Brennende kjærlighet – et gufs fra 80-tallet

Brennende kjærlighet er en rett fra 80-tallet, som jeg nesten hadde glemt. Jeg satt og kikket i gamle kokebøker og tenkte det var på tide å trekke den frem fra glemselen. Potetmosen: Skrell og kok poteter møre. Hell av vannet, mos potetene og tilsett smør og fløte eller melk. Rør det sammen og smak til med salt og pepper. Det smaker godt med finhakket gressløk eller vårløk i også. Kjøttet: 1 finhakket løk 1 fedd finhakket hvitløk 500 g karbonade- eller kjøttdeig 1 boks hakkede tomater (helst Mutti) 2 ss tomatpuré 1 laurbærblad 2 ts salt 1 ts oregano 2 ts basilikum 1 ts pepper 200 g reven ost etter eget ønske Brun karbonadedeigen sammen med løk og hvitløk i smør eller olje. Tilsett hakkede tomater, tomatpuré, laurbærblad, oregano, basilikum, salt og pepper. La det koke i minimum 30 minutter. Hell kjøttblandingen over i en ildfast form, bre potetmosen utover og strø ost på toppen. Stek brennende kjærlighet midt i ovnen på 200 grader, i ca. 30 minutter, til osten har fått fin farge. Jeg serverer brennende kjærlighet med en frisk salat til. Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.

Libanesisk ris

Libanesisk ris er et mer spennende tilbehør til middagen enn vanlig kokt ris. Libanesisk ris passer selvfølgelig til libanesisk mat, men også til grillet mat og stekte kjøtt- og fiskeretter. Det spesielle med den, i tilegg til krydderet, er at den blandes med vermicellinudler, som er nåltynne risnudler. Du får kjøpt dem i asiatiske butikker i tillegg til velassorterte matbutikker.

  • 5 dl basmatiris
  • 1 l vann
  • 1 dl tørkede vermicellinudler, delt i cm-biter
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • ½ ts salt
  • 1 kanelbark
  • 1 pose pinjekjerner eller pistasjnøtter
  • 1 neve finhakket bladpersille

Skyll risen med kaldt vann til vannet er klart. Sil godt av og sett til side.
Varm olivenoljen i en middels stor kjele med slippbelegg på middels varme. Tilsett vermicelli-pastaen og kok under stadig omrøring til all vermicellien har en dyp gyllenbrun farge. Vær forsiktig så den ikke brenner seg.
Ha risen over den kokte vermicellien og rør for å blande og dekke risen med olivenoljen. Smak til med salt og en klype kanel, om ønskelig.

Tilsett 4 kopper vann og kok opp blandingen. Vannet vil reduseres i prosessen. Reduser varmen til lav, dekk til kjelen og kok i 15 minutter.
Når risen er gjennomkokt, ta den av varmen og la risen dampe i 5 minutter. Ta deretter av lokkene og rør med en gaffel.

Server varm med frisk persille og ristede nøtter, om ønskelig.

Libanesisk ris
Libanesisk ris

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Quesillo

Quesillo er Colombias, Venezuelas og den Dominikanske republikkens lekre og velsmakende svar på karamellpudding. Den blir fyldig og smaksrik og er en perfekt avslutning på en god middag. Den lages i en rund, ildfast form, med diameter på ca. 18 cm og som rommer min. 1 ltr.

Karamellsaus:

200 g sukker

Varm sukkeret i en tørr stekepanne til det blir karamell. Hell karamellen over i den ildfaste formen og hvelv den rund, så karamellen fester seg til alle kantene og dekker bunnen. Sett den kaldt., mens du startet på puddingen.

Puddingen:

5 egg

1 boks (3 dl) søtet, kondensert melk

3 dl melk

1 ts vaniljesukker

20 ml brun, vellagret rom

Sett ovnen på 200 grader med vannbad på nederste rille.

Visp sammen alle de andre ingrediensene til puddingen i kjøkkenmaskinen, eller visp dem sammen for hånd. (2-3 minutter, til du får en helt jevn væske).

Hell væsken over i den karamelliserte formen og sett den forsiktig i vannbadet. Nå er det viktig å passe på tiden, så jeg bruker stoppeklokke, som jeg setter på 10 minutter. Etter 10 minutter, skrur jeg temperaturen ned til  100 grader og lar quesilloen stå i ca. 1 time, før jeg sjekker ved å dytte litt til formen. Om den ikke er stiv, sjekker jeg hver halvtime, til jeg er fornøyd med resultatet. Den blir litt stivere når den er kald.

Sett den kaldt over natter. Før servering, skjærer du forsiktig langs kanten på formen, legger et fat med høye kanter over og snur kjempefort, så Quesilloen blir stående på fatet, med karamellsausen over. Pynt med f.eks. physalis og mynteblader.

Quesillo
Quesillo

Du finner flere velsmakende desserter fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 43

Ukemeny for uke 43 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Manti

Manti eller shishbarak spises i Tyrkia og Midtøsten.

Manti
Manti

Tirsdag: Laks teriyaki med deilige grønnsaker

Laks teriyaki med deilige grønnsaker er en av mine favorittretter fra Japan og jeg lager den i mange varianter. Denne er med ris og bok choy, men du kan bruke andre grønnsaker og servere den med nudler også.

Laks teriyaki med deilige grønnsaker
Laks teriyaki med deilige grønnsaker

Onsdag: Wienersnitsel

Wienersnitsel blir brukt mye i Mellom- og Sør-Europa. Da jeg var liten, var det vanlig å servere det på kaféer og veikroer og syntes det var skikkelig snadder. Det synes jeg fortsatt, men jeg har nok blitt mer avansert når det gjelder tilbehøret. De store kapersene har jeg kjøpt i asiatisk butikk, men du får kapers i litt mindre størrelse i vanlige matbutikker.

Wienersnitsel
Wienersnitsel

Torsdag: Kinesisk biffgryte

Kinesisk biffgryte er en rett med mye smak. Du får kjøpt kinesisk femkrydder i asiatiske butikker. Du kan justere styrken på retten ved å justere mengden chili.

Kinesisk biffgryte
Kinesisk biffgryte

Fredag: Villsvinfilet

Villsvinfilet er ikke så lett å finne i Norge, men rett over svenskegrensen finnes den i frysedisken mange steder.

Villsvinfilet
Villsvinfilet

Lørdag:
Forrett: Börek

Börek (banitsa) med lammekjøttdeig ser kanskje godt ut, men bare vent til du smaker på den. Krydret lammefyll med pinjekjerner og sultanas (ev. rosiner) rullet inn i lag opp på lag med sprø filodeig. Börek kalles også banitsa, burek, bourekas, byrek og zelnik, avhengig av hvor den kommer fra. Du finner denne retten i flere land, bl.a. Albania, Armenia, Bulgaria, Irak, Israel, Jordan, Libanon, Makedonia, Palestina, Serbia, Syria, Tunisia og Tyrkia. Jeg kjøper ferdige flak med filodeig i matbutikken, det pleier å være 12 flak i pakka.

Börek
Börek

Hovedrett: Lammedolma med fattoush og baba ganoush

Lammedolma med fattoush og baba ganoush brukes i mange av landene i den østlige delen av Middelhavet, i tillegg til Iran og Irak. Du får kjøpt vinblader i asiatiske butikker.

Lammedolma med fattoush og baba ganoush
Lammedolma med fattoush og baba ganoush

Dessert: Gadjar halwa

Gadjar halwa er en deilig dessert, laget av gulrot. Den er oprinnelig fra Persia, men har spredd seg over hele Midtøsten og deler av Asia.

Gadjar halwa
Gadjar halwa

 

Søndag:
Forrett: Blåskjell i hvitvin

Blåskjell i hvitvin er deilig som forrett, lunsjrett eller til hovedrett. Jeg har vokst opp med blåskjell, men siden vi bodde i innlandet, var de hermetiske. Etter jeg ble eldre, oppdaget jeg hvor fantastiske de er når de er ferske. De smaker aller best når de er selvplukket, men du får kjøpt flotte blåskjell i nett i fiskedisken. Om du ikke vil bruke hvitvin, smaker blåskjellene nydelig med eplemost også.

Blåskjell i hvitvin
Blåskjell i hvitvin

Hovedrett: Suppelapskaus

Suppelapskaus er en høst- og vinterrettene fra barndommen min. Det er en slags tynn, lys lapskaus, men selv om den er tynn, har den mye smak.

Suppelapskaus
Suppelapskaus

Dessert: Oppned eplekake

Oppned eplekake er en saftig kake, som snus med bunnen opp etter steking-

Oppned eplekake
Oppned eplekake

 

Ukemeny for uke 43 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fransk martini

Fransk martini er friskt, godt og enkelt og raskt å lage. Sam mange andre cocktails, er også denne fra New York på 1980-tallet.

4 cl vodka

1 cl bringebærlikør

3 cl ferskpresset ananasjuice

Pynt med friske bringebær

Rist sammen vodka, likør og juice og hell over i et avkjølt cocktailglass. Pynt med bringebær og server.

Fransk martini
Fransk martini

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pai med skinke og blåskimmelost

Pai med skinke og blåskimmelost er en nydelig lunsj-, eller middagsrett. Oppskriften er passe til 4 personer. Om du ikke har tid til å lage paibunn, kan du kjøpe ferdig i velassorterte matbutikker.

Mørdeig:

125 g smør
250 g mel
Ca. 1 dl vann

Visp sammen mel og smør med en mikser til smøret er godt fordelt i melet. Tilsett litt og litt vann og videre til du får en fin deig. Pakk den inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet minimum en time.

Kjevle ut deigen, så den passer i paiformen. Press den godt inntil sidene og litt over kanten på formen, så du kan skjære det bort og få en fin, rett kant på paien. Legg et bakepapir på paibunnen og fyll med tørka erter, så den holder seg flat under første steking. Stek den på 200 grader i 15 minutter, før du løfter ut ertene og lager fyllet. Ertene kan du bruke om og om igjen, når du lager pai.

Fyll:

1 løk, grovhakket

300 g bayonneskinke eller kokt skinke i terninger

100 g sopp i skiver, f.eks. aromasopp eller sjampinjong

1/2 glass sorte oliven i skiver, avsilt

1 paprika i terninger (jeg har brukt gul)

2 vårløk i strimler

3 store egg

2 dl crème fraîche

100 g blåskimmelost, jeg har brukt Danablu i skiver, som er lett å smuldre opp og fordele

Salt og pepper

100 g revet ost, gjerne vellagret

Pai med skinke og blåskimmelost
Pai med skinke og blåskimmelost på gang

Brun løk og sopp i litt smør, sil av og fordel det utover paibunnen. Legg på skinke, paprika, oliven og vårløk, før du fordeler blåskimmelosten over.

Visp sammen egg og crème fraîche, salt og pepper.

Pai med skinke og blåskimmelost
Pai med skinke og blåskimmelost før du legger på osten

Hell på eggeblandingen og den revne osten og stek paien videre i cirka 30 minutter, til fyllet har stivnet.

Pai med skinke og blåskimmelost kan spises som den er, eller du kan servere den med en frisk og god salat til.

Pai med skinke og blåskimmelost
Pai med skinke og blåskimmelost klar til å spises

 

Du finner flere velsmakende paier her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mast-o-khiar

Mast-o-khiar er det iranske svaret på tzatziki. Den inneholder mynte og agurk, og passer til både kjøtt og fiskeretter.

5 dl gresk yoghurt
1 stor slangeagurk, revet og væsken klemt ut
1 liten løk, revet
2-3 ss fersk, finhakket mynte (ev. 1 ss tørket mynte)
½ ts salt
¼ ts svart pepper

Rør alt sammen og smak til med salt og pepper.

Til pynt brukes en eller flere av følgende:

Litt finhakket slangeagurk
Litt mer mynte
Noen tørkede roseblader
Pistasjnøtter
Valnøtter, ristet i tørr panne og grovhakket
Tørket berberis
Litt extra virgen olivenolje

Jeg har brukt mynteblader og tørkede roseblader. Sett kaldt til den skal serveres.

 

Mast-o-khiar
Mast-o-khiar

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bánh mì med  Thịt Kho Tộ

Bánh mì med  Thịt Kho Tộ

2,5 dl vann, lunkent om du har dårlig tid
1 pakke tørrgjær
2 ts sukker
150 gram manitobamel
350 gram type 00
2 ts salt
2 ss smeltet smør
1 stort egg (romtemperert)

Elt sammen alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin, gjerne i 10 minutter, eller mer. Deigen skal være glatt og elastisk. Juster ev. med litt mel.

Smør en stor bolle lett med olje og legg i deigen. Dekk med lokk, plastfolie eller et rent kjøkkenhåndkle og la den heve på et varmt sted i min. 1 time (lunkent vann), eller til den har doblet seg i størrelse (kaldt vann).

Trykk, eller kjevle ut deigen til en sirkel og del den i 6 like store trekanter (ca. 135 g hver).

Start å rulle fra den innerste delen av trekanten og utover, til du har en pølse (se bilde).

Banh Mi - vietnamesisk baguette - før steking
Bánh Mì – vietnamesisk baguette – før steking

Legg dem over over på en bakepapirkledt stekebrett. og sett dem til heving i min. 45 minutter.
Bruk en skarp kniv til å skjære snitt i hvert brød i en 45° vinkel.

Forvarm til 220 grader, plasser en rist ⅓ fra toppen og en annen ca. 10 cm under.
Fyll en ildfast form med vann og plasser det på nederste rille for å lage damp.

Rett før steking, sprayer du hver baguette med vann (ca. 4 spray per brød) med en sprayflaske av matkvalitet.
Plasser baguetteformen på øverste rille, med den ildfaste formen rett under.

Stek brødene i ca. 20 – 22 minutter. Etter 4 minutter, åpner du ovnen raskt og sprayer baguettene igjen. Fjern den ildfaste formen omtrent 10 minutter før slutt for å hjelpe skorpen med å bli sprø. Avkjøl og nyt! La Bánh Mì avkjøles litt før du skjærer i dem.

Bánh Mì - vietnamesisk baguette
Bánh Mì – vietnamesisk baguette
Sausen:

1 pose majones
6 ss hoisinsaus
Ca. 2 ts sriracha (smak til)

Rør sammen, smak til med sriracha og sett kaldt til den skal brukes.

Thịt Kho Tộ:

100 g brunt sukker

1 ss vann

1 kg svinenakke eller annet kjøtt fra svin, som trenger lang koketid, kuttet i 3 cm store biter

4 dl kokosvann

2 sjalottløk, veldig finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

1,5 ss fiskesaus

1/4 ts hvit pepper

Kok opp brunt sukker og vann i en stor kjele på middels varme under omrøring. Når sukkeret er smeltet, tilsetter du resten av ingrediensene.
Rør godt og juster varmen så det småkoker kraftig. La det småkoke i 1,5 time uten lokk og rør 2-3 ganger underveis.
Etter ca. 1,5 time, når væsken har redusert seg og svinekjøttet er mørt, fortsetter du å steke, mens du rører til kjøttet er karamellisert. Når væsken er borte og kjøttet har fått fin farge, er det klar.

Tilbehør:

Rød chili eller rød paprika, finstrimlet

Finstrimlet vårløk

Koriander

Agurk, delt på langs med ostehøvel

Del bánh mì nesten igjennom og fyll i Thịt Kho Tộ. Fyll på med litt dressing, chili, vårløk og koriander.

Bánh mì med  Thịt Kho Tộ
Bánh mì med  Thịt Kho Tộ

 

Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kjöttbullar i gräddsås

Kjöttbullar med gräddsås eller kjøttboller i fløtesaus er en svensk klassiker og deres uoffisielle nasjonalrett. Du går kjøpt på Ikea, men jeg kan garantere at hjemmelaget smaker mye, mye bedre.

Kjöttbullar:

400 gram kjøttdeig
2 dl griljermel
1 finhakket løk
1,5 dl fløte
1,5 dl melk
1 egg
2 ts revet muskatnøtt
3 ts salt
1 ts pepper

Elt sammen ingrediensene til kjøttbollene. Rull små boller med fuktige hender og legg dem på en bakepapirkledd stekeplate.

Stek dem midt i ovnen på 200 grader i 20 minutter. Legg dem over i sausen og server.

Fløtesaus:

2 ss smør

1 finhakket løk

2 ss hvetemel

4 dl kjøttkraft, ev. vann og fond

2 dl fløte

salt og pepper

Brun løken i smøret, før du tilsetter mel og fortsetter å brune blandingen under stadig omrøring. Spe med litt og litt av kraften og deretter fløten. Smak til med salt og pepper og legg i kjøttbollene.

Server med for eksempel kokte poteter og erter.

Kjöttbullar
Kjöttbullar i gräddsås

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Biffsmørbrød

Biffsmørbrød er supert når du har  rester av indre- eller ytrefilet, eller etter en biffmiddag. Oppskriften er på ett biffsmørbrød, som er ganske mettende og godt.

  • 2 skiver godt landbrød (om det er tørt kan du grille det litt på grillen, i en grillpanne eller ta det en kjapp tur i brødristeren)
  • 2 ss valgfri saus (f.eks. remulade, aioli, eller bearnaise)
  • Noen salatblader
  • Noen skiver tomat
  • 1 løk stekt lenge i smør, så den blir nesten søtlig
  • Urter eller spirer etter eget ønske

Løken trenger lengst tid, så det er lurt å starte med den. Skjær biffen i passe tynne skiver.

Legg 1 brødskive på en tallerken, smør på saus og legg på resten av ingrediensene. Smør litt saus på skive nr. 2 og legg den med sausen ned mot pålegget.

Kos deg med matrestene med god samvittighet.

Biffsmørbrød
Biffsmørbrød

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.