Landbrød smaker godt til smørbrød av ulike slag, til tapas eller som tilbehør til supper og gryteretter. Denne oppskriften gir 2 saftige og luftige landbrød.
2 ss smør, smeltet
300 gram hvetemel
200 gram siktet rugmel
1 ts salt
1/4 ts tørrgjær
4 dl kaldt vann
Elt alt godt sammen. Dekk med plastfolie og la den heve på kjøkkenbenken i 12-18 timer.
Brett deigen sammen 8-12 ganger, når du baker ut. Strø eventuelt på litt mel dersom deigen klistrer seg fast.
Brett sammen deigen til en rektangulær form og legg den på en stekeplate med bakepapir
Dekk med et rent koppehånkle og la den etterheve i min. 1 time.
Dryss litt mel over brødet, skjær riller på skrå og stek det på midterste rille på 200 grader i 30 minutter, eller til landbrødet har en fin og gyllen stekeskorpe. Avkjøl brødet på en rist.
Landbrød
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny 39 ligger klar. Ved å planlegge en meny for hele uken, kan du ukehandle og spare både tid og penger. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
En slags gresk lasagne er en lasagne jeg har tatt helt ut av eget hode, uten inspirasjon fra noe sted. Jeg tenkte at en slags gresk lasagne burde fungere og jeg synes denne smaker skikkelig godt.
Crispy urtekylling med pasta er en av mine Middelhavsfavoritter. Kyllingen blir helt fantastisk med det crispy urteskallet. Panko er en slags grov strøkavring og fås i de fleste matbutikker nå.
Ostekoteletter med potetmos som gjør kotelettene litt mer spennende. Retten er praktisk i en hektisk hverdag, siden alt utenom potetmosen, gjøres klart i samme form.
Caprese er en salat med opprinnelse fra Capri i Italia. Den er enkel å lage og kan brukes som forrett (antipasti) eller som en lunsjrett, med godt brød til.
Italiensk lam med parmaskinke og poteter gir et velsmakende, saftig lammelår, med nydelig italiensk smak. Det tilberedes med hvitløk, rosmarin, persille og parmaskinke. Potetene er skjært i tynne skiver og stekes sammen med lammet og får en nydelig smak av urtene og lammekraften.
Kantarellrisotto smaker nydelig og kan brukes enten som en selvstendig rett, eller som tilbehør til kjøtt eller fisk. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen.
Dorade fra Sør-Europa er en saftig og smaksrik fiskerett, som for stor del tilberedes i ovnen. Rett før servering helles en deilig skysaus, tilberedt i stekepannen over. Du får kjøpt dorade (dourada, dorado) på Meny. Om du har smakt dorade fra Middelhavet og synes den ikke er så spennende, får du en helt annen opplevelse om du kjøper den i ferskvaredisken i Norge, Denne doraden er oppdrettsfisk, vokst opp i Biscayabukten, med mye kjøligere vann og smaker helt nydelig.
Fransk kyllingrullade med béarnaisesaus er saftig kylling, fylt med asparges og kokt skinke, og rullet inn i bacon. Det er viktig å bruke bacon av god kvalitet, så ikke de krymper så veldig under steking. Jeg har brukt tørrmodnet bacon fra Jacobs. Om du har dårlig tid, kan du bruke Jacobs ferdige béarnaisesaus. Retten kan gjerne serveres til gjester og oppskriften er passe til 4 personer.
Potetene:
Potetene blir aller best om de ikke ligger i så tykt lag, så alle skivene får en fin stekeskorpe.
800 g poteter i tynne skiver (om skallet er pent, trenger du ikke å skrelle dem)
Salvieblader
Rosmarinblader
Olivenolje
Salt og pepper
Fett fra steking av kyllingen
Risle olivenolje i en stor ildfast form, legg i poteter, salvie og rosmarin, dryss på salt og pepper og bland det godt sammen. Sett i ovnen på 180 grader. Når kyllingen er ferdig brunet, blander du inn stekefettet fra dem og legger kyllingen på toppen.
Kyllingen:
2-4 kyllingfileter, avhengig av størrelsen
8 skiver god kokt skinke
8 grønne asparges
Noen kvister frisk estragon
12 skiver bacon
Salt og pepper
Olivero, eller en blanding av olivenolje og smør, til steking
Brett ut kyllingfiletene, bank dem litt flate, ca. 1/2 cm tykke og krydre dem med litt salt og pepper på begge sider. Om du bruker små kyllingfileter, legger du to og to sammen, så de danner 1 lang bit.
Dekk med skinke, legg 1 remse med estragon og 2 asparges på toppen. Rull stramt sammen og rull dem inn med bacon. Brun kyllingrulladene på alle kanter, bland stekefettet inn i potetene og kyllingen på toppen. Sett inn steketermometer, så di er sikker på at kyllingen blir perfekt og still inn på en kjernetemperatur 74 grader. Om du ikke kan stille inn termometeret ditt, er det bare å følge med.
Løft ut kyllingrulladene og la dem hvile i 10 minutter, mens potetene får kose seg videre i ovnen. Om du synes potetene er for bleke, kan du øke temperaturen, men da er det viktig å følge godt med.
Del kyllingen i litt tykke skiver, rett før servering og legg dem på toppen av potetene igjen. Om du ønsker, kan du servere kyllingrullade fra Toscana med en frisk salat til, men det er ikke nødvendig, siden de inneholder asparges.
Béarnaisesaus:
3 romtempererte eggeplommer
150 gram smør
2 ts tørket estragon
4 ss vann
2 ss hvitvinseddik
1 finhakket sjalottløk
Salt og pepper
La smøret smelte sakte på lav varme i en liten kjele uten å røre. Til sausen skal vi kun bruke klaret smør, som er den gjennomsiktige blanke delen som blir liggende på toppen.
Ha en liten klatt smør (ikke det smøret vi klaret i forrige punkt) i en annen (liten) kjele. Tilsett sjalottløken, og la dette surre til løken er blank. Tilsett vann, hvitvinseddik og estragon og la det koke inn til halv mengde.
Du har nå tre komponenter som skal blandes, eggeplommene, sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen og klaret smør.
Den sikreste måten å få dette til på, er å blande komponentene over vannbad. Finn frem en kjele som er stor nok til at kjelen med sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen får plass oppi og fyll den med varmt vann. Sett den lille kjelen oppi. Tilsett eggeplommene og bland godt.
Tilsett forsiktig litt og litt av det klarede smøret mens du rører godt (pass på slik at melkestoffene på bunnen ikke blir med).
Smak til med salt og pepper. Ønsker du en tynnere saus, kan du røre inn noen ekstra skjeer med vann på slutten. Pynt med litt frisk estragon.
Fransk kyllingrullade
Du finner flere spennende og velsmakende retter fra Frankrike her og flere retter med kylling her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Fersk suppe med sur og søt saus med elg er en perfekt rett, med lange tradisjoner i Norge, men da med storfekjøtt. Jeg liker godt å variere den med elgkjøtt. Fersk suppe med sur og søt saus med elg smaker enda bedre dag to, så jeg anbefaler å lage rikelig. Jeg pleier å fylle den største kjelen min, så jeg har no til to dager og i tillegg kan fryse ned i porsjoner til hektiske hverdager.
Suppen:
1,5 ltr vann
1,5 kg elgkjøtt med bein, f.eks. høyrygg, bibringe eller bog
2 laurbærblader
1 ts salt
1 finstrimlet purre
3 gulrøtter
100 g sellerirot
50 g persillerot
150 g hodekål
Salt og pepper
Kok opp 1,5 vann og legg i kjøttet med bein i så hele stykker som mulig. Kok opp igjen og skum godt av. Dryss over salt og legg i det grønne av purren, finstrimlet. La det trekke under lokk til kjøttet er mørt, ca. 2,5 – 3 timer. Gulrøtter, sellerirot og persillerot skrelles og deles i terninger. 150 g hodekål strimles fint. Tilsett alle grønnsakene i gryta og la alt trekke til det er mørt, i ca. 10 minutter. Smak til med salt og pepper.
Fersk suppe
Mens grønnsakene trekker, sil av ca. 5 dl kraft fra suppen og lag sausen.
Løksaus:
2 ss smør
1 finhakket løk
2 ss hvetemel
5 dl av kokekraften fra kjøttet
Ca. 2 ss eddik
Ca. 3 ss sukker
Salt og pepper
Fres løk i smør til den blir blank. Rør inn hvetemel og spe med kokekraften fra kjøttet. La sausen småkoke i 10 minutter, før du smaker den til med eddik, sukker, salt og pepper.
Når grønnsakene er ferdige, smaker du til suppen med salt og pepper. Server suppen som en forrett med flatbrød ved siden av, reven muskat og eventuelt klot (se oppskrift lenger ned).
Ta opp kjøttet og skjær det i skiver før servering. Server kjøttet med løksaus, kokte poteter og grønnsaker fra suppen.
Fersk suppe med sur og søt saus med elg
Servering:
Først serverer du suppen uten kjøttet. Deretter serverer du kjøttet, med kokte poteter, grønnsaker og løksausen. Jeg lager alltid dobbel porsjon med løksaus, for den er en av favorittene mine fra barndommen og jeg elsker fortsatt å knuse poteter i den.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Makaroniform med skinke har en deilig ostesaus, som er lett å like for både små og store. I USA kalles denne retten «Mac and Cheese pie». Oppskriften er passe til 4 personer.
250 g makaroni
2 ss smør
4 ss hvetemel
6 dl melk
2 hvitløksfedd, finhakket
1 ts salt
1 ts nykvernet pepper
200 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag
200 g kokt skinke i terninger
Kok makaroni som anvist på pakken, hell av vannet og sett til side.
Smelt smøret i en kjele, tilsett mel og rør godt. Spe med litt og litt av melken, litt du har en passe tykk saus. Rør inn i hvitløk og smak til med salt og pepper og rør inn halvparten av osten. Tilsett makaroni og skinken i og bland godt. Hell blandingen i en ildfast form og dryss over resten av osten. Gratiner retten i stekeovnen på 225 grader til osten er gyllen og bobler. Det tar ca. 20 minutter. Serveres makaroniform med skinke – Mac and Cheese pie god og varm og gjerne med en liten salat til.
Du finner flere matretter og drinkoppskrifter fra USA her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Bucatini med tomatsaus og biffrester er deilig hverdagsmat, som passer godt om du har rester av biff. Du kan også bruke annet kjøtt, kjøttpåleggsrester eller pølsebiter i denne retten.
1 finhakket løk
2,5 dl hvitvin
20 minitomater, delt i 2
2 finhakkede hvitløksfedd
1 ss kyllingfond
1 ts oregano
Salt og pepper
Biffrester, delt i tynne strimler
1 neve bladpersille, finhakket
1 ss kjørvel, finhakket
Ev. litt parmesan
Blank løken i olje i en stekepanne, før du tilsetter hvitløk, tomater, vin, fond og krydder. La det kose seg i noen minutter, så tomatene går i oppløsning. Kok pasta etter anvisning på pakka, rør den sammen med resten, 3-4 skjeer av kokevannet og urtene.
Kok bucatinien til al dente etter anvisningen på pakken. Rør 1 ss av kokevannet fra pastaen inn i tomatsausen.
Bucatini med tomatsaus og biffrester
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Köttfärslimpa er den svenske kjøttpuddingen og smaker godt med fløtesaus, poteter og valgfrie grønnsaker. Restene smaker godt i tynne skiver på brødskiva, eller du kan lage pytt i panne av den.
600 g karbonadedeig
1 finhakket paprika
1 finhakket løk
2 ts salt
2 sammenpiskede egg
3 dl melk
1 ts muskat
1 ts pepper
1,5 ss potetmel
1 pakke tørrsaltet bacon i skiver
Elt alt, bortsett fra baconet, godt sammen og hell det i brødform. Legg på 1 pakke tørrsaltet bacon i skiver og stek kjøttpuddingen i vannbad på 180 grader i 1 time.
Köttfärslimpa før steking
Hjemmelaget kjøttpudding serveres med brun saus og poteter i ønsket form, her hadde jeg kokte poteter etter gårsdagens middag, som jeg har skjært i skiver, krydret og stekt i smør i langpanna på 200 grader. Grønnsakene kan også varieres. Kraften som skilles ut fra puddingen under steking, bruker jeg alltid i sausen.
Fløtesaus:
1 sjalottløk, finhakket Smør til steking 6 dl fløte 2 ss oksefond 4 ss soyasaus 4 ss solbærsyltetøy Pepper og ev. salt
Brun sjalottløken i smør, rør inn fløte, fond og soyasaus og la sausen småkoke på lav varme til den tykner litt, ca. 20 minutter. Om du ønsker en helt glatt saus, kan du sile av løken nå. Rør inn solbærsyltetøyet, kok opp og smak til med pepper og ev. salt.
Hjemmelaget kjøttpudding
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Marokkansk kjegryte lages av kjekjøtt fra bog eller lår. Den kan også lages med rester av kje eller lam, men da trenger den ikke så lang koketid. Du får kjøpt ras el hanout i asiatiske butikker.
1,5 kg benfritt kjekjøtt (ev. lammekjøtt) i biter på ca. 4 x 4 cm
2 rødløk, grovhakket
3 hvitløk, finhakket
4 ss olivenolje
2 bokser hermetiske tomater
5 dl kyllingkraft (ev. fond og vann)
2 ss ras el hanout
8 poteter i terninger
2 ts salt
1 ts kvernet pepper
2 ss hakket bladpersille
2 ss frisk mynte
Brun kjøttet og løken i oljen i en gryte, tilsett hvitløken og la det steke i 1 minutt til. Tilsett hakkede tomater, kraft og krydder. Kok opp, senk varmen og la gryten småkoke i 1 time. Tilsett potetene og la alt koke videre i ca. 1 time til, til potetene er myke og kjøttet er helt mørt. Smak til med salt og pepper og dryss over hakket mynte og persille ved servering.
Server med couscous eller godt brød.
Marokkansk kjegryte
Du finner flere spennende og velsmakende retter fra Marokko her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny 38 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Karbonader med knutekålstuing smaker godt for både liten og stor. Her serveres den med ovnspoteter, men du kan gjerne bruke kokte poteter også. Når jeg lager karbonader, dobler jeg alltid oppskriften, så jeg kan legge noen i fryseren til senere.
Pasta med kjøttboller fra Lady og Landstrykeren er vel et av de mest legendariske måltidene i verden. Pasta med kjøttboller er ikke akkurat mat for dyr, men for oss mennesker, kan det være nydelig, når det lages fra bunnen av. Jeg lager alltid en stor porsjon kjøttboller i tomatsaus. Det vi ikke spiser til middagen, fryser jeg ned og bruker til tapas senere. Denne oppskriften er veldig lettvint, siden jeg ikke steker kjøttbollene, men legger dem rå, rett i den kokende tomatsausen.
Asiatisk kylling med ris er fusionmat, som vil si at den er en blanding av ingredienser fra flere land. F. eks. så er hoisin fra Kina og peanøttsausen fra Thailand.
Enchiladas er en vanlig rett å spise i Mellom-Amerika og en super fredagsrett. Jeg har laget den med karbonadedeig av storfe, men du kan også lage den av kyllingdeig, eller vilt, som f.eks. elg.
Ceviche er en rett fra Argentina, der fisken blir “kokt” i syren fra lime. Den smaker deilig som en forrett, som en del av et tapasmåltid eller en liten lunsj. Det er viktig at fisken er veldig fersk.
Kalvefilet med salsa og båtpoteter passer godt en varm sommerkveld. Om du ønsker mer grønnsaker enn de som er i salsaen, passer det fint med grillede maiskolber.
Kremet soppsuppe er nydelig mat og med kantareller er den helt magisk. Som sønnen min sier: Livet er for kort til å spise vond mat og dette er virkelig en av de gode tingene i livet, for vi er så heldige at vi bor i skogkanten. Vi har vært på sopptur og av “fangsten” lager vi en kremet soppsuppe.
Elggryte smaker helt nydelig, særlig en mørk høst- eller vinterkveld. Jeg serverer den med kokte perlepoteter eller mandelpoteter, men om du vil, kan du dele potetene i terninger og tilsette dem i gryta, eller servere med potetmos.
Blåbær- og basilikumsmash er kjempegodt og aller best med Hendrick’s Gin. Om du ønsker en mindre sterk drink, kan du tilsette tonic til slutt og røre forsiktig.
6 cl gin
1,5 dl friske blåbær
4 friske basilikumblader
3 cl sitronsaft
10 cl enkel sirup (sukkerlake)
Bland friske blåbær, basilikum og sitronsaft i et drinkmixer og mudle det godt. Sil blandingen over i et glass med is og tilsett gin og enkel sirup. Rør det sammen og pynt med blåbær og basilikum på en cocktailpinne.
Blåbær- og basilikumsmash
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.