Bang bang-kylling

Bang bang-kylling finnes i mange varianter, men denne er rask og enkel å lage og med en deilig, kremet saus passer til både hverdags og til  familiekos på fredagskvelden. Kyllingen stekes perfekt i ovnen, og middagen er på bordet på ca. 30 minutter! Oppskriften er passe til 4 personer.

Bang bang-saus:
  • 250 g majones
  • 60 g søt chilisaus
  • 1 ss sriracha- eller sterk chilisaus
  • 1 ss honning
  • 1 ss limesaft

Bland ingrediensene til bang bang-sausen i en liten bolle og sett til side.

Kyllingen:
  • 800 g kyllinglår uten bein, med eller uten skinn
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ts løkpulver
  • ¼ ts nykvernet sort pepper
  • 1 ss soyasaus
  • 1 ss brunt sukker
  • 1 ss olivenolje
  • 60 g bang bang-saus (se ovenfor)
  • 1 vårløk i skiver

Legg kyllingen på et skjærefjøl med et ark bakepapir over. Bruk en klubbe eller kjevle til å banke kyllingen jevnt tykk. Del hvert stykke i to vertikalt.

Marinér kyllingen – Legg kyllingen i en stor, grunn bolle og tilsett søt paprika, løkpulver, sort pepper, tamari, brunt sukker og olivenolje. Bruk en tang til å vende kyllingen slik at den dekkes jevnt av marinaden.

Stek kyllingen – Legg kyllingen på den forberedte stekebrettet, slik at den ikke overlapper hverandre. Dette er viktig. Hvis kyllingen er for full i stekebrettet, vil den «dampe», og det vil være mye vanskeligere å få en karamellisert skorpe.

Bruk en pensel til å pensle den reserverte fjerdedelen av bang bang-sausen over hele toppen av kyllingbitene.
Stek kyllingen på 220 grader i 25–30 minutter, eller til den er gyllen og gjennomstekt

Servering:
  • Ris kokt etter anvisning på pakken
  • 75 g strimlet rødkål
  • 2 gulrøtter, revet eller julienneskåret
  • 1 agurk, i skiver
  • 1 vårløk, finhakket

Server – Server med dampet ris, rødkål, gulrot og agurk. Drypp over resten av bang bang-sausen og dryss over vårløk.

Bang bang-kylling
Bang bang-kylling

 

Du finner flere spennende og varierte retter fra Kina her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvit pizza med røykelaks og rogn

Jeg er veldig glad i mat fra havet og selv om du kanskje synes det virker merkelig med fisk og skalldyr på pizza, kan jeg forsikre deg om at det smaker bra. Jeg har brukt den nydelige røykelaksen fra Kim Rudi på denne pizzaen og den kan virkelig anbefales. Du finner både den og mange andre spennende og velsmakende produkter her.

Pizzabunn:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ts honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann. Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.

Saus:

1 boks creme fraiche

1 ss hvitvinseddik

Salt og pepper

2 fedd finhakket hvitløk

1 neve finhakket persille

Rør alt sammen og sett kaldt til du skal bruke den.

Topping:

Revet ost gjerne flere varianter

Fersk parmesan, skjært med ostehøvel

Rødløk, i tynne skiver

Kapers

Røykelaks eller ørret

Lakserogn

Fersk dill i små bunter

Smør pizzasausen utover bunnen. Legg på revet ost og rødløk (ikke parmesanen). Stek pizzaen på 200 grader til osten er gyllen.

Ta ut pizzaen og legg på kapers, laks, rogn og parmesan. Pynt med dill.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Karrikylling

Karrikylling er inspirert av smakene i Sør-Øst Asia og er ganske kjapt å lage. Jeg liker å bruke lårfilet, men du kan gjerne bruke brystfilet i stedet.

600 g kyllinglårfilet i strimler

1 ss rapsolje

1/2 pk aromasopp i skiver

1 rød paprika i strimler

1 gul paprika i strimler

2 hvitløksfedd, finhakket

1 finstrimlet vårløk

1 finhakket løk

1/2 finhakket, rød chili

2 cm frisk ingefær, finhakket

2 ss karri

1 ss ketjap manis

1 ss kyllingfond

3 dl kokoskrem

3 dl kremfløte

1 potte finhakket, frisk koriander

Brun kyllingen olje, tilsett løk og hvitløk og la det frese i et par minutter. Tilsett soppen og la det frese i to minutter til. Rør inn karri, chili, ingefær, fond, kokoskrem, ketjap manis og fløte og la det koke til det tykner. Tilsett paprika og vårløk og la det koke i et par minutter til, før du smaker til med salt, pepper og ev. litt ekstra karri.

Rør inn koriander og server karrikylling med nykokt ris eller risnudler, kokt etter anvisning på pakken.

Karrikylling
Karrikylling

Du finner mange spennende og velsmakende oppskrifter med kylling, fra både fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sjokoladeterrin

Sjokoladeterrin kan minne om sjokoladepudding. Den er mektig, så en liten bit er nok per person.

200 g kokesjokolade

1 dl kremfløte

3 egg

30 g sukker

Litt salt

80 g smør

Smelt sjokoladen i vannbad. Tilsett fløten. Pisk sammen eggene og tilsett sukker. Sil eggeblandingen over i sjokoladeblandingen. Tilsett salt, smeltet smør og mel og bland godt. Hell over i en brødform, som er dekket med bakepapir. Sett formen i ovnen i vannbad på 160 grader i 30 minutter.

Avkjøl til dagen etter. Pyntes med f.eks. coulis og friske bær.

 

Sjokoladeterrin
Sjokoladeterrin

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pastagrateng

Pastagrateng er en rett som er enkel å lage og som faller i smak hos både liten og stor. Denne oppskriften passer til 4 personer.

500 g karbonadedeig eller kjøttdeig

300 g pastarør eller skruer

2 finhakkede løk

2 fedd finhakket hvitløk

1/3 ltr fløte

1 boks hakede hermetiske tomater (helst Mutti)

2 ss tomatpuré

200 g revet ost

1 ts tørket oregano

2 stilker frisk oregano

1 ts timian

2 laurbærblader

Salt og pepper

Olje til steking

50 g reven parmesan

Kok pasta etter anvisningen på pakken.

Brun karbonadedeig, løk og hvitløk i en stekepanne med litt olje. Tilsett urter, fløte, tomater, tomatpuré, salt og pepper og la det koke på lav varme i 1 time.

Plukk ut laurbær og oreganostilker. Legg karbonadeblandingen og pastaen lagvis i en ildfast form, dryss et lag med parmesan midt i og dryss reven ost på toppen.

Pastagrateng
Pastagrateng

Stek pastagrateng midt i ovnen på 200 grader i ca. 20-30 minutter, til osten får fin farge og server med en god salat. Det kan smake med litt godt, nybakt brød til også.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Ukemeny 48

Ukemeny 48 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Karrisuppe med svinekjøtt
Karrisuppe med svinekjøtt
Karrisuppe med svinekjøtt
Tirsdag: Laks teriyaki – kjapp og deilig mat fra Japan
Laks teriyaki – kjapp og deilig mat fra Japan
Laks teriyaki – kjapp og deilig mat fra Japan
Onsdag: Kokoskylling
Kokoskylling
Kokoskylling
Torsdag: Terteskjell
Terteskjell
Terteskjell
Fredag: Marinert kyllingbryst i burgerbrød
Marinert kyllingbryst i burgerbrød
Marinert kyllingbryst i burgerbrød
Lørdag:
Forrett: Tomatisert fiskesuppe med laks
Tomatisert fiskesuppe med laks
Tomatisert fiskesuppe med laks
Hovedrett: Angus tri tip med cumberlandsaus og pommes noisette
Angus tri tip med cumberlandsaus og pommes noisette
Angus tri tip med cumberlandsaus og pommes noisette
Dessert: Gresk yoghurtdessert
Gresk yoghurtdessert
Gresk yoghurtdessert
Søndag:
Forrett: Romanescosuppe
Romanescosuppe
Romanescosuppe
Hovedrett: Hjemmelaget pølse med rødkål
Hjemmelaget pølse med rødkål
Hjemmelaget pølse med rødkål
Dessert: Appelsindessert
Appelsindessert
Appelsindessert

 

Ukemeny 48 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

AperitivoMat

Mediterranian Mule

Mediterranian Mule er en variant av Moscow Mule, inspirert av middelhavslandene. Du får både fikenlikør og limoncello på polet, eller du kan lage selv. Du finner oppskrift på fikenlikør nederst på siden. Limoncellooppskrift finner du oppskrift på her. Husk å kjøpe ingefærøl av god kvalitet.

  • 9 cl fikenlikør
  • 3 cl limoncello
  • Isbiter
  • 1,2 cl ingefærøl
  • 1,2 dl frisk timian til pynt, valgfritt
  • 1/2 frisk fiken til pynt

Fyll et kobberkrus eller et høyt glass med is. Hell i fikenlikør og limoncello og fyll opp med ingefærøl. Rør forsiktig og pynt med timian og en halv fiken.

Fikenlikør:
  • 500 g fiken, tørka
  • 8 dl vodka

Legg fiken i et norgesglas, og hell på vodka. La det stå mørkt fra 3 uker eller til neste jul. Sil av og smak. Om den ikke er søt nok, kan du blande inn litt sukkerlake. Hell over i flaske og så er den klar til bruk.

Mediterranian Mule
Mediterranian Mule

Du finner flere oppskrifter på drikke, både med og uten alkohol, HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Tacopizza – texmexpizza

Tacopizza eller texmexpizza kan gjøres så sterk eller svak du ønsker og du kan også variere tilbehøret. Jeg synes den er en fin variasjon på tacofredagen. Jeg lager mitt eget tacokrydder og synes det er smart, for de du kjøper er veldig salte.

Bunnen:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ts honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer å kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann, ev. juster med mel.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg legger på fyllet.

Fyll til tacopizza:

400 g karbonadedeig

1 finhakket løk

2 ss hjemmelaget tacokrydder, ev. 1 pose ferdigkjøpt

1 glass tacosaus, etter eget ønske

1/2 paprika i strimler

10 Minitomater, delt i 4

Jalapeño fra glass (om du vil ha pizzaen hot)

1 pk reven ost, gjerne vellagret

Tortillachips – nachos

Stek karbonadedeigen og løken i litt olje, til det har fått en fin brunfarge. Tilsett krydder og tacosaus og rør gods sammen. Bre blandingen utover pizzabunnen. Legg på ost, tomater og jalapeño. Stek midt i ovnen på 200 grader. Når det begynner så vidt å få litt farge, stikkes tortillachipsen ned i pizzaen. De smaker ekstra godt når de får bli litt lune.

Etter steking (frivillig):

Lime i båter

Koriander

Legg på limebåter og koriander rett før servering. Jeg serverer tacopizza sammen med rømme eller guacamole, som du finner oppskrift på her, og noen ganger en hjemmelaget salsa, som du finner oppskrift på her.

Du finner flere spennende texmexoppskrifter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Rockefellerøsters

Rockefellerøsters ble første gang laget på Antoines restaurant i New Orleans i 1889, av Jules Alciatore fordi de ikke fikk tak i snegler. Han erstattet den med lokale østers og en rik grønn saus, og oppkalte den etter den rikeste mannen på den tiden, John D. Rockefeller. Ingrediensene i originaloppskriften er hemmelighet, men moderne versjoner inkluderer ofte urter, smør og Pernod, eller annet anisbrennevin. Du kan beregne 1 – 6 østers per person, avhengig av om du skal servere dem som en teaser, forrett eller hovedrett. Om du ikke klarer å åpne dem selv, kan de hjelpe deg i ferskvaredisken.

  • 24 østers
  • 125 g smør
  • 1 dl finhakket persillerot
  • 1/2 dl finhakket sellerirot
  • 1 dl finhakket sjalottløk
  • 1 hvitløkfedd
  • 0,75 dl finhakket fennikel
  • 60 g revet loff
  • 1/2 dl pernod eller annen anislikør
  • 1 neve bladpersille, finhakket
  • Salt og pepper
Sånn gjør du det:

Smelt smøret i en kjele, tilsett persillerot, selleri, løk og finhakket hvitløk og la det stå og surre i noen minutter på svak varme. Tilsett fennikel og pernod og la det surre enda noen minutter, til den er myk. Tilsett et par ss kraft fra østersene, hell blandingen over i hurtigmikser og kjør den til en jevn saus. Rør inn loff og smak til med salt og pepper. Legg den rensede østersen i ildfast(e) form(er) og fordel blandingen i hver enkelt østers, så den dekker helt ut til skallkanten. Sett formene i stekeovnen på 250 grader og gratiner retten til sausen begynner å boble. Det tar 3-4 minutter og server rockefellerøsters med en gang den er klar.

Rockefellerøsters
Rockefellerøsters

 

Du finner flere spennende oppskrifter med østers og andre skalldyr her og flere velsmakende retter fra USA her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Musakhan

Musakhan er en nydelig, palestinsk kyllingrett og regnet som deres nasjonalrett. Den er enkel å lage og kan gjerne erstatte fredagstacoen. Baharat kan du kjøpe i asiatiske butikker, eller du kan lage den selv og oppskrift finner her. On du ikke vil kjøpe ferdige pitabrød, kan du lage pitabrødene selv også, du finner oppskriften her.

1 hel kylling (ca. 1 kg), ev. 800 g lårfilet av kylling
2 ss extra virgin olivenolje
1,5 ss sumac
2 ts baharat
Salt og pepper
1 sitron
2 ss pinjekjerner
2 ss mandelflak
2 ss rødløk
2 ss bladpersille, finhakket
4 ss granateplefrø
4 pitabrød

Kyllingen:

Del kylling i mindre biter og gni stykkene inn med krydderne.
Varm olivenolje i en stekepanne og brun raskt på alle sider.
Legg dem i en ildfast form sammen med sitron delt i båter.
Kok ut pannen med litt vann og hell over.
Stek i ovnen ved 180 grader i 30-40 minutter.
Når kjøttsaften er klar, er kyllingen stekt.

Topping:

Rist pinjekjernene og mandelflakene i en tørr panne til de er gylne. Sett til side.

Kutt løk i biter/grovhakk og stek i olivenolje til myk. Det tar 8-10 minutter. Rør inn sumac og baharat og surr videre noen minutter. Smak til med salt og pepper og ta av platen.

Servering:

Varm pitaene i ovnen i 2-3 minutter.
Riv kyllingstykkene i biter (eller behold dem hele).
Legg løkblandingen på først. Deretter kyllingen på toppen.
Legg på en sitronbåt og drypp over litt av stekesjyen fra formen.
Dryss over persille og granateplefrø. Om du ønsker, kan du servere musakhan sammen med en frisk salat også.

Musakhan
Musakhan

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.