Gros eplekake

Gros eplekake er en perfekt godbit, enten som dessert eller til kaffen. Du kan gjerne servere den med pisket krem, eller med iskrem, etter smak og behag.

Eplekaken:

150 g mel

150 g sukker

1 ts bakepulver

150 g smør

2 egg

4-5 epler

2 ss perlesukker

1 ts kanel

½ dl hakkede mandler

Bland det tørre, smuldre i smøret og rør inn eggene. Klem deigen rundt i en smurt form på 24 cm i diameter. Del eplene i båter og press dem ned i deigen. Strø på sukker, kanel og mandler, før du steker den midt i ovnen på 180 grader i 30 min.

Krem:

3 dl kremfløte

1 ts sukker

Pisk krem, som serveres til eplekaken.

Du finner flere velsmakende kaker, både tradisjonelle og mer eksotiske varianter her.

Gros eplekake hel
Gros eplekake

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 39

Ukemeny for uke 39 ligger klar. Ved å planlegge en meny for hele uken, man du ukehandle og spare både tid og penger. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: En slags gresk lasagne
En slags gresk lasagne
En slags gresk lasagne
Tirsdag: Laks med pesto, parmesan og gremolatapoteter
Laks med pesto, parmesan og gremolatapoteter
Laks med pesto, parmesan og gremolatapoteter
Onsdag: Crispy urtekylling med pasta
Crispy urtekylling med pasta
Crispy urtekylling med pasta
Torsdag: Ostekoteletter med potetmos
Ostekoteletter med potetmos
Ostekoteletter med potetmos
Fredag: Pizza med smak av Midtøsten
Pizza med smak av Midtøsten
Pizza med smak av Midtøsten
Lørdag:
Forrett: Caprese
Caprese
Caprese
Hovedrett: Italiensk lam med parmaskinke og poteter
Italiensk lam med parmaskinke og poteter
Italiensk lam med parmaskinke og poteter
Dessert: Mandelkake med kaffekrem
Mandelkake med kaffekrem
Mandelkake med kaffekrem
Søndag:
Forrett: Kantarellrisotto
Kantarellrisotto
Kantarellrisotto
Hovedrett: Dorade med smak av Sør-Europa
Dorade fra Sør-Europa
Dorade fra Sør-Europa
Dessert: Mazarinterte
Mazarinterte
Mazarinterte

 

Ukemeny for uke 39 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Rypebryst med tyttebærsaus og saltbakte poteter

Rypebryst med tyttebærsaus og saltbakte poteter er nydelig mat. I følge faren min er det to måter å tilberede dem på, enten rosastekt, eller kokt i timevis. Jeg foretrekker den første, med kjernetemperatur på 58 grader. Her har jeg servert den med ertepuré. Beregne 1 rype (2 bryst) er person.

Potetene:

Smelt smør i en ildfast form. Bland inn grovt salt eller flaksalt. Legg i potetene og vend dem, så de får smør på alle kanter. Stekes i ovnen på 200 grader, til de er møre. Snu på den av og til.

Tyttebærsaus:

2 ss smør

1 finhakket løk

3 dl fløte

2 ss sjalottløkfond, ev. annen fond eller buljongterning

4 ss rørt tyttebær el. syltetøy

Salt og pepper

Brun løken i smøret. Tilsett fløte, fond og tyttebær. La det koke i min. 15 min. Smak til med salt og pepper.

Rypebrystene:

Rypebrystene krydres med salt og pepper og brunes raskt på begge sider i smør i stekepanne. Stikk inn termometer, sett på lav varme og lokk. La dem kose seg til de får 58 grader i kjernen. Ta av plata og la hvile i noen minutter, før de serveres.

Ertepuré:

1 pose frosne erter

100 g smør

1 fedd hvitløk

Kok ertene i smør og finhakket hvitløk til de er møre. Kjør blandingen jevn med en blender. Smak til med salt og pepper.

 

Rypebryst med tyttebærsaus, saltbakte poteter og ertepuré
Rypebryst med tyttebærsaus, saltbakte poteter og ertepuré

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grønn demon

Grønn demon eller Green Demon er en frisk drink, som passer ekstra godt etter et tungt måltid. Den kommer fra USA, som veldig mange andre drinker. Midori er en melonlikør.

3 cl Midori
3 cl vodka
3 cl hvit rom
Lemonade

Bland Midori, vodka og hvit rom i et glass med en isbit. Fyll opp med lemonade og rør rundt. Pynt med en limeskive.

Grønn demon
Grønn demon

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fylt brød

Fylt brød er deilig som lunsj, en kveldsrett eller som tilbehør til suppe eller tapas. Fylt brød er også en fin måte å bruke opp gammelt brød på.

1 landbrød ev. loff

1 pk bacon i små terninger, sprøstekt

50 g smør, romtemperert

1 ss dijonsennep

2 fedd hvitløk, finhakket

1 kvast persille, finhakket

150 g ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag

Skjær brødet i ruter på ca. 3 x 3 cm. Ikke skjær helt igjennom, for brødet skal henge sammen i bunnen.

Bland smør, hvitløk, persille og sennep. Gni inn brødet med smørblandingen, inkl. nedi kuttene. Dytt baconet ned i snittene og deretter osten.

Legg brødet på et bakeark, i en ildfast form og sett det i ovnen på 200 grader til osten får fin farge, ca. 15 min.

Fylt brød
Fylt brød

 

Vil du ha flere tips til hvordan du kan bruke opp gammelt brød? Lag gratinert løksuppe eller sjekk her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tacosmørbrød

Tacosmørbrød er ostesmørbrød men texmex-smak og perfekt når du har tacorester. Du får brukt både kjøttsausen, salsaen, osten og guacamole  eller rømmen. Om du har tacochips, kan de også spises sammen med tacosmørbrød.

Brød- eller loffeskiver

Tacokjøttsaus

Ost

Salsa

Guaccamole eller rømme

Tacochips

Legg kjøttsausen på brødskivene. Fordel ost over og stek på 200 grader til osten er gyllen.

Server med guacamole, som du finner oppskrift på her eller rømme, salsa og chips.

Tacosmørbrød
Tacosmørbrød

 

Du finner flere spennende retter fra Meksiko HER.


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Færøysk eplekake

Færøysk eplekake smaker fantastisk godt. Det er ikke så vanlig med færøysk mat i Norge, men denne eplekaken kan gjøres mer lettvinn ved å kjøpe noen av elementene ferdige. Du kan gjerne bytte ut hjemmelagde marengsbunner og karamellsausen med ferdigkjøpt, om du har dårlig tid. Det smaker selvfølgelig best med hjemmelaget. Siden både marengsbunnene og karamellsausen er søte, skal det ikke være sukker i fyllet. Det gjør at kaken fremstår både som søt, frisk og harmonisk.

Marengsbunner:

5 eggehviter

1/4 teskje salt

300 g sukker

1 ts maisenna

1 ts 5 % eddik

Sett stekeovnen på 110 grader.

Pisk eggehviter og salt på lav hastighet til de skummer. Når skummet begynner å stivne tilsettes sukkeret litt av gangen samt maisenna og eddik. Pisk til du har en myk og blank marengs og alt sukkeret er oppløst.

Finn frem to bakeplater og legg på bakepapir. Bunnene skal være 24 cm i diameter, så legg på en tallerken i passe størrelse og tegn omriss etter den. Kanten rundt kan gjerne være litt høyere enn resten av bunnen. Hell marengsen i en sprøytepose med stjerneformet tip. Sprøyt den ytterste kanten og jobb deg innover.

Skru ned varmen til 100 grader og sett bunnene i ovnen. Stekes i ca. 1,5 time til bunnene er sprø og tørre. Skru av ovnen og la bunnene stå i stekeovnen til de er helt avkjølt, gjerne over natten.

Karamellsaus:

1 dl kremfløte

60 g melis

3 ss mørk sirup

1 spiseskje vaniljesukker

Bland alle ingrediensene i en kjele og la det småkoke uten lokk til du får ønsket konsistens. Det tar ca. 20 – 30 minutter og husk å rør av og til. Karamellen er ferdig når den er gyllenbrun og den har en passe tykk konsistens. Hell karamellsausen på et rent glass når den er ferdig.

Fyll:

4 grønne epler

4,5 dl creme fraiche

3 dl fløte

1 ts vaniljesukker

Visp fløten stiv, skrell eplene og del dem i små terninger. Rør alle ingrediensene forsiktig sammen.

Legg første marengsbunn på et fat. Bre halvparten av fyllet over. Legg på den andre bunnen og bre resten av fyllet utover. Risle karamellsausen over.

Kaken kan være som den er, eller pynt den med noe du har lyst på, for eksempel spiselige blomser eller friske bær.

Færøysk eplekake
Færøysk eplekake

 

Du finner oppskrift på flere velsmakende eplekaker her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kyllingfilet med parmesanpoteter og konjakk- og peppersaus

Kyllingfilet med parmesanpoteter og konjakk- og peppersaus er så nydelig at den gjerne kan serveres gjester. Konjakk- og peppersaus er for øvrig min desiderte favorittsaus og kan brukes til andre stekte eller grillede kjøttslag også.

Parmesanpoteter:

Minipoteter

Rapsolje

Salt og pepper

Revet parmesan

Potetene deles i to og legges i en form som er smurt med olje. Krydre med salt og pepper. Stek dem på 300 grader, til de begynner å få farge. Skru ned til 200 grader og riv over masse parmesan. Stek videre til parmesanen har fått farge og potetene er gjennombakt.

Kyllingen:

Kyllingfilet krydres med salt og pepper og stekes eller grilles til den er gjennomstekt, uten å bli tørr. Om du bruker steketermometer, skal kjernetemperaturen være 66 grader.

Konjakk og peppersaus:

20 svarte pepperkorn

1/2 dl konjakk eller brandy

1/2 ltr fløte

2 ss lammefond

1 ss karamellsaus fra flaske

Syltede rosépepperkorn (antall etter hvor sterk du vil ha sausen)

2 ss smør rett før servering

Siden konjakk- og peppersaus er den beste sausen jeg vet, er det ekstra bra at den også er morsom å lage. Knus svarte pepperkorn grovt i en morter. Ha pepperkornene i en tørr stekepanne på middels varme til det begynner å lukte pepper. Tilsett konjakken, ta en tur på verandaen og tenn på (pass fingrene og luggen). La det brenne ut før du går inn igjen. Tilsett fløte, oksefond, karamellsaus og rosépepperkorn (etter hvor sterk du vil ha sausen). La det koke til det blir tykt og rør inn smør rett før servering. Sausen skal ikke koke etter smøret er tilsatt.

Kyllingfilet med parmesanpoteter og konjakk- og peppersaus serveres med valgfrie grønnsaker. Jeg har brukt blomkål.

 

Kyllingfilet med parmesanpoteter og konjakk- og peppersaus
Kyllingfilet med parmesanpoteter og konjakk- og peppersaus

 

Du finner mange velsmakende og spennende kyllingretter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Blomkålsuppe med parmesan og sprøstekt bacon

Blomkålsuppe med parmesan og sprøstekt bacon blir veldig godt, med den salte smaken fra både osten og baconet. Det er ingen grunn til å kjøpe blomkålsuppe i pose, når det er så enkelt å lage selv. I tillegg smaker hjemmelaget mye, mye bedre. Denne varianten, med parmesan og sprøstekt bacon er min favorittblomkålsuppe og vel verdt å prøve.

1 blomkål

1/2 finhakket løk

8 dl vann

2 hønsebuljongterninger

2 dl fløte

1/2 ts salt

1/4 ts pepper

1 finstrimlet vårløk

100 g revet parmesan

200 g sprøstekte baconterninger

Rens blomkål og del den i buketter. Ha blomkålbuketter, løk, vann og buljong i en kjele. Kok opp og la det koke til grønnsakene er møre.

Ta ut noen blomkålbuketter fra suppen og kjør resten av suppen jevn med en stavmikser. Tilsett fløte og vårløk, kok opp og smak til med salt og pepper.

Bre baconterningene utover i en ildfast form og ett i ovnen på 200 grader, til de er gylne og sprøstekte. Rør rundt etter en stund, så de blir jevnt stekt.

Serveres med baconterninger, parmesan og godt brød, f.eks. baguetter, som du finner oppskrift på her.

Blomkålsuppe med parmesan og sprøstekt bacon
Blomkålsuppe med parmesan og sprøstekt bacon

 

Om du skal bruke denne suppen til lunsj, smaker det godt med hjemmebakt brød til. Du finner mange saftige og gode varianter her.

Du finner masse oppskrifter på velsmakende og spennende supper, fra fjern og nær HER.


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pasta med gorgonzolasaus

Pasta med gorgonzolasaus smaker så godt. Om du ikke er glad i blåskimmelost, bør du prøve denne likevel, for osten blir mer som et slags krydder. Denne oppskriften passer til 4 personer.

1 løk

1 pk sopp i skiver (f.eks. sjampinjong eller aroma)

¾ ltr. fløte

2 egg

1 ss kyllingfond

50 g parmesan

1 finhakket vårløk

50 g finhakket basilikum

100 g gorgonzola (eller mer om du vil ha mer ostesmak)

Finhakk løken og fres den i 1 ss smør. Finhakk soppen og fres den sammen med løken. Tilsett fløten, sammenpiskede egg, kyllingfond og osten. Kok opp og tilsett vårløk og basilikum.

Serveres med pasta etter eget ønske og et dryss med sprøstekt bacon.

Pasta med gorgonzolasaus
Pasta med gorgonzolasaus

 

Du finner flere oppskrifter på velsmakende pastaretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.