Suppelapskaus er en høst- og vinterrettene fra barndommen min. Det er en slags tynn, lys lapskaus, men selv om den er tynn, har den mye smak.
1 saltet svineknoke
1,5 liter vann
8 poteter, i terninger
1 løk
2 laurbærblader
1 purre i strimler
1 persillerot, i terninger
4 gulrøtter, i biter
1 sellerirot, i terninger
Pepper og ev. salt
Bladpersille
Kok knoken, løken og laurbærbladene i vann til kjøttet nesten faller av beinet. La det småkoke i noen timer, minimum to. Ta opp knokene, skjær av kjøttet og skjær det i terninger. Legg både bena kjøttet tilbake i kjelen. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke til grønnsakene er møre, min. 30 min. Smak til med pepper og ev. salt (husk at knoken også har avgitt mye salt). Dryss over litt grovhakket bladpersille ved servering.
Server suppelapskaus med godt brød eller flatbrød.
Suppelapskaus
Du finner oppskrifter på masse deilig tradisjonsmat HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kyllingfilet mascarpone med balsamicopoteter smaker godt og mascarponen gjør kyllingen ekstra saftig. Jeg har servert retten med smørdampede bønner, men du kan bruke hvilke grønnsaker du vil eller en salat.
Balsamicopoteter:
1 kg kokefaste poteter i 1/2 cm skiver
5 rødløk i strimler
200 g smør
Salt og pepper
Fersk timian
2,5 dl god, vellagret balsamico
Legg smøret i klatter i langpannen og legg i potetskiver og løkstrimler. Sett pannen i ovnen på 200 grader og stek til blandingen begynner å få farge, rør av og til. Krydre med salt og pepper, legg på noen kvister frisk timian og hell over halvparten av balsamicoen. Rør godt sammen og dekk til med aluminiumsfolie. La det steke videre til potetene er møre, ta av folien og hell på resten av balsamicoen. Pynt med frisk timian.
Kyllingen:
4 kyllingfileter med skinn av god kvalitet
Skall fra 1 sitron
1 pk mascarpone
3 fedd hvitløk, finhakket
1 ss frisk rosmarin finhakket
2 ss frisk persille, finhakket
1 ss frisk timian, finhakket
Olivenolje, salt og pepper
Bland mascarpone, hvitløk, sitronskall og urter og smak til med salt og pepper.
Løsne skinnet på kyllingbrystet fra den ene enden, så du får et hulrom. Fordel mascarponeblandingen under skinnet og legg kyllingfiletene i en ildfast form med litt smeltet smør. Gni dem inn med olje, salt og pepper og sett i ovnen på 180 grader, til de er gylne og sprø i skinnet og så vidt gjennomstekt. Om du bruker steketermomteter, skal det vise 68 grader. Det tar 20 – 30 minutter, avhengig av størrelsen.
Bønnene:
Skjær av endene på bønnene, kok opp litt vann med et par spiseskjeer smør, legg i bønnene og la dem få et oppkok. Ta kjelen av plata og la det stå og kose deg et par minutter under lokk. Plukk opp bønnene og server sammen med kyllingfilet mascarpone med balsamicopoteter.
Kyllingfilet mascarpone med balsamicopoteter
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kjøttboller av lam med tomatsaus og salat er en nydelig rett fra Midtøsten. Om du ikke får tak i ferske kirsebær, finner du kirsebær i lake på bl.a. Meny. Oppskriften er passe til 4 personer
Tomatsaus:
1 løk i strimler
700 g tomater, delt i terninger
1/2 dl olivenolje
4 fedd hvitløk, finhakket
1 ts gurkemeie
1 ts spisskummen
1/2 ts kanel
2 ts sukker
1 ss fond
1 boks hakkede tomater, helst Mutti
Salt og pepper
Fres løk, tomater og hvitløk i oljen til tomatene blir myke, ca. 10 min. Tilsett krydderet og la det frese i 10 min. til, før du tilsetter resten av ingrediensene. La sausen koke på lav varme, under lokk i 1,5 – 2 timer, rør av og til.
Kjøttbollene:
800 g kjøttdeig av lam
1 løk, finhakket
1 neve kirsebær uten stein (ev. hele i lake fra glass), finhakket
2 egg
1 neve frisk koriander, finhakket
1 neve vinhakket dill, finhakket
2 ts gurkemeie
2 ts spisskummen
1 ts kanel
2 ts hvitløkspulver
2 ts salt
1 ts pepper
Elt alt godt sammen, form runde boller og stek dem i olje på alle kanter, så de får en gyllen skorpe. Legg bollene i sausen og la det kose seg videre på lav varme, til bollene er gjennomstekte, men fortsatt saftige.
Salaten:
Rødkål i tynne strimler
Revet gulrot
Agurk i små terninger
Vårløk i tynne strimler
Appelsinbåter (skjær mellom hinnene, så du får fileter og bruk saften fra skroget i dressingen)
Finhakket bladpersille
Pistasjnøtter
Granateplefrø
Bland ingrediensene på et fat.
Dressingen:
3 ss ekstra virgin olivenolje
Appelsinsaften fra skroget
1 lime, kun saften
1 håndfull fersk mynte, finhakket
Salt og pepper etter smak
Rør alt godt sammen og hell dressingen over salaten.
Kjøttboller av lam med tomatsaus og salat
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Oppned eplekake er en saftig kake, som snus med bunnen opp etter steking,
175 g smør
200 g sukker
3 egg
200 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
7 epler
1 ss kanel
3 + 3 ss brunt sukker
2 dl rosiner
1 dl mandelskiver
1 ss kanel
Rør smør og sukker hvitt. Tilsett egg, mel, bakepulver og vaniljesukker og rør godt sammen.
Skrell eplene og ta ut kjernehusene. Del 3 av dem i små terninger og sett til side. Del de siste 4 eplene i båter og bland dem med 3 ss brunt sukker og kanel.
Legg eplebåtene tett i tett i fint mønster i bunnen av en smurt springform, 22 cm. Fordel 1/3 av røra over eplebåtene. Fordel epleterningene, rosiner og mandelskiver legg dem i forma. Strø over kanel og 3 ss brunt sukker. Bre over resten av røren og stek eplekaken i ovnen på 175 grader i 45 minutter. Sjekk med en pinne om kaken er ferdig. Snu eplekaken med bunnen opp på et fat og den gjerne lunken, med is, krem eller vaniljekrem.
Oppned eplekake
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Abacate com tuna (avocado med tunfisk) er en velsmakende rett fra Guinea-Bissau. Den passer som forrett, lunsj eller en liten kveldsrett. Til forrett er det passe men 1/2 avocado per pers og til lunsj 2-4 per pers. avhengig av hvor sultne dere er.
150 g tunfisk i vann, avrent
2 avokadoer
1 sjalottløk, finhakket
4 ts tomatsaus med chili eller tabasco
1/2 sitron, kun saften
200 ml fløte, pisket til krem
60 g revet kokos
Salt og nykvernet pepper
Pynt:
4 ss strimlet kokosnøtt, lett ristet i tørr panne
4 minitomater, delt i 4
Friske urter, jeg har brukt karse, men du kan bruke koriander eller bladpersille
Skjær avokado i to på langs, skrap ut kjøttet med en skje, og pass på skallene ikke blir ødelagt.
Legg avokadokjøttet i en bolle og mos det med en gaffel. Bland med tunfisk, pisket krem, tomatsaus, sitronsaft, løk og revet kokos og smak til med salt og pepper. Fyll blandingen tilbake i skallene og pynt med tomater, ristet kokos og litt friske urter.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Saltimbocca alla romana er en velsmakende, italiensk kjøttrett av kalvekjøtt med spekeskinke og salvie og vanlig for Roma og Lazio.
800 g mørbrad eller ytrefilet av kalv
8 skiver spekeskinke
8 store (eller 16 små) salvieblader
2-4 ss mel
3 ss olje
3 ss smør
Saltimbocca alla romana før steking
Kjøttet deles i 8 like store skiver og bankes helt flate. Legg på spekeskinke og salvie og fest med en cocktailpinne. Dypp siden uten skinke i mel.
Stekes i og smør, først med skinkesiden ned, så spekeskinken feste seg til kjøttet. Dryss over salt og pepper før du snur og steker på den andre siden.
Det tar ca. 1 minutt på hver side.
Server med ønsket tilbehør, f.eks. salat og parmesanpoteter.
Saltimbocca alla romana
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Lutefisk er tradisjonsmat man enten elsker eller hater. Tilbehøret varierer fra familie til familie, men her er alt du trenger å vite for å lage en perfekt lutefiskmiddag selv. Oppskriften er passe til 4 personer.
Lutefisken:
2 kg lutefisk av god kvalitet, gjerne loin (ryggen). Legg den i en form og strø på rikelig med salt, for å trekke ut væske av fisken og gi den en fastere konsistens. Etter 2-3 timer skyller du fiskestykkene forsiktig med vann. Hell ut væsken som har blitt i formen og smør formen med litt nøytral olje. Legg fisken tilbake med skinnsiden ned, med aluminiumsfolie over. Bak i ovnen på 200 grader. Tiden avhenger av størrelsen på fisken, 20 minutter på store fiskestykker. Ta av folien etter 10 min. Når lutefisken begynner å flake seg på den tykkeste delen, er den klar til servering.
Bacon:
400 g tørrsaltet bacon i terninger
Legg baconet i ildfast form og sett i ovnen på 200 grader. Rør av og til, så det blir brunt og sprøtt. Du kan ev. steke det i stekepanne. Hell baconet i en bolle og ta med stekefettet, som mange liker å helle over fisken.
Ertestuing:
1 boks hermetiske erter
1 ss smør
1,5 ss hvetemel
Salt og pepper
Hell alt i en kjele. Rør det sammen mens du koker opp og la det koke litt. Om nødvendig, kan du bruke stavmikseren litt, men min erfaring er at de fleste slag erter på boks koker litt i stykker av seg selv (det skal være stuing, ikke puré).
Ertepuré:
1 pose frosne erter
100 g smør
Salt og pepper
Kok ertene i smør i 2-3 minutter, til de er møre. Kjør blandingen jevn med en blender. Smak til med salt og pepper.
Hvit saus:
2 ss smør
3 ss hvetemel
5 dl melk
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
Ev. 1/4 ts revet muskatnøtt
Smelt smøret i en kjele og rør inn melet. Spe med litt og litt melk, mens du rører. Kok opp på middels temperatur og rør i noen minutter, så melsmaken blir borte. Smak til med salt, pepper og ev. muskat.
Duppe:
Duppe er en deilig saus med brunost. Sødmen i denne sausen er super til lutefisken og det salte baconet.
4 ss brunost
3 ss sukker
2 ss hvetemel
3 dl melk
salt
Alt blandes og kokes opp. Server duppen rykende varm.
Poteter :
800 g mandelpoteter eller andre gode poteter
Vask potetene godt, men behold skallet på, siden det hjelper til med å holde dem hele. Kok opp potetene i en kjele med vann, skru ned og la dem trekke rett under kokepunktet til de er ferdige.
Servering:
Server lutefisken med poteter, bacon, saus, ertestuing eller ertepuré, lefser, sennep, sirup og nyrevet, ekte geitost og tyttebær så gjestene selv kan velge hvilket tilbehør de ønsker. Server gjerne med øl og akevitt eller en god vin til.
Lutefisk servert med ertestuing, bacon, duppe, tyttebærsyltetøy og sennep
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Varm epletoddy eller Hot Mulled Cider er en deilig, varmende høst og vinterdrikk. Den har tradisjonelt blitt servert som det alkoholfrie alternativet til Mulled Wine, som er det engelske svaret på gløgg.
1 ltr per fersk eplecider (eller ren eplejuice)
1 liten kanelbark
1/2 appelsin (skall og juice)
2 nellikspiker
2 stjerneanis
Varm epletoddy eller Hot Mulled Cider
Bland alle ingrediensene i en kjele og la det småkoke på lav varme i 5 til 10 minutter.Hell i krus og server.
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.