Syltet chili er kjempegodt til for eksempel tex-/mexmat og diverse stekt og grillet mat. Siden vi har en stor chiliplante i drivhuset, som produserer mer chili enn vi klarer å få brukt som ferskvare, er syltet chili en super løsning. Om du har lyst til å sylte chili selv og ikke har en plante, kan du kjøpe fersk chili i matbutikken. Den syltede chilien må oppbevares på helt rene glass i kjøleskapet.
4 dl vann
4 dl eplecidereddik
2 fedd hvitløk
4 ss sukker
2 ss salt
1 ss hele pepperkorn
20 røde eller grønne chili, eller en blanding
Chili fra egen avling
Vask glasset og kok det i en stor gryte med vann i 10 minutter. Kok opp alle ingrediensene bortsett fra chiliene i en kjele. Når både sukkeret og saltet er helt oppløst, er laken klar.
Skjær chiliene i ringer, la frøene være med og legg dem over i det kokte, rene glasset. Hell over den varme laken, avkjøl og oppbevar syltet chili i kjøleskapet.
Syltet chili
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Reinsdyrhakk med potetlokk – sheperds pie er en super familierett, som passer både til hverdags og som søndagsmat. Pass på når du skal servere den til de minste, for potetlokket gjør at kjøttblandingen blir fryktelig varm, så la den stå og hvile litt før servering
400 g reinsdyrhakk (kjøttdeig av rein)
2 ss smør til steking
4 gulrøtter i små terninger
2 løk, finhakket
100 g erter
Salt og pepper
Brun reinsdyrhakk og løk i smør i varm panne. Tilsett gulrøtter og la det stå på laveste varme under lokk, mens du koker potetmosen. Rør inn ertene, smak til med salt og pepper og hell blandingen over i en ildfast form.
Potetmos:
6 poteter, skrelt
100 g kremost med urter
2 ss fløte
Salt og pepper
Kok potetene, mos dem og lag potetmos ved å blande inn kremost og fløte, smak til med salt og pepper. Fordel potetmosen over kjøttet.
Potettopping:
2 poteter
50 g revet smør
2 ss bladpersille, finhakket, til pynt
Del potetene i tynne skiver, med mandolin eller ostehøvel og dytt dem på skrå, litt ned i potetmosen, slik at de dekker alt. Riv over kaldt smør og stekes på 175 grader i ca. 40 minutter til potetene er møre og sprø på toppen. Dryss over hakket persille og server alene eller med godt brød.
Reinsdyrhakk med potetlokk – sheperds pie
Du finner mange flere spennende og velsmakende matretter med vil her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tunfisk med pastidssaus og båtpoteter er en nydelig rett, som gjerne kan serveres til gjester. Sausen kan lages i forkant og varmes opp rett før den skal serveres. Det er også praktisk at saus og grønnsaker er i samme kokekar. Om du ikke får tak i pastis, kan du gjerne bruke annet anisbrennevin og spør gjerne på polet.
Båtpoteter:
200-250 g poteter per person
Raps- eller solsikkeolje
Salt og pepper
Del potetene i båter og legg dem i en ildfast form og risle over litt olje. Krydre med salt og pepper og stek i ovnen på 250 grader til de får en gyllen, fin farge og er gjennomstekte. Rør et par ganger under stekingen, så de får farge på alle sider.
Pastissaus:
4 sjalottløk, finhakket
1 liten, finhakket fennikel
3 gulrøtter i små terninger
1 eple, skrelt og finhakket
4 ss pastis
1 dl hvitvin
2 dl fløte
1 ss fiskefond
Fres løk, gulrøtter og fennikel i smør, til løken er blank. Tilsett eple og la det frese videre i 5 minutter, før du tilsetter vinen og la den koke inn. Tilsett pastis, fløte og fond. La det småkoke i 5 minutter, til sausen tykner.
Tunfisken:
200 – 250 g tunfisk per person.
Salt og pepper
Krydre tunfisken med salt og pepper og grill eller stek den som en biff. Den skal være litt rosa i midten, så det holder at den stekes eller grilles 2 minutter på hver side.
Tunfisk med pastidssaus og båtpoteter
Du finner mange flere spennende og velsmakende fiskeretter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Landbrød smaker godt til smørbrød av ulike slag, til tapas eller som tilbehør til supper og gryteretter. Denne oppskriften gir 2 saftige og luftige landbrød.
2 ss smør, smeltet
300 gram hvetemel
200 gram siktet rugmel
1 ts salt
1/4 ts tørrgjær
4 dl kaldt vann
Elt alt godt sammen. Dekk med plastfolie og la den heve på kjøkkenbenken i 12-18 timer.
Brett deigen sammen 8-12 ganger, når du baker ut. Strø eventuelt på litt mel dersom deigen klistrer seg fast.
Brett sammen deigen til en rektangulær form og legg den på en stekeplate med bakepapir
Dekk med et rent koppehånkle og la den etterheve i min. 1 time.
Dryss litt mel over brødet, skjær riller på skrå og stek det på midterste rille på 200 grader i 30 minutter, eller til landbrødet har en fin og gyllen stekeskorpe. Avkjøl brødet på en rist.
Landbrød
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny 39 ligger klar. Ved å planlegge en meny for hele uken, kan du ukehandle og spare både tid og penger. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
En slags gresk lasagne er en lasagne jeg har tatt helt ut av eget hode, uten inspirasjon fra noe sted. Jeg tenkte at en slags gresk lasagne burde fungere og jeg synes denne smaker skikkelig godt.
Crispy urtekylling med pasta er en av mine Middelhavsfavoritter. Kyllingen blir helt fantastisk med det crispy urteskallet. Panko er en slags grov strøkavring og fås i de fleste matbutikker nå.
Ostekoteletter med potetmos som gjør kotelettene litt mer spennende. Retten er praktisk i en hektisk hverdag, siden alt utenom potetmosen, gjøres klart i samme form.
Caprese er en salat med opprinnelse fra Capri i Italia. Den er enkel å lage og kan brukes som forrett (antipasti) eller som en lunsjrett, med godt brød til.
Italiensk lam med parmaskinke og poteter gir et velsmakende, saftig lammelår, med nydelig italiensk smak. Det tilberedes med hvitløk, rosmarin, persille og parmaskinke. Potetene er skjært i tynne skiver og stekes sammen med lammet og får en nydelig smak av urtene og lammekraften.
Kantarellrisotto smaker nydelig og kan brukes enten som en selvstendig rett, eller som tilbehør til kjøtt eller fisk. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen.
Dorade fra Sør-Europa er en saftig og smaksrik fiskerett, som for stor del tilberedes i ovnen. Rett før servering helles en deilig skysaus, tilberedt i stekepannen over. Du får kjøpt dorade (dourada, dorado) på Meny. Om du har smakt dorade fra Middelhavet og synes den ikke er så spennende, får du en helt annen opplevelse om du kjøper den i ferskvaredisken i Norge, Denne doraden er oppdrettsfisk, vokst opp i Biscayabukten, med mye kjøligere vann og smaker helt nydelig.
Fransk kyllingrullade med béarnaisesaus er saftig kylling, fylt med asparges og kokt skinke, og rullet inn i bacon. Det er viktig å bruke bacon av god kvalitet, så ikke de krymper så veldig under steking. Jeg har brukt tørrmodnet bacon fra Jacobs. Om du har dårlig tid, kan du bruke Jacobs ferdige béarnaisesaus. Retten kan gjerne serveres til gjester og oppskriften er passe til 4 personer.
Potetene:
Potetene blir aller best om de ikke ligger i så tykt lag, så alle skivene får en fin stekeskorpe.
800 g poteter i tynne skiver (om skallet er pent, trenger du ikke å skrelle dem)
Salvieblader
Rosmarinblader
Olivenolje
Salt og pepper
Fett fra steking av kyllingen
Risle olivenolje i en stor ildfast form, legg i poteter, salvie og rosmarin, dryss på salt og pepper og bland det godt sammen. Sett i ovnen på 180 grader. Når kyllingen er ferdig brunet, blander du inn stekefettet fra dem og legger kyllingen på toppen.
Kyllingen:
2-4 kyllingfileter, avhengig av størrelsen
8 skiver god kokt skinke
8 grønne asparges
Noen kvister frisk estragon
12 skiver bacon
Salt og pepper
Olivero, eller en blanding av olivenolje og smør, til steking
Brett ut kyllingfiletene, bank dem litt flate, ca. 1/2 cm tykke og krydre dem med litt salt og pepper på begge sider. Om du bruker små kyllingfileter, legger du to og to sammen, så de danner 1 lang bit.
Dekk med skinke, legg 1 remse med estragon og 2 asparges på toppen. Rull stramt sammen og rull dem inn med bacon. Brun kyllingrulladene på alle kanter, bland stekefettet inn i potetene og kyllingen på toppen. Sett inn steketermometer, så di er sikker på at kyllingen blir perfekt og still inn på en kjernetemperatur 74 grader. Om du ikke kan stille inn termometeret ditt, er det bare å følge med.
Løft ut kyllingrulladene og la dem hvile i 10 minutter, mens potetene får kose seg videre i ovnen. Om du synes potetene er for bleke, kan du øke temperaturen, men da er det viktig å følge godt med.
Del kyllingen i litt tykke skiver, rett før servering og legg dem på toppen av potetene igjen. Om du ønsker, kan du servere kyllingrullade fra Toscana med en frisk salat til, men det er ikke nødvendig, siden de inneholder asparges.
Béarnaisesaus:
3 romtempererte eggeplommer
150 gram smør
2 ts tørket estragon
4 ss vann
2 ss hvitvinseddik
1 finhakket sjalottløk
Salt og pepper
La smøret smelte sakte på lav varme i en liten kjele uten å røre. Til sausen skal vi kun bruke klaret smør, som er den gjennomsiktige blanke delen som blir liggende på toppen.
Ha en liten klatt smør (ikke det smøret vi klaret i forrige punkt) i en annen (liten) kjele. Tilsett sjalottløken, og la dette surre til løken er blank. Tilsett vann, hvitvinseddik og estragon og la det koke inn til halv mengde.
Du har nå tre komponenter som skal blandes, eggeplommene, sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen og klaret smør.
Den sikreste måten å få dette til på, er å blande komponentene over vannbad. Finn frem en kjele som er stor nok til at kjelen med sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen får plass oppi og fyll den med varmt vann. Sett den lille kjelen oppi. Tilsett eggeplommene og bland godt.
Tilsett forsiktig litt og litt av det klarede smøret mens du rører godt (pass på slik at melkestoffene på bunnen ikke blir med).
Smak til med salt og pepper. Ønsker du en tynnere saus, kan du røre inn noen ekstra skjeer med vann på slutten. Pynt med litt frisk estragon.
Fransk kyllingrullade
Du finner flere spennende og velsmakende retter fra Frankrike her og flere retter med kylling her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Fersk suppe med sur og søt saus med elg er en perfekt rett, med lange tradisjoner i Norge, men da med storfekjøtt. Jeg liker godt å variere den med elgkjøtt. Fersk suppe med sur og søt saus med elg smaker enda bedre dag to, så jeg anbefaler å lage rikelig. Jeg pleier å fylle den største kjelen min, så jeg har no til to dager og i tillegg kan fryse ned i porsjoner til hektiske hverdager.
Suppen:
1,5 ltr vann
1,5 kg elgkjøtt med bein, f.eks. høyrygg, bibringe eller bog
2 laurbærblader
1 ts salt
1 finstrimlet purre
3 gulrøtter
100 g sellerirot
50 g persillerot
150 g hodekål
Salt og pepper
Kok opp 1,5 vann og legg i kjøttet med bein i så hele stykker som mulig. Kok opp igjen og skum godt av. Dryss over salt og legg i det grønne av purren, finstrimlet. La det trekke under lokk til kjøttet er mørt, ca. 2,5 – 3 timer. Gulrøtter, sellerirot og persillerot skrelles og deles i terninger. 150 g hodekål strimles fint. Tilsett alle grønnsakene i gryta og la alt trekke til det er mørt, i ca. 10 minutter. Smak til med salt og pepper.
Fersk suppe
Mens grønnsakene trekker, sil av ca. 5 dl kraft fra suppen og lag sausen.
Løksaus:
2 ss smør
1 finhakket løk
2 ss hvetemel
5 dl av kokekraften fra kjøttet
Ca. 2 ss eddik
Ca. 3 ss sukker
Salt og pepper
Fres løk i smør til den blir blank. Rør inn hvetemel og spe med kokekraften fra kjøttet. La sausen småkoke i 10 minutter, før du smaker den til med eddik, sukker, salt og pepper.
Når grønnsakene er ferdige, smaker du til suppen med salt og pepper. Server suppen som en forrett med flatbrød ved siden av, reven muskat og eventuelt klot (se oppskrift lenger ned).
Ta opp kjøttet og skjær det i skiver før servering. Server kjøttet med løksaus, kokte poteter og grønnsaker fra suppen.
Fersk suppe med sur og søt saus med elg
Servering:
Først serverer du suppen uten kjøttet. Deretter serverer du kjøttet, med kokte poteter, grønnsaker og løksausen. Jeg lager alltid dobbel porsjon med løksaus, for den er en av favorittene mine fra barndommen og jeg elsker fortsatt å knuse poteter i den.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Makaroniform med skinke har en deilig ostesaus, som er lett å like for både små og store. I USA kalles denne retten «Mac and Cheese pie». Oppskriften er passe til 4 personer.
250 g makaroni
2 ss smør
4 ss hvetemel
6 dl melk
2 hvitløksfedd, finhakket
1 ts salt
1 ts nykvernet pepper
200 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag
200 g kokt skinke i terninger
Kok makaroni som anvist på pakken, hell av vannet og sett til side.
Smelt smøret i en kjele, tilsett mel og rør godt. Spe med litt og litt av melken, litt du har en passe tykk saus. Rør inn i hvitløk og smak til med salt og pepper og rør inn halvparten av osten. Tilsett makaroni og skinken i og bland godt. Hell blandingen i en ildfast form og dryss over resten av osten. Gratiner retten i stekeovnen på 225 grader til osten er gyllen og bobler. Det tar ca. 20 minutter. Serveres makaroniform med skinke – Mac and Cheese pie god og varm og gjerne med en liten salat til.
Du finner flere matretter og drinkoppskrifter fra USA her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Bucatini med tomatsaus og biffrester er deilig hverdagsmat, som passer godt om du har rester av biff. Du kan også bruke annet kjøtt, kjøttpåleggsrester eller pølsebiter i denne retten.
1 finhakket løk
2,5 dl hvitvin
20 minitomater, delt i 2
2 finhakkede hvitløksfedd
1 ss kyllingfond
1 ts oregano
Salt og pepper
Biffrester, delt i tynne strimler
1 neve bladpersille, finhakket
1 ss kjørvel, finhakket
Ev. litt parmesan
Blank løken i olje i en stekepanne, før du tilsetter hvitløk, tomater, vin, fond og krydder. La det kose seg i noen minutter, så tomatene går i oppløsning. Kok pasta etter anvisning på pakka, rør den sammen med resten, 3-4 skjeer av kokevannet og urtene.
Kok bucatinien til al dente etter anvisningen på pakken. Rør 1 ss av kokevannet fra pastaen inn i tomatsausen.
Bucatini med tomatsaus og biffrester
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Köttfärslimpa er den svenske kjøttpuddingen og smaker godt med fløtesaus, poteter og valgfrie grønnsaker. Restene smaker godt i tynne skiver på brødskiva, eller du kan lage pytt i panne av den.
600 g karbonadedeig
1 finhakket paprika
1 finhakket løk
2 ts salt
2 sammenpiskede egg
3 dl melk
1 ts muskat
1 ts pepper
1,5 ss potetmel
1 pakke tørrsaltet bacon i skiver
Elt alt, bortsett fra baconet, godt sammen og hell det i brødform. Legg på 1 pakke tørrsaltet bacon i skiver og stek kjøttpuddingen i vannbad på 180 grader i 1 time.
Köttfärslimpa før steking
Hjemmelaget kjøttpudding serveres med brun saus og poteter i ønsket form, her hadde jeg kokte poteter etter gårsdagens middag, som jeg har skjært i skiver, krydret og stekt i smør i langpanna på 200 grader. Grønnsakene kan også varieres. Kraften som skilles ut fra puddingen under steking, bruker jeg alltid i sausen.
Fløtesaus:
1 sjalottløk, finhakket Smør til steking 6 dl fløte 2 ss oksefond 4 ss soyasaus 4 ss solbærsyltetøy Pepper og ev. salt
Brun sjalottløken i smør, rør inn fløte, fond og soyasaus og la sausen småkoke på lav varme til den tykner litt, ca. 20 minutter. Om du ønsker en helt glatt saus, kan du sile av løken nå. Rør inn solbærsyltetøyet, kok opp og smak til med pepper og ev. salt.
Hjemmelaget kjøttpudding
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.