Hvit lumumba også kalt hvit, død tante er kakao for voksne og er super en kald høst, eller vinterkveld. Den passer også å bruke til voksendessert. En Lumumba (Død tante, Tote Tante) er en longdrink oppkalt etter den kongolesiske politikeren Patrice Lumumba. Begrepet Død tante/Tote Tante brukes på vestkysten av Danmark, Nord-Tyskland og Nederland. Oppskriften er passe til 2 personer.
4 cl mørk rom Varm kakao av 1 plate hvit kokesjokolade, kokt opp med 1/2 ltr melk Pisket krem
Hell varm kakao i en kopp, tilsett rom og topp med krem. Et lite dryss med kanel smaker godt på toppen.
Hvit lumumba
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ostefylt kyllingfilet med potetpuré og en nydelig appelsinsaus er en av favorittrettene mine med kylling. Appelsinsausen smaker også perfekt all annen slags fjærkre, svin, hvit fisk og til grillspyd.
Oppskriften er passe til 4 personer.
Kyllingen:
4 store kyllingfileter
80 g ost i 4 staver
Salt og pepper
8 strimler bacon
Skjær en lomme i kyllingfileten og trykk inn en stav med ost i den, enten en vellagret ost, en Jarlsberg eller en annen ost etter eget ønske. Krydre fileten med salt og pepper. Snurr 2 skiver bacon rundt hver filet og legg dem i en smurt ildfast form. Sett filetene i ovnen på 200 grader til filetene er gjennomstekte.
Skyll appelsinene i lunkent vann. Skrell dem med ostehøvel eller potetskreller. NB! Kun det gule. Del skallet i tynne strimler.
Kok sukker og vann på lav varme til det er nesten karamellisert. Hell i eddiken og la det koke i noen minutter. Tilsett appelsinsaften og skallet og la det koke i noen minutter før de siles av. Spar på strimlene.
Tilsett soyasaus og fond. Visp inn maisenna og la det koke i min. 1 minutt. Tilsett smøret, rør til det er oppløst og server.
Server med valgfrie grønnsaker, f.eks. romanesco, som jeg har brukt her eller blomkål eller brokkoli. Romanesco kokes opp i vann, tilsatt salt, settes til side med lokk på, til den har blitt myk, men fortsatt har tyggemotstand, ca. 5 min. Pynt med appelsinskall på toppen.
Ostefylt kyllingfilet med potetpuré og en nydelig appelsinsaus
Du finner flere velsmakende retter med kylling her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Sprø kylling i bao buns er vår favoritt rett med bao buns eller steam buns. Bao buns kommer opprinnelig fra Kina, men er populært i mange andre land i Sør-Øst-Asia også. Kyllingen blir sprøstekt og sammen med myke buns og de gode smakene, er denne retten en fryd for ganen. Du får kjøpt alle ingrediensene til denne retten i velassorterte matbutikker. Grunnen til at jeg har valgt sauser fra Flying goose, er at de er enkle å dosere med. Du kan selvfølgelig velge andre merker eller andre typer saus, om du foretrekker det. Sriracha Mayo Sauce kan være litt sterkt, så sjekk det, før du tar på for mye. Oppskriften er passe til 3-4 personer.
Kyllingen:
600 g kyllingbryst i strimler
1 ss hvitløk fra tube eller glass
1 ss ingefær, knust fra glass
2 ts kinesisk 5-krydder (5-spice)
1 sammenpisket egg
2 ss soyasaus
1 dl maisenna
1 dl nøytral olje
Bland kyllingen med soyasaus, hvitløk, ingefær og 5-krydder. Tilsett egg og maisenna, rør godt sammen og la det marinere i kjøleskapet i 20 minutter. Hell oljen i langpannen, fordel kyllingbitene utover og stek midt i ovnen til de er sprø og gjennomstekte.
Til servering:
2-4 bao buns per person
1 paprika i tynne strimler
½ agurk i tynne strimler
1 vårløk, i strimler
Frisk koriander
Hoisinsaus (Flying goose)
Sriracha Mayo Sauce (Flying goose)
Damp bao buns i en bambusdamper og legg tilbehøret i hver sine boller, så gjestene kan forsyne seg selv, med det de ønsker. Sett bambusdamperen med bao buns på bordet, så de holder seg varme.
Fyll baobuns med det dere liker og risle over hoisinsaus og sriracha mayo Sauce.
Spennende matkalender med nasjonaldager og forskjellige matdager finner du her
Vet du for eksempel hvilken dag, som er den internasjonale dagen for lykke? Sjekk hvilke begivenheter som forbindes med din fødselsdag og få tips til hva du kan servere.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pai med middelhavssmak er kjempegodt både for liten og stor, enkelt å lage og kan brukes både til forrett, hovedrett og lunsj. Om du vil, kan du lage den i porsjonsformer i stedet for i en stor form og om du har dårlig tid, kan du bruke ferdigkjøpt paideig fra butikken.
Mørdeig:
125 g smør 250 g mel Ca. 1 dl vann
Visp sammen mel og smør med en mikser til smøret er godt fordelt i melet. Tilsett litt og litt vann og videre til du får en fin deig. Pakk den inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet minimum en time.
Kjevle ut deigen, så den passer i paiformen. Press den godt inntil sidene og litt over kanten på formen, så du kan skjære det bort og få en fin, rett kant på paien. Legg et bakepapir på paibunnen og fyll med tørka erter, så den holder seg flat under første steking. Stek den på 200 grader i 15 minutter, før du løfter ut ertene og lager fyllet. Ertene kan du bruke om og om igjen, når du lager pai.
Pai med middelhavssmak på gang
Fyll:
1 løk, grovhakket
300 g kyllingfileter i strimler
100 g sopp i skiver, f.eks. aromasopp eller sjampinjong
100 g bacon i terninger
1/2 glass sorte oliven i skiver, avsilt
3 store egg
2 dl crème fraîche
1 pk brokkolini, kun toppene
1/2 glass fetaost, avsilt
1/2 glass soltørket tomat, avsilt
Salt og pepper
100 g revet ost, gjerne vellagret
Brun kylling, løk og bacon i litt smør, sil av og fordel det utover paibunnen. Legg på brokkolini, feta, soltørket tomat og oliven, før du fordeler den revne osten over.
Visp sammen egg og crème fraîche, salt og pepper.
Hell på eggeblandingen og stek paien videre i cirka 30 minutter, til fyllet har stivnet.
Bucatini carbonara er en videreutvikling av en gammel rett fra Lazio i Italia. Den er rask og lettvinn å lage og smaker godt. Det spesielle med carbonara, er at sausen er basert på eggeplommer og kokevann fra pastaen, så ikke hell det rett i vasken, når du siler av pastaen. Resultatet er en nydelig kremaktig saus, uten bruk av meieriprodukter. Bucatini er en annen pastavariant, som er litt tykkere enn spagetti og hul i midten. Du kan selvfølgelig bruke andre typer pasta om du ønsker det. Oppskriften er passe til 2 pers.
200 g bucatini
60 gram baconterninger
3 eggeplommer romtemperatur
25 gram revet parmesan eller pecorino (eller kjøp ferdig i pose)
Kokevann fra pastaen
Salt og pepper
Brun baconterningene lett i en sautépanne eller stor gryte. Pisk eggeplommene sammen med sort pepper og nesten all osten.
Kok bugatonien til al dente etter anvisningen på pakken.
Visp inn 1 ss av kokevannet fra pastaen inn i eggeblandingen. Resultatet skal være kremaktig.
Eggeblanding til carbonara
Sil av pastaen, men spar på kokevannet og hell pastaen over i sautépannen sammen med 3 ss pastakokevann. La alt koke i 1 minutt på høy varme.
Slå av varmen og hell eggeblandingen over mens du rører i ca. 30 sekunder.
Rør inn resten av osten sammen med 2 ss til av det varme pastavannet for å gjøre den kremet.
Smak til og smak til med mer salt og pepper, rør inn finhakket persille og server gjerne bugatoni carbonara med litt urter, f.eks. basilikum og mer parmesan, som de som ønsker kan høvle over selv.
Bucatini carbonara
Du finner flere spennende og velsmakende pastaretter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny 11 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Finnbiff eller reinskav er en deilig viltgryte med reinsdyrskav, som du finner i frysedisken i matbutikken. Jeg liker å lage en stor porsjon, som jeg fryser ned i porsjoner som vi bruker på hektiske hverdager.
1 kg reinsdyrskav
4 ss smør til steking
500 g fersk sopp, f.eks. kantareller eller sjampinjong i skiver
300 g bacon i terninger
4 løk i strimler
3 dl seterrømme
3 dl fløte
2 ss viltfond
100 g brunost
1 laurbærblad
2 ss tyttebærsyltetøy
10 knuste einebær
4 kvister fersk timian eller 1 ts tørket
Ta reinsdyrskavet ut av fryseren og la det ligge noen minutter i romtemperatur.
Brun sopp og bacon i litt av smøret og legg det over i en gryte. Stek reinsdyrskavet i to omganger i resten av smøret og hell det over i den samme gryten. Kok ut pannen med litt vann og hell dette også over i gryten.
Tilsett rømme, fløte, brunost, tyttebærsyltetøy, viltfond, knuste einebær, laurbær og timian, og la gryten koke til kjøttet er mørt. Smak til med salt og pepper og server med poteter, valgfrie grønnsaker og tyttebærsyltetøy. Jeg har brukt friske bønner, som har fått et raskt oppkok i vann tilsatt smør.
Finnbiff
Du finner flere velsmakende og varierte retter med reinsdyr og annet vilt her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Bacardi cocktail har vært populær helt fra avisen Oakland Tribune skrev om den allerede i 1913. Den har som mange andre drinker sitt opphav i USA. Denne drinken er rask å lage og lett å like.
6 cl Bacardí Ocho rum
2,5 cl limejuice, nypresset
2,5 cl grenadin
Rist sammen alle ingrediensene i en shaker med is og sil over i et avkjølt cocktailglass.
Bacardi cocktai
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Bombetta med risotto er en italiensk spesialitet, hvor du ruller ost inn i flatbanket svinenakke og pakker den inn i skiver av spekepølse. Servert med risotto smaker det kjempegodt. Du får kjøpt coppa hos flere matkjeder og Provolone i spesialforretninger for Italiensk og middelhavsmat. Du får kjøpt hel svinenakke hos Meny og den er enkel å dele i skiver. Oppskriften er beregnet til 4 personer.
Bombetta:
12 skiver svinekjøtt (svinenakke)
12 skiver capocollo (ev. coppa)
10 g halvmyk ost, fersk Caciottina (ev. vellagret Provolone, vellagret Norvegia eller vellagret Jarlsberg)
Strøkavring
Olivenolje til steking
Bank kjøttskivene flate med en biffbanker.Del hver skive i to, til lange strimler og legg på ost i skiver, rull sammen kjøttet, pakk det inn i coppaskiver og rull dem i strøkavring. Stek bombetta i olivenolje, enten i en stekepanne eller i langpanna i en forvarmet ovn i ca. 30 minutter på 200 grader. Tiden avhenger av hvor store bombettaer du har laget.
Steinsopprisotto:
1 finhakket løk
1/2 dl olivenolje
1 pk risottoblanding
1 neve tørket steinsopp
2 fedd hvitløk, finhakket
1 l varm kraft
100 g smør
50 g finrevet parmesan
1/2 sitron, kun saften
Skyll steinsoppen i kaldt vann. Kok opp vann, trekk til side og legg i steinsoppen. La soppen ligge i vannet i 15 min, før du siler vannet over i litermål, tørker av soppen og legger den til side til senere
Kraft:
Avsil fra soppen
Vann
2 ss sjalottløkfond
Fyll litermålet avsil fra soppen, fond og vann, hell blandingen tilbake til kjelen og kok opp, når den skal brukes.
Steinsopprisottoen:
Finhakk soppen, brun den i litt olivenolje og sett til side.
Varm en sautépanne eller gryte og tilsett olje. Fres løk og hvitløk til løken er myk og blank. Tilsett risen og la den frese med et par minutter. Sett platen på middels varme og tilsett soppen.
Kok opp kraften i en egen kjele og hold den varm. Hell én øse av den varme kraften over risen. Fortsett å røre og riste på kjelen mens risottoen koker. Spe med mer kraft når det meste er absorbert i kjelen og fortsett å spe til du har ønsket konsistens. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Rør ekstra godt mot slutten av koketiden. Når risottoen har fått perfekt konsistens, tilsettes sitronsaft, smør og parmesan. Smak til med litt salt og pepper. Risottoen vil tykne om den blir stående.
Bombetta med risotto
Du finner flere spennende og velsmakende retter fra Italia her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.