Kyllingsatay er en virkelig koserett, som er en av favorittrettene til den yngste broren min. Oppskriften er passe til 4 personer.
800 g kyllingfilet
Marinade:
Start med å lage marinaden til kyllingfileten:
1 dl Ketjap Manis
2 ts hvitløk fra tube
1 ts Sambal Olek
2 ss nøytral olje
1 ss sesamolje
1 ss ingefær fra tube
Litt frisk hakket koriander
Bland marinaden godt sammen, skjær kyllingen i flate strimler og bland den i marinaden. Dette kan godt gjøres dagen i forveien, for ekstra god smak, men den bør minimum få ligge i 30 minutter før grillingen.
Legg trepinnene i vann i minimum 30 minutter. De må være skikkelig gjennomvåte, så de ikke tar fyr på grillen. Jeg bruker engangshansker når jeg skal tre kyllingen på pinnene, for det er skikkelig klinete.
Tre kyllingen på spydene i trekkspillmønster før de grilles til de er gjennomstekte og har fått fin farge.
Peanøttsausen:
1/2 glass peanøttsmør
Resten av marinaden til kyllingen
Bland sammen, kok opp og spe med vann til den er passe tykt.
Mangosalsaen:
1 vårløk i strimler
2 mangoer
1 paprika
1 slangeagurk i små terninger
Saften av 1 lime
1 finhakket korianderplante
2 finhakkede chilier
1 ss mangoedikk
1 ss sesamolje
Alt blandes sammen og smakes til med salt og pepper. Den blir ekstra god om den får stå og kose seg en times tid før servering. Jeg serverer kyllingsatayen med ris, den varme peanøttsausen og mangosalsaen.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Boeuf bourguignon er nydelig fransk tradisjonsmat fra Burgund, med mye smak og mørt kjøtt, etter lang koketid i rødvin og kraft.
225 g bacon i strimler eller bruk smårettbacon.
1,5 kg renskåret høyrygg (eller bankekjøtt el.) i grove terninger
Litt smør og olje til steking
3 finhakkede hvitløksfedd
3 gulrøtter i jevne biter
2 grovhakkede løk
3 ss tomatpuré
3 timiankvister
2 laurbærblader
3 ss hvetemel
3 dl oksekraft (ev. vann og fond/buljong)
1 flaske fruktig rødvin
450 g delikatesseløk
450 g skivet sjampinjong (eller små hele)
Salt og pepper
Brun maisennajevner
Fersk persille og/eller timian
Fremgangsmåte:
Sprøstek baconet i en tykkbunnet gryte med litt olje og legg det til siden mens du og bruner kjøttet i flere omganger i samme gryte. Tilsett litt salt og pepper (og mer olje underveis om nødvendig).
Ta alt kjøttet ut av gryten, tilsett litt smør og fres løk, hvitløksfedd og gulrøtter i jevne biter. Tilsett tomatpuré, timiankvister og laurbærblader. Legg kjøtt og bacon tilbake i gryten, dryss over hvetemel, rør godt og tilsett oksekraft og rødvin.
Kok opp under omrøring, legg på lokk og la gryten småputre i 2-3 timer (eller mer), til kjøttet er blitt helt mørt. La gjerne lokket sitte litt løst (halvveis) på den siste halvtimen.
Stek delikatesseløk og sjampinjong gyllent i litt smør i en stekepanne, før du legger det over i gryten og lar alt trekke videre til løken er mør.
Smak til med salt og pepper om nødvendig og rør inn litt brun maisennajevner, hvis du ønsker en tykkere saus. Dryss over hakket persille eller litt timian ved servering.
Jeg liker å servere boeuf bourguignon med potetmos og du finner oppskrift på en perfekt potetmos HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen Instagram, TikTok eller på Facebook.
Ukemeny 35 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Kylling korma er en av de mildere rettene, som serveres i Afghanistan, Bangladesh, India og Pakistan og lett å like for både liten og stor. Vi legger ofte kyllingen i marinade kvelden før, så det går raskt å gjøre den ferdig når vi kommer fra jobben.
Dorade med middelhavstilbehør gir næring til hyggelige ferieminner. Dorade eller gyllen havkaruss, som den heter på norsk, er en fisk som holder til langs vestkysten av Europa og i Middelhavet. Mesteparten av doraden som selges er fra oppdrettsanlegg og du får kjøpt den i en del ferskvaredisker i Norge. På Meny renser de den for deg og skraper skinnet for skjell, så den er enkel å håndtere.
Dorade selges som hel fisk og om du ikke er bekvem med å rense den selv, kan du be personalet i ferskvaren gjøre det for deg.
Ferske vårruller er en deilig, vietnamesiske rett, som vi gjør som en dugnad hos oss. Det er kjempehyggelig når alle ingrediensene er klare til bruk og står på tallerkner rundt kjøkkenøya. Alle i familien legger i litt hver i rispapiret og sistemann ruller sammen og legger dem på fat.
Carne asada i lomper er en smaksrik rett fra Sør- og Mellom-Amerika. Denne retten gir den autentiske tacofølelsen og er en av mine favoritter for tiden. Carne asada i lomper er laget med biff, du kan bruke hvilken type du vil, men jeg har brukt ytrefilet, som er ganske mørt.
Bruschetta er en italiensk rett med sprøstekt brød, smurt med hvitløk og olivenolje. På brødet legges deilig tomatblanding, olivenolje og balsamico. Det er lett å lage og smaker nydelig.
Kyllingruller med deilig fyll blir saftig og godt og kan gjerne serveres i selskap. Jeg har lagd dem med estragonsaus, båtpoteter og stekte, strimlede rotgrønnsaker, men det er masse annet tilbehør som passer godt også.
Cabaret er en gammel, god matrett, som jeg lager av og til, enten til koldtbord, eller til julefrokosten. Den kan varieres nesten i det uendelige og er enkel å lage.
Pannekaker med lun eplemos og is er en deilig dessert. Her har jeg servert dem med karamellisert popcorn, mandelflak, krokan, mynteblader og spiselige blomster. Du kan gjøre den lettvinn med å kjøpe ferdige pannekaker og eplekompott, eller gjøre som meg, lage alt selv.
Pannekaker med lun eplemos og is
Ukemeny for uke 35 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.
Snowball er en frisk, men rund drink og en av mine favoritter. Du kan justere frisk- og rundhet ved å tilsette mer eller mindre eggelikør og limejuice. Snowball ble oppfunnet allerede på 1940-tallet, men ble ikke populær før på 1970-tallet.
2 cl eggelikør
2 cl vodka
1/2 ml limejuice
Sprite
Isbiter
Limeskive
Bland likør, limejuice og vodka i et longdrinkglass med knuste isbiter. Snowball pyntes med en limeskive.
Snowball
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Restaurant Nôrd på Nordic Pearl burde vært en fantastisk opplevelse. De serverer en 10-retters meny, som i utgangspunktet høres både fantastisk og velsmakende ut.
Fra deres egen reklame kan du lese følgende:
«Restauranten hvor vi lar oss inspirere av naturens egen nordiske matkalender. Her serverer vi mat med høy kvalitet og frisk smak – i takt med årets sesonger. Kom inn, sett deg godt til rette med dine fine, så skal vi skjemme deg bort med en variert 10-retters meny, og personlig service som gir deg en autentisk matopplevelse. I tillegg har vi en nøye tilpasset vinpakke.»
Når vi går for matopplevelser, som dette, forventer vi noe vi ikke lager enkelt selv og at maten er balansert og lekker. Vi bestilte med en premium vinpakke til og vinpakken var veldig bra den, faktisk det beste med hele måltidet. Det var synd resten av måltidet ikke sto i stil. Maten ble servert i fire runder, med tre retter i hver runde, men desserten for seg selv.
Første servering:
Vaffel – Crème fraîche – Løyrom
Jomfruhummer – Tapioka – Citrus
Krustade – Grønn tomat – Solsikke
Vaffel med crème fraîche og løyrom er ganske kjedelig og noe vi helt enkelt kunne slengt sammen selv. Jomfruhummeren smakte godt og om alle rettene hadde hatt samme nivå, hadde vi gått derfra lykkelige. Krustade med grønn tomat og solsikke var ubalansert og for syrlig. Hver rett var en munnfull, så vi var klare for neste servering.
Andre servering:
Andebryst – Rips – Karse
Reddiker – Sommerløk – Hvitløk
Makrell – Poteter – Vinaigrette
Andebryst med rips og karse smakte nydelig og vi skulle gjerne hatt mer av den, noe som er et godt tegn. Reddiker med sommerløk og hvitløk var for lite varmebehandlet, vi regner med at det skulle hatt tyggemotstand, men det var råsmak på løken og det ble ikke veldig delikat i munnen, verken mens vi spiste eller etterpå. Makrellen smakte ikke ferskt og poteter var lite spennende tilbehør.
Vi tok en pause og nøt den nydelige vinen, før tredje servering.
Tredje servering:
Rådyr – Asparges – Solbærglace
Kyllinglever – Erter – Morkler
Gulrøtter – Rabarbra – Merian
Rådyret var en av kveldens tre beste retter, det var veltilberedt og solbærglacen passet perfekt til. Kylingleveren virket uinspirert og kjedelig og gulrøttene var ok. Vi begynte å bli mette, så det passet bra med dessert.
Fjerde servering:
Jordbær – Kamilleblomst – Marengs
Det høres ut som en perfekt kombinasjon, men var egentlig bare krem med jordbær, pikekyss og kamilleblomster. En rett som kan slenges sammen i løpet av ett minutt. Dessertvinen derimot, var en deilig Tokaij.
Utover maten, kan det nevnes at noen av servitørene var flinke og oppmerksomme, men en av dem ikke virket så opptatt av å gjøre en god jobb.
Den internasjonale sexdagen er i dag. Dagen ble startet av et kanadisk hockeylag, i forbindelse med at de ble nevnt i et sladreblad i Los Angeles i 2012. Oppfordringen var å ha sex hele denne dagen, altså i 24 timer. Jeg sier lykke til med det, men her er en kake som heter bedre enn sex, som kanskje kan nytes etterpå. Oppskriften finner du HER.
Bedre enn sex
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ungarns uavhengighetsdag feires 15. mars, 20. august og 23. oktober. Dagen i dag feires med fyrverkeri langs Donau og morsomme småaktiviteter rundt omkring.
20. august, er en offisiell helligdag i Ungarn. Dagen er en tid for å feire landets uavhengighet og nasjonale identitet. I tillegg til feiringen av St. Stefan og innhøstingen, er det også en dag for refleksjon over Ungarns historie og kultur.
Ungarsk mat er variert, kreativ og har en unik smak og karakter. Ungarere elsker paprika og de bruker det til saus, lager suppe av dem, de fyller dem med kjøttsaus og mye mer. Nasjonalretten er gulasj og du finner oppskrift på deilig, hjemmelaget gulasj og flere andre ungarske retter HER.
Gulasjsuppe
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Potetdagen i USA markeres 19. august hvert år. At poteter har fått sin egen dag i USA, virker ikke annet enn rett og rimelig. Poteter har blitt dyrket i ca. 10 000 år.
I Norge har poteten historie tilbake til rundt år 1600 og eldre generasjoner kunne ikke tenke seg et eneste middagsmåltid uten potet. Morfaren min spiste til og med poteter sammen med spagetti og kjøttsaus. Poteter kan høres kjedelig ut, men det trenger de ikke å være.
Baconpoteter
Du finner selvfølgelig masse oppskrifter med poteter på bloggen. Den kan varieres og nytes både som tilbehør og som hovedrolleinnehaver. Sjekk her for spennende potetvarianter.
Hasselbackpoteter
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kalvefilet med provencalsk ratatouille og råstekte poteter er en velsmakende rett, som gjerne kan serveres gjester.
Provencalsk ratatouille er en tradisjonell grønnsaksrett, som serveres både varm, lun og kald, som tilbehør til middagen. Ratatouille smaker enda bedre, når du varmer den neste dag og smakene har fått satt seg, så du kan gjerne lage den i forveien, når du skal servere den til gjester.
Provencalsk ratatouille:
2 auberginer i terninger 2 paprikaer, gjerne to forskjellige farger, i terninger 4 squash i terninger 6 tomater i terninger 2 løk i grovhakket 3 hvitløksfedd, finhakket 1 laurbærblad 1 klype paprika 2 timiankvister 1 ss tomatpuré 1 klype salt 2 ss olivenolje
Fres løk og aubergine i 3 minutter i oljen på høy temperatur. Tilsett paprika og stek i 2 minutter til, på høy varme. Tilsett deretter squash, tomater, hvitløk, tomatpuré, timian og laurbærblad, salt og pepper. La det småkoke i 5 minutter, med lokk, og ta deretter uten lokk og kok i 30 minutter (avhengig av størrelsen på bitene) på middels varme. Smak til med salt og pepper.
Råstekte poteter:
Skjær potetene i ganske tynne skiver. Risle langpanna med litt olivenolje. Fordel potetene utover. De må ikke ligge oppa hverandre. Risle over litt mer olivenolje og stek dem på 250 grader til de er gylne og lekre. Gi dem et dryss med salt og pepper før servering. Du kan gjerne bruke flaksalt.
Kalvefilet:
Beregne 200 – 250 g kalvefilet per person. Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.
Om du vil grille fileten, bruner du den godt på alle kanter på grillen, før du legger den på den øvre hylla og lar den ligge der til den er ferdig stekt. Stikk gjerne inn et steketermometer, så er du sikrere på resultatet.
Om du vil bruke sous vide, krydrer du fileten med timian, hvitløk og pepper. Legg fileten i en sous videpose og vakuumer den. Legg den i sous viden på 52 grader i tre timer, før du tar den ut av posen og gir den en runde på grillen eller i stekepanna, så den blir gyllen og får en fin stekeskorpe.
Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader.
La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.
Kalvefilet med provencalsk ratatouille og råstekte poteter
Du finner flere spennende og varierte retter fra Frankrike her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny 34 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Laks med dillstuede poteter og agurksalat er en tradisjonsrik rett og smaker nydelig. Du kan selvfølgelig lage denne retten med andre fiskeslag også, f.eks. røye og ørret.
Lettvinn thaiform er en velsmakende kyllingrett og når den først står i ovnen, gjør den seg nesten selv. Du må kun drysse over litt koriander før den serveres og koke litt ris.
Koteletter i fat er en gammel dansk oppskrift, som gjør kotelettene litt mer spennende. Retten er praktisk i en hektisk hverdag, siden alt utenom risen, gjøres klart i samme form.
Dak Gogi er Koreas svar på kyllingtaco. De bruker ikke lomper eller tacoskjell, men pakker inn godsakene i et salatblad i stedet. Vi synes det smaker nydelig og er et godt alternativ til fredagstacoen.
Salat med appelsin og karridressing er en deilig rett fra Midtøsten. Den kan brukes til lunsj, som forrett eller som tilbehør til en kjøtt- eller fiskemiddag.
Om du ikke har smakt sebra, kan jeg anbefale det på det varmeste.
Rett over grensen til Sverige, finner du en del butikker som selger en del eksotiske dyr og det er selvfølgelig lett å la seg friste. Jeg kjøper alltid spennende ingredienser først og så håper jeg at jeg klarer å google meg til hvordan jeg skal bruke det etterpå.
Sebra med båtpoteter, karamellisert løk og grillet ananas
Amarettopannacotta med espressosirup er en perfekt dessert til kaffeelskere og en fin variant av den mest vanlige varianten med en eller annen bærsaus.
Eplene henger modne på trærne nå. Hva er vel bedre enn å hente inn noen og lage en deilig, saftig eplekake. Denne eplekaken med rosin, kanel og mandler er lettvint og smaker veldig godt.
Eplekake med rosin, kanel og mandler
Ukemeny 34 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.