Skolebrød

Skolebrød var en av mine barndomsfavoritter. Jeg spiste alltid rundt kanten først og sparte det gule til slutt. Jeg gjør forresten det enda. Denne oppskriften gir deilige, luftige skolebrød. De kan fryses, men da bør du vente med melis og kokos til du skal bruke dem.

Fyll (vaniljekrem):

1 vaniljestang

2 dl helmelk

1 dl sukker

4 eggeplommer

1 ½ dl fløte

35 g maisenna

Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøene. Bland vaniljestang, frø melk og sukker i en liten kjele. Varm opp til ca. 50 grader.

Pisk sammen eggeplommer, fløte og maisenna i en bolle. Visp inn melkeblandingen. Hell alt tilbake i kjelen, varm opp igjen og rør hele tiden til det tykner. Ta kjelen vekk fra plata rett før det koker. Avkjøles i vannbad og oppbevares under tett lokk eller plastfolie til det skal brukes.

Deigen:

3,5 dl lunken melk

70 g smeltet smør

50 g gjær

1 sammenpisket egg

80 g sukker

1 ts kardemomme

1 ts salt

1/2 kg mel

1/4 ts bakepulver

Alt eltes godt sammen og heves lenge, gjerne et par timer. Del deigen i emner på ca 140 g og form dem boller, som kjevles ut til flate, runde brød. Trykk dem flate på midten, der kremen skal ligge. Legg 1 ss vaniljekrem i gropen og la dem heve lenge igjen, gjerne en time eller to til.

Stek dem i midt i ovnen 200 grader til de er gylne og fine (ca. 12 – 15 minutter).

Jeg pensler dem etter jeg tar dem ut av ovnen. Da gir jeg dem et strøk med en blanding av sammenpisket egg og melk. Dette gir en fin og blank overflate.

Glasur:

5 dl melis

3 ss vann

150 g kokos

Bland sammen vann og melis og smør det på hver side av vaniljekremen. Dypp i kokos, del i skiver og nyt.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. 

Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lettvinn thaiform med kylling

Lettvinn thaiform er en velsmakende kyllingrett og når den først står i ovnen, gjør den seg nesten selv. Du må kun drysse over litt koriander før den serveres og koke litt ris.

3 strimlede rødløk

4 strimlede vårløk

3 paprika (rød, gul og grønn) i strimler

1 mango i terninger

800 g strimlet kyllingfilet gjerne lårfilet

1 boks kokosmelk

1 boks kokoskrem

4 ss kyllingfond

2 ts paprikakrydder

1 ts hvitløkskrydder

1 finhakket chili

2 ss red curry paste

2 ts karri

Salt og pepper

1 pose cashewnøtter

Fres rødløken lett i smør i en stekepanne, den skal kun bli blank og myk og ikke brunes. Fordel løken, vårløk, paprika, mango og kyllingfilet i en ildfast form.
Bland sammen ingrediensene til sausen: kokosmelk, kokoskrem, kyllingfond, paprikakrydder, chili, red curry paste, karri, hvitløkskrydder, salt og pepper i en kjele og la det koke opp. Smak til om du ønsker sausen sterkere og tilsett ev. mer finhakket chili.

Hell sausen over kyllingblandingen, dryss over litt cashewnøtter og stek midt i ovnen i 30 – 40 minutter på 180 grader.

Kok ris etter anvisning på pakken. Dryss litt koriander over kyllingen rett før servering og om du ønsker, kan du gjerne servere en salat til den lettvinte kyllingformen også, men det er egentlig ikke nødvendig, når den har så mye frukt og grønnsaker i seg.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 44

Ukemeny – uke 44 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Hjortesuppe
Hjortesuppe
Hjortesuppe
Tirsdag: Alt-i-en-form-fisk
Alt-i-en-form-fisk
Alt-i-en-form-fisk
Onsdag: Hvordan friske opp en trøtt fiskepudding
Hvordan friske opp en trøtt fiskepudding
Hvordan friske opp en trøtt fiskepudding
Torsdag: Kyllingsandwich med båtpoteter
Kyllingsandwich med båtpoteter
Kyllingsandwich med båtpoteter
Fredag: Smashburger taco
Smashburger taco
Smashburger taco
Lørdag:
Forrett: Reker i sweet chili sauce
Reker i sweet chili sauce
Reker i sweet chili sauce
Hovedrett: Kinesisk kylling med black pepper sauce
Kinesisk kylling med black pepper sauce
Kinesisk kylling med black pepper sauce
Dessert: Pandanis
Pandanis
Pandanis
Søndag:
Forrett og hovedrett: Fersk suppe med sur og søt saus og klot
Fersk suppe med sur og søt saus og klot
Fersk suppe med sur og søt saus og klot
Dessert: Tilslørte jordbærpiker med blåbær
Tilslørte jordbærpiker med blåbær
Tilslørte jordbærpiker med blåbær

 

Ukemeny – uke 44 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Spiced planter’s punch

Spiced planter’s punch er en velbalansert drink fra siste del av 1800-tallet på Jamaica. Du kan gjøre den mer eller mindre søt ved å justere mengden grenadine. Vær forsiktig med Angostura Bitters, passe mengde er godt, for mye gir et veldig bittert resultat.

2 cl spiced rom

2 cl hvit rom

6 cl ferskpresset appelsinjuice

1 cl ferskpresset limejuice

1-2 dasher Angostura Bitters

2 cl grenadine

Rist alt sammen og server i longdrinkglass med is og pynt med appelsinskive eller, som jeg har gjort her, pynt den til en hyggelig feiring.

Spiced planter's punch
Spiced planter’s punch

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Brennende kjærlighet – et gufs fra 80-tallet

Brennende kjærlighet er en rett fra 80-tallet, som jeg nesten hadde glemt. Jeg satt og kikket i gamle kokebøker og tenkte det var på tide å trekke den frem fra glemselen. Potetmosen: Skrell og kok poteter møre. Hell av vannet, mos potetene og tilsett smør og fløte eller melk. Rør det sammen og smak til med salt og pepper. Det smaker godt med finhakket gressløk eller vårløk i også. Kjøttet: 1 finhakket løk 1 fedd finhakket hvitløk 500 g karbonade- eller kjøttdeig 1 boks hakkede tomater (helst Mutti) 2 ss tomatpuré 1 laurbærblad 2 ts salt 1 ts oregano 2 ts basilikum 1 ts pepper 200 g reven ost etter eget ønske Brun karbonadedeigen sammen med løk og hvitløk i smør eller olje. Tilsett hakkede tomater, tomatpuré, laurbærblad, oregano, basilikum, salt og pepper. La det koke i minimum 30 minutter. Hell kjøttblandingen over i en ildfast form, bre potetmosen utover og strø ost på toppen. Stek brennende kjærlighet midt i ovnen på 200 grader, i ca. 30 minutter, til osten har fått fin farge. Jeg serverer brennende kjærlighet med en frisk salat til. Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.

Libanesisk ris

Libanesisk ris er et mer spennende tilbehør til middagen enn vanlig kokt ris. Libanesisk ris passer selvfølgelig til libanesisk mat, men også til grillet mat og stekte kjøtt- og fiskeretter. Det spesielle med den, i tilegg til krydderet, er at den blandes med vermicellinudler, som er nåltynne risnudler. Du får kjøpt dem i asiatiske butikker i tillegg til velassorterte matbutikker.

  • 5 dl basmatiris
  • 1 l vann
  • 1 dl tørkede vermicellinudler, delt i cm-biter
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • ½ ts salt
  • 1 kanelbark
  • 1 pose pinjekjerner eller pistasjnøtter
  • 1 neve finhakket bladpersille

Skyll risen med kaldt vann til vannet er klart. Sil godt av og sett til side.
Varm olivenoljen i en middels stor kjele med slippbelegg på middels varme. Tilsett vermicelli-pastaen og kok under stadig omrøring til all vermicellien har en dyp gyllenbrun farge. Vær forsiktig så den ikke brenner seg.
Ha risen over den kokte vermicellien og rør for å blande og dekke risen med olivenoljen. Smak til med salt og en klype kanel, om ønskelig.

Tilsett 4 kopper vann og kok opp blandingen. Vannet vil reduseres i prosessen. Reduser varmen til lav, dekk til kjelen og kok i 15 minutter.
Når risen er gjennomkokt, ta den av varmen og la risen dampe i 5 minutter. Ta deretter av lokkene og rør med en gaffel.

Server varm med frisk persille og ristede nøtter, om ønskelig.

Libanesisk ris
Libanesisk ris

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Quesillo

Quesillo er Colombias, Venezuelas og den Dominikanske republikkens lekre og velsmakende svar på karamellpudding. Den blir fyldig og smaksrik og er en perfekt avslutning på en god middag. Den lages i en rund, ildfast form, med diameter på ca. 18 cm og som rommer min. 1 ltr.

Karamellsaus:

200 g sukker

Varm sukkeret i en tørr stekepanne til det blir karamell. Hell karamellen over i den ildfaste formen og hvelv den rund, så karamellen fester seg til alle kantene og dekker bunnen. Sett den kaldt., mens du startet på puddingen.

Puddingen:

5 egg

1 boks (3 dl) søtet, kondensert melk

3 dl melk

1 ts vaniljesukker

20 ml brun, vellagret rom

Sett ovnen på 200 grader med vannbad på nederste rille.

Visp sammen alle de andre ingrediensene til puddingen i kjøkkenmaskinen, eller visp dem sammen for hånd. (2-3 minutter, til du får en helt jevn væske).

Hell væsken over i den karamelliserte formen og sett den forsiktig i vannbadet. Nå er det viktig å passe på tiden, så jeg bruker stoppeklokke, som jeg setter på 10 minutter. Etter 10 minutter, skrur jeg temperaturen ned til  100 grader og lar quesilloen stå i ca. 1 time, før jeg sjekker ved å dytte litt til formen. Om den ikke er stiv, sjekker jeg hver halvtime, til jeg er fornøyd med resultatet. Den blir litt stivere når den er kald.

Sett den kaldt over natter. Før servering, skjærer du forsiktig langs kanten på formen, legger et fat med høye kanter over og snur kjempefort, så Quesilloen blir stående på fatet, med karamellsausen over. Pynt med f.eks. physalis og mynteblader.

Quesillo
Quesillo

Du finner flere velsmakende desserter fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 43

Ukemeny for uke 43 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Manti

Manti eller shishbarak spises i Tyrkia og Midtøsten.

Manti
Manti

Tirsdag: Laks teriyaki med deilige grønnsaker

Laks teriyaki med deilige grønnsaker er en av mine favorittretter fra Japan og jeg lager den i mange varianter. Denne er med ris og bok choy, men du kan bruke andre grønnsaker og servere den med nudler også.

Laks teriyaki med deilige grønnsaker
Laks teriyaki med deilige grønnsaker

Onsdag: Wienersnitsel

Wienersnitsel blir brukt mye i Mellom- og Sør-Europa. Da jeg var liten, var det vanlig å servere det på kaféer og veikroer og syntes det var skikkelig snadder. Det synes jeg fortsatt, men jeg har nok blitt mer avansert når det gjelder tilbehøret. De store kapersene har jeg kjøpt i asiatisk butikk, men du får kapers i litt mindre størrelse i vanlige matbutikker.

Wienersnitsel
Wienersnitsel

Torsdag: Kinesisk biffgryte

Kinesisk biffgryte er en rett med mye smak. Du får kjøpt kinesisk femkrydder i asiatiske butikker. Du kan justere styrken på retten ved å justere mengden chili.

Kinesisk biffgryte
Kinesisk biffgryte

Fredag: Villsvinfilet

Villsvinfilet er ikke så lett å finne i Norge, men rett over svenskegrensen finnes den i frysedisken mange steder.

Villsvinfilet
Villsvinfilet

Lørdag:
Forrett: Börek

Börek (banitsa) med lammekjøttdeig ser kanskje godt ut, men bare vent til du smaker på den. Krydret lammefyll med pinjekjerner og sultanas (ev. rosiner) rullet inn i lag opp på lag med sprø filodeig. Börek kalles også banitsa, burek, bourekas, byrek og zelnik, avhengig av hvor den kommer fra. Du finner denne retten i flere land, bl.a. Albania, Armenia, Bulgaria, Irak, Israel, Jordan, Libanon, Makedonia, Palestina, Serbia, Syria, Tunisia og Tyrkia. Jeg kjøper ferdige flak med filodeig i matbutikken, det pleier å være 12 flak i pakka.

Börek
Börek

Hovedrett: Lammedolma med fattoush og baba ganoush

Lammedolma med fattoush og baba ganoush brukes i mange av landene i den østlige delen av Middelhavet, i tillegg til Iran og Irak. Du får kjøpt vinblader i asiatiske butikker.

Lammedolma med fattoush og baba ganoush
Lammedolma med fattoush og baba ganoush

Dessert: Gadjar halwa

Gadjar halwa er en deilig dessert, laget av gulrot. Den er oprinnelig fra Persia, men har spredd seg over hele Midtøsten og deler av Asia.

Gadjar halwa
Gadjar halwa

 

Søndag:
Forrett: Blåskjell i hvitvin

Blåskjell i hvitvin er deilig som forrett, lunsjrett eller til hovedrett. Jeg har vokst opp med blåskjell, men siden vi bodde i innlandet, var de hermetiske. Etter jeg ble eldre, oppdaget jeg hvor fantastiske de er når de er ferske. De smaker aller best når de er selvplukket, men du får kjøpt flotte blåskjell i nett i fiskedisken. Om du ikke vil bruke hvitvin, smaker blåskjellene nydelig med eplemost også.

Blåskjell i hvitvin
Blåskjell i hvitvin

Hovedrett: Suppelapskaus

Suppelapskaus er en høst- og vinterrettene fra barndommen min. Det er en slags tynn, lys lapskaus, men selv om den er tynn, har den mye smak.

Suppelapskaus
Suppelapskaus

Dessert: Oppned eplekake

Oppned eplekake er en saftig kake, som snus med bunnen opp etter steking-

Oppned eplekake
Oppned eplekake

 

Ukemeny for uke 43 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fransk martini

Fransk martini er friskt, godt og enkelt og raskt å lage. Sam mange andre cocktails, er også denne fra New York på 1980-tallet.

4 cl vodka

1 cl bringebærlikør

3 cl ferskpresset ananasjuice

Pynt med friske bringebær

Rist sammen vodka, likør og juice og hell over i et avkjølt cocktailglass. Pynt med bringebær og server.

Fransk martini
Fransk martini

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pai med skinke og blåskimmelost

Pai med skinke og blåskimmelost er en nydelig lunsj-, eller middagsrett. Oppskriften er passe til 4 personer. Om du ikke har tid til å lage paibunn, kan du kjøpe ferdig i velassorterte matbutikker.

Mørdeig:

125 g smør
250 g mel
Ca. 1 dl vann

Visp sammen mel og smør med en mikser til smøret er godt fordelt i melet. Tilsett litt og litt vann og videre til du får en fin deig. Pakk den inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet minimum en time.

Kjevle ut deigen, så den passer i paiformen. Press den godt inntil sidene og litt over kanten på formen, så du kan skjære det bort og få en fin, rett kant på paien. Legg et bakepapir på paibunnen og fyll med tørka erter, så den holder seg flat under første steking. Stek den på 200 grader i 15 minutter, før du løfter ut ertene og lager fyllet. Ertene kan du bruke om og om igjen, når du lager pai.

Fyll:

1 løk, grovhakket

300 g bayonneskinke eller kokt skinke i terninger

100 g sopp i skiver, f.eks. aromasopp eller sjampinjong

1/2 glass sorte oliven i skiver, avsilt

1 paprika i terninger (jeg har brukt gul)

2 vårløk i strimler

3 store egg

2 dl crème fraîche

100 g blåskimmelost, jeg har brukt Danablu i skiver, som er lett å smuldre opp og fordele

Salt og pepper

100 g revet ost, gjerne vellagret

Pai med skinke og blåskimmelost
Pai med skinke og blåskimmelost på gang

Brun løk og sopp i litt smør, sil av og fordel det utover paibunnen. Legg på skinke, paprika, oliven og vårløk, før du fordeler blåskimmelosten over.

Visp sammen egg og crème fraîche, salt og pepper.

Pai med skinke og blåskimmelost
Pai med skinke og blåskimmelost før du legger på osten

Hell på eggeblandingen og den revne osten og stek paien videre i cirka 30 minutter, til fyllet har stivnet.

Pai med skinke og blåskimmelost kan spises som den er, eller du kan servere den med en frisk og god salat til.

Pai med skinke og blåskimmelost
Pai med skinke og blåskimmelost klar til å spises

 

Du finner flere velsmakende paier her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.