Rødløkskompott

Rødløkskompott smaker godt til mange slags kjøttretter og spesielt godt til grillmat og pølser. Den bør helst serveres lun.

2 ss smør

4 rødløk i strimler

2 ss brunt sukker

0,6 dl god balsamicoeddik

0,5 dl rødvin

La løken surre i smøret til den blir myk, men ikke skifter farge. Tilsett sukker, la det smelte og glasere løken. Tilsett rødvin og balsamico og la det koke til væsken har fordampet.

 

Rødløkskompott
Rødløkskompott

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Deilig saus til skalldyr og røkt fisk

Deilig saus til skalldyr og røkt fisk er svalt og godt i sommervarmen. Om du ønsker å piffe opp skalldyrsmåltidet litt, er denne sausen et godt tips. Den passer også til både grillet og varm- og kaldrøkt fisk. Den er super å sette på koldtbordet, sammen med røkelaks, reker og andre varianter av havets delikatesser.

1/2 rødløk, finhakket

1 potte dill, finhakket

2 dl rømme

2 dl majones

1/2 sitron, kun saften

Salt og pepper

Bland alle ingrediensene godt og smak til med salt og pepper. La deilig saus til skalldyr og røkt fisk stå og trekke i et par timer før den skal brukes.

Deilig saus til skalldyr og røkt fisk

Du finner masse spennende sausoppskrifter her og skalldyroppskrifter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Mammas waldorfsalat

Mammas waldorfsalat passer godt til mye forskjellig, f.eks. kokt skinke, kalkun, kylling roasbeef og grillmat. Waldorfsalat kommer opprinnelig fra USA, men brukes over store deler av den vestlige og engelskspråklige verden.

2 epler i terninger

2 ananasringer i små biter

1 dl valnøttkjerner, grovhakket

2 stilker stangselleri i små terninger

100 g hodekål i fine strimler

100 g blå druer, delt i to og ev. stein tatt ut

Dressing:

1 dl majones

1 dl fløte, pisket til krem

4 ts sitronsaft

2 ts sukker

Bland ingrediensene til dressingen og bland den forsiktig med resten av ingrediensene. Mammas waldorfsalat pyntes med druer og valnøtter.

Mammas waldorfsalat
Mammas waldorfsalat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Republikken Kongos uavhengighetsdag

Republikken Kongos uavhengighetsdag feires 15. august hvert år, som en markering av frigjøringen fra Frankrike i 1960.

Republikken Kongo (Kongo-Brazzaville) produserer bl.a. kaffe, kakao, bønner, mais, ris, bananer, sukkerrør, palmeolje, manoik og peanøtter. Likevel er de kun selvforsynt med 25 % av matvarene de bruker og resten blir importert. Kjøkkenet deres har mye til felles med den store navnebroren Den demokratiske republikken Kongo.

Du finner oppskrifter fra Republikken Kongo her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den internasjonale tedagen

Den internasjonale tedagen markeres 21. mai hvert år. Te kommer opprinnelig fra Myanmar og Kina og ble oppdaget flere tusen år før vår tidsregning. På 1400-1500 tallet utviklet kineserne en egen teseremoni, så tedrikking er alvorlige saker. Det finnes fire basiskvaliter av te, hvit te, grønn te, oolong og sort te. Te brukes ikke bare som drikke, flere varianter er gode i mat også. Om du har lyst til å feire tedagen, kan du lage deg en kopp, eller gjøre som jeg, lage en dessert av grønn te, som du finner oppskrift på her. Du kan også teste den nye motedrikken, buble tea, som du finner oppskrift på her.

Tedagen
Buble tea

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den demokratiske republikken Kongos uavhengighetsdag

Den demokratiske republikken Kongos uavhengighetsdag feires 30. juni hvert år, som en markering av frigjøringen fra den Belgiske kolonimakten i 1960. 

Maten deres består ofte av pasta eller mos laget av kassava eller maismel, kalt fufu eller ugali. Den serveres med grønnsaker og kjøtt i form av en lapskaus. De spiser mye mais, ris, kassava, søtpoteter, yam, taro, plantaner, tomater, gresskar, erter og nøtter. De bruker også mat fra naturen, som f.eks. ville planter, frukt, sopp, honning, bushmeat og fisk.

Du finner oppskrifter fra Den demokratiske republikken Kongo her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Usbekistans uavhengighetsdag

Usbekistans uavhengighetsdag feires 1. september hvert år, som en markering av løsrivelsen fra Sovjetunionen i 1991.

Usbekisk mat vil glede kjøttelskere. De bruker mye lam, storfe, hest, kamel og fjærkre. Den tradisjonelle nasjonalretten er pilaf. Den tilberedes forskjellig i forskjellige regioner i landet, og varieres i takt med årstidene.

Du finner oppskrifter fra Usbekistan her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Armenias uavhengighetsdag

Armenias uavhengighetsdag feires 21. september hvert år, som en markering av løsrivelsen fra Sovjetunionen i 1990.

Armenerne var faktisk de første som lagde vin.

De lager mat som grillet kjøtt krydret med ville fjellurter, solmodne frukter, friske og varierte salater, nydelige oster og ikke minst tynne, ferskbakte brød fra de karakteristiske steinovnene sine.

Du finner spennende oppskrifter fra Armenia her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den internasjonale øl- og pizzadagen

Den internasjonale øl- og pizzadagen markeres i 9. oktober hvert år. Feiringen er ikke så gammel og ble stiftet av Nick Saulino (nettstedsdesigner) i 2016. Selv om ikke denne dagen er så gammel, er øl er den eldste alkoholholdige drikken, mens pizza er fra ca. 1000 før vår tidsregning.

Har du lyst til å feire den internasjonale øl- og pizzadagen? Kjøp en øl og lag deg en deilig pizza, du finner over 40 forskjellige varianter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Svinemage med fløtegratinerte søtpoteter

Svinemage med fløtegratinerte søtpoteter er super grillmat. I det siste har vi fått ferdigstekt svinemage i matbutikken. Den skal egentlig være klar til å legges på grillen, men jeg synes den både er fet og for salt, så jeg har funnet en måte å forbedre den på.

Legg svinemagen i litt vann i en ildfast form. Dekk den med aluminiumsfolie og sett den på 150 grader i ovnen i 5 timer. Ta den ut av vannet, legg den på grillen og brun den på alle kanter.

Det smaker godt å servere den med fløtegratinerte søtpoteter, som du finner oppskrift på HER.

Svinemage med fløtegratinerte søtpoteter
Svinemage med fløtegratinerte søtpoteter

Du finner flere oppskrifter med svinemage her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.