Kjöttbullar i gräddsås

Kjöttbullar med gräddsås eller kjøttboller i fløtesaus er en svensk klassiker og deres uoffisielle nasjonalrett. Du går kjøpt på Ikea, men jeg kan garantere at hjemmelaget smaker mye, mye bedre.

Kjöttbullar:

400 gram kjøttdeig
2 dl griljermel
1 finhakket løk
1,5 dl fløte
1,5 dl melk
1 egg
2 ts revet muskatnøtt
3 ts salt
1 ts pepper

Elt sammen ingrediensene til kjøttbollene. Rull små boller med fuktige hender og legg dem på en bakepapirkledd stekeplate.

Stek dem midt i ovnen på 200 grader i 20 minutter. Legg dem over i sausen og server.

Fløtesaus:

2 ss smør

1 finhakket løk

2 ss hvetemel

4 dl kjøttkraft, ev. vann og fond

2 dl fløte

salt og pepper

Brun løken i smøret, før du tilsetter mel og fortsetter å brune blandingen under stadig omrøring. Spe med litt og litt av kraften og deretter fløten. Smak til med salt og pepper og legg i kjøttbollene.

Server med for eksempel kokte poteter og erter.

Kjöttbullar
Kjöttbullar i gräddsås

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Biffsmørbrød

Biffsmørbrød er supert når du har  rester av indre- eller ytrefilet, eller etter en biffmiddag. Oppskriften er på ett biffsmørbrød, som er ganske mettende og godt.

  • 2 skiver godt landbrød (om det er tørt kan du grille det litt på grillen, i en grillpanne eller ta det en kjapp tur i brødristeren)
  • 2 ss valgfri saus (f.eks. remulade, aioli, eller bearnaise)
  • Noen salatblader
  • Noen skiver tomat
  • 1 løk stekt lenge i smør, så den blir nesten søtlig
  • Urter eller spirer etter eget ønske

Løken trenger lengst tid, så det er lurt å starte med den. Skjær biffen i passe tynne skiver.

Legg 1 brødskive på en tallerken, smør på saus og legg på resten av ingrediensene. Smør litt saus på skive nr. 2 og legg den med sausen ned mot pålegget.

Kos deg med matrestene med god samvittighet.

Biffsmørbrød
Biffsmørbrød

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 42

Ukemeny for uke 42 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: KFC med ostesaus

KFC med ostesaus (Kentuckyfried Chicken med ostesaus) er en mektig rett med mye smak av USA. Du kan servere kun kylling og saus, eller som oss, bruke pommes frites eller pommes noisettes og en god salat.

KFC med ostesaus
KFC med ostesaus
Tirsdag: Laks med smak av Østen

Laks med smak av Østen er en velsmakende rett som lages på tiden det tar å koke ris. Et tips når du skal få kjernene ut av granateplet, er å dele det i to, putte den ene halvdelen i en brødpose, holde posen lukket og slå på den fra utsiden. Da slipper du sprut over hele kjøkkenet. Du får også små plastbokser med ferdig rensede kjerner i flere butikker. Saltet i soyasausen gjør at du trolig ikke behøver ekstra salt.

Laks med smak av Østen
Laks med smak av Østen
Onsdag: Mammas krabberisotto

Mammas krabberisotto er fantastisk godt og en fin avveksling fra krabbe naturell på en loffskive. Mammas krabberisotto kan brukes både som hovedrett, forrett og som lunsjrett.

Mammas krabberisotto
Mammas krabberisotto
Torsdag: Pakistanske lammeboller

Pakistansk og indisk mat har mye til felles, men den største forskjellen er at indisk mat ofte er vegetar, mens pakistansk mat inneholder mye mer kjøtt, som f.eks. kylling og lam.

Pakistanske lammeboller
Pakistanske lammeboller
Fredag: Kylling med mangosalsa og tortilla

Kylling med mangosalsa er en deilig rett med smak av Malaysia og Thailand, kan det meste forberedes i god tid før gjestene kommer og er enkel å servere til mange.

Kylling med mangosalsa og tortilla
Kylling med mangosalsa og tortilla
Lørdag:
Forrett: Hvitløksreker fra Hawaii

Hvitløksreker fra Hawaii smaker som de du får kjøpt av foodtrucks på Hawaii, med saftige reker tilberedt i en deilig, rik smørbasert hvitløkssaus.

Hvitløksreker fra Hawaii
Hvitløksreker fra Hawaii
Hovedrett: Svinefilet med pommes noisettes og chimichurri

Svinefilet med pommes noisettes og chimichurri er nydelig selskapsmat. Chimichurri kan lages klart noen timer i forveien og settes i romtemperatur 1 time før den skal spises.

Svinefilet med pommes noisettes og chimichurri
Svinefilet med pommes noisettes og chimichurri
Dessert: Sjokolade- og chilifondant

Sjokolade- og chilifondant er en litt «varmere» sjokoladefondant. Sjokoladefondant er en deilig, fransk dessert, som serveres varm. Den skal være fast, som en sjokoladekake utenpå og i midten skal den være flytende. Jeg serverer den alltid med iskrem.

Sjokolade- og chilifondant
Sjokolade- og chilifondant
Søndag:
Forrett: Kantarellpai med chèvre og skinke

Kantarellpai med chèvre og skinke kan brukes til forrett, lunsj, hovedrett eller en deilig kveldsrett. Du kan selvfølgelig lage paibunnen selv, men jeg bruker frossen butterdeig og sparer mye tid.

Kantarellpai med chèvre og skinke
Kantarellpai med chèvre og skinke
Hovedrett: Kjøttpudding av hjort

Kjøttpudding av hjort er en tradisjonsrik rett som serveres med deilig brun saus, poteter og valgfrie grønnsaker.

Kjøttpudding av hjort
Kjøttpudding av hjort
Dessert: Vaniljeis med krokan

Vaniljeis med krokan er en kjent og kjær klassiker. En deilig variasjon er å servere vaniljeis med et dryss hjemmelaget krokan. Det er slett ikke vanskelig å lage krokanen selv og den kan brukes til mye mer enn iskrem, f.eks.  andre desserter eller kaker.

Vaniljeis med krokan
Vaniljeis med krokan

 

Ukemeny for uke 42 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hverdagsbrød

Hverdagsbrød smaker godt og er lettvint å bake. Det tar lang tid, men mesteparten av tiden skal brøddeigen kose seg. Oppskriften gir to velsmakende brød, men lag gjerne flere og frys ned til senere. Om du ikke har hevekurver, kan du bruke vanlige brødformer med rene koppehåndkler i.

  • 700 g hvetemel, pluss ekstra til å bake ut
  • 325 g sammalt hvetemel, fint
  • 20 g salt
  • 2 g tørrgjær
  • 780 g vann, romtemperert

Rør alt sammen med en sleiv eller hendene. Deigen skal være klissete. Dekk med plastfolie eller lokk og la stå til heving i 6-12 timer. Det gjør ikke noe om det står lenger heller.

Utbaking:

1-2 ss rismel, for hevekurvene
1-2 ss hvetemel, for hevekurvene
ca. 0,5 dl varmt vann, for å skape damp ved steking av brødene

Hell deigen over på kjøkkenbenken med litt mel. Strø litt mel over og del i to like store emner (jeg bruker vekt, men godt øyemål fungerer også). Brett langsidene inn mot midten, rull så skjøten kommer ned og trill til runde brød. La brødene heve under kjøkkenhåndkle i min. 1 time.

Bland sammen rismel og hvetemel og dryss det i hevekurvene, eller på kjøkkenhåndklærne i formene.
Dryss litt hvetemel på hvert emne, form dem til brød og legg dem i hevekurvene med skjøten opp. Strø over litt hvetemel, dekk med et kjøkkenhåndkle og la dem heve til dobbel størrelse, gjerne 2-3 timer.

Steking:

Sett bakesten eller stekeplate i ovnen, en langpanne i bunnen og sett ovnen på 260 grader, over- og undervarme La den stå i ovnen i 30 minutter før du fortsetter med brødene.

Trekk ut bakestenen av ovnen, hvelv brødene over og skjær skrå snitt i dem.  Kast en skvett varmt vann i langpannen i bunnen av ovnen, Dytt bakestenen inn i ovnen igjen, steng ovnsdøra raskt og skru ned temperaturen til 230 grader.

Stek brødene i ca. 40 minutter. Åpne ovnsdøra etter 20 minutter og slipp ut damp. Stek videre til brødene er ferdigstekte, 10-20 minutter til. De skal ha en hul lyd, når du banker på dem under. Du kan ev. bruke steketermometer. Brødene er klare når de har en kjernetemperatur på 97 grader.

Avkjøl på rist. Det er viktig at du ikke skjærer i dem før de er nesten helt avkjølt.

Hverdagsbrød
Hverdagsbrød

 

Du finner flere spennende og varierte brødoppskrifter fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Risotto med østerssopp fra egen avling

Risotto med østerssopp fra egen avling er ekstra morsomt å lage. Vi har kjøpt et dyrkesett gjennom Soppbutikken og det har vært en fantastisk opplevelse å se hvordan soppen vokser og dobler seg fra dag til dag.

Risotto med østerssopp er en risotto, med kremet konsistens og mye smak. Du kan lage den av kraft, hvis du har, men vi bruker brunet sjalottløkfond fra Bong, som har mye smak, og blander den ut i vann.

Kraft:
  • 1,5 dl hvitvin
  • 8,5 dl vann
  • 6 ss brunet sjalottløkfond

Kok opp, så den er varm når den skal brukes.

Risotto med østerssopp:
  • 1 finhakket løk
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ss smør
  • 1 pk risottoblanding
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 l varm kraft
  • 400 g østerssopp, strimlet og brunet i smør
  • 100 g smør
  • 50 g finrevet parmesan
  • 1/2 sitron, kun saften
  • Ev. litt finhakket persille
  • Basilikum til pynt

Fres løk og hvitløk til løken er myk og blank i det samme smøret. Tilsett risen og la den frese med et par minutter. Sett platen på middels varme, Kok opp kraften i en egen kjele og hold den varm. Hell én øse av den varme kraften over risen. Fortsett å røre og riste på kjelen mens risottoen koker. Spe med mer kraft når det meste er absorbert i kjelen og fortsett å spe til du har ønsket konsistens. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Rør ekstra godt mot slutten av koketiden. Når risottoen har fått perfekt konsistens, tilsettes soppen, sitronsaft, smør og parmesan. Smak til med litt salt og pepper. Risottoen vil tykne om den blir stående. Rør ev. inn finhakket persille rett før servering og pynt med basilikumblader.

 

Risotto med østerssopp fra egen avling
Risotto med østerssopp fra egen avling

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hakk

Hakk er en lettlikt, tradisjonell familierett, som passer både til hverdags og som søndagsmat. Den passer godt med potetmos, men du kan også dele 8 poteter i terninger og la det koke med.

  • 400 g reinsdyrhakk eller elghakk ((kjøttdeig av vilt)
  • 2 ss smør til steking
  • 4 gulrøtter i små terninger
  • 2 løk, finhakket
  • 100 g erter
  • Salt og pepper

Brun hakk og løk i smør i  varm panne. Tilsett gulrøtter og la det stå på laveste varme under lokk, mens du lager potetmosen. Rør inn ertene og smak til med salt og pepper, rett før servering.

Hakk
Hakk

 

Du finner mange flere spennende og velsmakende matretter med vil her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Spagetti diablo med reker

Spagetti diablo er litt sterkere enn de fleste spagettiretter, men den smaker nydelig og du kan enkelt justere styrken ved å tilsette mer eller mindre chiliflak.

2 ts olivenolje

1 grønn paprika, hakket

1 gul paprika, hakket

4 fedd hvitløk, finhakket

1 løk, hakket

1 ts svart pepper

2 ss kyllingfond (ev. grønnsaksfond)

1 dl hvitvin (ev. eplemost)

2 bokser tomater i terninger uten tilsatt salt

1 pk fersk persille, finhakket

1 ts tørket basilikum

½ ts tørket oregano

½ ts røde chiliflak

12 gram kokte reker

Spagetti 

Revet Pecorino eller parmesan

Varm olje i en gryte over middels høy varme og stek paprika, løk og hvitløk til de er møre, i 5 til 7 minutter. Krydre blandingen med pepper, tilsett vin og la det koke noen minutter. Bland inn tomater, fond, persille, basilikum, oregano og chiliflak. Rør det sammen, kok opp, skru ned varmen og la det koke med lokk i 2 timer på lav varme, husk å røre av og til.

Kok opp en stor kjele med lettsaltet vann og kok spagettien til den er nesten gjennomkokt, ca. 10 minutter, før du heller av vannet.

Rør pasta og reker inn i tomatsausen og la det koke til pastaen er helt gjennomkokt, men fortsatt fast, ca. 2 -3 minutter til.

Server spagetti diablo med ost og ev. friske urter.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 41

Ukemeny for uke 41 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Asiatisk kylling i form

Asiatisk kylling i form er en modifisert versjon av en oppskrift jeg fikk av en kollega og kan gjerne serveres med en frisk salat.

Asiatisk kylling i form
Asiatisk kylling i form
Tirsdag: Dovi

Dovi er en gryterett som serveres i Zimbabwe. Du kan lage den som vegetar, eller som meg, tilsette litt kjøtt etter eget ønske. Siden koketiden ikke er så lang, anbefales å bruke ganske mørt kjøtt.

Dovi
Dovi
Onsdag: Blåskjell garam masala

Blåskjell garam masala er nydelige blåskjell, inspirert av smakene i India, Pakistan, Sri Lanka og Bangladesh.

Blåskjell garam masala
Blåskjell garam masala
Torsdag: Spekemat med hjemmelagd potetsalat

Spekemat med hjemmelagd potetsalat er deilig til middag og jeg lager salat, eggerøre og potetsalaten min.

Spekemat med hjemmelagd potetsalat
Spekemat med hjemmelagd potetsalat
Fredag: Gratinerte nachos med kylling

Gratinerte nachos med kylling er en deilig variant av fredagstacoen og en favoritt hos oss. Nachos brukes i hele Latin-Amerika og kan både brukes som snacks, med en dipp og som her, som en middagsrett, som er lett å like av både liten og stor. Oppskriften kan gjerne dobles og fylle hele langpannen, om du skal servere til mange, for eksempel til barnebursdag eller til nachspiel.

Gratinerte nachos med kylling
Gratinerte nachos med kylling
Lørdag:
Forrett: Roastbiffsalat

Roastbiffsalat er godt, sunt og mettende. Den passer godt, både som en lunsjrett og middagsrett, med godt brød til.

Roastbiffsalat
Roastbiffsalat
Hovedrett: Fondue – frem fra glemselen

Om du er en av dem som har et gammelt fonduesett stående, kan du trygt ta det frem igjen. Det er hyggelig å samle seg rundt en fondue og det er bare fantasien som begrenser tilbehøret. Fondue kommer opprinnelig fra Sveits, men spredde seg over store deler av verden i min barndom.

Fondue – frem fra glemselen
Fondue – frem fra glemselen
Dessert: Panna cotta med bringebærcoulis

Panna cotta med bringebærcoulis er en perfekt dessert å servere til mange gjester. Pannacotta er italienernes svar på karamellpudding.  Denne oppskriften gir en pannacotta med en nydelig konsistens og den kan gjøres klar dagen i forveien, om du vil.

Panna cotta med bringebærcoulis
Panna cotta med bringebærcoulis
Søndag:
Forrett: Sildetallerken

Sildetallerken passer til frokost, forrett, lunsjrett eller som kveldskos. Sild brukes i hele Skandinavia, Storbritannia, de baltiske landene, Nederland, Øst- og Sentral-Europa og i deler av Canada. Silden kan behandles på mange forskjellige måter og smaker godt på en brødskive eller sammen flatbrød.

Sildetallerken
Sildetallerken
Hovedrett: Wallenbergare med ertepuré og båtpoteter

Wallenbergare med ertepuré og båtpoteter er en svensk tradisjonsrett som kommer fra restaurant Cecil i Stockholm. Den lages opprinnelig med kalvekjøtt, men det går helt fint med vanlig kjøttdeig.

Wallenbergare med ertepuré og båtpoteter
Wallenbergare med ertepuré og båtpoteter
Dessert: Minas minisuksessterter

Minas minisuksessterter er lekre og smaker nydelig. Det kan være koselig å servere i porsjonsformer, i stedet for å sette en hel kake på bordet.

Minas minisuksessterter
Minas minisuksessterter

Ukemeny for uke 41 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Varm sjokolade med krem

Varm sjokolade med krem er kjempegodt på kalde høst- eller vinterkvelder. Du kan bruke den kokesjokoladen du liker best, for eksempel 70 %, lys eller hvit. Du kan også blande forskjellige typer kokesjokolade.

1 ltr melk

200 g kokesjokolade

1 klype ekte vaniljesukker

2 dl fløte

1 ss sukker

Kok opp melken og tilsett sjokoladen i biter under oppkokingen. Rør under veis til all sjokoladen har smeltet og er godt blandet med melken.

Pisk fløten med sukkeret til myk krem. Hell den varme sjokoladen i krus og topp med kremen.

 

Om du har lyst på litt ekstra smak, kan du tilsette litt chili, revet appelsinskall eller nellik når du koker opp sjokoladen. Du kan også drysse revet sjokolade eller kanel på toppen av kremen, det smaker veldig godt.

Varm sjokolade med krem
Varm sjokolade med krem

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lettvinn phở

Lettvinn phở (uttales FØ) smaker nesten like godt som den du bruker et døgn på å lage. For de mest  utålmodige av oss, er dette en perfekt løsning. Phở er en perfekt suppe etter vår smak og en av våre absolutte favorittretter fra Vietnam. Kjøttet skjæres tynt og legges rått i serveringsbollen og den varme phởkraften sørger for åt kjøttet blir kokt.

Du får kjøpt phở kryddermiks i topakninger hos mange asiatiske butikker. Du får også kjøpt den i enkelte nettbutikker, for eksempel hos 102 Asia.

Phở - ferdig kryddermilks
Phở – ferdig kryddermilks i «teposer»
Kraft:

1 ltr vann

5 ss okse-, eller kyllingfond (smak og tilsett mer, om du ønsker det saltere)

1-2 «teposer» phở, ferdig kryddermiks

Hell vann og fond i en kjele og legg i 1-2 «teposer med phở. La det koke i 30 minutter – 1 time under lokk. Om du ønsker det mer krydret, kan du la det koke lenger.

Servering av phở:

1 pk. risnudler

700 g mørbrad i tynne skiver

1 finsnittet vårløk

1 dl finhakket koriander

2 dl kopp bønneskudd

1 bunt thaibasililum (fås i asiatiske butikker)

Lime i båter

Hoisinsaus i en liten bolle

Chili-garlicsaus (sriracha) i en liten bolle

Legg risnudler i romtemperert vann i 1 time. Kok opp en kjele vann og la nudlene trekke i 1 minutt. Fordel nudlene i 4 boller sammen med rå mørbradstrimler, vårløk og koriander. Hell over varm kraft, rør rundt og vent til kjøttet ikke lenger er rødt på utsiden. Det tar 1-2 minutter. Server med bønneskudd, thaibasilikum, lime i båter, hoisinsaus og chili-garlicsaus ved siden av, som gjestene kan tilsette etter eget ønske.

Lettvinn phở
Lettvinn phở

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.