Laks med pastissaus og middelhavspotetsalat

Laks med pastissaus og middelhavspotetsalat er en fin kombinasjon. Pastissausen har en mild smak av anis (lakris) og passer veldig godt til fisk.

Sausen:

4 sjalottløk, finhakket

1 liten, finhakket fennikel

3 gulrøtter i små terninger

1 eple, skrelt og finhakket

4 ss  pastis

1 dl hvitvin

2 dl fløte

1 ss fiskefond

Fres løk, gulrøtter og fennikel i smør, til løken er blank. Tilsett eple og la det frese videre i 5 minutter, før du tilsetter vinen og la den koke inn. Tilsett pastis, fløte og fond. La det småkoke i 5 minutter, til sausen tykner.

Middelhavspotetsalat:

1 kg kokte poteter delt i passe munnfuller

2 ss kapers

1/2 dl god olivenolje

1 god neve bladpersille, finhakket

2 ss tomat og balsamicoeddik

Salt og pepper

Bland alt godt sammen og smak til med salt og pepper. Middelhavspotetsalat smaker godt kaldt, men aller best når den fortsatt er varm eller lunken.

Laksen:

200 g laks per person

Salt og pepper

Ev. smør til steking

Laksen krydres med salt og pepper og stekes i smør til den får fin farge på utsiden og fortsatt litt rosa i midten. Om du bruker steketermometer, er den perfekt når kjernetemperaturen er 60 grader. Om du ønsker, kan du heller ta laksen på grillen.

Laks med pastissaus og middelhavspotetsalat
Laks med pastissaus og middelhavspotetsalat

Du finner mange flere spennende og velsmakende fiskeretter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pickles med eplesidereddik

Pickles med eplesidereddik er enda et forsøk på i finne den perfekte picklesoppskriften, lik den farmoren min lagde. Du kan bruke de grønnsakene du ønsker, eller bare sylteagurker, om du foretrekker det. Jeg har brukt grønnsaker fra egen avling, men du kan selvfølgelig kjøpe i butikken.

Sylteagurker

Blomkål i små buketter

Erter

Bønner

Gulrøtter

Krondill

Saltlake til agurkene:

1 liter vann

100 gram salt

Kok opp vann og salt og avkjøl helt. Vask agurkene og stikk dem med gaffel på alle kanter, så laken trekker lettere inn. Legg dem i saltlaken, dekk til og la dem ligge i kjøleskapet i 24 timer.

Etter 24 timer så heller du av saltvannet og starter på syltelaken. Koker glassene du skal oppbevare picklesen i.

Syltelake:

6 dl vann

2 dl 7% eddik

3 dl eplesidereddik

270 gram sukker

27 gram salt

2 ss korianderfrø

1 ss hel sort pepper

2 ss sennepsfrø

Del agurkene i skiver og legg dem lagvis i glassene du skal oppbevare dem i, sammen med de andre grønnsakene og krondillen.

Rist krydderne i en tørr panne og kok opp vann, eddik, eplesidereddik, sukker, salt, korianderfrø, pepper og sennepsfrø. Hell den kokende syltelaken over i glassene så de blir helt fulle. Vent litt og fyll på igjen. om det er plass til mer. Sett på lokket og sett picklesen kaldt i 10 dager, før du spiser av dem. Pickles holder i mange måneder så lenge du oppbevarer dem kaldt og bruker rent utstyr, når du fisker opp av glassene.

Pickles med eplesidereddik
Pickles med eplesidereddik

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Million dollarkylling

Million dollarkylling er en velsmakende rett, som ikke trenger saus utover det du legger på toppen av kyllingfiletene. Oppskriften er passe til 4 personer. Retten egner seg for små barn, om du hjelper med å dele kyllingen i små munnfuller.

4-6 kyllingfileter, avhengig av størrelsen
Salt og pepper
200 g kremost
1 pose majones
1 pose revet cheddar
1 pk baconterninger, sprøstekt
2 dl mandelflak, lett ristet i tørr stekepanne
1 ts hvitløkspulver
4 vårløk i tynne skiver

Bank kyllingen litt flat med en biffbanker eller lignende, legg dem på en bakepapirkledd stekeplate og krydre dem med salt og pepper.

Rør kremost og majones sammen i en stor bolle. Tilsett cheddar, bacon, mandler, hvitløkspulver og halvparten av vårløken og rør det godt sammen.

Fordel kremostblandingen jevnt over hvert kyllingstykke og sett i ovnen på 200 grader til det begynner å bli lekker farge på oversiden, det tar ca. 15 minutter. Om du vil kan du bruke steketermometer, kan du ta dem ut når kyllingen når 68 grader.

La million dollarkyllingen hvile i 5 minutter før du pynter med resten av vårløken og serverer den sammen med ønsket tilbehør. Jeg har brukt en frist salat med mangodressing.

 

Million dollarkylling
Million dollarkylling

 

Du finner flere spennende og varierte retter fra USA her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Provencalsk ratatouille

Provencalsk ratatouille er en tradisjonell grønnsaksrett, som serveres både varm, lun og kald, som tilbehør til middagen, eller som en selvstendig rett, med godt brød til. Ratatouille kan lages på to forskjellige måter. Enten at hver grønnsak tilberedes separat og blandes til slutt, eller som denne, hvor alt lages i samme gryte. Ratatouil smaker enda bedre, når du varmer den neste dag og smakene har fått satt seg.

2 auberginer i terninger
2 paprikaer, gjerne to forskjellige farger, i terninger
4 squash i terninger
6 tomater i terninger
2 løk i grovhakket
3 hvitløksfedd, finhakket
1 laurbærblad
1 klype paprika
2 timiankvister
1 ss tomatpuré
1 klype salt
2 ss olivenolje

Fres løk og aubergine i 3 minutter i oljen på høy temperatur. Tilsett paprika og stek i 2 minutter til, på høy varme. Tilsett deretter squash, tomater, hvitløk, tomatpuré, timian og laurbærblad, salt og pepper. La det småkoke i 5 minutter, med lokk, og ta deretter uten lokk og kok i 30 minutter (avhengig av størrelsen på bitene) på middels varme. Smak til med salt og pepper.

Tips til variasjoner:

5 minutter før servering kan du legge til noen terninger chorizo. Du kan også drysse over litt revet parmesan. Hvis du har rester, varm opp og knekk et egg eller to og sett på lokk, til eggene er ferdige. Du kan også bruke restene til å lage en pai.

Provencalsk ratatouille
Provencalsk ratatouille

 

Du finner flere spennende og varierte retter fra Frankrike her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Ukemeny 32

Ukemeny 32 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Sopprisotto med kyllingfilet

Jeg synes risotto smaker helt nydelig, enten som en lunsjrett eller til middag.

Sopprisotto med kyllingfilet
Sopprisotto med kyllingfilet
Tirsdag: Mormors fiskegrateng med revne gulrøtter

Mormor lagde verdens beste fiskegrateng, eller fiskekretteng, som hun sa og det var ikke noe juks med makaroni. Hun serverte den alltid med revne gulrøtter, kokte poteter og smeltet smør.

Mormors fiskegrateng med revne gulrøtter
Mormors fiskegrateng med revne gulrøtter
Onsdag: Cajunbiff eller kylling med salat

Cajunbiff eller kylling med salat er fra Louisiana i USA. Cajuner er etterkommere av utvist befolkning fra Nova Scotia og New Brunswick og har sine helt særegne mattradisjoner.

Cajunbiff eller kylling med salat
Cajunbiff eller kylling med salat
Torsdag: Laks med potetsalat, sukkererter og agurksalat

Laks med potetsalat er ikke så vanlig, men denne potetsalaten er laget spesielt for å passe til fisk.

Laks med potetsalat, sukkererter og agurksalat
Laks med potetsalat, sukkererter og agurksalat
Fredag: Tacopai

Hvorfor ikke variere fredagstacoen litt, med å lage en velsmakende tacopai?

Tacopai
Tacopai
Lørdag:
Forrett: Østers

Østers er levende når du kjøper den i butikken og når den er åpnet, er den klar til servering, så gjør det akkurat rett før den skal spises.

Østers
Østers
Hovedrett: Safran- og sitronkylling

Safran- og sitronkylling er en av mine favoritter for tiden. Den tar ikke lang tid å lage heller.

Safran- og sitronkylling
Safran- og sitronkylling
Dessert: Bananpannekaker med lønnesirup

Bananpannekaker med lønnesirup kan brukes som dessert eller en litt usunn frokost.

Bananpannekaker med lønnesirup
Bananpannekaker med lønnesirup
Søndag:
Forrett: Lakseforrett med reker, rogn og pepperrotkrem

Lakseforrett med reker, rogn og pepperrotkrem er en velsmakende forrett. Laksen serveres rå, så jeg bruker alltid vakumpakket laks.

Lakseforrett med reker, rogn og pepperrotkrem
Lakseforrett med reker, rogn og pepperrotkrem
Hovedrett: Kjøttpudding av elg

Denne kjøttpuddingen er saftig og med god smak av elg. Den smaker godt med gammeldags, brun saus og den kan også lages av andre typer vilt eller storfe.

Kjøttpudding av elg
Kjøttpudding av elg
Dessert: Crema Catalana

Crema Catalana er det spanske svaret på karamellpudding. Den brukes også i Andorra og kalles crema Andorrana. Den er en perfekt avslutning på et spansk måltid.

Crema Catalana
Crema Catalana

Ukemeny 32 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Woo woo

Woo woo kommer fra New York, men har blitt en populær drink i Norge de siste årene og ikke uten grunn. Den er passe søt og passe syrlig for de fleste ganer. Denne oppskriften er en forenklet versjon, som ikke krever så mange ingredienser, men den er like god.

4 cl Koskenkorva Peach

1/2 lime, kun saften

Tranebærjuice

Fyll glasset med isbiter, tilsett Koskenkorva Peach og lime og fyll opp med tranebærjuice. Pynt med en limebåt.

 

Woo woo

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kalvefilet med blåskimmelsaus med cognac og syltet pepper

Kalvefilet med blåskimmelsaus med cognac smaker helt fantistisk og kan gjerne brukes som selskapsmat. Jeg har servert det med ovnspoteter og russiske erter. Du får kjøpt tørka, russiske erter og syltet pepper i 115 g glass på Meny. Om du ikke er glad i blåskimmelost, anbefaler jeg deg å smake, for osten blir mer som et slags krydder.

Russiske erter:

100 g russiske erter

2 dl vann

1 ts salt

2 ss smør

2 ss madeira

1 neve finhakket persille

Legg ertene i vannet i 1 time. Kok dem i bløtevannet, sammen med madeira og saltet, til vannet er fordampet (ca. 15 min.). Rør inn persillen og server.

Potetene:

200-250 g poteter per person

Raps- eller solsikkeolje

Salt og pepper

Del potetene i to eller 4, avhengig av størrelsen, legg dem i en ildfast form og risle over litt olje. Krydre med salt og bland godt. Stek i ovnen på 250 grader til de får en gyllen, fin farge og er gjennomstekte. Rør et par ganger under stekingen, så de får farge på alle sider.

Kalvefilet:

Beregne 200 – 250 g kalvefilet per person. Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.

Om du vil grille fileten, bruner du den godt på alle kanter på grillen, før du legger den på den øvre hylla og lar den ligge der til den er ferdig stekt. Stikk gjerne inn et steketermometer, så er du sikrere på resultatet.

Om du vil bruke sous vide, krydrer du fileten med timian, hvitløk og pepper. Legg fileten i en sous videpose og vakuumer den. Legg den i sous viden på 52 grader i tre timer, før du tar den ut av posen og gir den en runde på grillen eller i stekepanna, så den blir gyllen og får en fin stekeskorpe.

Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader.

La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Serveres med grønnsaker etter egen smak. Her har jeg brukt brokkolini, som kun har fått et raskt oppkok i vann med smør i.

Blåskimmelsaus med cognac og syltet pepper:

20 svarte pepperkorn

1/2 dl konjakk eller brandy

1/2 ltr fløte

1 ss kyllingfond

4 brune sukkerbiter

Syltede grønne pepperkorn og rosépepperkorn (antall etter hvor sterk du vil ha sausen)

1 pk blåskimmelost

Knus svarte pepperkorn grovt i en morter. Ha pepperkornene i en tørr stekepanne på middels varme til det begynner å lukte pepper. Tilsett konjakken, ta en tur på verandaen og tenn på (pass fingrene og luggen). La det brenne ut før du går inn igjen. Tilsett fløte, oksefond, karamellsaus, blåskimmelost og syltede pepperkorn (etter hvor sterk du vil ha sausen). La det koke til sausen blir litt tykk, før du rører inn osten. Smak til med salt, før du serverer, men husk at fond og osten også er litt salt.

 

Kalvefilet med blåskimmelsaus med cognac og syltet pepper
Kalvefilet med blåskimmelsaus med cognac og syltet pepper

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Svin med peanøttsaus og salat

Svin med peanøttsaus og salat kan være både selskapsmat og hverdagsmat, avhengig av hvilken stykningsdel du velger. Til selskap kan du bruke indrefilet og til hverdags f.eks. koteletter.

Kjøttet:

1 dl Ketjap Manis

2 ts hvitløk fra tube

1 ts Sambal Oelek

1 ss sesamolje

2 ss nøytral olje

1 ss ingefær fra tube

1 neve frisk, finhakket koriander

Start med marinaden til svinekjøttet. Bland Ketjap Manis, hvitløk, Sambal Olek, olje, sesamolje, ingefær og koriander godt sammen. Bland inn kjøttet og la den ligge i marinade i minimum 30 minutter, gjerne over natten. Ta vare på marinaden, som skal brukes til sausen. Grill eller stek kjøttet på hver side.

Peanøttsausen:

1/2 glass peanøttsmør

Marinaden fra kjøttet

Bland sammen i en kjele og kok opp. Spe med vann til det er passe tykt.

Salaten:

1 hode isbergsalat, finstrimlet

1 rødløk i tynne strimler

2 vårløk, finstrimlet

1 rød paprika, strimlet

1 gul paprika, strimlet

20 cashewnøtter, ristet i tørr panne

Friske korianderblader

Legg alt i lag utover et fat.

Dressing:

1 lime, saften

2 ss fishsauce

2 ss brunt sukker

1 ts fersk, revet ingefær

1 hvitløksfedd, finhakket

1/2 rød chili

2 ts sesamolje

Lag dressingen og fordel den utover salaten.

Server gjerne svin med peanøttsaus og salat med nudler eller ris.

 

Svin med peanøttsaus og salat
Svin med peanøttsaus og salat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Nudelsalat

Nudelsalat er kjempegodt og kan serveres både som selvstendig rett og som tilbehør til grillet og stekt mat. Du kan justere styrken på salaten, ved å tilpasse mengden chili.

340 g tynne asiatiske vermicellinudler (risnudler eller glassnudler)

2 gulrøtter, revet

1/2 agurker i små terninger

1 rød chili i strimler

4 vårløk, strimlet

1 neve koriander

Tilbered nudlene som det er beskrevet på pakken, hell dem over i en sil og skyll under kaldt vann, til de er kalde og hell dem over i en stor bolle. Bland med resten av ingrediensene til salaten.

Dressing:

1,25 dl fishsauce

1,25 dl riseddik

3 ss sukker

2 fedd hvitløk, presset eller finhakket

¼ ts paprikapulver

Lime

Rist sammen alle ingrediensene til dressingen, hell den over salaten og nyt.

 

Nudelsalat
Nudelsalat

Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fingermat

Fingermat er deilig som tilbehør til et glass vin eller om du bare er litt småsulten. Du kan også servere det som forrett. Fingermat kan varieres i det uendelige og du kan lage så mange eller få retter du vil.

Spekemat på pinne:

Du får kjøpt cocktailpinner i matbutikken. De pleier å stå sammen med drinkmikser og cocktailbær.

På disse pinnene har jeg tredd på honningmelon, mozzarellakuler, to slag spekepølse og jordbær, men du kan velge det du har lyst på.

Spekemat med melon og jordbær

Spekemat med melon, mozzarellakuler og jordbær

Lefser med ørret og smøreost:

Her har jeg smurt lefsene med gressløkost og lagt på røkt ørret, før jeg har rullet dem sammen og delt dem i 4 deler. Det smaker også godt med gravlaks.

Lefser med ost og røkt ørret
Lefser med ost og røkt ørret

 

Hjemmelaget rekesalat i krustader:

Du får kjøpt krustarder i matbutikken. De står vanligvis sammen med enten brødet eller kjeksen og er sprø, små «bøtter», med plass til en liten munnfull av noe godt. Jeg har laget rekesalaten selv, på en litt annerledes måte, men du kan kjøpe ferdig om du ikke har tid. Du kan også fylle dem med noe annet enn rekesalat, om du heller ønsker det.

1/2 beger creme fraiche

1 dl majones

1 ss karri

2 ss mangoeddik

Salt og pepper

Reker

Bland sammen alt bortsett fra rekene, smak til med salt og pepper, rør inn rekene og sett kaldt til den skal brukes. Når du skal servere krustardene, fyller du dem med rekesalaten og legger på en liten dillkvast. Det er viktig å gjøre dette rett før, så krustardene holder seg sprø.

Hjemmelaget rekesalat i krustader
Hjemmelaget rekesalat i krustader

 

De to siste elementene til denne fingermaten er roastbiff og hjemmelaget potetsalat. Du finner oppskrift på den her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.