Torsk og sandefjordsmør som julemiddag er vanlig på Sørlandet. Siden bonusfaren min er fra Kristiansand, står torsk med sandefjorsmør på bordet på julaften.
Han reiser på fiskebrygga gørrtidlig på morgenen på julaften og henter den helt nyslaktede torsken.
To store skiver torsk per person trekkes i vann med mye salt i ca. 10 min.
Start med sandefjordsmøret:
Kok opp et beger fløte med en bunt finhakket persille. Tilsett i ca. 250 g meierismør litt etter litt og kok forsiktig opp mellom hver omgang, så ikke sausen skiller seg. Når alt smøret er tilsatt, fortsett kokingen forsiktig til passe konsistens. Her må man prøve seg fram. Server torsk og sandefjordsmør med poteter, sennep og eventuelt gulrøtter til. God jul!
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Nyttår i sjampanjefarge virker mer dempet enn gull eller sølv og jeg synes det er vakkert. Jeg leverte den sjampanjefargede bollen, som blomsterdekorasjonen skulle lages i til blomsterbutikken min og lot dekoratøren min få fritt spillerom.
Jeg har en kasse med «nyttårspynt» på boden og der fant jeg flere sjampanjefargede pynteting. Lysene, telysholderne, trærne og de søte grisene er fra denne kassen.
Duken er fra Princess, julekulene og serviettene er fra StepIn i Hokksund.
Nyttår i sjampanjefarge
Glassene heter Sonja og er fra Hadeland. Jeg liker dem godt, siden de er rene i designet og tidløse. Bestikket og serviset fra Villeroy & Boch, fant jeg på finn.
Nyttår i sjampanjefargebordet er dekket og gjestene kan bare komme. Vi tar oss alltid god tid til forberedelsene, så vi rekker å sette oss ned og kose oss med et glass vin, før gjestene kommer.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Island: Islenski Barinn serverer fermentert hai og tørrfisk. Jeg hadde bestemt meg for å spise fermentert hai på Island lenge før jeg kom dit, og jeg brukte litt tid på å finne et sted som serverte det som lunsjrett. Valget falt på gastropuben Islenski Barinn, som for øvrig er verdt et besøk også om du ikke vil spise hai.
En lunsjporsjon består av 6 små terninger med hai, et beger med tørrfisk og litt smør, som tørrfisken skal dyppes i, før den nytes.
Tilbehøret er brennivin, som brukes til å skylle herligheten ned med og tannpirkere, til å spidde haien med. Til denne retten får du også et lite kurs i hvordan den best skal nytes.
Da jeg åpnet lokket på haien og luktet, fikk jeg likk sjokk av den voldsomme amoniakklukten, men jeg er ikke av typen som gir meg så lett, så jeg gikk inn for smaking også. Smaken var mye bedre enn lukten og all haien ble fortært. Litt spesielt, men jeg kommer til å spise det igjen, om jeg får sjansen. Tørrfisken, dyppet i smør var en favoritt og smakte godt sammen med rødvinen min.
Jeg kan anbefale denne restauranten på det varmeste, med nydelig mat og hyggelig betjening, og du finner hjemmesiden deres HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Koreansk svinenakke er det koreanske svaret på taco. De bruker salatblader i stedet for tacolomper og ssamjangsaus i stedet for salsa. Denne oppskriften er passe til 6 pers.
1 svinenakke
Marinade:
1 dl sesamolje
3 ss soyasaus
3 ss lys maissirup
1 dl sjalottløk, finhakket
4 ts finrevet, fersk ingefær
4 ts finhakket hvitløk
1 finhakket rød chili
4 ts mirin
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
Bland alle ingrediensene til marinaden, legg svinenakken i en ildfast bolle og smør den inn med marinaden. Sett den i ovnen på 220 grader i 30 minutter. Dekk bollen med aluminiumsfolie, skru ned ovnen til 100 grader og la nakken stå og kose seg i ovnen til neste dag. Jeg snur den et par ganger i løpet av denne tiden, så den ikke tørker, men holder seg saftig rundt hele.
Skjær svinenakken i 2, 5 cm tykke strimler og server.
Til serveringen:
Vårløk, finstrimlet
Rød chili, skjært i tynne strimler til de modige og finstrimlet paprika til de andre
1 ts sesamfrø, ristet i tørr panne
Store salatblader, vasket og tørket
Ris til 6 pers. kokt etter anvisning på pakka
Ssamjangsaus
Om du vil lage ekstra godt tilbehør, lager du rødkålsalat, som du finner oppskrift på her.
Koreansk svinenakke spises slik:
Legg en liten skje ris i et salatblad, drypp den med litt ssamjangsaus og topp med en skive svinenakke, grønnsaker og sesamfrø. Pakk inn og kos dere.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Riskrem med jordbærsaus hører julen til for mange av oss. Jeg lager alltid mer risgrøt enn jeg trenger og serverer det til lunsj før jeg kjøler ned resten.
1 dl grøtris
2 dl vann
1 l melk
1 vaniljestang, delt i to på langs
3 dl fløte, pisket til krem
1 ss sukker
Lag grøt etter anvisning på pakken, men med vaniljestangen. Avkjøl og la den stå kaldt til du skal lage riskremen. Plukke ut vaniljestangen, før du fortsetter.
Pisk fløten til krem, bland den med risen og smak til med sukker.
Sausen:
400 g jordbær
1 ts vaniljeekstrakt
1 dl vann
Ca. 100 g sukker (smak til)
Kjør jordbærene med vann og vaniljeekstrakt i blender. Smak til med sukker.
Server riskrem med jordbærsausen ved siden av, så gjestene kan forsyne seg selv.
Riskrem med jordbærsaus
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Rocky Road smaker så godt at du nesten ikke kan stoppe å spise, så jeg lager det bare når vi fortjener noe ekstra eller når jeg skal bruke det som tilbehør til en iskremdessert. Jeg har brukt godteri jeg er begeistret for, men du kan bytte ut en eller flere av dem med annet godteri.
Bruk 1 pose dumlekarameller og del hver karamell i 3 biter. Bland dem sammen med 3,5 dl cashewnøtter, 1 pose mini marshmallows, 1 pose smørbukkuler og 1 pose smashkuler.
Smelt 500 g melkesjokolade (om du liker mørk sjokolade bedre, kan du bruke det) i vannbad og bland alt godt sammen før du heller blandingen over i en form kledd med bakepapir. Rocky Road Oppbevares kaldt og deles i passe biter etter hvert som du skal spise dem. NAM!
Thaisild er en av de nyere sildevariantene på frokostbordet i jula, hos oss. Det høres kanskje merkelig ut å blande sild med thai, men denne sildevarianten har gjort stor suksess hos oss.
1 lite glass sursild
3 ts ingefær, veldig finrevet
1 rød chili, finhakket
1 ts grønn chili, finhakket
3 ts finhakket sitrongress
6 ss majones
6 ss seterrømme
2 ss frisk koriander, finhakket
6 ss kokosmelk
6 ss riseddik
1/2 lime
Ta sildebitene opp av laken og la dem renne av seg på tørkepapir.
Rør sammen majones, seterrømme, kokosmelk og riseddik og smak til med lime.
Tilsett resten av ingrediensene og la det trekke i et døgn i kjøleskapet før den spises.
Thaisild
Du finner masse spennende oppskrifter på sild HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.
Ostekake med smak av jul er litt jobb, men den er verdt jobben. Den smaker godt og om du er litt kunstnerisk, kan den se veldig lekker ut.
300 g pepperkaker (det går fint å bruke de billige fra butikken)
150 g smør
Pepperkaker, bær, mynteblader og julegodteri til pynt
Pepperkakebunnen:
Knus pepperkaker i en foodprossesor eller i en pose med en kjevle. Tilsett smører i terninger og bland det til en jevn deig. Legg bakepapir i bunnen av en 24 cm springform og trykk pepperkakeblandingen jevnt utover bunnen. Stek bunnen i ovnen på 170 grader i 10 minutter og sett den til avkjøling.
Krem:
1 pk gele
2,5 dl vann
200 g kremost naturell
50 g kremost med smak av mandarin og ananas
1 boks rømme
1 ts vaniljesukker
100 g melis
3 dl fløte Kok opp 1 pk gelé og 2,5 dl vann og sett til avkjøling.
Visp kremost, rømme, vaniljesukker og melis godt sammen med en mikser.
Visp fløten til krem og sett den kaldt.
Bland den avkjølte geléen forsiktig inn i osteblandingen og bland inn kremen. Hell blandingen over pepperkakebunnen i formen og sett kaken kjølig i minst 3 timer, til den har stivnet.
Bringebærgelé:
1 pk bringebærgele
2,5 dl vann
Lag bringebærgelé etter anvisning på pakka, men bruk kun 2,5 dl vann. La geléen bli helt kald og hell den over ostekaken som fortsatt står i formen. Avkjøl ostekaken til geleen er stivnet.
Skjær langs kanten av springformen og løsne kakeringen. Sett på et serveringsfat og ta av bunnen på formen, dra vekk bakepapiret.
Pynt med bær, f.eks. bjørnebær, blåbær, bringebær og physalis, pepperkaker, polkastenger og mynteblader. Ostekake med smak av jul holder seg godt et par dager i kjøleskapet.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.