Italiensk 3-retters meny

Italiensk 3-retters meny er en hyggelig og velsmakende middag, som krever litt forberedelser, men som er enkel å håndtere når gjestene har kommet.

Velkomstdrinken er limoncello spritz, som du finner oppskrift på HER. Den er en blanding av limoncello, soda og prosecco og smaker friskt og godt.

Forretten er antipasti, med italiensk spekemat, oliven, soltørka tomater, ost og kjeks etter eget ønske. Hele forretten legges klar i forveien, bortsett fra kjeksen, som legges på ved servering. Til antipastien serverer jeg en hvitvin fra Josetta Saffirio, i Piemonte. Den finnes dessverre ikke på polet, men de kan sikkert hjelpe deg å finne en hvitvin som passer.

Italiensk 3-retters meny
Italiensk 3-retters meny – antipasti

Hovedretten er en rett vi kaller «begersvingenlam». Den er lam på italiensk vis, med en helt nydelig skorpe av en blanding av loff, krydder, urter og olivenolje. Du finner oppskrift på denne retten HER. Ripasso smaker perfekt til lam og jeg har valgt denne, som heter Tezza Ma Roat Ripasso Superiore

Italiensk 3-retters meny

Desserten er en av mine favoritter, limoncellotiramisu. Jeg lager limoncello selv, men du får kjøpt den på polet også. Du finner oppskrift på limoncellotiramisu HER.

Limoncellotiramisu
Limoncellotiramisu

Til desserten serverer jeg et glass iskald limoncello og om du ikke lager selv, kan du f.eks. kjøpe denne, som heter Bottega Limoncino Bio, på polet:

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Brownieskjeks med peanøttsmørkrem

Brownieskjeks med peanøttsmørkrem er, i tillegg til å være kjempegode, også glutenfrie. Du kan bytte ut rismelet med hvetemel å få vanlige kjeks. Kjeksene kan gjerne spises alene, eller sammen med en deilig dessert, som f.eks. iskrem, eller du kan fylle dem med den deilige peanøttsmørkremen.

350 g hakket, mørk sjokolade

40 g smør

2 egg

150 g sukker

1 ts vaniljeekstrakt

1 klype salt

35 g rismel

¼ ts bakepulver

Smelt 200 g sjokolade og smør over vannbad. Visp egg, sukker og vaniljeekstrakt i 15 minutter. Tilsett siktet hvetemel, bakepulver, salt og resten av sjokoladen og bland alt godt sammen. La røra hvile i romtemperatur i 10 minutter slik at den blir litt fastere. Sett røra på et bakepapirkledd stekebrett med en spiseskje. Sett dem med litt avstand, for de flyter litt ut ved steking. Stek dem i cirka 8-10 minutter på 180° grader. Avkjøles på stekebrettet noen minutter før du avkjøler dem videre på rist.

Kjeksene kan fint nytes som de er, eller fyll dem med peanøttsmørkrem

 

Peanøttsmørkrem:

160 g melis

280 g  peanøttsmør

80 g mykt smør

1 ts vaniljeekstrakt

Ca 0,8 dl kremfløte

Miks alt godt sammen, så det blir luftig, unntatt kremen. Miks inn krem, til det får en passe kremet konsistens. Smør kremen på kakene og kos deg.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Villsvinfilet

Villsvinfilet er ikke så lett å finne i Norge, men rett over svenskegrensen finnes den i frysedisken mange steder.

La kjøttet hvile 30 minutter på kjøkkenbenken før du steker det.

Krydre fileten med salt og pepper. Brun den raskt i stekepannen på alle kanter, i en blanding av olje og smør på middels varme. Legg kjøttet i en ildfast form og sett det i ovnen på 140 grader til steketermometeret viser 62 grader. Det tar ca. 20 minutter. La kjøttet hvile i 5 min. før du skjærer i det.

 

Du kan servere villsvin med mye forskjellig, men jeg har valg pommes frites, soppsaus og en rotpuré denne gangen.

Sausen:

2 pk sopp i skiver

2 finhakkede løk

1 klatt smør

2 fedd finhakket hvitløk

5 dl fløte

4 ss kylling- eller kantarellfond fond, ev. buljongterning

pepper

Brun soppen og løken godt i smør. Tilsett hvitløk og la den frese med noen minutter. Tilsett fløte og fond. La det koke til det tykner. Smak til med pepper og ev. mer fond om du ikke synes det er salt nok.

Villsvinfilet
Villsvinfilet

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Ceviche

Ceviche er en rett fra Argentina, der fisken blir “kokt” i syren fra lime. Den smaker deilig som en forrett, som en del av et tapasmåltid eller en liten lunsj. Det er viktig at fisken er veldig fersk. Jeg bruker alltid Salma, som er vakumpakket.

Denne oppskriften er passe til 8 personer, som forrett.

400 g laks

1 pk ferske, argentinske villreker

1/2 mango i terninger

1 rød chili, finhakket

Saften av 1 lime

1 finstrimlet vårløk

1 liten potte koriander, kun blader.

Skjær laksen i tynne skiver og legg dem over i porsjonsskåler. Risle over godt med limesaft. Dryss over resten av ingrediensene og sett kaldt i minimum 1 time. Om du foretrekker laksen helt “gjennomkokt”, kan det stå over natten.

Ceviche
Ceviche

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pizzasnurrer

Pizzasnurrer er deilig til middag, kveldskosen, barnebursdag eller som turmat. De smaker godt både nystekte, oppvarmet, lunkne og kalde.

Bunnen: 

6 dl tipo 00 mel

2 ss olivenolje

1 ts salt

1 ts sukker

1/2 pose tørrgjær

Ca. 2,5 dl lunkent vann

Elt alt godt sammen. Pass på at deigen ikke blir for fast, men heller nesten litt for våt (sånn at den akkurat kan trykkes ut). La den heve i minimum 1 time. Du kan også lage deigen dagen i forveien og la den heve langsomt i kjøleskapet.

Pizzasaus:

1 boks hakkede tomater fra Mutti

1 finhakket løk

5 dråper tabasco

1 laurbærblad

1 ss tørket oregano

2 finhakkede fedd hvitløk

1 ss tørket basilikum

1/2 ts pepper

1 ts knust fennikel

Alt blandes i en kjele og kokes lenge, gjerne en time eller mer.

Kjevle deigen flat. Den skal være ca. 30 x 50 cm. Smør pizzasausen utover, men unngå de siste 2 cm og legg på det fyllet du ønsker.

Jeg har brukt: 

1 finhakket rødløk

1/2 finstrimlet purre

200 g små kjøttboller

100 g pepperoni

1 ts oregano

200 g ost

Det er viktig at du ikke legger på for mye fyll, for da blir det vanskelig å rulle sammen.

Når du er fornøyd med fyllet, rulles deigen sammen til en lang pølse, som skjæres i ca. 1,5 cm tykke skiver. Legg snurrene på et stekebrett kledt med bakepapir og dryss på ekstra ost. Etterhev pizzasnurrene i ca. 30 minutter. Stek på 225 °C i ca. 15 minutter.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Omelett med spekeskinke, sopp og ost

Omelett med spekeskinke, sopp og ost passer ekstra godt som en lunsjrett og denne oppskriften er passe til 2 personer.

1 løk, finhakket

1 god neve, sopp i strimler

50 g spekeskinke, strimlet

3 egg

3 ss melk

Salt og pepper

50 g revet ost etter eget ønske

5-10 minitomater, delt i fire

Løken, soppen og spekeskinka brunes i litt smør i stekepanne. Pist sammen egg, melk, salt og pepper og hell over. Dryss over ost og minitomater og sett på lokk. La det kose seg over lav varme, til eggeblandingen stivner og osten har smeltet. Server med godt brød, f.eks. grytebrød, som du finner oppskrift på her.

Du finner flere oppskrifter på og med omelett HER.

Omelett med spekeskinke, sopp og ost
Omelett med spekeskinke, sopp og ost

Spiselige blomster

Spiselige blomster kan gjøre mye for matopplevelsen. Noen  smaker veldig godt og andre er lekre å pynte maten med, både desserter og for eksempel salater. Jeg sår spiselige blomster hver sommer. Det er stort sett kronbladene man spiser. Det betyr ikke at det er farlig å spise senteret på blomsten, men de er gjerne ikke spesielt delikate.

Om du ikke vil så spiselige blomster selv, har i hvetfall Meny-kjeden flere varianter, som du kan høre om de vil ta inn.

Hva kan spises?

Om du er usikker på hva du kan bruke, har jeg en liste her. Du kan også spørre på et hagesenter, de har ofte god oversikt.

Agurkurt (Orago officinalis)Isbiter og kake og salatpyntNellik (Dianthus)Kakepynt, i isbiter eller kandisert
Blomkarse (Tropaeolum majus)Kald eller varm i salat, har en pepperaktig smakRingblomst (Calendula officinalis)Drysse kronbladene over salat, bakes inn i kake, krydder
Blomster fra salattyper og urterSalatRoser (Rosea)Rosevann, kandisert, rosegele, som pynt på kaker
Daglilje (Hemerocallis)Varm eller kald i salatRyllikUnge, små blader setter en frisk smak på grønnsaker og passer godt som krydder i salat, brød, øl og vin. Bladene kan også serveres sammen med fet fisk, pølser og fete kjøttslag
Hestemynte (Monarda didyma)Varme og kalde grønnsaksretter, fiskeretter eller som krydder og smak til oljerRødkløver (Trifolium pratense)Kronbladene drysses over salat
Hvitkløver (Trifolium repens)Kronbladene drysses over salatSquash og gresskarblomster (Cucurbita) Pynt salaten, lag fylte squashblomster.
Jordbær – ville og hagebær (Fragaria)Kakepynt og pynt i jordbærsalatenStemor og fiol (Viola)Kandisere, fryse inn i isterninger, pynte kake og dessert
Kornblomst (Centaurea cyanus)Pynte salat eller dessertStokkrose (Althaea)Kakepynt
Lavendel (Lavandula angustifolia)Tørket som krydder, bakes inn i kaker og desserterSvarthyll (Sambucus nigra)Svarthyllsaft
Løvetann (Taraxacum officinale)SalatSyrin (Syringa vulgaris)Syrinsaft, isbiter og i olje som salatdressing

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Patatas bravas – en kjapp en

Patatas bravas er en spansk smårett, som ofte brukes som en del av et tapasmåltid. Dette er en kjapp, enkel og velsmakende variant av patatas bravas, som jeg lagde i forbindelse med at vi fikk overraskende besøk og plutselig var 8 personer til middag.

800 g kokefaste poteter

1 boks aioli fra Bama

1 boks aioli med chili fra Bama

Kok potetene og del dem i grove skiver. Bland potetene med aiolien og server.

Patatas bravas - en kjapp en
Patatas bravas – en kjapp en

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Dillstuede poteter – en veldig lettvint oppskrift

Dillstuede poteter er deilig til fiskeretter med både stekt og kokt fisk. Denne oppskriften er passe til 4 porsjoner, er av det lettvinte slaget, men smaker minst like godt som de tradisjonelle oppskriftene.  

8 poteter

2 ss smør

4 dl fløte

1 ts sennep

Lys maisennajevner

Salt

Pepper

Frisk dill

Skrell potetene, kok dem og skjær dem i biter. Kok opp fløte og sennep, jevne med lys maisennajevner, kok opp og smak til med salt og pepper. Tilsett potetene og masse finhakket dill. Et tips er å servere dillstuede poteter til spekemat.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

17. maikake i porsjonsglass

17. maikake i porsjonsglass er både velsmakende og hyggelig å sette på bordet, enten som dessert, eller til kaffen.
Denne ostekaken både ser ut som og smaker av 17. mai og kan gjerne gjøres klar dagen i forveien og pyntes når den skal brukes. Denne oppskriften gir 8 kaker.

Kjeksbunn:

300 g søt havrekjeks, f.eks. Bixit

1 ss brunt sukker

100 g smør

Knus kjeksen og bland med sukker og smeltet smør. Fordel i 8 porsjonsglass og press godt ned i bunnen og litt oppover kantene. Sett kaldt.

Ostekrem:

1 pk sitrongelé

2,5 dl vann

200 g kremost, f.eks. Philadelphia

120 g melis

3 dl rømme

1/2 ts vaniljeekstrakt

3 dl kremfløte

Gjør klar plass i fryseren, så du får avkjølt kakene fortløpende. Løs opp geléen i kokende vann. Avkjøl i romtemperatur. Den skal være kald, men fortsatt flytende. Pisk sammen ost, melis, rømme og vanilje. Bland gelé og osteblanding. Pisk krem av fløten og bland den med ostefyllet. Fordel blandingen i 2 boller og fordel den ene i porsjonsglassene. Sett glassene i fryseren. La den andre bollen stå i romtemperatur og rør av og til så den ikke begynner å stivne.

1. gelélag:

1 pk blåbærgelé

2, 5 dl kokende vann

Løs opp geléen i kokende vann. Avkjøles til den er kald, men ikke stivnet. Fordel over den stivnede ostemassen og sett glassene tilbake i fryseren.

Når geléen har stivnet, fordeles resten av ostemassen over og glassene settes i fryseren igjen.

2. gelélag:

1 pk brinngebærgelé

2,5 dl kokende vann

Løs opp geléen i kokende vann. Avkjøles til den er kald, men ikke stivnet. Fordel over den stivnede ostemassen og sett glassene i kjøleskapet til desserten skal brukes, min. 2 timer.

Pyntes med friske bær og mynte rett før servering.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.