Nyttårsrester? Da har du mange muligheter til å lage et velsmakende måltid. Her finner du noen eksempler på alt det gode du kan lage, men et raskt søk på «rester» på bloggen vil gi deg mange flere varierte og spennende forslag. Ikke la deg begrense av disse oppskriftene, bare bruk det du har for hånden og bytt gjerne ut proteinet i oppskriftene med det kjøttet eller fisken du har.
Pasta med kalkun og tomater
Baobuns med ribberester
Rester med asiatisk vri
Hvit pizza med kalkun og bacon
Fried rice med påleggsrester
Pasta bolognese med ribberester
Morrapytt
Plukkfisk
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Godt nytt år ønskes til alle AperitivoMats lesere. Da har vi kommet til den siste dagen i året og dagen for å pynte litt ekstra, for eksempel med gull, sølv og glitter, eller hva du måtte ønske. Jeg synes det er ekstra morsomt å pynte nyttårsbordet, ja for så vidt hele spisestuen, til denne kvelden.
Menyen vår i dag består av kamskjell med appelsin-, fennikel- og mangokompott til forrett. Til hovedrett skal vi ha fløtekokt kalkunbryst med kantareller, en spennende rødkål og ovnsbakte minipoteter. Desserten er panna cotta med salt karamell. Om du fortsatt ikke har bestemt deg for hva du skal servere i kveld, ikke fortvil. Mange av de lekre rettene er ikke så tidkrevende å lage, for eksempel, kyllingbryst, andebryst, biff og flere av fiske- og skalldyrsrettene, du kan du finne inspirasjon her.
Da vil jeg takke for oppmerksomheten i 2024 og ønske alle en fantastisk nyttårsfeiring. Jeg håper dere fortsatt vil følge med i 2025, for jeg har mye mer å vise dere, både mat- og drikkeoppskrifter fra fjern og nær og interiør.
Godt nyttår!
Carpaccio av laks
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Nyttårsaften – side med tips til mat og pynting, du finner en egen side med masse middagstips for en vellykket nyttårsaften og forskjellige stiler for nyttårsbordet HER.
Dillpannacotta med ørret, ørretrogn og rekerHummer thermidor
Porchetta med appelsinsaus
Crème brûlée
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny 1 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Festbord i kobberfarger passer godt både høst og vinter og gjerne på nyttårsaften. Jeg har lagt på en kobberfarget lyslenke og funnet frem gamle lysholdere og kuler fra skuffer og skap. Jeg har også kjøpt små svibler, hvor løken er dekket av kobberfarge.
Serviset er Bogstad hvitt fra Porsgrunn og glassene Sonja, fra Hadeland Glassverk. Bestikket er gammelt arvegods, som det er hyggelig å ta frem av og til.
Blomsterdekorasjonene i jordfarger, er fra Interflora og er pyntet med kobbertråder og dusjet med kobberfarget spray.
Serviettene også er i jordfarger, har fått kobberstjerner fra Hageland og gavebånd fra Panduro.
Duken er ingen duk, men en 5 metersrull med billig stoff fra Jysk, som jeg bare vasker og bruker om igjen.
Glitrende nyttårsdrink er en lettvinn velkomstdrink, som lages av Glitter Fisk Gold, som har deilig tropisk smak og Cremant, Prosecco eller en annen musserende vin.
Fyll champagneglass 1/4 med Glitter Fisk Gold og fyll opp med musserende vin.
Glitrende nyttårsdrink
Du finner mange spennende drinkoppskrifter, både med og uten alkohol, HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Fried rice med påleggsrester er super restemat, hvis du enten har ris til overs, eller du har pålegg som nærmer seg utløpsdato. Det er godt og enkelt og raskt å lage og egner seg både til lunsj, middag og kvelds. Om du ønsker, kan du bruke ribberester, reker, kyllingterninger eller andre rester du trenger å bruke opp i stedet for påleggsrester. Her er det bare fantasien som begrenser deg og om du ønsker en vegansk variant, man du bruke cashewnøtter eller tofu som protein. Fried rice spises som gatemat over det meste av Sørøst-Asia i tillegg til flere land med kinesisk innflytelse. Fried rice er faktisk nasjonalretten i Indonesia. Oppskriften er passe til 4 personer.
650 g kokt jasmineris (eller 300 g ukokt ris, kokt etter anvisning på pakken)
2 løk i terninger
2 fedd finhakket hvitløk
150 g påleggsrester i små terninger
2 egg
100 g frosne erter
1 boks mais
1 grønn paprika i terninger
Noen små buketter med brokkoli
2 vårløk i tynne ringer
Rapsolje til steking
Saus:
4 ss soyasaus
4 ss østerssaus
2 ss sesamolje
1 ts pepper
1 ts salt
Start med å blande ingrediensene til sausen og sett den til side til den skal helles over og røres inn i maten.
Varm opp oljen i en stor panne eller wok og fres løken til den er gyllen, før du tilsetter hvitløken og freser litt til. Tilsett risen, pålegget, de frosne ertene, maisen og paprikaen, og stek videre til alt er godt og varmt. Hell over sausen og bland godt, før du skyver risen over til den ene halvdelen av pannen, slik at den andre halvdelen er tom. Hell ca. 1 ss olje på den tomme siden, og knekk inn to egg, som du rører i sirkelbevelser i ca. 1 minutt, til de er faste. Hakk og rør eggene sammen med risen og tilsett vårløken rett før servering.
Om du ønsker retten litt hot, kan du tilsette litt Sriracha eller finhakke chili og tilsette sammen med risen.
Fried rice med påleggsrester
Du finner flere spennende oppskrifter på velsmakende fried rice her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tunfisk med eple- og karrisaus er knallgodt. Om du ikke har smakt fersk tunfisk før, kan det virkelig anbefales. Du får kjøpt fersk tunfisk blant annet på Meny. Her serverer jeg den med min aller beste couscous, men du kan bruke ris eller for eksempel ovnsbakte båtpoteter i stedet, om du foretrekker det. Du kan også lage retten med annen fisk enn tunfisk, for eksempel laks- eller ørretfilet.
Eple- og karrisaus:
1 løk, finhakket
4 fedd hvitløk, finhakket
1 ts korianderpulver
3 ts karripulver
1 ts spisskummenpulver
1 ts gurkemeiepulver
1/2 ts kajennepepper
2 ss kyllingfond
2 dl eplechutney eller eplesyltetøy
1/3 ltr fløte
2 ss kyllingfond
Fres løken og hvitløken i smør til løken er blank og litt gjennomsiktig. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke inn til passe konsistens.
Couscous:
2,5 dl couscous
1 ss olivenolje
1 ss kyllingfond, ev. grønnsaksfond
3 dl vann
1 neve rosiner
1 pk pistasjnøtter (ev. pinjekjerner)
2 vårløk i strimler
1 ss finhakket mynte
2 ss finhakket koriander
1 ss finhakket bladpersille
Fres couscousen i litt olje, hell på vann og fond og kok opp. Rør rundt og la det stå i ro til vannet har trukket inn. Rør inn resten av ingrediensene og server mens det fortsatt er varmt.
Tunfisken:
200 – 250 g tunfisk per person.
Salt og pepper
Krydre tunfisken med salt og pepper og stek den som en biff. Den skal være litt rosa i midten, så det holder at den stekes eller grilles 2 minutter på hver side.
Tunfisk med eple- og karrisaus
Du finner mange spennende og varierte tunfiskoppskrifter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Baobuns med ribberester er en fin måte å bruke resten av ribba på. Vi lager det ofte på kvelden på første juledag, mot slutten av julefrokosten. Du får kjøpt bao buns eller steam buns i de asiatiske hyllene i de fleste matbutikkene nå. Om du ikke finner ketjap manis, srirachasaus, sesamolje, østerssaus og hoisinsaus i matbutikken, finner du det i asiatiske butikker og flere nettbutikker.
Ribba:
Del ribberestene i små terninger og brun dem i litt olje.
Svineribbe i nydelig saus, klar til servering
Saus:
4 ss ketjap manis
3 ss soyasaus
1 ts srirachasaus
2 ts sesamolje
3 ss østerssaus
3 ss hoisinsaus
1 ts finhakket hvitløk
1 ts finmalt ingefær
Saft av 1 lime
Rør alle ingrediensene til sausen sammen og hell over den varme ribba. La det koke i noen minutter, mens du varmer bao buns i dampkoker.
Bao buns eller steambuns
Server baobuns med ribberester med ønskede grønnsaker og et dryss hakkede peanøtter over.
Baobuns med ribberester
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Min favorittdag i julen er 1. juledag, selv om julaften også er hyggelig. Vi spiser julefrokost fra klokken 12, og den varer helt til klokken 24. Det fine med denne dagen, er at jeg dekker border og legger all maten på fat. Det er litt jobb, men når det er gjort, er det bare å kose seg med den deilige maten, øl og dram, eller vin eller brus, for de som foretrekker det.
Begge sønnene mine gjør det de kan, for å få med seg denne frokosten. Denne gangen trodde jeg vi skulle bli sju til bords og hadde dekket på til det, men klokka 11.30 ramlet det inn tre overnattingsgjester fra Sørlandet, så da ommøblerte vi litt og fikk plass til alle. Jeg beregner heldigvis alltid godt med mat og er forberedt på overraskelser.
Maten:
Noen av rettene til julefrokosten er «hellige», mens andre retter varierer jeg litt fra år til år. Det er alltid sild, men jeg bytter alltid ut minst en av slagene, for å få litt variasjon.
Fisk:
I år lagde jeg akevittsild, sild i det grønne, som er min favoritt, tabascosild, som er favoritten til mannen min og nyheten thaisild.
Akevittsild må jeg lage hvert år. Det er pappas yndlingssild og han får alltid med seg et glass når vi bytter julegaver.
Thaisild er årets nyhet. Den smaker godt av kokos og ingefær og er verdt et forsøk.
Syltet laks har vært en del av julefrokosten siden jeg smakte det første gang, for ca. 5 år siden.
Jeg har alltid et fat med røyket og gravet fisk, f.eks. røkt ål, varmrøkt pepperlaks, gravet laks, røkt ørret og rakfisk. Sammen med fisken serverer jeg egg og hjemmelaget hovmestersaus.
Den neste retten lager jeg etter ønske fra mannen i huset, nemlig cabaret med hjemmelaget remulade eller tartarsaus.
Kjøtt:
Leverpostei hører med og denne gangen har jeg ikke laget den selv. Jeg steker litt baconterninger og heller over, så blir den veldig fristende.
Jeg steker kalkunbryst på morgenen. Det er enkelt, siden jeg krydrer det med Cemo kyllingkrydder og setter det i ovnen på 125 grader, med steketermometer, så det ikke skal bli tørt. Kjernetemperaturen skal være 65 grader. Leverpostei hører også med.
Som tilbehør til kalkunen liker vi godt hjemmelaget waldorfsalat.
I tillegg har vi alltid litt forskjellig kjøttpålegg, som for eksempel lammerull, tunge, sylte, ribberull og bayonneskinke.
Vi har alltid med rester fra gårsdagens julemiddag. Her er julepølse, ribbe og medisterkaker. Mange foretrekker ribbefett på brødskiva i stedet for smør, så det setter jeg i egen bolle.
Det siste fatet inneholder alltid ost av forskjellig slag. Jeg bruker alltid julebrunost, vellagret edamer og min favoritt, blå Stilton med portvin. Sammen med ostene, severer jeg god kjeks, pepperkaker og syltetøy.