terninger
1 øse pinnekjøttkraft
1 god klatt smør
1/2 ts malt muskatnøtt
Fløte
Pepper
Kok kålrotterninger og gulrotterninger møre i vann. Hell av vannet, moser kålrot og gulrot og tilsett pinnekjøttkraft, en god klatt smør, muskatnøtt og fløte, til den er passe tykk. Smak til med pepper.
Når pinnekjøttet er ferdig kokt, legger du det i langpanne, sammen med vossakorv og setter det i ovnen i ca 30 minutter, så det får fin farge.
I mellomtiden koker du poteter og lager den nydelige pinnekjøttsausen.
Saus:
Kok opp 1 boks fløte og tilsett pinnekjøttkraft, til du synes det er passe salt. Deretter tilsetter du sukker, til det smaker passe søtt. Du må nok tilsette litt mer kraft, for at det skal bli passe salt igjen. Smak til med litt pepper og jevn med lys maizenajevner, til den får passe sauskonsistens.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Reinsdyrplomme med rødvinssaus og kantareller med løk og bacon er nydelig selskapsmat. Tilbehøret kan også brukes til reisdyrstek eller annen biff.
Kantareller med løk og bacon:
1 løk
200 g kantareller
100 g baconterninger
Stek kantarellene i smør, ta den ut og stek baconet i samme smør, tilsett løken og kantarellen og stek til løken er blank og litt gyllen. Om du vil, kan du tilsette litt finhakkede urter før servering, f.eks. bladpersille, timian eller andre urter som passer til måltidet.
Kantareller med løk og bacon
Sausen:
1/2 finhakket løk
Litt smør
2 fedd finhakket hvitløk
4 dl rødvin
2 ss god og søt balsamicoeddik
2 laurbærblader
4 dl god kraft, ev. vann og oksefond
100 g smør
1 ss maisenna
Salt og pepper
Blank løken i litt smør. Tilsett hvitløk, balsamico og rødvin og la det koke til 1/4 av væskemengden. Det tar ca. 30 min. Tilsett kraft, laurbær og rosmarin og la det koke i 20 minutter til. Sil blandingen og tilsett maisenna. La det få et raskt oppkok og tilsett smøret. Når smøret er tilsatt, skal ikke sausen koke mer, kun røres i, til smøret har smeltet.
Reinsdyret:
Salte og pepre reinsdyrplommene på begge sider. Brun dem på begge sider, i varm stekepanne med litt smør. Sett dem i ovnen på 100 grader, stikk inn termometer og la biffene stå i ovnen til ønsket kjernetemperatur (55 grader rød, eller 60 grader rosa).
Reinsdyrplomme med rødvinssaus
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Murgh makhani eller butter chicken, er en nydelig indisk rett fra Delhi, som er populær i indiske restauranter over hele verden. Ingefærpaste og hvitløkspaste fås på glass i velassorterte matbutikker. Krydderne du ikke finner i matbutikken din, får du kjøpt i asiatiske butikker.
Kylling i marinade:
500 gram kylling lårfilet (ev. brystfilet), delt i munnfull store biter
1 ss sitronsaft
1/2 ts salt
1/2 ts chilipulver
1 ts garam masala
1 ts bukkehornkløver, malt
1/8 ts gurkemeie
1/2 ts spisskummen
1 ts korianderpulver
1 ss rapsolje
1/2 ss ingefærpaste
1/2 ss hvitløkpaste
1 dl gresk yoghurt
Bland ingrediensene til marinaden, rør inn kyllingen, dekk til og kyllingen hvile i marinaden i ca. 12 timer i kjøleskapet.
Fordel kyllingen utover en smurt, ildfast form, ev. en jernpanne. Stek den midt i ovnen på 240 grader, til den har fått god farge. Det tar ca. 20 min. Om du ønsker, kan du heller brune kyllingen raskt i en stekepanne med en ss ghee (ev. olje eller smør).Se bort fra fuktigheten som renner ut av kyllingen.
Sausen:
2 ss ghee (ev. smør)
1 kanelbark
4 grønne kardemommefrø
4 nellikspiker
1/2 ss ingefærpaste
1/2 ss hvitløkpaste
1 til 2 grønne chili, frø fjernet og finhakket
1 til 2 ts chilipulver
1,5 ts garam masala
1/2 ts spisskummen
1,5 ts korianderpulver
1/2 ss bukkehornkløver, malt
600 gram hakkede tomater fra boks, kjørt til en jevn puré med stavmikser
22 cashewnøtter, kjørt til pure med 1 dl varmt vann med en stavmikser
1/2 salt
1 ts sukker
Varm ghee (smør) i en dyp panne eller gryte.Tilsett kanel, nellik og kardemomme.Når de begynner å koke, tilsett chili og ingefær- og hvitløkspaste og stek på middels varme i 2 minutter, under omrøring.
Rør inn chilipulver, garam masala, spisskummen, korianderpulver og tomat.Bland godt og kok opp på middels varme. Legg et lokk halvveis over og la det koke på lav varme, rør ofte, til det er tykt.Det tar ca. 15 minutter, avhengig av type kokekar og komfyr. Rør inn cashewkremen. Rør inn 3,5 dl varmt vann og la det småkoke, delvis dekket av lokk i 10 minutter, til sausen tykner og spor av fett/smør er synlig på toppen.
Murgh makhani:
Legg kyllingen over i sausen og tilsett litt vann om du synes sausen er for tykk. La det småkoke i ca. 5-10 min. før du tilsetter salt og sukker. Rør fløten delvis inn.
Server murgh makhani med kokt ris, nanbrød, raita og mangochutney. Du finner både oppskrifter på det og på flere velsmakende matretter fra India her.
Murgh makhani
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hvitløk og urter i svingen – hvitløks- og urtesnurrer passer til for eksempel suppe eller som del av et tapasmåltid. Denne oppskriften gir 30 – 34 deilige snurrer, som også er supre å fryse ned.
1 kg hvetemel
6 dl vann
100 g smeltet smør
2 ts salt
1 pose tørrgjær
Elt alt sammen i ca. 10 minutter. Sett til heving i 1 time.
Bland sammen:
100 g mykt smør
1 neve finhakkede urter (f.eks. timian, rosmarin, oregano)
2 finhakkede hvitløksfedd
100 g revet parmesan
Kjevle ut deigen til et rektangel på ca. 30 × 60 cm. Smør over smør- og urteblandingen. Rull sammen som en pølse. Skjær i skiver á 1 cm og legg på en plate med bakepapir. Etterhev i 1 time. Pensle med melk og stek dem midt i ovnen på 225 grader i 10 – 15 minutter. Avkjøles på rist.
Hvitløk og urter i svingen – hvitløks- og urtesnurrer
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kokoscurry med tunfisk er en nydelig rett som spises flere steder i Oceania og Stillehavet. Oppskriften er passe til 2 personer.
3 ss kokosolje 1 løk, grovhakket 1 ts revet ingefær 2 fedd hvitløk finhakket 2 røde chili, finhakket 1 ss karripulver 1 boks kokosmelk 4 vårløk strimlet 1 agurk skrelt, frøene skrapt ut med teskje og delt i tynne strimler (julienne) 4 ss soyasaus 450 g tunfiskbiff, rå delt i terninger
Varm opp kokosolje i en wok eller høy stekepanne. Stek løken på middels høy varme til den er blank og gjennomsiktig, ca. 5-10 minutter. Tilsett ingefær, hvitløk, chili og karripulver, reduser varmen og stek til det begynner å lukte godt. Rør inn kokosmelk, soyasaus,vårløk og agurk og kok det litt, så det tykner. Tilsett tunfiskterningene og kok i 2 minutter. NB! Ikke overkok. Server med kokosris, eller vanlig kokt ris.
Kokoscurry med tunfisk
Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.