Varm sjokolade med krem

Varm sjokolade med krem er kjempegodt på kalde høst- eller vinterkvelder. Du kan bruke den kokesjokoladen du liker best, for eksempel 70 %, lys eller hvit. Du kan også blande forskjellige typer kokesjokolade.

1 ltr melk

200 g kokesjokolade

1 klype ekte vaniljesukker

2 dl fløte

1 ss sukker

Kok opp melken og tilsett sjokoladen i biter under oppkokingen. Rør under veis til all sjokoladen har smeltet og er godt blandet med melken.

Pisk fløten med sukkeret til myk krem. Hell den varme sjokoladen i krus og topp med kremen.

 

Om du har lyst på litt ekstra smak, kan du tilsette litt chili, revet appelsinskall eller nellik når du koker opp sjokoladen. Du kan også drysse revet sjokolade eller kanel på toppen av kremen, det smaker veldig godt.

Varm sjokolade med krem
Varm sjokolade med krem

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lettvinn phở

Lettvinn phở (uttales FØ) smaker nesten like godt som den du bruker et døgn på å lage. For de mest  utålmodige av oss, er dette en perfekt løsning. Phở er en perfekt suppe etter vår smak og en av våre absolutte favorittretter fra Vietnam. Kjøttet skjæres tynt og legges rått i serveringsbollen og den varme phởkraften sørger for åt kjøttet blir kokt.

Du får kjøpt phở kryddermiks i topakninger hos mange asiatiske butikker. Du får også kjøpt den i enkelte nettbutikker, for eksempel hos 102 Asia.

Phở - ferdig kryddermilks
Phở – ferdig kryddermilks i «teposer»
Kraft:

1 ltr vann

5 ss okse-, eller kyllingfond (smak og tilsett mer, om du ønsker det saltere)

1-2 «teposer» phở, ferdig kryddermiks

Hell vann og fond i en kjele og legg i 1-2 «teposer med phở. La det koke i 30 minutter – 1 time under lokk. Om du ønsker det mer krydret, kan du la det koke lenger.

Servering av phở:

1 pk. risnudler

700 g mørbrad i tynne skiver

1 finsnittet vårløk

1 dl finhakket koriander

2 dl kopp bønneskudd

1 bunt thaibasililum (fås i asiatiske butikker)

Lime i båter

Hoisinsaus i en liten bolle

Chili-garlicsaus (sriracha) i en liten bolle

Legg risnudler i romtemperert vann i 1 time. Kok opp en kjele vann og la nudlene trekke i 1 minutt. Fordel nudlene i 4 boller sammen med rå mørbradstrimler, vårløk og koriander. Hell over varm kraft, rør rundt og vent til kjøttet ikke lenger er rødt på utsiden. Det tar 1-2 minutter. Server med bønneskudd, thaibasilikum, lime i båter, hoisinsaus og chili-garlicsaus ved siden av, som gjestene kan tilsette etter eget ønske.

Lettvinn phở
Lettvinn phở

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pasta med bacon og paprika

Pasta med bacon og paprika er godt, billig og lettvint, så det er super hverdagsmat. Pasta med bacon og paprika passer like godt for alle, også for de små barna.

1 løk

2 hvitløksfedd

250 g tørrsaltet bacon, eller mer, om dere er veldig sultne, delt i terninger og sprøstekt

1 knust, tørket chili

6 ss olivenolje

1 dl eplejuice

1 ts kylling-, grønnsaks- eller fiskefond (ev. buljongterning)

Salt og pepper

1 paprika, delt i strimler

500 g spagetti

1 neve finhakket bladpersille

Parmesan

Finhakk løk, hvitløksfedd og chili og fres det i olivenolje. Tilsett eplejuice og fond og la det koke i noen minutter. Tilsett bacon, paprika og persille rett før servering.

Kok pasta etter anvisning på pakken, hell av vannet, bortsett fra 1 dl og bland både det og pastaen med sausen i en stor bolle. Sett hele bollen på bordet, så gjestene kan forsyne seg selv. Server med parmesan, som gjestene kan rive over selv. Sett frem salt og pepper også.

Pasta med bacon og paprika
Pasta med bacon og paprika

 

Du finner mange spennende pastaretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Muhalabia

Muhalabia er en melkepudding fra Midtøsten med smak av rosevann og pistasjnøtter. Den blir best med mandelmelk, men du kan gjerne bruke vanlig H-melk også. Den kremete melkepuddingen kan staves på en rekke forskjellige måter, for eksempel «Muhallabi, Malabi eller Mehalabeya». Oppskriften er passe til 8 personer.

Melkepuddingen:

9,5 dl mandelmelk

1 dl sukker

1 dl maisenna

2 ss usaltede pistasjnøtter, grovhakket

1 ts rosevann

Visp sammen melk, sukker og maisenna i en kjele. Kok forsiktig opp,  mens du visper hele tiden. Ta kjelen av platen og rør inn rosevann og pistasjnøtter. Fordel puddingen i 8 porsjonsglass, som har plass til jordbærene på toppen og sett kaldt i minimum 2 timer, men gjerne over natten.

Jordbærene:

500 g  jordbær, delt i små terninger

1 ss sukker

1/2 ts rosevann

Rør sammen jordbær, sukker og rosevann og la blandingen stå i romtemperatur til bærene slipper litt av saften, 1/2 – 2 timer.

Servering:

Legg jordbærene på toppen av puddingen og server.

Muhalabia
Muhalabia

 

Du finner flere velsmakende desserter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Koofteh i tomatsaus med pilau

Koofteh i tomatsaus med pilau er persiske kjøttboller med en nydelig saus og pilafris. Denne retten er en stor favoritt hos oss, med sine varme kryddere. Den er heller ikke sterk, så den er lett å like for både liten og stor.

Kjøttbollene:

1/2 kg malt lammekjøtt eller okse

1 finhakket løk, frest i litt olivenolje

2 fedd finhakket hvitløk

1 ts garam masala

1 ts malt spisskummen

1/2 ts chilipulver

Salt og pepper

1 neve finhakket frisk koriander

3 ss yoghurt naturell ev. 1 eggeplomme

Bland sammen alle ingrediensene til kjøttbollene og trill dem til tolv jevnstore boller, dekk med plastfolie og sett dem kaldt i min. 1/2 time.

Varm oljen i en sautépanne og brun kjøttbollene, de skal ikke være gjennomstekte så det holder å gi dem 3 – 5 minutter i pannen. Ta dem ut og sett dem kaldt til de skal legges i sausen.

Tomatsausen:

4 fedd finhakket hvitløk

1 ss revet frisk ingefær

1 boks tomater, helst mutti

1/2 ts chilipulver

1/2 ts malt koriander

1 ts garam masala

1 ts røkt spansk paprikapulver

3 ss olivenolje

2 laurbærblader

4 grønne kardemommekjerner (knust og renset)

1 kanelstang, knekt opp

1/2 finhakket løk

2,5 dl vann

Salt og pepper

Kjør tomater, ingefær og hvitløk raskt sammen i en blender eller en prosessor. Hell dette i en bolle og vend inn Garam Masala, chili, koriander og paprika. Sett det til side.

Fres laurbærblad, kardemomme og kanelstangen og i 1 minutt i den samme oljen du har stekt bollene. Tilsett løk og fres videre til den er gyllenbrun. Hell over tomatsausen fra blenderen og vannet. La sausen koke under lokk lenge, gjerne 3 timer. Legg i kjøttbollene i sausen og la det koke i 20-30 minutter uten lokk, så sausen får passe tykkelse.

Smak til med salt og pepper. Om du synes sausen er for skarp/syrlig kan du tilsette 1-2 ss honning.

Pilauris:

3 dl basmatiris

2 ss smeltet smør

1 ts spisskuminfrø

4 grønne kardemommekjerner, knust og renset

5 hele nellik

1 kanelstang, knekt opp

2 laurbærblader

6 dl vann

1/2 ts salt

Vask og skyll risen i et dørslag og sett til side.

Smelt smøret i en kjele, tilsett spisskummen, kardemomme, nellik, laurbærblad og kanel. Rør godt og la det frese litt under omrøring, før du tilsetter den skylte risen. Rør så risen blir blank av smør og krydder. Hell på vann, tilsett salt og la den småkoke risen er ferdig. Ta kjelen av platen og la den stå i ca. 5 minutter og dampe av seg. Rør rundt og server.

Servering:

Legg risen på et  fat og hell kjøttboller med saus på midten, eller gjør det samme på hver enkelt tallerken. Dryss gjerne på litt frisk, finhakket koriander, ristede pinjekjerner og granateplekjerner.

Koofteh i tomatsaus med pilau
Koofteh i tomatsaus med pilau

 

Du finner flere spennende retter fra Iran her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Flyvende Jacob

Flyvende Jacob er en svensk tradisjonsrett med et nokså merkelig navn. I 1976 fikk Ove Jacobsson sin egenkomponerte rett på trykk i «Allt om mat». Retten ble veldig populær, med de uvanlige  smakskombinasjonene. Originalt krydres kyllingen med italiensk salatkrydder, men senere har det blitt eksperimentert med ulike andre smaker. Om du skal lage retten til små barn, kan det være smart å erstatte deler eller hele mengden av chiliketsjup med vanlig ketsjup.

  • 800 g lårfilet av kylling i strimler
  • 2 løk i båter
  • Litt smør eller olje til steking
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 dl kremfløte
  • 2 dl chiliketchup
  • 2 bananer
  • 150 g smårettbacon
  • 100 g salte peanøtter eller cashewnøtter
  • 2 ss hakket bladpersille

Legg baconet på en bakepapirkledd stekeplate og sett det i ovnen på 200 grader til det er gyllent og sprøtt, eller brun det i litt smør i stekepannen. La det renne av seg på litt kjøkkenpapir og sett det til side til senere.

Brun kyllingstrimlene i litt smør eller olje, hell alt over i en ildfast form og dryss over oregano, salt og pepper.

Visp fløten til krem og rør inn chiliketchup, før du fordeler sausen over kyllingen.

Skrell bananene og del dem i to på langs. Legg bananbitene oppå kyllingen, så de former en propell.

Sett formen midt i ovnen og stek den på 220 grader i ca. 20 minutter, til sausen bobler og har blitt gyllenbrun.

Ta formen ut av ovnen og dryss over bacon, peanøtter og hakket persille.

Server flyvende Jacob med kokt ris.

Flyvende Jacob
Flyvende Jacob
Variasjoner av flyvende Jacob:
  • Bland 2 ts karri i sausen.
  • Legg 2-3 vårløk og 1/2 paprika i strimler i formen sammen med kylling og banan.
  • Bytt ut kylling med for eksempel kjøttpølse eller bayonneskinke.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 40

Ukemeny for uke 40 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Jollofris med kylling 

Jollofris (nsamé eller zaame) er en av de vanligste vestafrikanske rettene. Den spises i Ghana, Nigeria, Senegal, Gambia, Sierra Leone, Liberia, Elfenbenskysten, Togo, Kamerun og Mali.
Den er en blanding av luftig, rød-oransje ris som tilberedes med forskjellige grønnsaker, f.eks. erter, bønner, paprika, gulrøtter, kål eller aubergine. Jollofris serveres ofte med lam, geit, kylling eller storfe. Tilbehøret for øvrig er gjerne litt salat og/eller eller friterte plantanas.

Jollofris med kylling
Jollofris med kylling

 

Tirsdag: Fish and chips

Fish and chips er en veldig populær rett hos oss og jeg synes det er smart å lage den når det ikke er så kaldt, så du kan stå med frityrkjelen ute. Fisken i fish and chips skal egentlig lages med en røre av mel, øl og bakepulver, men jeg synes denne varianten med panko blir enda bedre. Du finner panko i de asiatiske hyllene i matbutikken, men du kan erstatte den med strøkavring om du ikke får tak i. Tartarsausen minner om remulade, men smaker mye bedre. Den kan lages i forveien og settes kaldt til den skal brukes.

Fish and chips
Fish and chips
Onsdag: Juksesodd

Juksesodd er en enkel hverdagsvariant av trøndersodd. Ekte sodd er festmat i Trøndelag og serveres tradisjonelt til alle livets store begivenheter. Sodd laget fra bunnen er tidkrevende, så jeg har laget en enkel hverdagsvariant. Den kan ikke kalles trøndersodd, men smaker ganske likt og er rask å tilberede. Den smaker også mye bedre enn det du får kjøpt på boks.

Juksesodd
Juksesodd
Torsdag: Kylling Kiev

Kylling Kiev eller kylling Kyiv er en nydelig rett fra Ukraina, som er laget av flatbanket kyllingfilet, rullet rundt kaldt kryddersmør, og belagt med egg og strøkavring eller panko.

Kylling Kiev
Kylling Kiev
Fredag: Teriyakipizza med biff

Teriyakipizza med biff har deilig japansk smak og er en av mine favoritter for tiden.

Teriyakipizza med biff
Teriyakipizza med biff
Lørdag:
Forrett: Røkt ørretkrem

Røkt ørretkrem er en nydelig forrett og det kjekke med den, er at mye kan gjøres klart mange timer i forveien, så den er enkel å servere til mange gjester.

Røkt ørretkrem
Røkt ørretkrem
Hovedrett: Mørbrad av reinsdyr

Mørbrad av reinsdyr er ikke den møreste delen av dyret, men det kan fikses. Mørbraden er fra Finnmark Rein og er kjempeflott og et godt utgangspunkt for masse deilige retter.

Mørbrad av reinsdyr
Mørbrad av reinsdyr – med denne metoden får du det så mørt at du kan kutte den opp med skje
Dessert: Dessertkake med smashkuler

Dessertkake med smashkuler er garantert en suksess som avslutning på middagen. Den kan gjerne lages en dag eller to før den skal spises og smaker akkurat like godt.

Dessertkake med smashkuler
Dessertkake med smashkuler
Søndag:
Forrett: Sellerirotsuppe

Sellerirotsuppe er nydelig som forrett eller til lunsj, sammen med godt brød. Blandingen av eple og bacon, ser lekkert ut, samtidig som det passer perfekt til suppa.

Sellerirotsuppe
Sellerirotsuppe
Hovedrett: Fårikål som mormor lagde den

Fårikål som mormor lagde den er en stor favoritt i vår familie, og ikke uten grunn. I de fleste fårikåloppskriftene skal du legge kjøtt og kål lagvis i kjele og koke i 2 timer. Jeg synes ikke kjøttet blir ferdig samtidig som kålen da, så jeg gjør som mormoren min gjorde, koker kjøttet alene i 2 timer først. Fårikålen smaker godt den dagen du lager den, men enda bedre neste dag, når den varmes opp igjen.

Fårikål som mormor lagde den
Fårikål som mormor lagde den
Dessert: Pannekaker med banan og is

Pannekaker med banan og is er en deilig dessert. Her har jeg servert dem med karamellisert popcorn, mandelflak og karamellsaus. Du kan lage sausen selv, eller bruke ferdig saus på flaske.

Pannekaker med banan og is
Pannekaker med banan og is

Ukemeny for uke 40 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

G’vine Gin Tonic

G’vine Gin Tonic er kjempegodt og litt uvanlig GT, siden den skal ha bananskiver og kardemommekjerner. G’Vine Gin er laget på druesprit og det gjør smaken litt annerledes.

4 cl G’Vine Floraison Gin

8 cl Fever-Tree Premium Indian Tonic Water

3 bananskiver

3 kardemommekjerner

Isbiter

Hell Gin i et glass isbiter, hell på tonic og pynt med banan og kardemomme.

Pynt med bananskiver og kardemommekjerner

 

G’vine Gin Tonic
G’vine Gin Tonic

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Porchetta med appelsinsaus

Porchetta er det italienske svaret på ribbe. Det er litt jobb med den, men resultatet er fantastisk. Jeg kjøper tynnribbe med hel svor og får den beinet ut i kjøttdisken, men du kan ev. ta ut beina selv.

2 kg ferdig utbeinet tynnribbe
4 ts salt
2 ts grovkvernet pepper

Fyll:

1 pk bladpersille, finhakket
10 fedd hvitløk, finhakket
1 løk, finhakket
10 blader frisk salvie, finhakket
1 appelsin, saften + revet skall (NB! Kun det gule)
2 ts fennikelfrø

Bland alle ingrediensene til fyllet i en bolle.

Porchetta:

Del ribben i tre lag, som henger sammen, legg den med svorsiden ned, gni den inn med salt og pepper og fordel fyllet over hele kjøttstykket. Rull sammen ribben fra motsatt side av der svoren er, så at svoren kommer ytterst når du er ferdig. Surr porchettaen med en bomullstråd, så den holder seg sammen. Legg den i ildfast form, sett i steketermometer fra siden, så du ikke ødelegger svoren. Sett den i ovnen på 75 grader til kjernetemperaturen er 65 grader. Skru opp til 230 grader og stek videre til kjernetemperaturen er 73 graden og svoren sprø. Pass på så ikke svoren blir brent. La porchetta hvile i 15-20 minutter før du skjærer den i skiver.

Sausen:

Skall og saft av 4 appelsiner

1,5 dl sukker

3 ss vann

3 ss eplesidereddik

2 ss soyasaus

1 ss kalve- eller kyllingfond

2 ss brun maisennajevner

75 g smør

Skyll appelsinene i lunkent vann. Skrell dem med ostehøvel eller potetskreller, nb! kun det gule. Del skallet i tynne strimler. Kok sukker og vann på lav varme til det er nesten karamellisert. Tilsett eddiken og la det koke i noen minutter, før du tilsetter appelsinsaften og skallet og lar det koke i noen minutter. Siles av, tilsett soyasaus og fond, visp inn maisenna og la det koke i min. 1 minutt. Tilsett smøret, rør til det er oppløst og server.

Tilbehør:

12 småløk, f.eks. delikatesseløk

100 g grovhakkede hasselnøtter

2 ss smør til steking

5 ss flytende honning

Salt og pepper

1 pk brekkbønner

1 håndfull salvieblader og syre til pynt

Skrell løken og bønnene. Fres løk og hasselnøtter i en panne med smør til løken er mør og gyllen. Tilsett honning og bønner og krydre med salt og pepper.

Servering:

Server skiver av porchetta med appelsinsausen, den deilige grønnsaksblandingen og valgfrie poteter. Jeg har brukt ovnsbakte perlepoteter, som du finner oppskrift på her.

 

Tips:

Porchettarester smaker godt som pålegg.

 

 

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Syltet chili

Syltet chili er kjempegodt til for eksempel tex-/mexmat og diverse stekt og grillet mat. Siden vi har en stor chiliplante i drivhuset, som produserer mer chili enn vi klarer å få brukt som ferskvare, er syltet chili en super løsning. Om du har lyst til å sylte chili selv og ikke har en plante, kan du kjøpe fersk chili i matbutikken. Den syltede chilien må oppbevares på helt rene glass i kjøleskapet.

  • 4 dl vann
  • 4 dl eplecidereddik
  • 2 fedd hvitløk
  • 4 ss sukker
  • 2 ss salt
  • 1 ss hele pepperkorn
  • 20 røde eller grønne chili, eller en blanding
Chili fra egen avling
Chili fra egen avling

 

Vask glasset og kok det i en stor gryte med vann i 10 minutter.
Kok opp alle ingrediensene bortsett fra chiliene i en kjele. Når både sukkeret og saltet er helt oppløst, er laken klar.

Skjær chiliene i ringer, la frøene være med og legg dem over i det kokte, rene glasset. Hell over den varme laken, avkjøl og oppbevar syltet chili i kjøleskapet.

Syltet chili
Syltet chili

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.