Grovt og saftig grytebrød

Grovt og saftig grytebrød er lettvint å lage, siden det ikke er noen elting, men det tar lang tid. Du setter deigen den første dagen og steker det dagen etter.

300 g hvetemel

200 g byggmel

1/2 dl linfrø

1/2 ts tørrgjær

1 ts havsalt

1 ss varm honning

4,5 dl kaldt vann

Dag 1: Rør sammen hvetemel, byggmel, linfrø, gjær, salt, honning og vann i en bolle. Deigen skal være ganske løs, men ikke flyte utover. Dekk bollen med plast, og la deigen heve i romtemperatur over natten.

Dag 2: Elt sammen deigen og la den heve igjen i minimum 2 timer. 30 minutter før du skal steke brødet, setter du gryten i ovnen på 250 grader. Når brødet er ferdig etterhevet, drysser du godt med mel i gryten og slipper deigen oppi og drysser mel over. Sett på lokket og stek brødet på nederste rille i ca. 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 10-15 minutter, til brødet har fått en gyllen og fin farge. Ta brødet ut av gryta. Når du banker på undersiden av brødet skal du høre en hul lyd. Virker brødet litt lite stekt, kan du legge det på en rist og steke det videre i ca. 10 minutter. Grovt grytebrød avkjøles på rist.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pizzasnurrer med kjøttboller

Pizzasnurrer med kjøttboller smaker godt til både liten og stor og kan brukes til middag, kveldskosen, barnebursdag eller som turmat. De smaker godt både nystekte, oppvarmet, lunkne og kalde. Om du har dårlig tid, kan du bruke ferdig pizzabunn og ferdig saus, men hjemmelaget smaker best.

Bunnen: 

6 dl tipo 00 mel

2 ss olivenolje

1 ts salt

1 ts sukker

1/2 pose tørrgjær

Ca. 2,5 dl lunkent vann

Elt alt godt sammen. Pass på at deigen ikke blir for fast, men heller nesten litt for våt (sånn at den akkurat kan trykkes ut). La den heve i minimum 1 time. Du kan også lage deigen dagen i forveien og la den heve langsomt i kjøleskapet.

Pizzasaus:

1 boks hakkede tomater fra Mutti

1 finhakket løk

1/2 ts pepper

1 laurbærblad

1 ss tørket oregano

2 finhakkede fedd hvitløk

1 ss tørket basilikum

1 ts knust fennikel

Alt blandes i en kjele og kokes lenge, gjerne en time eller mer.

Kjevle deigen flat. Den skal være ca. 30 x 50 cm. Smør pizzasausen utover, men unngå de siste 2 cm og legg på det fyllet du ønsker.

Jeg har brukt: 

1 finhakket rødløk

1/2 finstrimlet purre

200 g små kjøttboller

100 g pepperoni

1 ts oregano

200 g ost

Det er viktig at du ikke legger på for mye fyll, for da blir det vanskelig å rulle sammen.

Når du er fornøyd med fyllet, rulles deigen sammen til en lang pølse, som skjæres i ca. 1,5 cm tykke skiver. Legg snurrene på et stekebrett kledt med bakepapir og dryss på ekstra ost. Etterhev pizzasnurrene i ca. 30 minutter. Stek på 225 °C i ca. 15 minutter.

 

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Plokkfiskur

Plokkfiskur er tradisjonsmat på Island, det smaker godt og er en fin måte å bruke opp fiskerester på. I tillegg er det en rett barn lett kan like.

600 g kokt fisk
8 poteter
1 purre, i strimler
3 gulrøtter, i små terninger
4 dl frosne erter
2 ss smør

Plukk fiskekjøttet fri fra skinn og bein og del i biter med en gaffel. Kok potetene møre i lettsaltet vann eller bruk kokte poteter fra dagen før. Del potetene i biter.

Fres purre og gulrøtter i smør i en panne på høy varme i ca. 5 minutter. Tilsett i erter og stek videre i 3 minutter.

Hvit saus:
2 ss smør
2 ss hvetemel
5 dl melk
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1/4 ts malt muskat

Smelt smør i en tykkbunnet kjele på middels varme. Rør inn mel og spe med melk i flere omganger. Rør ut klumpene og la det koke opp mellom hver gang.

Plukkfisk - plokkfiskur
Plokkfiskur

Mos potetene lett i den hvite sausen, vend inn grønnsaker og fisk og smak til med salt og pepper.

Gratiner gjerne i ovnen med strøkavring på 200 grader, til toppen er gyllen og sprø eller server med sprøstekt bacon og finhakket persille på toppen.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 15

Ukemeny 15 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Koreansk svinenakke
Koreansk svinenakke
Koreansk svinenakke
Tirsdag: Potetmosfisk – lettvint og godt
Potetmosfisk
Potetmosfisk

 

Onsdag: Hjemmelagde karbonader med ertestuing
Hjemmelagde karbonader med ertestuing
Hjemmelagde karbonader med ertestuing

 

Torsdag: Elgfrikadeller med nøtter
Elgfrikadeller med nøtter
Elgfrikadeller med nøtter
Fredag: Pizza med salami
Pizza med salami
Pizza med salami
Lørdag:
Forrett: Kremet laksesuppe
Kremet laksesuppe
Kremet laksesuppe
Hovedrett: Kalvefilet med kantareller, fløtegratinerte poteter og rødvin- og portvinsaus
Kalvefilet med kantareller, fløtegratinerte poteter og rødvin- og portvinsaus
Kalvefilet med kantareller, fløtegratinerte poteter og rødvin- og portvinsaus

 

Dessert: Crème brûlée
Crème brûlée
Crème brûlée

 

Søndag:
Forrett: Laksemousse
Laksemousse
Laksemousse
Hovedrett: Kjøttkaker på topp
Kjøttkaker på topp
Kjøttkaker på topp
Dessert: Semulepudding med bringebærcoulis
Semulepudding med bringebærcoulis
Semulepudding med bringebærcoulis

 

Ukemeny for uke 15 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook

Koking av hummer

Koking av hummer er en øvelse som moren min gjør til perfeksjon og hun har delt hemmeligheten med meg. Kok opp rikelig med vann tilsatt 50 g salt per liter vann i en stor kjele. Når vannet koker, legger du hummeren i kjelen. Gi vannet et raskt oppkok skru ned varmen så hummeren kan trekke videre. Nb! Hummeren skal ikke koke, kun trekke!!!

Koking av hummer
Koking av hummer

La den trekke i 10-15 minutter, avhengig av størrelsen på hummeren. Ta kjelen av platen, sett den kaldt og la hummeren avkjøles i kokevannet.

Koking av hummer
Koking av hummer

 

Ta opp hummeren av vannet, knekk klørne med en nøtteknekker, del den i to og ta ut paven (magesekken) og de grå gjellene, før servering.

Hummer kan serveres på mange måter. Den enkleste er med loff, sitron, majones og frisk dill. Mange liker å bruke baguette, aioli eller nylaget pesto til.

Du finner spennende og varierte oppskrifter med hummer her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Coco Loco

Coco Loco er en cocktail fra Colombia og skal helst lages av fersk kokosnøtt, som både gir deg kokosvann og et kokosnøttbeger til å servere drinken i.

1 cl rom

1 cl vodka

4 cl kokosvann

1 cl tequila

8 cl kokosmelk

1.5 cl limesaft, ferskpresset

Knust is

Ha alle ingrediensene i en blender med knust is og kjør til sørpeaktig konsistens. Server i glass eller en halv kokosnøtt.

Coco Loco
Coco Loco

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laks med pasta og tomatsaus

Laks med pasta og tomatsaus smaker nydelig. Denne oppskriften kan også lages med andre fiskeslag og er passe til 4 personer.

600 g laksefilet

Litt olje til steking

1 finhakket løk

2,5 dl hvitvin

20 minitomater, delt i 2

2 finhakkede hvitløksfedd

1 ss fiskefond

1 ts oregano

Salt og pepper

1 neve bladpersille, finhakket

1 ss kjørvel, finhakket

Ev. litt parmesan

Blank løken i olje i en stekepanne, før du tilsetter hvitløk, tomater, vin, fond og krydder. La det kose seg i noen minutter, så tomatene går i oppløsning. Kok pasta etter anvisning på pakka, rør den sammen med resten, 3-4 skjeer av kokevannet og urtene. Krydre laksen med italiensk krydder, stek den kjapt på begge sider og legg den på toppen av pastaen. Pynt med litt kjørvel og server med revet eller høvlet parmesan.

Laks med pasta og tomatsaus
Laks med pasta og tomatsaus

 

Du finner flere velsmakende pastaretter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kje som i Bulgaria

Kje som i Bulgaria er smaksrikt uten å være sterkt. Sausen inneholder aivar, som er en slags paprikapuré. Om du ikke får tak i kje, kan du bruke lammelår. Kjelår er ofte små, så ett lår er vanligvis passe til 2 personer. Akkurat denne gangen har jeg fått ett som passer til 4 personer. Oppskriften er passe til 4 personer.

2 kjelår (eller 1 stort)

1 boks Mutti, hakkede tomater

1 glass aivar (om du vil ha litt mer fart i sausen, kan du bruke den som er hot)

2 ss kyllingfond

2 dl vann

3 finhakkede hvitløk

1-2 glass oliven

4 løk i strimler

1 aubergin i terninger

1 squash i terninger

500 g minipoteter, delt i 2 eller 4, avhengige av størrelsen

Salt og pepper

Start med å helle hakkede tomater, aivar, vann og fond i en langpanne. Tilsett hvitløk, oliven, løk, aubergin, squash og poteter. Dryss over salt pepper.

Kjeet:

1-2 kjelår, avhengig av størrelsen

2 never bladpersille

1 neve frisk oregano

1 neve frisk mynte

1/2 dl olivenolje

2 fedd hvitløk

Salt og pepper

Kjør bladpersille, oregano, mynte, olivenolje og hvitløk til en jevn masse. Smak til med salt og pepper og smør blandingen utover kjeet. Det kan gjerne stå med blandingen på seg noen timer eller over natten, for å marinere.

Legg kjeet på toppen av grønnsakene og sett i ovnen på 180 grader i 2-3 timer. Det er klart, når potetene er gjennomkokte. Om du ønsker, kan du drysse over litt bulgarsk ost mor slutten av steketiden, det smaker ekstra godt. Du får kjøpt bulgarsk ost i noen butikker som har spesialisert seg på mat fra Øst-Europa.

Kje som i Bulgaria før steking

 

Du finner flere oppskrifter på kje her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Middelhavskylling

Middelhavskylling er enkel å lage. Når du har satt den i ovnen, gjenstår det bare å snu kyllingen en gang og dekke bordet.

2 bokser hakkede tomater (helst Mutti)

3 finhakkede hvitløk

1 glass oliven

4 løk i strimler

1 aubergine i terninger

1 squash i terninger

500  mandelpoteter, delt i fire

1 glass fetaost i marinade

Oreganokrydder, salt og pepper

4 – 6 kyllinglår, avhengig av størrelse, ev. kyllingbryst eller hel kylling

Start med å helle hakkede tomater i en langpanne. Tilsett hvitløk, oliven, løk, aubergine, squash og poteter og fetaosten inkludert marinaden. Dryss over masse oregano, litt salt og pepper. Sett formen i ovnen i 30 minutter på 250 grader.

Krydre kyllinglårene (ev. kyllingbryst eller hel kylling) med salt, pepper og oregano og legg dem på toppen av grønnsakene. Sett i ovnen på 180 grader og la det steke i ca. 45 minutter til. Når lårene (ev. brystene/kyllingen) får farge på den ene siden, snus de og stekes ferdig på den andre siden.  Det er klart, når potetene er gjennomkokte. Om du bruker hel kylling, er det lurt å bruke steketermometer og kyllingen er klar når termometeret viser 68 grader.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lettvinn kyllingform som i Østen

Lettvinn kyllingform som i Østen er en velsmakende kyllingrett og når den først står i ovnen, gjør den seg nesten selv. Du må kun drysse over litt koriander før den serveres og koke litt ris.

3 strimlede rødløk

4 strimlede vårløk

3 paprika (rød, gul og grønn) i strimler

1 mango i terninger

800 g strimlet kyllingfilet gjerne lårfilet

1 boks kokosmelk

1 boks kokoskrem

4 ss kyllingfond

2 ts paprikakrydder

1 ts hvitløkskrydder

1 finhakket chili

2 ss red curry paste

2 ts karri

Salt og pepper

1 pose cashewnøtter

Fres rødløken lett i smør i en stekepanne, den skal kun bli blank og myk og ikke brunes. Fordel løken, vårløk, paprika, mango og kyllingfilet i en ildfast form.
Bland sammen ingrediensene til sausen: kokosmelk, kokoskrem, kyllingfond, paprikakrydder, chili, red curry paste, karri, hvitløkskrydder, salt og pepper i en kjele og la det koke opp. Smak til om du ønsker sausen sterkere og tilsett ev. mer finhakket chili.

Hell sausen over kyllingblandingen, dryss over litt cashewnøtter og stek midt i ovnen i 30 – 40 minutter på 180 grader.

Kok ris etter anvisning på pakken. Dryss litt koriander over kyllingen rett før servering og om du ønsker, kan du gjerne servere en salat til den lettvinte kyllingformen også, men det er egentlig ikke nødvendig, når den har så mye frukt og grønnsaker i seg.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.