Kylling Florentine med risoni

Kylling Florentine med risoni (orzo) høres italiensk ut, men kommer faktisk fra Frankrike og er oppkalt etter Catherine de Medici, fra Firenze, som flyttet til Paris på 1500-tallet, for å gifte seg med kong Henrik II da begge var 14 år gamle. Det finnes flere matretter oppkalt etter Catherine de Medici, men dette er den mest populære. Risoni er en risformet pasta, som du får kjøpt i de fleste velassorterte matbutikker. Oppskriften gir 4 porsjoner.

Kylling Florentine

 

750 g kyllingfilet

Salt og pepper

1/2 dl hvetemel

2 ss smør

2 ss olivenolje

5 fedd hvitløk, finhakket

4 sjalottløk, finhakket

1 ts herbs de Provence

2 dl hvitvin

1 paprika, finhakket

300 g spinat

3 dl kremfløte

1 ss kyllingfond

1 dl parmesan, revet

Bank kyllingfiletene jevne og litt flate (1-2 cm) med en biffbanker, før du krydrer dem med salt og pepper på begge sider. Hell hvetemel på en tallerken og vend kyllingfiletene i melet så de blir dekket av mel på alle kanter og rist av overflødig mel. Brun kyllingfiletene i  smør og olje i en sautepanne (dyp stekepanne), ca. 5 minutter på hver side). Løft ut kyllingen og legg den på en tallerken, mens du lager sausen. Ikke kast stekefettet, for det er starten på sausen.

Saus:

Om det behøves mer stekefett, kan du tilsette litt mer olje. Fres hvitløk og løk i et par minutter, før du tilsetter hvitvin og provencekrydder. Kok inn til halv væskemengde, før du tilsetter fløte og kyllingfond. La det småkoke til sausen tykner litt, før du rører inn paprika, spinat og legger kyllingfiletene tilbake i pannen. La det kose seg i noen minutter på lav varme, til kyllingen er god og varm.

Server med nykokt risoni og ev. mer parmesan.

Kylling Florentine med risoni
Kylling Florentine med risoni

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Dovi

Dovi er en gryterett som serveres i Zimbabwe. Du kan lage den som vegetar, eller som meg, tilsette litt kjøtt etter eget ønske. Siden koketiden ikke er så lang, anbefales å bruke ganske mørt kjøtt.

2 ss olivenolje
500 g kjøtt av kamel, kylling, lam, storfe eller svin, i terninger

Brun kjøttet i oljen og sett til side.

2 ss olivenolje
2 løk, hakket
4 fedd hvitløk, finhakket
3 ss chili- eller peri peri saus (valgfritt, men anbefales på det sterkeste)
1-2 røde chili, skåret i tynne strimler
2,5 dl peanøttsmør
6 dl grønnsakskraft
2 dl tomatpuré
1/2 ts kajennepepper
4 gulrøtter, i små terninger
12 okra, hele
5 dl spinat
Salt og pepper

Fres løk og hvitløk i olje i 3 min. til løken blir blank og gjennomsiktig.
Tilsett 2,5 dl grønnsakskraft, peri peri og peanøttsmør og rør godt til alt har blandet seg.

Tilsett kjøttet, resten av kraften, tomatpuré, cayennepepper og gulrøtter. Reduser varmen til middels, sett på lokk og la dovien småkoke i 10 min.

Legg i okraen og la det småkoke i 8 min. til under lokk. Tilsett spinaten og rør den inn i ca. 2 min. Server med ris, kokt etter anvisning på pakken.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Aprilsnarr

Aprilsnarr er å narre noen 1. april. Den som lar seg lure, blir kalt aprilsnarr av den som står bak spøken.

Skikken går igjen i de fleste land i den vestlige kulturkrets.

Bakgrunnen for skikken er usikker, men trolig er den fra overgangen fra den julianske til den gregorianske kalenderen i 1582. Det ble bestemt at nyttårsdag skulle legges til 1. januar. En del franskmenn ville ikke gjøre om og fortsatte å feire 1. april som nyttårsaften. De ble kalt narrer og utsatt for narrestreker.

En av de mest kjente aprilsnarrene i Norge, er da Aftenposten i 1950 skrev at Vinmonopolet hadde gått tom for flasker, men at de som møtte med bøtter, skulle få kjøpe inntil 5 liter avgiftsfri vin svært billig.

Det er fortsatt populært å lure venner, kolleger eller familie 1. april og om du vil ha en liten spøk denne dagen, kan du helle matfarge i melkekartongen, så melken f.eks. blir rød, eller blåfarge i juicen, så den blir grønn. Lykke til med narringen!

 

Du finner flere nasjonaldager og spennende matdager her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Vaskerommet mitt – så koselig at det nesten er gøy å vaske tøy

Etter vi pusset opp vaskerommet, har klesvasken nesten blitt lystbetont, men bare nesten.

Innredningen er Herregård fra Sigdal og jeg har fått noen smarte løsninger, som f.eks. innebygd strykebrett og et skikkelig romslig kosteskap, som inneholder både vaskemidler, langkoster og div. andre typiske vaskeromsartikler. Boksen til kattemat er kjøpt i interiørbutikken på Eikersenteret i Hokksund for mange år siden.

Fargen på veggen er fra Jotun og heter «Sanddyne».

De koselige bildene på veggen er arvegods fra mormoren min.

I vinduet har jeg pyntet med urter i en hengende potte. De stilige klesvaskbøttene har jeg kjøpt på Stepin i Hokksund.

Den ene har fått nytt klistremerke, som viser at støvsugerslangen har fått fast plass der.

Vaskerommet mitt - så koselig at det nesten er gøy å vaske tøy
Vaskerommet mitt – så koselig at det nesten er gøy å vaske tøy

På benken har jeg pyntet med en hjemmeheklet duk, heklede lyslykter fra Min Josefine og en koselig krukke fra Interflora, med snøklokker i.

Den svarte vasken er fra Ikea og benkeplata kommer fra Byggmakker.

Teppet kommer fra Bohus, finnes i flere lengder og er lett å putte i vaskemaskinen når det trengs.

I taket henger en praktisk anordning for oppheng av klesvask. Jeg slipper ned en vange når jeg skal henge opp tøyet og trekker den opp igjen, så tøyet ikke henger i veien hele tiden.

I verandadøra ut fra vaskerommet har vi montert inn katteluke. Denne er pyntet med et koselig klistremerke, som jeg fant på nettet.

Vaskerommet har rett og slett blitt en perfekt arbeidsplass når klesvasken skal tas.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Tunisias nasjonaldag

Tunisias nasjonaldag er den 20. mars. De feirer selvstendigheten fra Frankrike i 1956. Tuniserne går ut i gatene, de spiller musikk og overalt vaier det tunisiske flagget.

Tunisisk mat er en god blanding av smaker, som kombinerer middelhavsstil (mye fransk og italiensk) og nordafrikanske tradisjoner. Dette mangfoldet kommer av at de har blitt styrt av mange andre land opp igjennom tidene, romere, vandaler, bysantiner, arabere, spanske, tyrkiske, italienere, franskmenn og de innfødte Punics-Berber-folket.

Du vil merke to særegne tradisjoner når du bestiller mat i Tunisia. De gir deg alltid mye brød gratis og de fleste ganger en forrett også.

Brød brukes også til å spise med i stedet for bestikk.

Da vi reiste til Tunisia, hadde vi laget mye tunisisk mat og var spente på hvor langt unna de autentiske smakene vi var, og vi ble gledelig overrasket over hvor godt vi hadde truffet.

Hva med å feire sammen med dem med å lage en Tunisisk aften?

Du finner spennende matretter fra Tunisia her

Tunisias nasjonaldag
Tunisias nasjonaldag

Du finner flere nasjonaldager og spennende matdager her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Sjokolademoussedagen

Sjokolademoussedagen feires i USA i dag. Sjokolademousse er en nydelig, fransk dessert og fin å servere i selskap, siden du kan lage den klar dagen i forveien.

 

Du finner oppskrift på sjokolademousse her.

Kålruletter

Kålruletter ble aldri servert oss i min barndom, men mannen i huset har det som en av sine barndomsfavoritter. Du kan velge om du vil servere den med brun, hvit eller tomatsaus, men vi bruker en gammeldags, brun saus.

Du finner også kålruletter i Sverige, men der heter de kåldolmer.

1 hodekål, savoykål eller kinakål (12 store blader)

Kjøttfarse:

250 g karbonadedeig

250 medisterfarse

1 1/2 ts salt

1/2 ts pepper

2 1/2 ss potetmel

1/2 ts allehånde

1 ts muskat

1/2 ts ingefær

2 dl melk

Elt alle ingrediensene til farsen godt sammen i en kjøkkenmaskin.

Kok opp lettsaltet vann og legg kålbladene i det kokende vannet i 2-3 min, så de bli myke og lette å forme. Legg dem over i kaldt vann og deretter på et klede så vannet renner av. Skjær av den tykke midtstilken neders, så det blir lettere å pakke inn kjøttfarsen.

Legg ca. 2 ss kjøttfarse på hvert kålblad, brett kålen rundt fyllet og knyt hyssing rundt, så de holder seg sammen under trekkingen.
La kålrulettene trekke i kokende vann, tilsatt litt oksefond i 15-20 minutter.

Ta opp kålrulettene og la dem renne godt av seg og server dem med brun saus, kokte poteter og gulrøtter. Du finner oppskrift på en god, gammeldags brun saus, som passer godt til HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Alt-i-en-form-fisk

Alt-i-en-form-fisk er som navnet sier, hele måltidet i én form. Denne retten er lett å like for både liten og stor og du kan justere hvor hot den skal bli ved å bruke mer eller mindre chili i den, eller ta den helt vekk. Oppskriften er til 3-4 personer.

1 stor bakepoteter i terninger

4 gulrøtter i terninger

1 chili, finhakket

1/2 purre i strimler

10 minitomater, delt i 2

1 neve dill, hakket

1 neve bladpersille, hakket

Legg alle ingrediensene i en ildfast form med urtene på toppen.

Saus:

2 sjalottløk, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

100 g smør

7 dl fløte

2 ss sennep

2 ts pepperrot

Saften av en sitron

Salt og pepper

Fres løken og hvitløken i smør i en kjele i 5 minutter, mens du rører jevnlig. Tilsett fløten og kok til det tykner, før du smaker til med resten av ingrediensene. Hell sausen over grønnsakene, dekk med lokk eller aluminiumsfolie og sett i ovnen på 200 grader i 40 min.

600 g fiskefilet av ønsket fisk, f. eks. laks, ørret, sei, steinbit…

200 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag

Del fisken i porsjonsstykker  og fordel den utover formen. Krydre den med litt salt og pepper, dryss over ost og sett tilbake i ovnen (ikke tildekket). Stek videre på 200 grader til osten er gyllen og fisken spiseklar, ca. 15 min.

Alt-i-en-form-fisk
Alt-i-en-form-fisk

 

Pynt gjerne med friske urter ved servering.

 

Du finner masse spennende fiskeretter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Fersk suppe med sur og søt saus og klot

Fersk suppe med sur og søt saus og klot er min absolutte favorittmiddag fra barndommen. Jeg fikk alltid smake til sausen og egentlig trengte jeg hverken suppe eller kjøtt, kun knust potet med den fantastiske sausen. Som voksen er dette fortsatt en stor favoritt, som vi spiser ett par ganger i løpet av året.

1,5 ltr vann

1,5 kg storfekjøtt med bein, f.eks. høyrygg, bibringe eller bog

2 laurbærblader

1 ts salt

1 finstrimlet purre

3 gulrøtter

100 g sellerirot

50 g persillerot

150 g hodekål

Salt og pepper

Kok opp 1,5 vann og legg i kjøttet med bein i så hele stykker som mulig. Kok opp igjen og skum godt av. Dryss over salt og legg i det grønne av purren, finstrimlet. La det trekke under lokk til kjøttet er mørt, ca. 2,5 – 3 timer. Gulrøtter, sellerirot og persillerot skrelles og deles i terninger. 150 g hodekål strimles fint. Tilsett alle grønnsakene i gryta og la alt trekke til det er mørt, i ca. 10 minutter. Smak til med salt og pepper.

Mens grønnsakene trekker, sil av ca. 5 dl kraft fra suppen og lag sausen.

Løksaus:

2 ss smør

1 finhakket løk

2 ss hvetemel

5 dl av kokekraften fra kjøttet

Ca. 2 ss eddik

Ca. 3 ss sukker

Salt og pepper

Fres løk i smør til den blir blank. Rør inn hvetemel og spe med kokekraften fra kjøttet. La sausen småkoke i 10 minutter, før du smaker den til med eddik, sukker, salt og pepper.

Når grønnsakene er ferdige, smaker du til suppen med salt og pepper. Server suppen som en forrett med flatbrød ved siden av, reven muskat og eventuelt klot (se oppskrift lenger ned).

Ta opp kjøttet og skjær det i skiver før servering. Server kjøttet med løksaus, kokte poteter og grønnsaker fra suppen.

Klot:

Jeg har vokst opp med klot i suppa. Det er små melboller som kokes med i suppa, helt mot slutten.

1 egg

2 ss vann

1 klype salt

1 ts sukker

litt hvetemel

Pisk egget lett sammen med salt og sukker og rør inn hvetemel til du har en tykk blanding. Lag små boller med en teskje, som dyppes i vann og la klotbollene trekke i kraften til de flyter opp.

 

Servering:

Først serverer du suppen sammen med klot. Deretter legger du kjøttet, med kokte poteter, grønnsaker og løksausen. Jeg lager alltid dobbel porsjon med løksaus, for den er en av favorittene mine fra barndommen og jeg elsker fortsatt å knuse poteter i den.

 

Du finner flere varierte og tradisjonsrike matretter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Strawberry Mojo

Strawberry Mojo – eller jordbærmojito er en variant av mojito, som kommer fra Cuba. Om du er glad i rom, lager du den med det, men den er super med vodka i stedet.

4 cl vodka eller lys rom
1/2 lime i skiver
3 jordbær
1 ts brunt sukker
Mynteblader
Club soda

Mos lime, jordbær, mynte og sukker i en cocktailshaker med en porter eller mudler. Tilsett is, hell i vodka eller rom og rist godt. Hell over i et stort highballglass, fyll på med isbiter full opp med Club soda.

Jordbær Mojo pyntes med et friskt jorbær og mynteblader.

Jordbær Mojo kan lages som velkomstdrink til mange i en stor bolle, men husk å ha i sodavannet rett før servering.

Strawberry Mojo
Strawberry Mojo

 

Du finner mange spennende og velsmakende drinker her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.