Ukemeny 37

Ukemeny for uke 37 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Koklemos
Koklemos
Koklemos
Tirsdag: Minas thailaks med en liten tvist
Minas thailaks med en liten tvist
Minas thailaks med en liten tvist
Onsdag: Gnocchi med kjøttsaus
Gnocchi med kjøttsaus
Gnocchi med kjøttsaus
Torsdag: Pad krapow gai
Pad krapow gai
Pad krapow gai
Fredag: Hawaiipizza
Hawaiipizza
Hawaiipizza
Lørdag:
Forrett: Abacate com tuna
Abacate com tuna
Abacate com tuna
Hovedrett: Mishkaki 
Mishkaki – Mshakiki
Mishkaki – Mshakiki
Dessert: Kokos- og mangopai
Kokos- og mangopai
Kokos- og mangopai

 

Søndag:
Forrett: Varmrøkt pepperlaks med spennende tilbehør
Varmrøkt pepperlaks med spennende tilbehør
Varmrøkt pepperlaks med spennende tilbehør
Hovedrett: Reinsdyrgryte 
Reinsdyrgryte
Reinsdyrgryte
Dessert: Tuvas lapper
Tuvas lapper
Tuvas lapper

Ukemeny for uke 37 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Ålandspannekake med eplekompott

Ålandspannekake med eplekompott lages tradisjonelt på semulegryn og krydres med kardemomme. Den serveres gjerne med blandede bær eller kompott og krem. Oppskriften er passe til 6-8 porsjoner

Ålandspannekake:

1 l H-melk

1 dl semulegryn

1,5 dl hvetemel

1/2 ts salt

1 ts malte kardemommefrø

3 egg

1 dl melis

Smør til smøring av formen

Kok opp melken i en kjele, visp inn semulegryn og kok til grøt, på lav varme under omrøring. Det tar ca. 5 minutter. La grøten avkjøles.

Sikt melet inn i grøten og bland inn salt og kardemomme.

Pisk egg og sukker luftig og rør det inn i grøten. Hell blandingen i en smurt form på ca. 20 x 30 cm  og stek langt ned i ovnen på 200 grader i ca. 45 minutter.

 

Ålandspannekake
Ålandspannekake
Eplekompott:

6 epler

2 ss vann

100 g sukker

1 vaniljestang, delt på langs, skrap ut frøene og bruk både stang og frø

1 bit kanelbark

Skrell og skjær eplene i små terninger. Legg alle ingrediensene i en kjele og kok til eplene er myke, avkjøl og oppbevar kaldt til den skal brukes.

Eplekompott
Eplekompott

 

Servering:

Server pannekaken lun eller lunken med kompotten og nypisket krem.

Ålandspannekake med eplekompott
Ålandspannekake med eplekompott

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grasshopper

Grasshopper er så godt, at den i tillegg til å serveres som en drink, gjerne kan brukes som en voksendessert.

25 ml crème de menthe

25 ml hvit crème de cacao

25 ml fløte

1 myntekvist

25 g smeltet sjokolade (valgfritt, men må være med om den skal være en dessert)

Start med å lage garnityret. Ta en kvist mynte, fjern de nederste bladene og dypp stilken i den smeltede sjokoladen mens du holder de øverste bladene forsiktig. Legg dem på bakepapir og ett kaldt, så sjokoladen stivner.

Mynte med sjokolade

Fyll en cocktailshaker med is og hell i likør og fløte. Rist godt, så det blir kaldt og sil over i et cocktailglass. Pynt med den sjokoladedyppede myntekvisten.

 

Grasshopper
Grasshopper

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

 

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kantarellrisotto

Kantarellrisotto smaker nydelig og kan brukes enten som en selvstendig rett, eller som tilbehør til kjøtt eller fisk. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen.

Kraft:

Avsil fra soppen

1,5 dl hvitvin

8,5 dl vann

4 ss kantarellfond

Kok opp, så den er varm når den skal brukes.

Kantarellrisotto:

1 finhakket løk

2 ss olivenolje

2 ss smør

1 pk risottoblanding med steinsopp

2 fedd hvitløk, finhakket

1 l varm kraft

100 g smør

50 g finrevet parmesan

1/2 sitron, kun saften

Ev. litt finhakket persille

Basilikum

Rens kantareller, stek kantarellene i godt smør. Tilsett kantarellene i risottoen, spar noen til garnityr.

 

Del soppen i passe biter, brun den i olivenolje og smør, sil av smør/olje (som skal brukes videre) og sett soppen til side. Varm en sautépanne eller gryte og tilsett den avsilte olje/smørblandingen. Fres løk og hvitløk til løken er myk og blank. Tilsett risen og la den frese med et par minutter. Sett platen på middels varme og tilsett soppen.

Kok opp kraften i en egen kjele og hold den varm. Hell én øse av den varme kraften over risen. Fortsett å røre og riste på kjelen mens risottoen koker. Spe med mer kraft når det meste er absorbert i kjelen og fortsett å spe til du har ønsket konsistens. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Rør ekstra godt mot slutten av koketiden. Når risottoen har fått perfekt konsistens, tilsettes sitronsaft, smør og parmesan. Smak til med litt salt og pepper. Risottoen vil tykne om den blir stående. Rør ev. inn finhakket persille rett før servering og pynt med basilikumblader ved servering.

 

Kantarellrisotto
Kantarellrisotto

 

Du finner flere velsmakende retter med kantareller her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Hvit sjokoladeterrin

Hvit sjokoladeterrin kan minne om sjokoladepudding. Den er mektig, så en liten bit er nok per person.

200 g hvit kokesjokolade

1 dl kremfløte

3 egg

30 g sukker

Litt salt

80 g smør

Smelt sjokoladen i vannbad. Tilsett fløten. Pisk sammen eggene og tilsett sukker. Sil eggeblandingen over i sjokoladeblandingen. Tilsett salt, smeltet smør og mel og bland godt. Hell over i en brødform, som er dekket med bakepapir. Sett formen i ovnen i vannbad på 160 grader i 30 minutter.

Avkjøl til dagen etter. Pyntes med f.eks. spiselige blomster, urter, coulis eller friske bær.

Hvit sjokoladeterrin
Hvit sjokoladeterrin

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Soltørka tomat- og olivenbrød

Soltørka tomat- og olivenbrød smaker godt til supper, gryteretter, tapas og mye annet. Denne oppskriften gir ca. 2 store eller 4 mindre brød.

125 g smør

1 pk gjær

1 egg, sammenpisket

6 dl melk

1 kg hvetemel

1 glass oliven i skiver, avsilt

1/2 glass soltørka tomat, godt avsilt

1 ss sukker

1/2 ts bakepulver

1 ts salt

Smelt smør og hell i melk, løs opp gjær i blandingen og tilsett egget. Bland mel, sukker, bakepulver, salt og tilsett melkeblandingen, oliven og soltørket tomat. Elt godt og la deigen hvile, tildekket, på et lunt sted til den i hvert fall har doblet seg. Del deigen i 2 eller 4 like deler og form avlange eller runde brød.  Legg dem på bakepapirdekket stekeplate og la dem heve til ønsket størrelse i minimum 30 minutter. Pensle med en blanding av sammenpisket egg og melk og stek på 190 grader i 30-40 minutter. Avkjøl på rist.

 

Soltørka tomat- og olivenbrød
Soltørka tomat- og olivenbrød

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sommerskinke med rødvinssaus

Sommerskinke med rødvinssaus passer godt på varme sommerdager. Sommerskinken serverer jeg kald, men om du vil, kan du lune den i aluminiumsfolie i ovnen

Rødvinssaus:

3 fedd hvitløk

4 store eller 8 små sjalottløk

1 dl rødvin

2 dl kraft, f.eks. svine-, grønnsaks- eller kyllingkraft

1/2 dl solbærsirup

3 dl fløte

Salt og pepper

Bladpersille

Finhakk sjalottløk, og brun den i smør i en gryte. Tilsett finhakket hvitløk og la den surre med i panna i 1 minutt. Tilsett rødvin, kraft, solbærsirup og fløte. Kok inn til det tykner. Smak til med salt og pepper.

Potetene:

Risle litt olje i langpanna og legg potetene i hele. De kan krydres med det du ønsker av både krydder og urter. Her har jeg brukt kun salt og pepper. Rull potetene i oljen, så de blir dekket rundt hele og stek dem på 220 grader til de er møre. Sjekk med en spiss kniv.

Brokkolini:

200 g brokkolini

2 ss smør

1 ss grønnsaksfond

Kok opp en kjele med vann, smør og fond. Legg i brokkoliniene og sett på lokk i ca. 2 minutter. Snu brokkoliniene og la dem dampe i 2 minutter til. Den skal være mør, men fortsatt ha litt tyggemotstand.

Server sommerskinke med rødvinssaus, ovnspoteter og brokkolini.

Sommerskinke med rødvinssaus
Sommerskinke med rødvinssaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Smørdampede gulrøtter, fennikel og purre

Smørdampede gulrøtter, fennikel og purre smaker perfekt til de fleste fiskeretter.

1 ss smør

1/2 fennikel i små terninger

3 gulrøtter i små terninger

1/2 purre i strimler

1 ts grønnsaksfond

Smelt smøret  en kjele og tilsett fond,  fennikel og gulrøtter la det dampe i 5 min. og rør av og til. Rør inn purren og la det dampe i 2 min. til.

 

Smørdampede gulrøtter, fennikel og purre
Smørdampede gulrøtter, fennikel og purre

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 36

Ukemeny for uke 36 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Keema naan (kima nan)
Keema naan (kima nan)
Keema naan (kima nan)
Tirsdag: Sitron- og urtebakt laks
Sitron- og urtebakt laks
Sitron- og urtebakt laks
Onsdag: Mongolsk biff
Mongolsk biff
Mongolsk biff
Torsdag: Biffsnadder med grillet paprika
Biffsnadder med grillet paprika
Biffsnadder med grillet paprika
Fredag: Lam shawarma
Lam shawarma
Lam shawarma
Lørdag:
Forrett: Cacio e pepe
Cacio e pepe
Cacio e pepe
Hovedrett: Baconsurret kylling med balsamico- og eplesaus

Baconsurret kylling med balsamico- og eplesaus
Baconsurret kylling med balsamico- og eplesaus

Dessert: Lemon curd med friske bær og noe sprøtt
Lemon curd med friske bær og noe sprøtt
Lemon curd med friske bær og noe sprøtt
Søndag:
Forrett: Rakfisktartar
Rakfisktartar - eller rakfisk for ferskinger
Rakfisktartar – eller rakfisk for ferskinger
Hovedrett: Svinesteik med rødkål og gammeldags brun saus
Svinesteik med rødkål og gammeldags brun saus
Svinesteik med rødkål og gammeldags brun saus
Dessert: New York Cheesecake
New York Cheesecake
New York Cheesecake

 

Ukemeny for uke 36 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Muhalabia

Muhalabia er en melkepudding fra Midtøsten med smak av rosevann og pistasjnøtter. Den blir best med mandelmelk, men du kan gjerne bruke vanlig H-melk også. Oppskriften er passe til 8 personer.

Melkepuddingen:

9,5 dl mandelmelk

1 dl sukker

1 dl maisenna

1 ts rosevann

2 ss usaltede pistasjnøtter, grovhakket

Visp sammen melk, sukker og maisenna i en kjele. Kok forsiktig opp,  mens du visper hele tiden. Ta kjelen av platen og rør inn rosevann og pistasjnøtter. Fordel puddingen i 8 porsjonsglass, som har plass til jordbærene på toppen og sett kaldt i minimum 2 timer, men gjerne over natten.

Jordbærene:

500 g  jordbær, delt i små terninger

1 ss sukker

1/2 ts rosevann

Rør sammen jordbær, sukker og rosevann og la blandingen stå i romtemperatur til bærene slipper litt av saften, 1/2 – 2 timer.

Servering:

Legg jordbærene på toppen av puddingen og server.

Muhalabia
Muhalabia

 

Du finner flere velsmakende desserter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.