Pærespritz er en super velkomstdrink, som smaker aller best med den hjemmelagde pæredrammen. Om du ikke har tid eller lyst til å lage pæredram, kan du kjøpe pærevodka på polet.
12 cl prosecco
4 cl pærevodka eller hjemmelaget pæredram, som du finner oppskrift på her
2 cl simple syrup (kjøp ferdig, eller lag selv: Kok opp 1 dl vann og 1 dl sukker og avkjøl)
Pærespritz
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Mandel- og harissamarinerte grillspyd av lam har en rund, fin smak, som er lett å like. Om du vil ha litt sting i marinaden, kan du tilsette litt finhakket chili, men jeg liker den best uten.
800 g lammelår i skiver (eks. ben), delt i terninger
Mandel- og harissamarinade:
75 g harissa
1 fedd hvitløk
190 g syltet paprika
150 g soltørkede tomater
160 g malte mandler
2 sitroner, kun saften
30 ml olivenolje
Kjør alt sammen til en jevn masse, rør inn kjøttet og la det marinere i noen timer, gjerne over natten. Tre kjøttet på spyd og grill på alle kanter, til kjøttet får fin farge.
Salat:
1/2 rødkål, finstrimlet
1 appelsin, kun filetene, delt i 3
2 vårløk i strimler
1 paprika i strimler
1/2 agurk
Granateplefrø
Bland alle ingrediensene i en bolle
Dressing:
Saften av appelsinskrotten
1 ts zathar
2 ss flytende honning
1 dl olivenolje m/hvitløk
2 ss sitronsaft
1 dl olivenolje
1 ts zathar
Salt og pepper
Bland alle ingrediensene til dressingen og bland den med salaten.
Server mandel- og harissamarinerte grillspyd av lam sammen med salaten og ris eller couscous, som du finner oppskrift på her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Lammeburger med smak av Middelhavslandene er lettvinn og god hverdagsmat. Sausen kan gjerne lages kvelden i forveien og settes kaldt over natten. Lammedeigen kan gjøres klar i en tildekket bolle, så det kun gjenstår å forme burgere og grille dem når de skal spises.
Sausen:
1/2 glass fetaost, avsilt og smuldret
1 dl majones
1 ts honning
1/2 dl gresk yoghurt
2 ss frisk mynte, finhakket
1 ts sitronskall, finrevet
1 fedd hvitløk
Salt og pepper
Rør alt godt sammen, dekk til og sett kaldt til sausen skal brukes.
Lammeburger med smak av Middelhavslandene før montering
Burgerne:
400 g lammedeig
1 ss oregano
1,5 ts mynte
2 ss sort oliven, finhakket
2 ts soltørket tomat i olje, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
1/2 ss balsamicoeddik
1/4 ts salt
1/4 ts pepper
Elt alt godt sammen og form 2 burgere. Grill dem i 4-5 minutter på hver side og server dem med burgerbrød eller pitabrød. Det smaker godt med noen salatblader, agurk, tomat og olivenskiver til. Du kan selvfølgelig kjøpe ferdige brød i butikken, men du finner oppskrift på pita og flere varianter burgerbrød HER, om du heller vil bake selv. Jeg anbefaler i tilfelle å doble oppskriftene, halvsteke de du ikke har behov for med en gang og fryse dem ned. De smaker akkurat like godt når du tar dem opp og steker dem ferdig senere.
Lammeburger med smak av Middelhavslandene
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Brokkolini gomaae er en rask måte å tilberede brokkolini på og de smaker nydelig. Oppskriften er passe til 4 porsjoner.
1,5 ss hvite og svarte sesamfrø, ristet i tørr panne til de er lett brune 400 g Broccolini (Bimi) 2 ss ekstra virgin olivenolje 1 ss sesamolje 1 ss ukrydret riseddik (japansk) 2 fedd hvitløk, finhakket 1 klype knuste røde chiliflak, pluss mer etter smak havsalt og nykvernet pepper, etter smak ferskpresset juice av 1/2 sitron
Bland sammen olivenolje og sesamolje, riseddik, hvitløk, chiliflak og det meste av sesamfrøene. Smak til med salt og pepper.
Kok brokkolinien i en stor kjele med saltet kokende vann til den kokt, men fortsatt har tyggemotstand, ca. 3 minutter. Løft dem ut av vannet, tørk dem lett med tørkepapir og legg dem over i serveringsbolle. Drypp oljeblandingen over brokkolinien og bland det godt sammen. Dryss over resteren sesamfrøene og risle over sitronsaften. Krydre gjerne med flere røde chiliflak, om du vil ha det litt mer spicy.
Brokkolini gomaae
Du finner mange spennende oppskrifter på mat fra fjern og nær HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kantarelljakt er noe av det hyggeligste med høsten, og vi finner kantareller i skogen rett utenfor stuedøren vår.
Det er ikke alltid vi vet at vi er på kantarelljakt. Noen gangen skal vi bare gå en tur og ender med å lage en hengekøye av genseren og fyller den. Kantareller kan brukes til mye, men noe av det aller beste, er å steke dem i godt smør, med litt salt og pepper og maule dem.
Kantarelljakt
Det smaker også godt å steke dem i smør, med salt og pepper og helle over litt fløte eller rømme og koke dem i noen minutter. Det blir et supert tilbehør til kjøttretter inkludert viltretter.
Du finner masse deilige retter med sopp HER og alle kan lages med kantareller.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kylling med urtesaus er mat de fleste kan like. Jeg liker å bruke flere typer urter i kombinasjon, men du kan også bruke yndlingsurten din. Oppskriften er passe til 4 pers.
Kyllingen:
800 g kyllingfilet
Salt og pepper
Smør stil steking
Brun kyllingen i smøret og la den stå på svak varme til den er gjennomstekt, men ikke tørr. Tiden avhenger av tykkelsen på kyllingen.
Urtesaus:
2 løk, finhakket
50 g smør
3 ss kyllingfond
7,5 dl fløte
1 neve friske, finhakkede urter, f.eks. persille, estragon, basilikum, gressløk
Salt og pepper
Ca. 1/2 sitron, kun saften
Fres løken blank i smøret. Tilsett fond og fløte og la det koke til fin tykkelse. Tilsett finhakkede urter og smak til med salt, pepper og sitronsaft.
Risen:
Ris kokt etter anvisning på pakken
1 boks mais
1 paprika, gjerne flere farger, finhakket
Når risen er ferdig kokt, blander du den med mais og paprika, rett før du serverer.
Kylling med urtesaus
Du finner mange velsmakende og varierte kyllingretter fra fjern og nær HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Indrefilet med risotto og tomatsalat er en av favorittrettene mine for tiden.
Tomatsalaten:
Tomater i små terninger
Bladpersille, grovhakket
Sorte oliven, grovhakket
Bland alt sammen og sett til side til salaten skal spises.
Dressing:
4 ss olivenolje
2 ss mangoeddik
Salt og pepper
Visp sammen alle ingrediensene til dressingen og hell over salaten rett før servering.
Risottoen:
2 ss olivenolje
1 finhakket løk
1 pk aromasopp i skiver
300 g arborioris (risottoris)
4 dl hvitvin
8 dl varm kyllingkraft (eller vann og fond, ev. vann og buljongterning)
20 g smør
50 g finrevet parmesan
1 glass trøffel
Litt finhakket persille
Varm en tykkbunnet kjele og tilsett olje. Fres soppen og løken til løken er myk og blank. Tilsett risen og la den frese med et par minutter. Tilsett vinen og kok til all vin er absorbert, mens du rører jevnlig.
Kok opp kraften i en egen kjele og hold den varm. Hell en øse av den varme kraften over risen. Fortsett å røre og riste på kjelen mens risottoen koker. Spe med mer kraft når det meste er absorbert i kjelen og fortsett å spe til du har brukt opp kraften. Rør ekstra godt mot slutten av koketiden. Når risottoen har fått perfekt konsistens, tilsettes smør og parmesan. Smak til med litt salt og pepper. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Risottoen vil tykne om den blir stående. Rør inn trøffel og persille rett før servering.
Indrefileten:
Beregn 200 – 250 g kjøtt per person.
Krydre den med salt og pepper, brun den på alle kanter, og sett den i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 54 grader. La den hvile i noen minutter før den skjæres opp.
Om du vil tilberede indrefileten i sous vide, krydrer du kjøttet med salt og pepper og vakuumerer det i posen, sammen med knust hvitløk, timian og 100 g smør. La det kose seg i sous viden i 1 time på 54 grader, før du tar det ut og gir det en rask bruning på alle side i stekepannen.
Legg risotto på tallerkener, legg på kjøttet i skiver og salaten.
Server gjerne med en sitron og litt parmesan, som kan høvles over ved servering.
Indrefilet med risotto og tomatsalat
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.