Pasta med gorgonzolasaus smaker så godt. Om du ikke er glad i blåskimmelost, bør du prøve denne likevel, for osten blir mer som et slags krydder. Denne oppskriften passer til 4 personer.
1 løk
1 pk sopp i skiver (f.eks. sjampinjong eller aroma)
¾ ltr. fløte
2 egg
1 ss kyllingfond
50 g parmesan
1 finhakket vårløk
50 g finhakket basilikum
100 g gorgonzola (eller mer om du vil ha mer ostesmak)
Finhakk løken og fres den i 1 ss smør. Finhakk soppen og fres den sammen med løken. Tilsett fløten, sammenpiskede egg, kyllingfond og osten. Kok opp og tilsett vårløk og basilikum.
Serveres med pasta etter eget ønske og et dryss med sprøstekt bacon.
Pasta med gorgonzolasaus
Du finner flere oppskrifter på velsmakende pastaretter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny for uke 38 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Indrefilet med løksaus og ovnspoteter er en deilig søndagsmiddag. Løksausen er laget på den gammeldagse måten, med bruning av smør og mel.
Ovnspoteter:
200 g poteter per person
Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, f.eks. paprika, risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når båtpotetene begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.
Løksaus:
3 løk i strimler
2 + 2 ss smør
2 ss mel
4-5 dl kraft/sjy eller vann og fond
Salt og pepper
Brun løken i 2 ss smør og sett til side.
Brun resten av smøret til det er nøttebrunt. Tilsett melet og rør jevnt hele tiden. Bruk middels varme og kok til det er passe brunt.
Ta kjelen vekk fra platen og tilsett halvparten av den varme kraften. Rør godt så det ikke blir klumper. Tilsett resten av kraften når sausen er jevn. Tilsett løk og kok i 10 min. før du smaker til med salt og pepper.
Løksaus
Indrefilet:
Beregn 200 – 250 g kjøtt per person.
Krydre den med salt og pepper, brun den på alle kanter, enten i stekepanne eller på grillen. Sett fileten i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 54 grader. La den hvile i noen minutter før den skjæres opp.
Om du vil tilberede indrefileten i sous vide, krydrer du kjøttet med salt og pepper og vakuumerer det i posen, sammen med knust hvitløk, timian og 100 g smør. La det kose seg i sous viden i 1 time på 54 grader, før du tar det ut og gir det en rask bruning på alle side i stekepannen.
Indrefilet med løksaus og ovnspoteter
Indrefilet med løksaus og ovnspoteter serveres med ønskede grønnsaker, f. eks. lettkokt blomkål og gulrøtter.
Du finner masse spennende og velsmakende oppskrifter med storfe, fra både fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Moccha martini er en av mine favorittdrinker og kan gjerne brukes som dessert. Den er inspirert av den mer kjente espressomartini.
Isbiter
4 cl vodka
3 cl sjokoladelikør
3 cl sukkerlake
4 cl espressokaffe, avkjølt
Fyll shakeren med isbiter, tilsett vodka, sjokoladelikør, sukkerlake og espressokaffe og rist så lenge at lyden av isbitene blir svakere. Sil moccha martinien over i glasset og kos deg.
Moccha martini
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Karbonader med knutekålstuing smaker godt for både liten og stor. Her serveres den med ovnspoteter, men du kan gjerne bruke kokte poteter også. Når jeg lager karbonader, dobler jeg alltid oppskriften, så jeg kan legge noen i fryseren til senere.
Stekt løk:
1 løk per person
1 ss smør per person
Del løken i strimler og stek den i stekepanne med smør, på middels varme. Løken blir nesten bedre jo lenger den får steke. JRør med jevne mellomrom, til den har blitt søtlig og passe brun.
Karbonader:
600 g karbonadedeig
1 egg
1 dl vann
2 ts salt
1 ts pepper
Du kan også bruke andre krydder, for en mer spennende smak, men her har jeg laget de tradisjonelle karbonadene. Jeg elter det sammen i kjøkkenmaskinen til det blir en seig, formbar masse. Du kan selvfølgelig elte det sammen for hånd, det tar bare litt lenger tid. Jeg prøvesteker alltid en liten klump, for å sjekke om det er passe krydret og tilsetter ev. mer.
Når jeg er fornøyd med smaken, legger jeg kakene i pannen med en skje og lager rutemønster med en kniv. Jeg steker dem pent brune på begge sider, før jeg legger dem på toppen av løken og lar dem ligge der, til de er gjennomstekte.
Ovnspoteter:
200 g minipoteter per person
Litt olivenolje
Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i to, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus varmen ned til 200 grader og stekes til de er sprø utenpå og myke inni.
Knutekålstuing:
1 knutekål, skrelt og delt i terninger
Gulrøtter, skrelt og delt i terninger
2 ss smør
1 klype muskat
2 ss hvetemel
5 dl melk
Salt og pepper
1 finstrimlet purre
Litt finhakket persille
Kok knutekål og gulrøtter i terninger i vann, til de er nesten møre. Hell av kokevannet. Smelt smør med muskat i en kjele og rør ut hvetemel, spe med melk og rør godt for å unngå klumper. La småkoke i 5 minutter og smak til med salt og pepper. Tilsett purre, knutekål og gulrøtter. Rett før servering tilsettes også finhakket persille.
Om du vil lage en mer luksuriøs selskapsvariant, kan du koke opp fløte og jevne med maizennajevner i stedet for å lage hvit saus.
Karbonader med knutekålstuing
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Amarettopannacotta er en deilig avslutning på et godt måltid. Amaretto er en likør laget på mandler og den passer veldig godt i pannacotta.
Pannacotta:
9 dl fløte
1 dl Amaretto de Saronno eller en annen mandellikør
200 g sukker
6 gelatinplater
Legg gelatinen i litt kaldt vann, så den blir geleaktig.
Kok langsomt opp 2 dl av fløten, sammen med sukkeret og amarettoen. La blandingen koke i to minutter.
Klem ut vannet av gelatinen og bland den inn i den kokte fløteblandingen. Tilsett resten av fløten og hell panna cottaen over i 8 porsjonsformer. Pynt med et mynteblad og sett formene kaldt til de skal serveres.
Server gjerne Amarettopannacotta med friske bær.
Amarettopannacotta
Du finner flere velsmakende og spennende desserter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Sjekk den spennende matkalenderen, full av både ganske vanlige matdager, men også mange merkelige dager. Det er helt utrolig hva folk feirer rundt omkring på kloden vår.
Kanskje bursdagen din også er på en merkelig matdag? Sjekk selv, og om dagen din mangler, gi meg beskjed, så fikser jeg det. Du finner kalenderen HER.
Matkalender
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ørretforrett lager seg nesten selv. Fisken gjøres klar i minimum 2 timer før servering og settes kaldt. Det sprø landbrødet legges på ved servering.
200 g ørret
1/2 finhakket rødløk
2 ss valnøttolje
1/2 lime
1 ss finhakket kjørvel
Salt og pepper
Legg ørreten i fryseren i et par timer. Skjær 5 tynne skiver til hver tallerken. Resten av laksen finhakkes og blandes med rødløk, valnøttolje, saft og revet skall fra limen, kjørvel, salt og pepper. Blandingen danderer jeg over ørreten og setter det kaldt i minimum 2 timer. Syren gjør at ørreten blir “kokt” uten varmebehandling.
Pynt med litt kjørvel og ved servering legger jeg på tynne skiver av landbrød, som jeg har lagt i tørr panne for at de skal bli sprø.
Laks med pepperrotsaus og ovnspoteter er ekstra godt varme, solrike dager, siden sausen serveres kald. Retten er også godt egnet til gjester, siden sausen lages i forveien og settes kaldt og både fisken og potetene gjør seg selv i ovnen.
Pepperrotsaus med dill:
1 potte frisk dill, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
6 ss pepperrotkrem
2 ss sitronsaft
1 dl majones
1 dl créme fraîche
Salt og pepper
Rør alt sammen og smak til med salt og pepper. Pepperrotsaus med dill server kald.
Ovnspotetene:
Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når båtpotetene begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.
Laksen:
Krydre laksen med litt salt og pepper og bak den i litt smør i ovnen på 200 grader, til den er klar (ca. 20 – 30 minutter, avhengig av størrelse).
Grønnsakene:
1 ss smør
1/2 fennikel i små terninger
3 gulrøtter i små terninger
1/2 purre i strimler
1 ts grønnsaksfond
Smelt smøret en kjele og tilsett fond, fennikel og gulrøtter la det dampe i 5 min. og rør av og til. Rør inn purren og la det dampe i 2 min. til.
Laks med pepperrotsaus og ovnspoteter
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pasta med kylling og pesto er kjempegodt. Kyllingen er marinert i pesto, i tillegg til at alt er blandet med pesto til slutt.
Du kan kjøpe ferdig pesto i butikken, men sjekk at den inneholder pinjekjerner. Hjemmelaget pesto smaker veldig mye bedre enn ferdigkjøpt, så jeg lager min selv. Denne oppskriften er passe til 6 personer.
Pesto:
150 g fersk basilikum
3 dl god olivenolje
100 g pinjekjerner
200 g parmesan
2 fedd hvitløk
1 ts salt
Kjør basilikum, pinjekjerner, parmesan, hvitløk og olivenolje i en foodprosessor til du får en kremet masse. Smak til med salt.
Hjemmelaget pesto
Kyllingen:
1 kg kylling lårfilet
Pesto til marinering
Del kyllingen i passe stykker til å spises og rør den sammen med litt av pestoen. La kyllingen marinere, helst over natten, før du bruner den i litt olje på alle kanter og lar den kose seg på lav varme til den er gjennomstekt.
Pastaen:
600 g pasta etter eget ønske
Salt
Kok pastaen etter anvisning på pakken, hell av vannet og bland den med kylling og halvparten av pestoen. Server med resten av pestoen og parmesan, som gjestene selv kan høvle over maten.
Pasta med kylling og pesto
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.