Pavlova er en perfekt dessert å servere til mange. Denne oppskriften gir en stor pavlova eller flere små. Jeg pleier å lage bunnene i en størrelse som passer til antall gjester, siden den ikke er så morsom som ferdigpyntet neste dag.
Marengsbunn:
6 eggehviter 2 ts hvitvinseddik 4 dl sukker 1 ts maisenna 1 ts vaniljesukker Forvarm stekeovnen til 250 grader. Visp eggehvitene til hardt skum i en helt ren bolle. Tilsett eddik under visping. Tilsett sukker, maisenna og vaniljesukker litt etter litt i eggehvitene mens du fortsatt visper. Når massen er blank og smidig bres den ut i en sirkel på en bakeplate kledd med bakepapir. Sett platen nederst i ovnen og senk varmen fra 250 grader til 100 grader. Stek bunnen i ca. 1 time, da er marengsen sprø på yttersiden og myk inni. La den avkjøles og flytt den forsiktig over på fat.
Fyll:
5 dl kremfløte 5 dl ferdig vaniljekrem 300 g friske bær etter eget ønske Rett før servering vispes fløten til krem og blandes med vaniljekremen. Pynt med masse bær og gjerne mynteblader og spiselige blomster. (Beklager at jeg tok stemorsblomstene i hagen, mamma).PavlovaOm du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.
Nyttårsaften – side med tips til mat og pynting Du finner en egen side med masse middagstips for en vellykket nyttårsaften og forskjellige stiler for nyttårsbordet HER.
Dillpannacotta med ørret, ørretrogn og reker
Hummer thermidor
Porchetta med appelsinsaus
Crème brûlée
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ribbe med medisterkaker, julepølse, sossiser, surkål og rødkål, er vår julemiddag. Ribba vår er kokt først, slik at vi får deilig møljekraft i tillegg. Det er lurt å lage mye av denne ribba, for den smaker helt nydelig kald til julefrokosten 1. juledag.
Salt svineribbe i ønsket størrelse godt med grovt havsalt på alle kanter. Legg den i langpanna med folie over, i 3 døgn i kjøleskapet.
Ta vekk de overflødige saltet og kok den i 2-3 timer i en stor kjele, gjerne sammen med sylte eller rull. Når ribba er ferdig kokt, deler du den i mindre biter og steker den i 2 timer i ovnen på 170 grader og deretter på 250 grader i 10 minutter. Mot slutten av steketiden, legger du i julepølse og medisterkaker.
Ribbe trenger selvfølgelig godt tilbehør og det finner du HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Torsk og sandefjordsmør som julemiddag er vanlig på Sørlandet. Siden bonusfaren min er fra Kristiansand, står torsk med sandefjorsmør på bordet på julaften.
Han reiser på fiskebrygga gørrtidlig på morgenen på julaften og henter den helt nyslaktede torsken.
To store skiver torsk per person trekkes i vann med mye salt i ca. 10 min.
Start med sandefjordsmøret:
Kok opp et beger fløte med en bunt finhakket persille. Tilsett i ca. 250 g meierismør litt etter litt og kok forsiktig opp mellom hver omgang, så ikke sausen skiller seg. Når alt smøret er tilsatt, fortsett kokingen forsiktig til passe konsistens. Her må man prøve seg fram. Server torsk og sandefjordsmør med poteter, sennep og eventuelt gulrøtter til. God jul!
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Nyttår i sjampanjefarge virker mer dempet enn gull eller sølv og jeg synes det er vakkert. Jeg leverte den sjampanjefargede bollen, som blomsterdekorasjonen skulle lages i til blomsterbutikken min og lot dekoratøren min få fritt spillerom.
Jeg har en kasse med «nyttårspynt» på boden og der fant jeg flere sjampanjefargede pynteting. Lysene, telysholderne, trærne og de søte grisene er fra denne kassen.
Duken er fra Princess, julekulene og serviettene er fra StepIn i Hokksund.
Nyttår i sjampanjefarge
Glassene heter Sonja og er fra Hadeland. Jeg liker dem godt, siden de er rene i designet og tidløse. Bestikket og serviset fra Villeroy & Boch, fant jeg på finn.
Nyttår i sjampanjefargebordet er dekket og gjestene kan bare komme. Vi tar oss alltid god tid til forberedelsene, så vi rekker å sette oss ned og kose oss med et glass vin, før gjestene kommer.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Island: Islenski Barinn serverer fermentert hai og tørrfisk. Jeg hadde bestemt meg for å spise fermentert hai på Island lenge før jeg kom dit, og jeg brukte litt tid på å finne et sted som serverte det som lunsjrett. Valget falt på gastropuben Islenski Barinn, som for øvrig er verdt et besøk også om du ikke vil spise hai.
En lunsjporsjon består av 6 små terninger med hai, et beger med tørrfisk og litt smør, som tørrfisken skal dyppes i, før den nytes.
Tilbehøret er brennivin, som brukes til å skylle herligheten ned med og tannpirkere, til å spidde haien med. Til denne retten får du også et lite kurs i hvordan den best skal nytes.
Da jeg åpnet lokket på haien og luktet, fikk jeg likk sjokk av den voldsomme amoniakklukten, men jeg er ikke av typen som gir meg så lett, så jeg gikk inn for smaking også. Smaken var mye bedre enn lukten og all haien ble fortært. Litt spesielt, men jeg kommer til å spise det igjen, om jeg får sjansen. Tørrfisken, dyppet i smør var en favoritt og smakte godt sammen med rødvinen min.
Jeg kan anbefale denne restauranten på det varmeste, med nydelig mat og hyggelig betjening, og du finner hjemmesiden deres HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Koreansk svinenakke er det koreanske svaret på taco. De bruker salatblader i stedet for tacolomper og ssamjangsaus i stedet for salsa. Denne oppskriften er passe til 6 pers.
1 svinenakke
Marinade:
1 dl sesamolje
3 ss soyasaus
3 ss lys maissirup
1 dl sjalottløk, finhakket
4 ts finrevet, fersk ingefær
4 ts finhakket hvitløk
1 finhakket rød chili
4 ts mirin
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
Bland alle ingrediensene til marinaden, legg svinenakken i en ildfast bolle og smør den inn med marinaden. Sett den i ovnen på 220 grader i 30 minutter. Dekk bollen med aluminiumsfolie, skru ned ovnen til 100 grader og la nakken stå og kose seg i ovnen til neste dag. Jeg snur den et par ganger i løpet av denne tiden, så den ikke tørker, men holder seg saftig rundt hele.
Skjær svinenakken i 2, 5 cm tykke strimler og server.
Til serveringen:
Vårløk, finstrimlet
Rød chili, skjært i tynne strimler til de modige og finstrimlet paprika til de andre
1 ts sesamfrø, ristet i tørr panne
Store salatblader, vasket og tørket
Ris til 6 pers. kokt etter anvisning på pakka
Ssamjangsaus
Om du vil lage ekstra godt tilbehør, lager du rødkålsalat, som du finner oppskrift på her.
Koreansk svinenakke spises slik:
Legg en liten skje ris i et salatblad, drypp den med litt ssamjangsaus og topp med en skive svinenakke, grønnsaker og sesamfrø. Pakk inn og kos dere.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Riskrem med jordbærsaus hører julen til for mange av oss. Jeg lager alltid mer risgrøt enn jeg trenger og serverer det til lunsj før jeg kjøler ned resten.
1 dl grøtris
2 dl vann
1 l melk
1 vaniljestang, delt i to på langs
3 dl fløte, pisket til krem
1 ss sukker
Lag grøt etter anvisning på pakken, men med vaniljestangen. Avkjøl og la den stå kaldt til du skal lage riskremen. Plukke ut vaniljestangen, før du fortsetter.
Pisk fløten til krem, bland den med risen og smak til med sukker.
Sausen:
400 g jordbær
1 ts vaniljeekstrakt
1 dl vann
Ca. 100 g sukker (smak til)
Kjør jordbærene med vann og vaniljeekstrakt i blender. Smak til med sukker.
Server riskrem med jordbærsausen ved siden av, så gjestene kan forsyne seg selv.
Riskrem med jordbærsaus
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Rocky Road smaker så godt at du nesten ikke kan stoppe å spise, så jeg lager det bare når vi fortjener noe ekstra eller når jeg skal bruke det som tilbehør til en iskremdessert. Jeg har brukt godteri jeg er begeistret for, men du kan bytte ut en eller flere av dem med annet godteri.
Bruk 1 pose dumlekarameller og del hver karamell i 3 biter. Bland dem sammen med 3,5 dl cashewnøtter, 1 pose mini marshmallows, 1 pose smørbukkuler og 1 pose smashkuler.
Smelt 500 g melkesjokolade (om du liker mørk sjokolade bedre, kan du bruke det) i vannbad og bland alt godt sammen før du heller blandingen over i en form kledd med bakepapir. Rocky Road Oppbevares kaldt og deles i passe biter etter hvert som du skal spise dem. NAM!
Rocky road til avkjøling
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.