Brennende kjærlighet er en rett fra 80-tallet, som jeg nesten hadde glemt. Jeg satt og kikket i gamle kokebøker og tenkte det var på tide å trekke den frem fra glemselen. Potetmosen: Skrell og kok poteter møre. Hell av vannet, mos potetene og tilsett smør og fløte eller melk. Rør det sammen og smak til med salt og pepper. Det smaker godt med finhakket gressløk eller vårløk i også. Kjøttet:1 finhakket løk 1 fedd finhakket hvitløk 500 g karbonade- eller kjøttdeig 1 boks hakkede tomater (helst Mutti) 2 ss tomatpuré 1 laurbærblad 2 ts salt 1 ts oregano 2 ts basilikum 1 ts pepper 200 g reven ost etter eget ønske Brun karbonadedeigen sammen med løk og hvitløk i smør eller olje. Tilsett hakkede tomater, tomatpuré, laurbærblad, oregano, basilikum, salt og pepper. La det koke i minimum 30 minutter. Hell kjøttblandingen over i en ildfast form, bre potetmosen utover og strø ost på toppen. Stek brennende kjærlighet midt i ovnen på 200 grader, i ca. 30 minutter, til osten har fått fin farge. Jeg serverer brennende kjærlighet med en frisk salat til. Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.
Libanesisk ris er et mer spennende tilbehør til middagen enn vanlig kokt ris. Libanesisk ris passer selvfølgelig til libanesisk mat, men også til grillet mat og stekte kjøtt- og fiskeretter. Det spesielle med den, i tilegg til krydderet, er at den blandes med vermicellinudler, som er nåltynne risnudler. Du får kjøpt dem i asiatiske butikker i tillegg til velassorterte matbutikker.
5 dl basmatiris
1 l vann
1 dl tørkede vermicellinudler, delt i cm-biter
2 ss extra virgin olivenolje
½ ts salt
1 kanelbark
1 pose pinjekjerner eller pistasjnøtter
1 neve finhakket bladpersille
Skyll risen med kaldt vann til vannet er klart. Sil godt av og sett til side. Varm olivenoljen i en middels stor kjele med slippbelegg på middels varme. Tilsett vermicelli-pastaen og kok under stadig omrøring til all vermicellien har en dyp gyllenbrun farge. Vær forsiktig så den ikke brenner seg. Ha risen over den kokte vermicellien og rør for å blande og dekke risen med olivenoljen. Smak til med salt og en klype kanel, om ønskelig.
Tilsett 4 kopper vann og kok opp blandingen. Vannet vil reduseres i prosessen. Reduser varmen til lav, dekk til kjelen og kok i 15 minutter. Når risen er gjennomkokt, ta den av varmen og la risen dampe i 5 minutter. Ta deretter av lokkene og rør med en gaffel.
Server varm med frisk persille og ristede nøtter, om ønskelig.
Libanesisk ris
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Quesillo er Colombias, Venezuelas og den Dominikanske republikkens lekre og velsmakende svar på karamellpudding. Den blir fyldig og smaksrik og er en perfekt avslutning på en god middag. Den lages i en rund, ildfast form, med diameter på ca. 18 cm og som rommer min. 1 ltr.
Karamellsaus:
200 g sukker
Varm sukkeret i en tørr stekepanne til det blir karamell. Hell karamellen over i den ildfaste formen og hvelv den rund, så karamellen fester seg til alle kantene og dekker bunnen. Sett den kaldt., mens du startet på puddingen.
Puddingen:
5 egg
1 boks (3 dl) søtet, kondensert melk
3 dl melk
1 ts vaniljesukker
20 ml brun, vellagret rom
Sett ovnen på 200 grader med vannbad på nederste rille.
Visp sammen alle de andre ingrediensene til puddingen i kjøkkenmaskinen, eller visp dem sammen for hånd. (2-3 minutter, til du får en helt jevn væske).
Hell væsken over i den karamelliserte formen og sett den forsiktig i vannbadet. Nå er det viktig å passe på tiden, så jeg bruker stoppeklokke, som jeg setter på 10 minutter. Etter 10 minutter, skrur jeg temperaturen ned til 100 grader og lar quesilloen stå i ca. 1 time, før jeg sjekker ved å dytte litt til formen. Om den ikke er stiv, sjekker jeg hver halvtime, til jeg er fornøyd med resultatet. Den blir litt stivere når den er kald.
Sett den kaldt over natter. Før servering, skjærer du forsiktig langs kanten på formen, legger et fat med høye kanter over og snur kjempefort, så Quesilloen blir stående på fatet, med karamellsausen over. Pynt med f.eks. physalis og mynteblader.
Quesillo
Du finner flere velsmakende desserter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny for uke 43 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Laks teriyaki med deilige grønnsaker er en av mine favorittretter fra Japan og jeg lager den i mange varianter. Denne er med ris og bok choy, men du kan bruke andre grønnsaker og servere den med nudler også.
Wienersnitsel blir brukt mye i Mellom- og Sør-Europa. Da jeg var liten, var det vanlig å servere det på kaféer og veikroer og syntes det var skikkelig snadder. Det synes jeg fortsatt, men jeg har nok blitt mer avansert når det gjelder tilbehøret. De store kapersene har jeg kjøpt i asiatisk butikk, men du får kapers i litt mindre størrelse i vanlige matbutikker.
Kinesisk biffgryte er en rett med mye smak. Du får kjøpt kinesisk femkrydder i asiatiske butikker. Du kan justere styrken på retten ved å justere mengden chili.
Börek (banitsa) med lammekjøttdeig ser kanskje godt ut, men bare vent til du smaker på den. Krydret lammefyll med pinjekjerner og sultanas (ev. rosiner) rullet inn i lag opp på lag med sprø filodeig. Börek kalles også banitsa, burek, bourekas, byrek og zelnik, avhengig av hvor den kommer fra. Du finner denne retten i flere land, bl.a. Albania, Armenia, Bulgaria, Irak, Israel, Jordan, Libanon, Makedonia, Palestina, Serbia, Syria, Tunisia og Tyrkia. Jeg kjøper ferdige flak med filodeig i matbutikken, det pleier å være 12 flak i pakka.
Lammedolma med fattoush og baba ganoush brukes i mange av landene i den østlige delen av Middelhavet, i tillegg til Iran og Irak. Du får kjøpt vinblader i asiatiske butikker.
Blåskjell i hvitvin er deilig som forrett, lunsjrett eller til hovedrett. Jeg har vokst opp med blåskjell, men siden vi bodde i innlandet, var de hermetiske. Etter jeg ble eldre, oppdaget jeg hvor fantastiske de er når de er ferske. De smaker aller best når de er selvplukket, men du får kjøpt flotte blåskjell i nett i fiskedisken. Om du ikke vil bruke hvitvin, smaker blåskjellene nydelig med eplemost også.
Pai med skinke og blåskimmelost er en nydelig lunsj-, eller middagsrett. Oppskriften er passe til 4 personer. Om du ikke har tid til å lage paibunn, kan du kjøpe ferdig i velassorterte matbutikker.
Mørdeig:
125 g smør 250 g mel Ca. 1 dl vann
Visp sammen mel og smør med en mikser til smøret er godt fordelt i melet. Tilsett litt og litt vann og videre til du får en fin deig. Pakk den inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet minimum en time.
Kjevle ut deigen, så den passer i paiformen. Press den godt inntil sidene og litt over kanten på formen, så du kan skjære det bort og få en fin, rett kant på paien. Legg et bakepapir på paibunnen og fyll med tørka erter, så den holder seg flat under første steking. Stek den på 200 grader i 15 minutter, før du løfter ut ertene og lager fyllet. Ertene kan du bruke om og om igjen, når du lager pai.
Fyll:
1 løk, grovhakket
300 g bayonneskinke eller kokt skinke i terninger
100 g sopp i skiver, f.eks. aromasopp eller sjampinjong
1/2 glass sorte oliven i skiver, avsilt
1 paprika i terninger (jeg har brukt gul)
2 vårløk i strimler
3 store egg
2 dl crème fraîche
100 g blåskimmelost, jeg har brukt Danablu i skiver, som er lett å smuldre opp og fordele
Salt og pepper
100 g revet ost, gjerne vellagret
Pai med skinke og blåskimmelost på gang
Brun løk og sopp i litt smør, sil av og fordel det utover paibunnen. Legg på skinke, paprika, oliven og vårløk, før du fordeler blåskimmelosten over.
Visp sammen egg og crème fraîche, salt og pepper.
Pai med skinke og blåskimmelost før du legger på osten
Hell på eggeblandingen og den revne osten og stek paien videre i cirka 30 minutter, til fyllet har stivnet.
Pai med skinke og blåskimmelost kan spises som den er, eller du kan servere den med en frisk og god salat til.
Mast-o-khiar er det iranske svaret på tzatziki. Den inneholder mynte og agurk, og passer til både kjøtt og fiskeretter.
5 dl gresk yoghurt 1 stor slangeagurk, revet og væsken klemt ut 1 liten løk, revet 2-3 ss fersk, finhakket mynte (ev. 1 ss tørket mynte) ½ ts salt ¼ ts svart pepper
Rør alt sammen og smak til med salt og pepper.
Til pynt brukes en eller flere av følgende:
Litt finhakket slangeagurk Litt mer mynte Noen tørkede roseblader Pistasjnøtter Valnøtter, ristet i tørr panne og grovhakket Tørket berberis Litt extra virgen olivenolje
Jeg har brukt mynteblader og tørkede roseblader. Sett kaldt til den skal serveres.
Mast-o-khiar
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
2,5 dl vann, lunkent om du har dårlig tid 1 pakke tørrgjær 2 ts sukker 150 gram manitobamel 350 gram type 00 2 ts salt 2 ss smeltet smør 1 stort egg (romtemperert)
Elt sammen alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin, gjerne i 10 minutter, eller mer. Deigen skal være glatt og elastisk. Juster ev. med litt mel.
Smør en stor bolle lett med olje og legg i deigen. Dekk med lokk, plastfolie eller et rent kjøkkenhåndkle og la den heve på et varmt sted i min. 1 time (lunkent vann), eller til den har doblet seg i størrelse (kaldt vann).
Trykk, eller kjevle ut deigen til en sirkel og del den i 6 like store trekanter (ca. 135 g hver).
Start å rulle fra den innerste delen av trekanten og utover, til du har en pølse (se bilde).
Bánh Mì – vietnamesisk baguette – før steking
Legg dem over over på en bakepapirkledt stekebrett. og sett dem til heving i min. 45 minutter. Bruk en skarp kniv til å skjære snitt i hvert brød i en 45° vinkel.
Forvarm til 220 grader, plasser en rist ⅓ fra toppen og en annen ca. 10 cm under. Fyll en ildfast form med vann og plasser det på nederste rille for å lage damp.
Rett før steking, sprayer du hver baguette med vann (ca. 4 spray per brød) med en sprayflaske av matkvalitet. Plasser baguetteformen på øverste rille, med den ildfaste formen rett under.
Stek brødene i ca. 20 – 22 minutter. Etter 4 minutter, åpner du ovnen raskt og sprayer baguettene igjen. Fjern den ildfaste formen omtrent 10 minutter før slutt for å hjelpe skorpen med å bli sprø. Avkjøl og nyt! La Bánh Mì avkjøles litt før du skjærer i dem.
Bánh Mì – vietnamesisk baguette
Sausen:
1 pose majones 6 ss hoisinsaus Ca. 2 ts sriracha (smak til)
Rør sammen, smak til med sriracha og sett kaldt til den skal brukes.
Thịt Kho Tộ:
100 g brunt sukker
1 ss vann
1 kg svinenakke eller annet kjøtt fra svin, som trenger lang koketid, kuttet i 3 cm store biter
4 dl kokosvann
2 sjalottløk, veldig finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1,5 ss fiskesaus
1/4 ts hvit pepper
Kok opp brunt sukker og vann i en stor kjele på middels varme under omrøring. Når sukkeret er smeltet, tilsetter du resten av ingrediensene. Rør godt og juster varmen så det småkoker kraftig. La det småkoke i 1,5 time uten lokk og rør 2-3 ganger underveis. Etter ca. 1,5 time, når væsken har redusert seg og svinekjøttet er mørt, fortsetter du å steke, mens du rører til kjøttet er karamellisert. Når væsken er borte og kjøttet har fått fin farge, er det klar.
Tilbehør:
Rød chili eller rød paprika, finstrimlet
Finstrimlet vårløk
Koriander
Agurk, delt på langs med ostehøvel
Del bánh mì nesten igjennom og fyll i Thịt Kho Tộ. Fyll på med litt dressing, chili, vårløk og koriander.
Bánh mì med Thịt Kho Tộ
Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kjöttbullar med gräddsås eller kjøttboller i fløtesaus er en svensk klassiker og deres uoffisielle nasjonalrett. Du går kjøpt på Ikea, men jeg kan garantere at hjemmelaget smaker mye, mye bedre.
Elt sammen ingrediensene til kjøttbollene. Rull små boller med fuktige hender og legg dem på en bakepapirkledd stekeplate.
Stek dem midt i ovnen på 200 grader i 20 minutter. Legg dem over i sausen og server.
Fløtesaus:
2 ss smør
1 finhakket løk
2 ss hvetemel
4 dl kjøttkraft, ev. vann og fond
2 dl fløte
salt og pepper
Brun løken i smøret, før du tilsetter mel og fortsetter å brune blandingen under stadig omrøring. Spe med litt og litt av kraften og deretter fløten. Smak til med salt og pepper og legg i kjøttbollene.
Server med for eksempel kokte poteter og erter.
Kjöttbullar i gräddsås
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Biffsmørbrød er supert når du har rester av indre- eller ytrefilet, eller etter en biffmiddag. Oppskriften er på ett biffsmørbrød, som er ganske mettende og godt.
2 skiver godt landbrød (om det er tørt kan du grille det litt på grillen, i en grillpanne eller ta det en kjapp tur i brødristeren)
2 ss valgfri saus (f.eks. remulade, aioli, eller bearnaise)
Noen salatblader
Noen skiver tomat
1 løk stekt lenge i smør, så den blir nesten søtlig
Urter eller spirer etter eget ønske
Løken trenger lengst tid, så det er lurt å starte med den. Skjær biffen i passe tynne skiver.
Legg 1 brødskive på en tallerken, smør på saus og legg på resten av ingrediensene. Smør litt saus på skive nr. 2 og legg den med sausen ned mot pålegget.
Kos deg med matrestene med god samvittighet.
Biffsmørbrød
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.