Blåbærmohito er en frisk drink, med smak av blåbær og en variant av den cubanske mohitoen.
8 blåbær (ferske eller frosne og tint), pluss noen til servering
2 ss ferskpresset limejuice
2 ts sukker
8 friske mynteblader, pluss noen til servering
6 cl hvit rom
Is
Club soda
Limeskive til servering
Bland blåbær, limejuice, sukker og åtte mynteblader i en cocktailshaker.Bruk enden av en tresleiv eller en cocktail muddler til å knuse mynten inn i limejuicen og sukkeret.Dette frigjør oljer fra mynten, bryter med blåbærene og hjelper sukkeret med å løse seg opp i limesaften.Tilsett rom, rist godt, og sil blandingen over i et glass fylt med is, fyll opp med club soda.Server blåbærmohito med ekstra blåbær, mynteblader og en limeskive.
Blåbærmohito
Du finner flere velsmakende drinker, både med og uten alkohol, HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Eple- og blåskimmelpizza med balsamico er en pizza jeg oppdaget på en reise i Middelhavet. Denne pizzaen er en av mine favoritter og jeg kan virkelig anbefale deg å prøve den. Blåskimmelost i skiver er praktisk til denne pizzaen, men det går fint med mer kremet også, som du kan sette på i små klatter, med en teskje.
Pizzabunnen:
550 g mel, helst tipo 00
1 ts salt
1/2 pk pizzagjær
1 ss honning
1 ss olivenolje
Ca. 3 dl kaldt vann
Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.
Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.
Topping:
2 rødløk i strimler
1 ss olivenolje
1 ss smør
2 ss crème fraîche
Salt og pepper
200 g reven ost, gjerne flere slag
100 g blåskimmelost, tilpasset egen gane, jeg liker den litt vellagret
1 eple i tynne skiver, helst grønt og syrlig (bruk gjerne ostehøvel)
1 pose pekannøtter, grovt knust
Tykk balsamico
Stek løken i smør og olje til den har blitt karamellisert og søtlig. Hell blandingen i en sil, så løken ikke er så våt når du skal legge den på. Rør sammen crème fraîche, salt og pepper og smør det utover pizzabunnen. Legg på blåskimmelost og reven ost. Fordel løken, epleskiver og nøtter over pizzaen og sett den litt under midten av ovnen på full guffe, til toppen er gyllen. Risle over balsamico og server.
Crying tiger er en tradisjonell thailandsk oppskrift av marinert oksekjøtt servert på en salatseng og med et dryss med ristet rispulver.
Denne oppskriften er passe til 4 personer
Marinaden:
800 g ytrefilet, mørbrad eller et annet mørt kjøttstykke
3 ts honning
3 ss soyasaus
pepper
Bland soyasausen og honningen. Mariner biffen i 2 timer i sausen ved romtemperatur, eller over natten i kjøleskap.
Sausen:
2 fedd hvitløk, finhakket
3 ss fishsauce
3 ss tamarindpasta
Saften av 1 lime
2 ss palmesukker
3 ss vann
2 ss soyasaus
1 finhakket chili (helst prik chee fah)
2,5 cm revet, fersk ingefær
1 stilk sitrongress
5 thailandske basilikumblader, finhakket
1 liten potte koriander, finhakket
1 vårløk, finstrimlet
Bland alle ingrediensene til sausen og la den stå i minst 20 minutter i romtemperatur.
Klare til å spise crying tiger
Ristet ris:
2,5 dl thairis
Hell risen i en tørr panne og la den stå på middels temperatur i 5 minutter. Rør hele tiden så den ikke brenner seg. Sett den til side og la den avkjøle seg. Kjør risen i en foodprosessor for å få et veldig fint pulver.
Stek kjøttet i noen minutter på hver side. La det hvile i noen minutter, før det skjæres i tynne skiver. Legges på en seng av isbergsalat, reven gulrot, paprika, rødløk og agurk. Hell over sausen og dryss over ristet rispulver.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Clafoutis er den deilig fransk dessert, som serveres varm med is til. Denne varianten er laget med bringebær, kirsebær og blåbær, men du kan bruke andre bær, eller frukt også.
Til 4 pers:
3 egg
1 dl sukker
3 dl hvetemel
1 dl kremfløte
1 dl melk
1/2 ts salt
Alt vispes sammen for hånd og helles i porsjonsformer.
100 g marsipan i små biter og bær etter eget ønske legges jevnt utover i formene. Jeg bruker bringebær, kirsebær og blåbær fra hagen denne gangen.
Clafoutis stekes på 200 grader til den blir lekkert gyllen. Det tar ca. 30 minutter. Serveres med det samme med en god vaniljeis.
Clafoutis
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pasta med italiensk salami og fløtesaus er en kjapp og lettlaget rett. Vi er veldig glade i italiensk mat og vin hos oss og vi blir heller aldri lei Italia som ferieland. Pasta smaker alltid godt. Denne varianten med en italiensk salami, smaker godt med andre varianter av strimlet kjøttpålegg også.
1/3 ltr fløte
1 sammenpisket egg
2 fedd finhakket hvitløk
1 strimlet vårløk
150-200 g italiensk salami i tynne strimler
100 g revet parmesan
1 neve finstrimlet basilikum
1 neve finstrimlet bladpersille
Salt og pepper
Kok opp fløte og hvitløk under omrøring. Tilsett vårløk, salami, parmesan, basilikum og bladpersille. Smak til med salt og pepper. Kok pastaen etter anvisning på pakken. Bland sausen og pastaen, legg den over på tallerkener med en pastaskje og server med et dryss av parmesan.
Pasta med italiensk salami og fløtesaus
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Paneer – peynir er ferskost fra persia, som har spredd seg i Midt-Østen og Sør-Asia. Den er enkel å lage selv og kan smaksettes med krydder eller urter etter smak og behag.
1 liter melk, økologisk
3 ss sitronsaft
3 ss yoghurt naturell
Salt og pepper
Kok opp melken og tilsett sitronsaft og yoghurt. Rør i blandingen og la det koke et minutt, til du ser at melken har skilt seg. Hvis ikke melken skiller seg så prøv med litt mer sitron og yoghurt. Sil blandingen gjennom et rent klede/kjøkkenhåndkle og la det renne godt av seg.
Bland osten med ønskede smakstilsetninger og smak til med salt og pepper. Sett paneer kaldt til den skal brukes.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Høstgryte med hjort smaker ekstra godt når kveldene begynner å bli mørke og kalde. Denne oppskriften er passe til 4-6 personer.
800 g grytekjøtt av hjort, f.eks. bog el. rundbiff i terninger
2 løk
2 finhakkede hvitløk
1 pk aromasopp i skiver
1 flaske mørkt øl
1/2 liter viltkraft eller vann og viltfond
1 boks knuste tomater
2 laurbærblader
10 knuste einebær
1 ss tørket timian
3 gulrøtter i terninger
2 persillerøtter i terninger
1/2 sellerirot i terninger
1 boks crème fraîche
3 minipurrer i strimler
1 god neve finhakket bladpersille
Salt og pepper
Brun kjøttet, soppen, løken og hvitløken i smør i en gryte. Brun litt av gangen og legg det til side til alt er brunet. Legg deretter alt tilbake i gryta og tilsett øl, knuste tomater og kraft. Tilsett krydder og urter og la det koke under lokk til kjøttet er mørt. Koketiden vil avhenge av hva slags kjøtt du bruker, men alt fra 1 til 3 timer. Ca. 30 minutter før kjøttet er ferdig kokt, tilsettes grønnsakene. Tilsett crème fraîche, purre og persille ca. 10 minutter før servering og smak til med salt og pepper. Server høstgryte med hjort sammen med valgfrie poteter.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Soppstuing med løk kan lages av de fleste typer spiselig sopp. Det smaker nydelig til både grillet og stekt kjøtt, eller på brødskiva.
3 pakker med strimlet sopp, f.eks. kantarell, aromasopp og sjampinjong
2 ss smør
2 løk i strimler
1 ss kyllingfond ev. buljongterning eller grønnsaksfond/terning, om du vil ha stuingen vegetarisk
4 dl fløte
2 ss soyasaus
Salt og litt nykvernet pepper
Stek soppen i smøret. Tilsett løk og stek videre til den er gyllen. Tilsett fond, soyasaus og fløte. La soppstuing med løk småkoke, til den er passe tykk. Smak til med salt og pepper.
Om du har lyst på, smaker det godt å røre inn litt finhakket persille, rett før servering.
Soppstuing med løk
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pommes boulangere, eller poteter som bakeren gjør det, er en fransk klassiker, som passer til både kjøtt og fisk. Om du vil gjøre retten vegetarisk, kan du erstatte kyllingkraften med grønnsakskraft.
1 kg poteter
2 store løk hakket
2 fedd hvitløk, finhakket
Bladene fra 1 neve timian
1/2 l kyllingkraft
50 g smør + litt til å smøre formen med
1 ss olje
Salt og pepper
Pommes boulangere før steking
Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver, enten med mandolin, eller med ostehøvel. Smelt litt smør og olje i en stekepanne og brun løken lett, sammen med hvitløken, på lav varme. La det renne av i et dørslag.
Smør en ildfast form og legg poteter, salt, pepper og løk lagvis. Avslutt med et lag poteter, hell på kyllingkraft og fordel resten av smøret over.
Stek på 210 grader i 1 time, til potetene er gjennomstekt og har fått lekker gyllen farge.
Helstekt and med appelsinsaus er en fantastisk kombinasjon og veldig vanlig å servere i Danmark. Rødkålen er tilbered i ovnen, men om du vil lage den på ovnen, går det også helt fint.
Anda:
1 and på ca. 2,5 kg
2 appelsin
3 fedd hvitløk
Salt og pepper
Sitron
Sett stekeovnen på 175 grader. Ta ut innmatsposen av anda og skyld og tørk anda godt. Gni den med salt, pepper og appelsinsaft. Det er fint å lage kraft av innmaten og det er så enkelt som å brune innmaten i en ildfast form i ovnen og deretter legge den over i en liten kjele, fylle på vann og koke i 1 time. Deretter kokes kraften ned til 1/4 av væskemengden. Denne kraften kan brukes i sausen i stedet for kyllingfond.
Skjær en appelsin i tykke skiver og legg dem utover i en ildfast form og legg anden på en rist oppa. Steketiden avhenger av vekt og beregnes til ca. 25 minutter per 500 g. Hell av sjyen mot slutten av steketiden og øs anden med noen spiseskjeer kaldt vann. La døren stå åpen de siste 10 minuttene. Da blir skinnet sprøtt.
Potetene:
Hell litt av fettet som har rent av anda over i en ildfast form. Del poteter i skiver og legg dem på fettet og hell mer fett over. Stek midt i ovnen på 200 grader til potetene er gylne og ferdigstekte.
Rødkål i ovnen:
1 vaniljestang
1 finsnittet rødkål
3 epler i terninger
150 bringebærsyltetøy
100 g fikensyltetøy
2 dl rødvin
1 dl god balsamicoeddik
1/2 ts salt
Del vaniljestangen, skrap ut frøene og bland alle ingrediensene i en ildfast bolle. Dekk formen med aluminiumsfolie og sett den i stekeovn i ca. 1 ½ time. Smak til om det behøves mer salt eller ev. litt sukker.
Appelsinsaus:
1 ss smør
1 fedd finhakket hvitløk
3/4 l appelsinjuice
1 finhakket løk
3 ss brunt sukker
1 ss kyllingfond
Maizenna
1 ts estragon
50 g smør
Salt og pepper
Blank løken og hvitløken i smør. Det skal ikke bli brunt. Tilsett sukker, fond og juice. La det koke ned til 1/3 av væskemengden. Sil av så du får en fin, jevn sjy. Tilsett estragon og jevn med maisenna til passe sausekonsistens. Rett før servering tilsettes smør, så sausen blir blank og fin. Smak til med salt og pepper.
Server helstekt and med appelsinsaus, de nydelige potetene, rødkål og kanskje appelsinskivene fra bunnen av forma.
Helstekt and med appelsinsaus
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.