Bucatini med tomatsaus og biffrester er deilig hverdagsmat, som passer godt om du har rester av biff. Du kan også bruke annet kjøtt, kjøttpåleggsrester eller pølsebiter i denne retten.
1 finhakket løk
2,5 dl hvitvin
20 minitomater, delt i 2
2 finhakkede hvitløksfedd
1 ss kyllingfond
1 ts oregano
Salt og pepper
Biffrester, delt i tynne strimler
1 neve bladpersille, finhakket
1 ss kjørvel, finhakket
Ev. litt parmesan
Blank løken i olje i en stekepanne, før du tilsetter hvitløk, tomater, vin, fond og krydder. La det kose seg i noen minutter, så tomatene går i oppløsning. Kok pasta etter anvisning på pakka, rør den sammen med resten, 3-4 skjeer av kokevannet og urtene.
Kok bucatinien til al dente etter anvisningen på pakken. Rør 1 ss av kokevannet fra pastaen inn i tomatsausen.
Bucatini med tomatsaus og biffrester
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Köttfärslimpa er den svenske kjøttpuddingen og smaker godt med fløtesaus, poteter og valgfrie grønnsaker. Restene smaker godt i tynne skiver på brødskiva, eller du kan lage pytt i panne av den.
600 g karbonadedeig
1 finhakket paprika
1 finhakket løk
2 ts salt
2 sammenpiskede egg
3 dl melk
1 ts muskat
1 ts pepper
1,5 ss potetmel
1 pakke tørrsaltet bacon i skiver
Elt alt, bortsett fra baconet, godt sammen og hell det i brødform. Legg på 1 pakke tørrsaltet bacon i skiver og stek kjøttpuddingen i vannbad på 180 grader i 1 time.
Köttfärslimpa før steking
Hjemmelaget kjøttpudding serveres med brun saus og poteter i ønsket form, her hadde jeg kokte poteter etter gårsdagens middag, som jeg har skjært i skiver, krydret og stekt i smør i langpanna på 200 grader. Grønnsakene kan også varieres. Kraften som skilles ut fra puddingen under steking, bruker jeg alltid i sausen.
Fløtesaus:
1 sjalottløk, finhakket Smør til steking 6 dl fløte 2 ss oksefond 4 ss soyasaus 4 ss solbærsyltetøy Pepper og ev. salt
Brun sjalottløken i smør, rør inn fløte, fond og soyasaus og la sausen småkoke på lav varme til den tykner litt, ca. 20 minutter. Om du ønsker en helt glatt saus, kan du sile av løken nå. Rør inn solbærsyltetøyet, kok opp og smak til med pepper og ev. salt.
Hjemmelaget kjøttpudding
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Marokkansk kjegryte lages av kjekjøtt fra bog eller lår. Den kan også lages med rester av kje eller lam, men da trenger den ikke så lang koketid. Du får kjøpt ras el hanout i asiatiske butikker.
1,5 kg benfritt kjekjøtt (ev. lammekjøtt) i biter på ca. 4 x 4 cm
2 rødløk, grovhakket
3 hvitløk, finhakket
4 ss olivenolje
2 bokser hermetiske tomater
5 dl kyllingkraft (ev. fond og vann)
2 ss ras el hanout
8 poteter i terninger
2 ts salt
1 ts kvernet pepper
2 ss hakket bladpersille
2 ss frisk mynte
Brun kjøttet og løken i oljen i en gryte, tilsett hvitløken og la det steke i 1 minutt til. Tilsett hakkede tomater, kraft og krydder. Kok opp, senk varmen og la gryten småkoke i 1 time. Tilsett potetene og la alt koke videre i ca. 1 time til, til potetene er myke og kjøttet er helt mørt. Smak til med salt og pepper og dryss over hakket mynte og persille ved servering.
Server med couscous eller godt brød.
Marokkansk kjegryte
Du finner flere spennende og velsmakende retter fra Marokko her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny 38 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Karbonader med knutekålstuing smaker godt for både liten og stor. Her serveres den med ovnspoteter, men du kan gjerne bruke kokte poteter også. Når jeg lager karbonader, dobler jeg alltid oppskriften, så jeg kan legge noen i fryseren til senere.
Pasta med kjøttboller fra Lady og Landstrykeren er vel et av de mest legendariske måltidene i verden. Pasta med kjøttboller er ikke akkurat mat for dyr, men for oss mennesker, kan det være nydelig, når det lages fra bunnen av. Jeg lager alltid en stor porsjon kjøttboller i tomatsaus. Det vi ikke spiser til middagen, fryser jeg ned og bruker til tapas senere. Denne oppskriften er veldig lettvint, siden jeg ikke steker kjøttbollene, men legger dem rå, rett i den kokende tomatsausen.
Asiatisk kylling med ris er fusionmat, som vil si at den er en blanding av ingredienser fra flere land. F. eks. så er hoisin fra Kina og peanøttsausen fra Thailand.
Enchiladas er en vanlig rett å spise i Mellom-Amerika og en super fredagsrett. Jeg har laget den med karbonadedeig av storfe, men du kan også lage den av kyllingdeig, eller vilt, som f.eks. elg.
Ceviche er en rett fra Argentina, der fisken blir “kokt” i syren fra lime. Den smaker deilig som en forrett, som en del av et tapasmåltid eller en liten lunsj. Det er viktig at fisken er veldig fersk.
Kalvefilet med salsa og båtpoteter passer godt en varm sommerkveld. Om du ønsker mer grønnsaker enn de som er i salsaen, passer det fint med grillede maiskolber.
Kremet soppsuppe er nydelig mat og med kantareller er den helt magisk. Som sønnen min sier: Livet er for kort til å spise vond mat og dette er virkelig en av de gode tingene i livet, for vi er så heldige at vi bor i skogkanten. Vi har vært på sopptur og av “fangsten” lager vi en kremet soppsuppe.
Elggryte smaker helt nydelig, særlig en mørk høst- eller vinterkveld. Jeg serverer den med kokte perlepoteter eller mandelpoteter, men om du vil, kan du dele potetene i terninger og tilsette dem i gryta, eller servere med potetmos.
Blåbær- og basilikumsmash er kjempegodt og aller best med Hendrick’s Gin. Om du ønsker en mindre sterk drink, kan du tilsette tonic til slutt og røre forsiktig.
6 cl gin
1,5 dl friske blåbær
4 friske basilikumblader
3 cl sitronsaft
10 cl enkel sirup (sukkerlake)
Bland friske blåbær, basilikum og sitronsaft i et drinkmixer og mudle det godt. Sil blandingen over i et glass med is og tilsett gin og enkel sirup. Rør det sammen og pynt med blåbær og basilikum på en cocktailpinne.
Blåbær- og basilikumsmash
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Vietnamesisk kylling- og nudelbolle er en deilig rett, som er overraskende enkel å lage. Både sausen og marineringen kan gjøres dagen i forveien, så den er veldig egnet som mat i en travel hverdag. Om du lager noe av sausen uten chili, er det en super rett for de minske også. Denne oppskriften er passe til 4 personer.
Vietnamesisk kylling- og nudelbolle
Kyllingen og marinaden:
600 – 800 g kyllinglårfileter
1 stilk sitrongress, den hvite delen, delt i store biter som er enkle å plukke ut senere
2 hvitløksfedd, finhakket
2 ss limesaft
1 ss soyasaus
2 ss fishsauce
2 ss brunt sukker ev. honning
1 ss rapsolje eller annen nøytral olje
Bland kylling- og marinadeingredienser og sett det kaldt, så kyllingen blir godt marinert, minimum 1 time, gjerne 1 døgn.
Varm litt nøytral olje i en stekepanne over middels varme og brun kyllingen til den er gyllenbrun og gjennomstekt, ca. 6 til 8 minutter. Skjær den i tynne skiver.
Nuoc Cham (vietnamesisk saus):
1/2 dl fishsauce
4 ss risvineddik
2 ss sukker
1 dl vann
2 hvitløksfedd, finhakket
1 rød chili, finhakket
3 ss limesaft
Bland alle ingrediensene til sausen, rør godt så sukkeret løses opp. La sausen hvule i minst 20 minutter og sett ev. kaldt til den skal brukes.
Nudelbolle:
1/2 ss olje
200 g nudler kokt etter anvisning på pakken
2 grovt revne gulrøtter (julienne)
1 agurk i strimler (julienne)
1 paprika i strimler
4 never finstrimlet isbergsalat
Mynteblader, finstrimlet
Koriander, finstrimlet
Serveringen:
Når alle ingrediensene er klare, kan vietnamesisk kylling- og nudelbolle serveres på to forskjellige måter:
Individuelle porsjoner: Legg nudler og grønnsaker hver for seg i bollene. Legg på kyllingskiver og dryss over urter. Drypp over noen spiseskjeer med Nuoc Cham – ca 4 ss per per porsjon).
Plukk selv: Sett alle ingrediensene i hver sin bolle på bordet og la gjestene lage sine egne boller.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Potetform med røkt ørret er en enkel og smakfull hverdagsrett, for både liten og stor. Du kan ev. lage retten med røkt eller gravet laks også.
Jeg har brukt røkt ørret fra Kim Rudi. Den finnes i flere varianter, så hvilken du velger er litt smak og behag, men jeg liker å variere, så retten blir litt forskjellig hver gang.
Oppskriften er passe til 4 personer.
3 dl crème fraîche
2 dl fløte
600 g halvkokte poteter, i tynne skiver
Ev. 1 ts salt
1 ts pepper
2 hvitløksfedd, finhakket
1/2 purre, finstrimlet
1 neve finhakket dill
1 ss smør til formen
250 g røkt ørret i skiver, ev. gravet laks
1 glass kapers
100 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag
Potetform med røkt ørret på gangPotetform med røkt ørret med væske
Smør en ildfast form. Smak på den røkte ørreten, om den er veldig salt, dropper du ekstra salt i retten. Bland crème fraîche, fløte, pepper og ev. salt.
Legg potet, ørret i skiver, purre og dill lagvis i formen. Avslutt med et lag poteter. Hell over fløteblandingen, dryss over ost og stek på nederste rille i ovnen på 175 grader til potetene er møre. Det tar ca. 20-30 minutter.
Kim Rudi:
Kim Rudi har utsalg i Ål sentrum, men produktene kan også kjøpes gjennom Reko-ringen flere steder. De har også egen nettside, hvor du kan se resten av de velsmakende produktene deres.
Her er variantene av røkt ørret du kan velge i:
Pepper og hvitløk
Chilli og koriander
Chilli
Pepper og lime
Kryddermix
Du finner flere retter laget med produkter fra Kim Rudi her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Penneform med skinke og brokkolini har en deilig ostesaus, som er lett å like for både små og store. Oppskriften er passe til 4 personer.
250 g makaroni
2 ss smør
4 ss hvetemel
6 dl melk
2 hvitløksfedd, finhakket
1 ts salt
1 ts nykvernet pepper
200 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag
1 pk brokkolini i munnstore biter
1/2 purre i tynne strimler
200 g kokt skinke i terninger
Kok penne som anvist på pakken, hell av vannet og sett til side.
Smelt smøret i en kjele, tilsett mel og rør godt. Spe med litt og litt av melken, litt du har en passe tykk saus. Rør inn i hvitløk og smak til med salt og pepper og rør inn halvparten av osten. Tilsett penne, purre, brokkolini og skinke og bland godt. Hell blandingen over i en ildfast form og dryss over resten av osten. Gratiner retten i stekeovnen på 225 grader til osten er gyllen og bobler. Det tar ca. 20 minutter. Servere penneform med skinke og brokkolini god og varm.
Et tips for en mer «voksen» smak, er å tilsette blåskimmelost i sausen.
Penneform med skinke og brokkolini
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Grillet tunfisk med potet- og tomatsalat er et komplett måltid, selv om det kun er to elementer. Oppskriften er passe til 4 – 6 personer.
Potet- og tomatsalat:
1 kg kokte minipoteter
2 ss kapers
20 minitomater, delt i 2 eller 4 avhengig av størrelsen
ss oliven i skiver
1/2 dl god olivenolje
1 god neve bladpersille, finhakket
2 ss tomat og balsamicoeddik
Salt og pepper
Bland alt godt sammen og smak til med salt og pepper. Middelhavspotetsalat smaker godt kaldt, men aller best når den fortsatt er varm eller lunken.
Tunfisken:
200 – 250 g tunfisk per person.
Salt og pepper
Krydre tunfisken med salt og pepper og grill eller stek den som en biff. Den skal være litt rosa i midten, så det holder at den stekes eller grilles 2 minutter på hver side.
Ciorba de Perisoare er en mettende og varmende kjøttbollesuppe fra Romania. Du kan velge om du vil lage den av svin eller storfekjøtt, eller familiedeig. Oppskriften er passe til 4 personer.
Kjøttboller:
500 g kjøttdeig
1 egg
3 dl dill (finhakket)
3 dl persille (finhakket)
50 g ris (langkornet og ukokt)
30 g brødsmuler
1 ts salt
1 ts sort pepper
Elt alle ingrediensene godt sammen, form kjøttboller med en diameter på ca. 2,5 cm.Det blir ca. 18 til 24 kjøttboller, avhengig av hvor store du lager dem.Sett kjøttbollene i kjøleskapet til de skal tilsettes i suppen.
Suppe:
3 dl olivenolje
1 stor løk (hakket)
2 store gulrøtter (hakket)
2 stilker selleri (hakket)
Ev. salt (behøves ikke om kraften er salt nok)
1 ss sort pepper
2 ss tomatpuré
2 l kyllingkraft (ev. vann og fond)
Saften av 1 sitron
1 kvist løpstikke, finhakket
1 egg (sammenpisket)
Persille til pynt
Rømme til servering
Fres løk, gulrøtter og selleri i olivenoljen i ca. 5 minutter, eller til løken er myk og litt gjennomsiktig.Rør inn tomatpuré og tilsett kraften.Kok opp, og tilsett kjøttbollene én om gangen. La det koke i ca. 10 minutter, eller til kjøttbollene er gjennomkokte. Smak til med sitronsaft, løpstikke, pepper og ev. salt. Hell egget sakte inn i en jevn strøm, mens du rører og la suppen koke i et minutt til. Pynt gjerne med litt finhakket persille ved servering.
Server suppen varm med en klatt rømme og gjerne med litt godt brød.
Ciorba de Perisoare
Du finner flere spennende og velsmakende matretter fra Romaina her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.