Baharat

Baharat er en krydderblanding som brukes mye i Midt-Østen, Tyrkia og Nord-Afrika. Den kan brukes som rub til lam, fisk, kylling eller storfekjøtt. Den er også god i supper, tomatsauser, linser, rispilaff og couscous.

1 ss hel pepper
1 ss spisskumminfrø
1 ss korianderfrø
1 ts hel nellik
1/2 ts kardemommefrø
1,5 ss paprikapulver
1 ts kanel, malt
1/4 ts muskatnøtt, malt

Rist pepper, spisskummin, korianderfrø, nellik og kardemommefrø i tørr stekepanne i 5 minutter. Avkjøl og mal blandingen i en morter eller krydderkvern. Bland med resten av krydderet og oppbevar i en tett beholder.

Baharat
Baharat

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Libanesisk tunfisk med ris og salat

Libanesisk tunfisk med ris og salat er laget med fersk tunfiskbiff og den spesielle libanesiske risen, som er laget av en blanding av ris og nudler.

Salaten:
  • Rødkål i fine strimler
  • Kål i fine strimler
  • Gulrot, revet
  • Agurk i terninger
  • Vårløk, strimlet
  • Paprika i strimler
  • Granateplekjerner

Bland alt sammen i en bolle, eller på et fat.

Dressing:
  • 1 del limesaft
  • 2 deler extra virgin olivenolje

Pisk sammen med en gaffel og hell dressingen over salaten, rett før servering.

Libanesisk ris:
  • 5 dl basmatiris
  • 1 l vann
  • 1 dl tørkede vermicellinudler, delt i cm-biter
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • ½ ts salt
  • 1 kanelbark
  • 1 pose pinjekjerner eller pistasjnøtter
  • 1 neve finhakket bladpersille

Skyll risen med kaldt vann til vannet er klart og sil godt av.
Fres vermicellinudlene i olje til de har en gyllenbrun farge. Pass på så den ikke brenner seg.
Tilsett risen, rør det godt sammen og tilsett krydderet. Hell i vannet, rør godt sammen og la det småkoke til risen er ferdig. Rør inn persille og pinjekjerner.

Libanesisk ris
Libanesisk ris
Tunfisk:

4 tunfiskbiffer a 200 – 250 g

Olivenolje til å pensle med

Salt og nykvernet pepper

1 ss olivenolje

Pensle tunfisken med litt olje og dryss på salt og pepper. Stek tunfiskbiffene på høy varme i 2 minutter på hver side, enten på grillen eller i stekepanne. Den skal være rosa i midten.

Libanesisk tunfisk med ris og salat
Libanesisk tunfisk med ris og salat

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Egyptisk ris med kylling

Egyptisk ris med kylling er en skikkelig koserett, som passer for både små og store. Alle justerer retten etter egen smak, ved å variere mengden chiliolje, eller for de minste, droppe den helt. Mye av denne retten blir ekstra godt, om du lager det dagen før, så smakene får satt seg.

Marinering av kyllingen:
  • 900 g lårfilet av kylling
  • 3 ss yoghurt naturell
  • 2 fedd hvitløk, revet
  • 1,5 ts revet ingefær
  • 2 ts salt
  • 1,5 ts malt koriander
  • 1,5 ts karripulver
  • 3/4 ts malt spisskummen
  • 1 ts nykvernet sort pepper
  • 1/2 ts malt gurkemeie
  • 1/2 ts malt hvit pepper

Bland alle ingrediensene til marinaden i en stor bolle og rør inn kyllinglårene, så de blir godt dekket på alle kanter. Dekk til og la det marinere på et kaldt sted i minst 1 time, men gjerne over natten.

Hvit saus:
  • 5 dl yoghurt naturell
  • 3 ss tahini
  • 2 fedd hvitløk, revet
  • 1 1/2 ts salt
  • 2 ts nykvernet sort pepper
  • 1/2 ts honning

Rør alle ingrediensene sammen til en jevn saus. La den stå i romtemperatur i minst 1 time, eller i kjøleskapet over natten i kjøleskapet, så smakene får satt seg.

Hvit saus
Hvit saus
Chiliolje:
  • 2 ss rød pepperflak
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ts malt spisskummen
  • 1/2 ts malt koriander
  • 1/4 ts karripulver
  • 1/4 kopp olivenolje

Bland alle ingrediensene i en liten kjele og kok over middels varme til chiliflakene har blitt mørkere i fargen, og den hakkede hvitløken er litt brunet. Slå av varmen og la det stå mens du lager risen og steker kyllingen.

Gurkemeieris:
  • 1 ltr. basmatiris
  • 1 løk, finhakket
  • 2 ss nøytral olje (raps, mais)
  • 3/4 ts gurkemeie
  • 1 ts revet ingefær
  • 1/2 ts malt kardemomme
  • 2 ltr. kyllingkraft, ev. vann og fond
  • 1 ts grovkvernet sort pepper

Brun løk og ingefær i oljen til løken er myk og lett brunet. Tilsett gurkemeie, kardemomme og basmatiris og under omrøring til det dufter. Tilsett kyllingkraften og pepper, rør det sammen og la det koke på lav varme, under lokk i 18 minutter.

Agurk- og tomatrelish:
  • 1 god neve finhakket koriander
  • 5 dl agurk i terninger
  • 5 dl tomater i terninger
  • Saften av 1 nypresset lime lime
  • Salt og pepper

Bland alt sammen i en bolle og smak til med salt og pepper.

Agurk- og tomatrelish
Agurk- og tomatrelish
Steking av kyllingen:

Grill kyllingen eller stek den i 1 ss olje til den er gjennomstekt. La den hvile litt, før du deler den i 2,5–5 cm store biter.

Server kyllingen over gurkemeierisen, med agurk- og tomatrelish. Risle over en generøs mengde hvit saus og ev. chiliolje etter egen gane.

Egyptisk ris med kylling
Egyptisk ris med kylling

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Vongole med smak av Østen

Vongole med smak av Østen er nydelig og kan enten brukes som suppe, gjerne med godt brød til eller som hovedrett, med ris eller nudler til. Om du ikke finner vogoleskjell i butikken, kan du spørre etter hjerteskjell. Det fungerer også veldig bra.

1 finhakket løk

1 cm revet ingefær

2 finhakkede chili

1 boks kokosmelk

1 boks kokoskrem

2 fedd finhakket hvitløk

1 liten flaske sweet chili dippingsaus

2 finstrimlede vårløk

1 nett (til suppe) eller 2 nett (til hovedrett) vongoleskjell

1 plante finhakket koriander

Fres løken i litt olje. Tilsett ingefær, chili  og hvitløk. Hell på kokosmelk, kokoskrem og sweet chili dippingsaus. Kok opp og tilsett vongoleskjell og vårløk, sett på lokket og vent til skjellene har åpnet seg. Tilsett finhakket koriander, rør rundt og server med godt brød. Dekk med dype tallerkener, gaffel og skje til gjestene, for kraften blir helt nydelig.

Vongole med smak av Østen
Vongole med smak av Østen

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Torsk med soya- og hoisinsaus

Torsk med soya- og hoisinsaus er en lettvinn og velsmakende hverdagsrett. Du kan gjerne erstatte torsken med andre fiskeslag, om du ønsker.

  • Torskefilet, uten skinn og ben (200 g per person)
  • 4 ss soyasaus
  • 4 ss hoisinsaus
  • 2 ss riseddik (bruk vineddik om du ikke har riseddik)
  • 2 ts honning
  • 2 ts olivenolje
  • Litt sriracha eller chiliflakes, etter smak
  • 4 vårløk, i strimler
  • 1 hvitløksfedd, finhakket eller most
  • 1 pk bønner, renset og delt i 3

Del torsken i porsjonsbiter og legg den i et lite, ildfast fat. Bland sammen resten av ingrediensene, smak til om den trenger mer honning og hell der over. Dekk formen med aluminiumsfolie eller lokk, og bak ved 225 grader i 10 – 15 minutter, avhengig av tykkelsen på fisken. Pynt med korianderblader og server med ris eller nudler, tilberedt etter anvisning på pakken.

Torsk med soya- og hoisinsaus servert med ris
Torsk med soya- og hoisinsaus servert med ris

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 46

Ukemeny 46 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Gresk salat med biff
Gresk salat med biff
Gresk salat med biff
Tirsdag: Shakshouka
Shakshouka
Shakshouka
Onsdag: Lakseburger med tartarsaus
Lakseburger med tartarsaus
Lakseburger med tartarsaus
Torsdag: Brennsnute med vossakorv
Brennsnute med vossakorv
Brennsnute med vossakorv
Fredag: Kyllingtagine med smaksrik couscous
Kyllingtagine med smaksrik couscous
Kyllingtagine med smaksrik couscous
Lørdag:
Forrett: Kremet gratinert løksuppe
Kremet gratinert løksuppe
Kremet gratinert løksuppe
Hovedrett: Oksefilet med hasselbackpoteter og konjakk- og peppersaus
Oksefilet med hasselbackpoteter og konjakk- og peppersaus
Oksefilet med hasselbackpoteter og konjakk- og peppersaus

 

Dessert: Karamelldrøm med popcorn
Karamelldrøm med popcorn
Karamelldrøm med popcorn

 

Søndag:
Forrett: Spinatsuppe
Spinatsuppe
Spinatsuppe
Hovedrett: Lohipaistos – gravlaks- og potetform
Lohipaistos – gravlaks- og potetform
Lohipaistos – gravlaks- og potetform
Dessert: Kokosis med karamellsaus
Kokosis med karamellsaus
Kokosis med karamellsaus

 

Ukemeny uke 46 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pastitio

Pastitio er en frisk drink med lakrissmak og en av mine favoritter.

  • 30 ml Pastis (ev. annet anisbrennevin, som f.eks. Pernod)
  • 30 ml hvit rom
  • 15 ml limejuice
  • 15 ml sukkersirup
  • Friske mynteblader
  • Sodavann

Legg myntebladene i bunnen av et longdrinkglass og bland med limesaften slik at de slipper smaken. La gjerne blandingen stå i kjøleskapet en stund. Fyll på med isbiter, et par skiver lime, Pastis, rom og sukkersirup. Tilsett sodavannet, rør forsiktig og server pastitio iskald.

Pastitio
Pastitio

 

Du finner flere spennende drinkoppskrifter, både med og uten alkohol, HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lacme Sabine

Lacme Sabine er en palestinsk rett, som passer for både liten og stor. Den er lettvinn å lage, siden alt skal i samme for. Retten tar litt tid i ovnen, men den tiden kan du jo finne på noe hyggelig så lenge. Du kan gjøre den mildere eller sterkere ved å justere mengden pepper og chili. Oppskriften er passe til 2-3 personer, men kan enkelt ganges opp til flere og lages i langpanne, om du skal servere til mange.

  • 500 g kjøttdeig (storfe eller lam)
  • 2 løk, finhakket
  • 1-2 grønne chili, finhakket
  • 1 liten bunt bladpersille (finhakket)
  • 600 g poteter, i tynne skiver (bruk gjerne mandolin eller ostehøvel)
  • 500 g store tomater, i skiver
  • 1 ss olivenolje
  • 2-3 ts salt
  • 2-3 ts nykvernet sort pepper
  • 1 ts malt peppermix
  • 1/2 sitron til serveringen

Bland sammen kjøttdeig, løk, chili, 1 ts salt, 1 ts pepper og persille og fordel blandingen utover i en ildfast form.

Legg på potetskivene og deretter tomatene. Krydre med resten av saltet, pepper og peppermix.

Drypp over litt olivenolje og sett formen i ovnen på 200 grader i ca. 1 time og 15 minutter.

Lacme Sabine på tallerkenen
Lacme Sabine på tallerkenen

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Utasundsaus – sirupssaus

Utasundsaus – sirupssaus er en perfekt saus til pinnekjøtt. Siden den både er syrlig og søtlig, kompletterer den det fete og salte pinnekjøttet på en perfekt måte. Om du har rester, passer den til både klippfisk og til lutefisk. Oppskriften har jeg fått av en ivrig følger fra Nord-Vestlandet.

1 boks seterrømme

3 dl kraft fra pinnekjøtt

3 ss sirup

Kok seterrømmen i 5 minutter, før du tilsetter pinnekjøttkraft og sirup og koker videre i 10 minutter. Smak til med litt pepper og server.

Utasundsaus - sirupssaus
Utasundsaus – sirupssaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fisketagine med safran og mandelflak

Fisketagine med safran og mandelflak er en nydelig fiskerett, som tuniserne og marokkanerne lager i tagine, som er en en tradisjonell nordafrikansk, kjegleformet gryte, men også navnet på rettene som tilberedes i den. Du trenger ikke en tagine, for å lage denne retten, kun en sautépanne eller en vid gryte. Du justerer hvor sterk du ønsker retten, ved å justere mengden chili, så den kan bli ganske så barnevennlig også.

  • 2 ss olivenolje
  • 4 løk, hakket
  • 4 dl fiske- eller grønnsakskraft
  • 2 gode klyper safrantråder
  • 4 fedd hvitløk, knust
  • 4 ss revet ingefær (kjøp ev. på glass)
  • 1 grønn chili, finhakket
  • 4 ts malt spisskummen
  • 2 ts malt koriander
  • 1 kanelbark
  • 2 ss tomatpuré
  • 20 cherrytomater
  • 4 ss malte mandler
  • Skall av 2 appelsiner
  • Saft av 1 appelsin
  • 2 ss honning
  • 700 g kokefast fisk etter eget ønske, delt i store biter

Varm kraften, rør inn safranen og sett den til side, så den får trekke en stund.

Fres løken i oljen i en sautépanne eller vid gryte i noen minutter, til den er myk.  Tilsett hvitløk, ingefær og chili og stek i noen minutter til. Tilsett krydder og tomatpuré, rør i noen minutter til det begynner å lukte godt. Tør inn tomater, malte mandler, appelsinskall, appelsinsaft, honning og den safranduftende kraften. Pass på at du får med alle safrantrådene. La det småkoke i 10 minutter, til tomatene har smeltet sammen og sausen har tyknet litt.

Del fisken i passe porsjonsstykker og legg dem i pannen. Alle bitene må ligge godt nedi sausen. La det småkoke, under lokk, på lav varme i 2–3 minutter til fisken akkurat er gjennomkokt. Smak til med salt og pepper.  I mens lager du couscous, enten etter oppskriften på pakken, eller du kan lage den litt mer spennende, du finner inspirasjon her.

Til serveringen:
  • 1 potte koriander, hakket
  • 1 dl mandelflak, ristet i tørr panne
  • Ev. 1 grønn chili til servering

Server fisketaginen med couscous. et dryss koriander, ristede mandelflak og om du liker det litt hot, strimlet chili.

Du finner flere velsmakende retter fra Marokko her og spennende fiskeretter fra fjern og nær her.

Fisketagine med safran og mandelflak
Fisketagine med safran og mandelflak

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.