Eggnog er en gammel tradisjonsdrink, som gjerne blir servert fra Thanksgiving og helt fram til over jul i Australia, USA og Canada. Jeg synes den også passer godt til påske og kan like gjerne serveres kald. Sett den i tilfelle kaldt i minimum 3 timer eller over natten. Noen rører også litt krem rett før servering og da kan den gjerne erstatte en dessert.
Visp sammen egg, vaniljesukker og sukker i en kjele. Tilsett melk og varm opp på middels varme under konstant omrøring til den er så tykk at den henger litt igjen på skjeen. Ta kjelen av platen og tilsett brandy.
Hell eggnog over i pene glass og dryss over litt revet muskatnøtt.
Eggnog
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Lammelår som i Midt-Østen er godt, saftig og får kose seg i ovnen i mange timer, mens du kan gjøre noe helt annet. Ideelt sett bør lammekjøttet marineres over natten i kjøleskapet, eller i minst 4–6 timer for best resultat.
3,5-5 kg lammelår 4 hvitløksfedd, skrelt og delt i 2 på langs Salt og pepper
Skyll lammelåret og tørk det, før du legger det i en dyp, ildfast form. Lag 8 dype snitt i lammelåret og dytt 1/2 hvitløksfedd i hvert snitt. Krydre lammelåret med salt og pepper.
Rub:
1 ss allehånde 1/2 ss hvitløkspulver 1/2 ss løkpulver 1/2 ss røkt paprika 1/4 ts gurkemeie 1/2 ts kanel 1 ts spisskummen 1 ts salt 1/2 ts sort pepper
Bland sammen ingrediensene til ruben og spar 1 ss av den til den våte marinaden. Gli lammelåret inn med resten og klapp den godt inn i kjøttet.
Lam med rub
Marinade:
6 hvitløksfedd, grovhakket 1 gul løk, grovhakket 1/2 tomat, delt i terninger 1/2 paprika, delt i terninger 2 ss tomatpuré 1 dl olivenolje 1 ss rub fra ovenstående
Kjør alt sammen i en foodprosessor i noen sekunder, eller bruk stavmikser. Hell marinaden over lammelåret og kjøttet med den. Eventuell gjenværende marinade kan blandes med 3 dl vann og helles i bunnen av pannen. Det skal være ca. 2,5 cm væske i bunnen.
Marinade
Annet:
6 laurbærblad 6 kardemommefrø
Topp det marinerte lammelåret med biter av kardemomme og laurbærblader.
Lam med marinade, laurbærblader og kardemommekjerner
Steking:
Pakk inn lammelåret, legg først et stykke bakepapir over det og pakk deretter inn hele pannen med aluminiumsfolie tre ganger.
Forvarm ovnen til 230 grader, sett inn lammelåret og stek lammelåret i 1 time. Skru deretter ned til 80 grader og la det steke i fra 8-10 timer til 30 timer.
Nå er lammekjøttet skikkelig mørt. Løft folien fra et hjørne av formen og ta en gaffel. Når du berører den, skal den lett falle fra hverandre. Fjern laurbærbladene og kardemommen fra toppen av lammekjøttet og legg det på toppen av nykokt ris. Drypp eventuell gjenværende konsentrert væske fra formen over lammet.
Pynt:
1 neve finhakket persille
1 dl ristede mandelspon eller pinjekjerner
Granateplekjerner
Dryss over hakket persille og ristede mandler eller pinjekjerner.
3 ss olivenolje 1 fersk sitronsaft 1 ss granateplemelasse 1 ss sumak 1 ss tørket mynte Salt og pepper
Rør sammen alle ingrediensene til dressingen i en liten bolle. Smak til med salt og pepper. Bland alle de hakkede grønnsakene i en stor bolle, og bland dem med dressingen rett før servering, slik at salaten ikke visner.
Server lammelår som i Midt-Østen med nykokt ris og arabisk salat.
Lammelår som i Midt-Østen med ris, salat og agurksalat
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hyggelig påske med god mat og drikke er et mål, samme om vi er på hyttetur eller en avslappende hjemmepåske.
Porchetta med appelsinsaus
Det er en myte at nesten alle nordmenn er på påskefjellet. I virkeligheten er det kun 3-5 % som tar turen til fjellet. De fleste av oss holder oss hjemme, ca. 20 % reiser utenlands og mange må også jobbe. Det er også en økende trend å reise til kysten i påsken. Uansett er det koselig å lage noe ekstra godt disse dagene.
Hvit KvikkLunsjkake
Vi har en egen side, hvor du finner både tips til pynting, velsmakende påskemat og spennende påskedrikke. Du finner den HER.
Mimosa sunrise
AperitivoMat ønsker alle sine lesere en hyggelig påske 🐣
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Gul påskekake smaker godt, både til kaffen og som dessert. Den er laget med mandelbunn og eggekrem og jeg synes det er morsomt å pynte den.
300 g malte mandler
300 g melis
8 eggehviter
Visp eggehvitene litt og bland alle ingrediensene samme. Fordel i 2 små, smurte kakeformer og stek på 180 grader, litt nedenfor midten av ovnen i 30 minutter.
Eggekrem:
8 eggeplommer
2 dl fløte
4 ts vaniljesukker
200 g sukker
200 g smør
Bland eggeplommer, fløte, vaniljesukker og sukker i en kjele. Kok opp under stadig omrøring og la det koke i noen få minutter, så det tykner litt.
Avkjøl litt og rør inn kaldt smør.
Sjokoladepynten:
100 g mørk kokesjokolade
100 g hvit kokesjokolade
Gul kakestrøssel/pynt
Smelt kokesjokoladen over vannbad. Hell den utover en stekeplate kledd med bakepapir. Dryss over strøssel og sett kaldt, så det er skikkelig stivnet, før du løsner forsiktig og brekker i ønskede stykker
Montering:
Legg den første bunnen på fat, legg på ca. 1/3 av kremen. Legg på den andre bunnen og fordel resten av kremen oppa og rundt kanten. Legg marsipanegg og mandelegg på toppen. Sett sjokoladepynten rundt kanten og trykk den lett fast.
Påskekake
Du finner mange spennende oppskrifter på en vellykket påske og velsmakende påskmat her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Zimbabwes nasjonaldag feires som en markering av frigjøringen fra Stor-Britannia i 1980. Dagen symboliserer frihet, samhold og styrke. Zimbabwe har ingen kystlinje og det spiller selvfølgelig en rolle for matkulturen.
Maismel er en viktig del av Zimbabwes kosthold. Den brukes til å lage bota, som er smaksatt med peanøttsmør og de spiser til frokost. Sadza inneholder også maismel og spises til lunsj eller middag. Ellers spiser de kjøtt, som lages til stuing, stekes, grilles eller soltørkes. Boerewors, som er en svine- eller oksekjøttpølse, spises ofte. De spiser også mye kylling og ris. De er fortsatt påvirket av den britiske koloniseringen og drikker te flere ganger daglig.
Kyllinglår med mangosalat og mango- karridressing er aller best når du steker kyllinglårene selv, men du kan bruke ferdiggrillede lår om du har dårlig tid. Oppskriften er passe til 4 personer som lunsj.
Mangosalaten:
Salatblader, f.eks. isberg
1 mango, strimlet
1/2 agurk
Bland ingrediensene til salaten i en bolle.
Dressingen:
1/2 beger creme fraiche
1 dl majones
1 ss karri
2 ss mangoeddik
Salt og pepper
Bland alt sammen, smak til med salt og pepper og sett kaldt til den skal brukes.
Kyllinglårene:
4 kyllinglår
1/2 beger yoghurt naturell eller lettrømme
1 ss hvitløk fra tube, ev. finhakket hvitløk
1 ss malt ingefær
2 ts røkt paprika
2 ts harissa
Salt og pepper
Bland yoghurt naturell eller lettrømme med hvitløk, ingefær, 1 ts røkt paprika og harissa. Smak til med salt og pepper og fordel blandingen over kyllinglårene. De kan gjerne få marinere i blandingen over natten om du har tid.
Risle en form med litt nøytral olje, legg i kyllinglårene og sett i ovnen på 210 grader i 30-40 min. Lårene skal være saftige, men gjennomstekte, så sjekk med en spiss kniv.
Server kyllinglår med mangosalat og mango- karridressing og pynt gjerne med litt frisk koriander. Det smaker godt med hvitløksbaguetter til.
Kyllinglår med mangosalat og mango- karridressing
Du finner flere spennende og velsmakende retter med kylling her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Påske og lam hører sammen og her finner du oppskrifter til enhver anledning, inkludert forslag til hva du kan bruke restene til. Du finner alle oppskriftene og mange flere spennende varianterHER. Hvorfor ikke prøve en eller flere av disse spennende variantene av påskelammet:
Pai med biff og bearnaise er ikke spesielt vanlig, men det smaker kjempegodt. Jeg bruker Jacobs ferdige bearnaise og biffkjøtt som er ferdig stekt, for eksempel rester etter helstekt filet av storfe. Om du har dårlig tid, får du kjøpt ferdig utkjevlet paideig, som er klar til bruk.
Mørdeig:
125 g smør 250 g mel Ca. 1 dl vann
Visp sammen mel og smør med en mikser til smøret er godt fordelt i melet. Tilsett litt og litt vann og videre til du får en fin deig. Pakk den inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet minimum en time.
Kjevle ut deigen, så den passer i paiformen. Press den godt inntil sidene og litt over kanten på formen, så du kan skjære det bort og få en fin, rett kant på paien. Legg et bakepapir på paibunnen og fyll med tørka erter, så den holder seg flat under første steking. Stek den på 200 grader i 15 minutter, før du løfter ut ertene og lager fyllet. Ertene kan du bruke om og om igjen, når du lager pai.
Pai med biff og bearnaise på gang
Fyll:
100 g sopp i skiver, f.eks. sjampinjong
1 løk i strimler
100 g bacon i terninger
1 rød paprika i strimler
1/2 liten purre i strimler
2 grønne asparges i skiver
1 liten boks mais
300 g biff i skiver
100 g revet ost
3 store egg
1 boks Jacobs bearnaise
Brun baconet og deretter soppen i smør. Tilsett løken og stek til den er blank. Bland inn paprika, purrestrimler, asparges og mais og hell alt sammen over i det halvstekte paiskallet. Legg biffen på toppen, visp sammen eggene og rør dem sammen med bearnaisen. Hell blandingen over biffen, dryss over revet ost og sett paien i ovnen på 200 grader i ca. 30 minutter, til fyllet har stivnet.
Ukemeny 16 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Appelsinsild er lekkert å se på i tillegg til at det smaker godt og den passer ekstra godt på frokostbordet både i julen og i påsken. Appelsinsild er en av mine favoritter på sildebordet.
8 kryddersild, utvannet
½ purre i strimler
1 rødløk i tynne skiver
8 hele peppermikskorn
5 sorte pepperkorn
5 nellikspiker
Strimlet skall av 1 nyvasket appelsin
½ appelsin i skiver
3 ss finhakket gressløk
Lake:
1 dl eddik 5 %
1,5 dl vann
Saften av 1,5 appelsin
2 dl sukker
Bland ingrediensene til laken i en kjele, kok opp og skum godt av. Ta laken av platen og la den avkjøles.
Del silden i gaffelbiter, legg alle ingrediensene lagvis i en krukke og hell den kalde laken over. La silden hvile i 2 døgn, før du spiser den.
Appelsinsild
Du finner flere inspirerende sildeoppskrifter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.