Restaurant Nôrd på Nordic Pearl

Restaurant Nôrd på Nordic Pearl burde vært en fantastisk opplevelse. De serverer en 10-retters meny, som i utgangspunktet høres både fantastisk og velsmakende ut.

Fra deres egen reklame kan du lese følgende:

«Restauranten hvor vi lar oss inspirere av naturens egen nordiske matkalender. Her serverer vi mat med høy kvalitet og frisk smak – i takt med årets sesonger. Kom inn, sett deg godt til rette med dine fine, så skal vi skjemme deg bort med en variert 10-retters meny, og personlig service som gir deg en autentisk matopplevelse. I tillegg har vi en nøye tilpasset vinpakke.»

 

Når vi går for matopplevelser, som dette, forventer vi noe vi ikke lager enkelt selv og at maten er balansert og lekker. Vi bestilte med en premium vinpakke til og vinpakken var veldig bra den, faktisk det beste med hele måltidet. Det var synd resten av måltidet ikke sto i stil. Maten ble servert i fire runder, med tre retter i hver runde, men desserten for seg selv.

Første servering:

Vaffel – Crème fraîche – Løyrom

Jomfruhummer – Tapioka – Citrus

Krustade – Grønn tomat – Solsikke

Vaffel med crème fraîche og løyrom er ganske kjedelig og noe vi helt enkelt kunne slengt sammen selv. Jomfruhummeren smakte godt og om alle rettene hadde hatt samme nivå, hadde vi gått derfra lykkelige. Krustade med grønn tomat og solsikke var ubalansert og for syrlig. Hver rett var en munnfull, så vi var klare for neste servering.

Andre servering:

Andebryst – Rips – Karse

Reddiker – Sommerløk – Hvitløk

Makrell – Poteter – Vinaigrette

Andebryst med rips og karse smakte nydelig og vi skulle gjerne hatt mer av den, noe som er et godt tegn. Reddiker med sommerløk og hvitløk var for lite varmebehandlet, vi regner med at det skulle hatt tyggemotstand, men det var råsmak på løken og det ble ikke veldig delikat i munnen, verken mens vi spiste eller etterpå. Makrellen smakte ikke ferskt og poteter var lite spennende tilbehør.

Vi tok en pause og nøt den nydelige vinen, før tredje servering.

Tredje servering:

Rådyr – Asparges – Solbærglace

Kyllinglever – Erter – Morkler

Gulrøtter – Rabarbra – Merian

Rådyr - asparges -

Rådyret var en av kveldens tre beste retter, det var veltilberedt og solbærglacen passet perfekt til. Kylingleveren virket uinspirert og kjedelig og gulrøttene var ok. Vi begynte å bli mette, så det passet bra med dessert.

Fjerde servering:

Jordbær – Kamilleblomst – Marengs

Det høres ut som en perfekt kombinasjon, men var egentlig bare krem med jordbær, pikekyss og kamilleblomster. En rett som kan slenges sammen i løpet av ett minutt. Dessertvinen derimor, var en deilig Tokaij.

 

Utover maten, kan det nevnes at noen av servitørene var flinke og oppmerksomme, men en av dem ikke virket så opptatt av  å gjøre en god jobb.

 

 

Den internasjonale sexdagen

Den internasjonale sexdagen er i dag. Dagen ble startet av et kanadisk hockeylag, i forbindelse med at de ble nevnt i et sladreblad i Los Angeles i 2012. Oppfordringen var å ha sex hele denne dagen, altså i 24 timer. Jeg sier lykke til med det, men her er en kake som heter bedre enn sex, som kanskje kan nytes etterpå. Oppskriften finner du HER.

Bedre enn sex
Bedre enn sex

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Ungarns uavhengighetsdag

Ungarns uavhengighetsdag feires 15. mars, 20. august og 23. oktober. Dagen i dag feires med fyrverkeri langs Donau og morsomme småaktiviteter rundt omkring.

20. august, er en offisiell helligdag i Ungarn. Dagen er en tid for å feire landets uavhengighet og nasjonale identitet. I tillegg til feiringen av St. Stefan og innhøstingen, er det også en dag for refleksjon over Ungarns historie og kultur.

Ungarsk mat er variert, kreativ og har en unik smak og karakter. Ungarere elsker paprika og de bruker det til saus, lager suppe av dem, de fyller dem med kjøttsaus og mye mer. Nasjonalretten er gulasj og du finner oppskrift på deilig, hjemmelaget gulasj og flere andre ungarske retter HER.

 

Gulasjsuppe
Gulasjsuppe

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Potetdagen i USA

Potetdagen i USA markeres 19. august hvert år. At poteter har fått sin egen dag i USA, virker ikke annet enn rett og rimelig. Poteter har blitt dyrket i ca. 10 000 år.

I Norge har poteten historie tilbake til rundt år 1600 og eldre generasjoner kunne ikke tenke seg et eneste middagsmåltid uten potet. Morfaren min spiste til og med poteter sammen med spagetti og kjøttsaus. Poteter kan høres kjedelig ut, men det trenger de ikke å være.

Baconpoteter
Baconpoteter

Du finner selvfølgelig masse oppskrifter med poteter på bloggen. Den kan varieres og nytes både som tilbehør og som hovedrolleinnehaver. Sjekk her for spennende potetvarianter.

Hasselbackpoteter
Hasselbackpoteter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kalvefilet med provencalsk ratatouille og råstekte poteter

Kalvefilet med provencalsk ratatouille og råstekte poteter er en velsmakende rett, som gjerne kan serveres gjester.

Provencalsk ratatouille er en tradisjonell grønnsaksrett, som serveres både varm, lun og kald, som tilbehør til middagen. Ratatouille smaker enda bedre, når du varmer den neste dag og smakene har fått satt seg, så du kan gjerne lage den i forveien, når du skal servere den til gjester.

Provencalsk ratatouille:

2 auberginer i terninger
2 paprikaer, gjerne to forskjellige farger, i terninger
4 squash i terninger
6 tomater i terninger
2 løk i grovhakket
3 hvitløksfedd, finhakket
1 laurbærblad
1 klype paprika
2 timiankvister
1 ss tomatpuré
1 klype salt
2 ss olivenolje

Fres løk og aubergine i 3 minutter i oljen på høy temperatur. Tilsett paprika og stek i 2 minutter til, på høy varme. Tilsett deretter squash, tomater, hvitløk, tomatpuré, timian og laurbærblad, salt og pepper. La det småkoke i 5 minutter, med lokk, og ta deretter uten lokk og kok i 30 minutter (avhengig av størrelsen på bitene) på middels varme. Smak til med salt og pepper.

Råstekte poteter:

Skjær potetene i ganske tynne skiver. Risle langpanna med litt olivenolje. Fordel potetene utover. De må ikke ligge oppa hverandre. Risle over litt mer olivenolje og stek dem på 250 grader til de er gylne og lekre. Gi dem et dryss med salt og pepper før servering. Du kan gjerne bruke flaksalt.

Kalvefilet:

Beregne 200 – 250 g kalvefilet per person. Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.

Om du vil grille fileten, bruner du den godt på alle kanter på grillen, før du legger den på den øvre hylla og lar den ligge der til den er ferdig stekt. Stikk gjerne inn et steketermometer, så er du sikrere på resultatet.

Om du vil bruke sous vide, krydrer du fileten med timian, hvitløk og pepper. Legg fileten i en sous videpose og vakuumer den. Legg den i sous viden på 52 grader i tre timer, før du tar den ut av posen og gir den en runde på grillen eller i stekepanna, så den blir gyllen og får en fin stekeskorpe.

Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader.

La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Kalvefilet med provencalsk ratatouille og råstekte poteter
Kalvefilet med provencalsk ratatouille og råstekte poteter

 

Du finner flere spennende og varierte retter fra Frankrike her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 34

Ukemeny 34 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Bobotie – en godbit fra Sør-Afrika

Bobotie er en deilig krydret kjøttpudding, som spises i Sør-Afrika, Botswana, Kenya, Zambia og Namibia.

Bobotie
Bobotie
Tirsdag: Laks med dillstuede poteter og agurksalat

Laks med dillstuede poteter og agurksalat er en tradisjonsrik rett og smaker nydelig. Du kan selvfølgelig lage denne retten med andre fiskeslag også, f.eks. røye og ørret.

Laks med dillstuede poteter og agurksalat
Laks med dillstuede poteter og agurksalat
Onsdag: Lettvinn thaiform med kylling

Lettvinn thaiform er en velsmakende kyllingrett og når den først står i ovnen, gjør den seg nesten selv. Du må kun drysse over litt koriander før den serveres og koke litt ris.

Lettvint thaiform med kylling
Lettvinn thaiform med kylling
Torsdag: Koteletter i fat

Koteletter i fat er en gammel dansk oppskrift, som gjør kotelettene litt mer spennende. Retten er praktisk i en hektisk hverdag, siden alt utenom risen, gjøres klart i samme form.

Koteletter i fat
Koteletter i fat
Fredag: Dak Gogi – koreansk BBQ-kylling

Dak Gogi er Koreas svar på kyllingtaco. De bruker ikke lomper eller tacoskjell, men pakker inn godsakene i et salatblad i stedet. Vi synes det smaker nydelig og er et godt alternativ til fredagstacoen.

Dak Gogi – koreansk BBQ-kylling
Dak Gogi – koreansk BBQ-kylling
Lørdag:
Forrett: Salat med appelsin og karridressing

Salat med appelsin og karridressing er en deilig rett fra Midtøsten. Den kan brukes til lunsj, som forrett eller som tilbehør til en kjøtt- eller fiskemiddag.

Salat med appelsin og karridressing
Salat med appelsin og karridressing
Hovedrett: Sebra med båtpoteter, karamellisert løk og grillet ananas

Om du ikke har smakt sebra, kan jeg anbefale det på det varmeste.

Rett over grensen til Sverige, finner du en del butikker som selger en del eksotiske dyr og det er selvfølgelig lett å la seg friste. Jeg kjøper alltid spennende ingredienser først og så håper jeg at jeg klarer å google meg til hvordan jeg skal bruke det etterpå.

Sebra med båtpoteter, karamellisert løk og grillet ananas
Sebra med båtpoteter, karamellisert løk og grillet ananas
Dessert: Amarettopannacotta med espressosirup

Amarettopannacotta med espressosirup er en perfekt dessert til kaffeelskere og en fin variant av den mest vanlige varianten med en eller annen bærsaus.

Amarettopannacotta med espressosirup
Amarettopannacotta med espressosirup
Søndag:
Forrett: Syltet laks

Syltet laks er det nyeste tilskuddet til julefrokosten vår og er veldig populært. Syltet laks kan også brukes som forrett.

Syltet laks
Syltet laks
Hovedrett: Poronkeitto – reinsdyrsuppe

Poronkeitto er velsmakende, tradisjonell suppe, som serveres med skiver av kjøttet på toppen.

Poronkeitto – reinsdyrsuppe
Poronkeitto – reinsdyrsuppe
Dessert: Eplekake med rosin, kanel og mandler

Eplene henger modne på trærne nå. Hva er vel bedre enn å hente inn noen og lage en deilig, saftig eplekake. Denne eplekaken med rosin, kanel og mandler er lettvint og smaker veldig godt.

Eplekake med rosin, kanel og mandler
Eplekake med rosin, kanel og mandler

 

Ukemeny 34 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Indonesias nasjonaldag

Indonesias nasjonaldag er 17. august og en stor begivenhet. I 1945 erklærte de seg uavhengige og flagget deres ble heist for aller første gang.

I Indonesia bor det over 300 forskjellige etniske og språklige grupper, og nasjonaldagen er en dag for at alle disse forskjellige gruppene skal komme sammen i glede og feiring, holde seremonier og festlige begivenheter i hele landet. Dagen starter med flaggheising og parade etterfulgt av leker, f.eks. putekrig, sekkeløp og klatrekonkurranse.

Indonesia har ca. 5350 tradisjonelle matretter. Maten består ofte av ris, nudler og supper. Den varierer veldig etter region og er påvirket av mange andre land, f.eks. Midtøsten, India, Kina og Polynesia. Du finner flere matretter fra Indonesia her.

 

Biffsatay med jordbærsalsa
Biffsatay med jordbærsalsa

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Kiwi daiquiri

Kiwi daiquiri er en av spesialitetene til broren min og veldig godt. Sukker lake lages av 1 kg sukker og 1 ltr. vann, som kokes opp og avkjøles.

1 kiwi

1/2 lime

2 cl sukkerlake

4 cl lys rom

Mudle kiwi, lime  og sukkerlake. Blend inn rom og knust is. Shakes til perfeksjon, helles over i glass og pyntes med en båt kiwi og en skive lime.

Kiwi daiquiri
Kiwi daiquiri

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.

 

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

 

 

Sør-Koreas nasjonaldag 15. august

Sør-Korea feirer frigjøringen fra Japan i 1945 i dag. Samme dag i 1948 ble regjeringen i Republikken Korea opprettet. Min favorittrett fra Sør-Korea er bibimbap, der de lager mange elementer hver for seg. De legger elementene rundt på en tallerken, med ris under og et speilegg på toppen. Til slutt røres alt sammen og nytes med en deilig saus på.

Du finner bibimbap og flere andre spennende matretter fra Sør-Korea her.

Bulgogi
Bulgogi

 

Du finner flere spennende merkedager her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.

 

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kyllingrulade fra Toscana

Kyllingrulade fra Toscana er saftig kylling, fylt med asparges og prosciutto, som er en italiensk kokt skinke, og rullet inn i  pancetta eller bacon. Det er viktig å bruke pancetta eller bacon av god kvalitet, så ikke de krymper så veldig under steking. Jeg har brukt tørrmodnet bacon fra Jacobs. Retten kan gjerne serveres til gjester og oppskriften er passe til 4 personer.

Potetene:

Potetene blir aller best om de ikke ligger i så tykt lag, så alle skivene får en fin stekeskorpe.

  • 800 g poteter i tynne skiver (om skallet er pent, trenger du ikke å skrelle dem)
  • Salvieblader
  • Rosmarinblader
  • Olivenolje
  • Salt og pepper
  • Fett fra steking av kyllingen

Risle olivenolje i en stor ildfast form, legg i poteter, salvie og rosmarin, dryss på salt og pepper og bland det godt sammen. Sett i ovnen på 180 grader. Når kyllingen er ferdig brunet, blander du inn stekefettet fra dem og legger kyllingen på toppen.

Kyllingen:
  • 2-4 kyllingfileter, avhengig av størrelsen
  • 8 skiver prosciutto
  • 8 grønne asparges
  • 12 friske salvieblader
  • 12 skiver pancetta eller bacon
  • Salt og pepper
  • Olivero, eller en blanding av olivenolje og smør, til steking

Brett ut kyllingfiletene, bank dem litt flate, ca. 1/2 cm tykke og krydre dem med litt salt og pepper på begge sider. Om du bruker små kyllingfileter, legger du to og to sammen, så de danner 1 lang bit.

Dekk med prosciutto, legg 1 remse med salvie og 2 asparges på toppen. Rull stramt sammen og rull dem inn med pancetta eller bacon. Brun kyllingruladene på alle kanter, bland stekefettet inn i potetene og kyllingen på toppen. Sett inn steketermometer, så di er sikker på at kyllingen blir perfekt og still inn på en kjernetemperatur 74 grader. Om du ikke kan stille inn termometeret ditt, er det bare å følge med.

Løft ut kyllingruladene og la dem hvile i 10 minutter, mens potetene får kose seg videre i ovnen. Om du synes potetene er for bleke, kan du øke temperaturen, men da er det viktig å følge godt med.

Del kyllingen i litt tykke skiver, rett før servering og legg dem på toppen av potetene igjen. Om du ønsker, kan du servere kyllingrulade fra Toscana med en frisk salat til, men det er ikke nødvendig, siden de inneholder asparges.

Kyllingrulade fra Toscana
Kyllingrulade fra Toscana

 

Du finner flere spennende og velsmakende retter fra Italia her og flere retter med kylling her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.