17. mai – hva skal jeg servere?

17. mai – hva skal jeg servere? Det er hyggelig å gjøre litt ekstra på nasjonaldagen, men det er også greit at man har tid til å kose seg. Jeg har satt sammen en meny som man kan forberede det meste dagen i forveien.

Blomkålsuppe er greit å servere, både som lunsj, med litt godt brød til og som forrett. Den kan lages dagen før og bare varmes opp når den skal brukes.

Du finner oppskrift på flere nydelige blomkålsupper her.

17. mai - hva skal jeg servere?

Grillet kalve- eller oksefilet med betestrimler, kryddersmør og potetsalat er også enkelt å servere. Her kan potetsalaten og kryddersmøret lages dagen før. Betene kan legges i form, så kun stekingen gjenstår og kjøttet kan enten legges i marinade, eller rubbes kvelden i forveien.

Pannacotta er en nydelig dessert som kan lages klar kvelden i forveien og bare pyntes før servering.

17. mai - hva skal jeg servere?

En deilig kake til kaffen og min barndomsfavoritt, som også kan lages dagen i forveien, nøtteterte.

17. mai - hva skal jeg servere?
17. mai – hva skal jeg servere?

 

Hipp hurra og gratulerer med dagen!

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Blåskjell med eplemost fra Fiskum fruktpresseri

Blåskjell med eplemost fra Fiskum fruktpresseri er favoritten til mannen i huset. Blåskjellene blir gode, men kraften blir den deiligste suppe, som kan serveres alene eller sammen med skjellene. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

2 kg blåskjell

2 rødløk, finhakket

Litt nøytral olje

1 fl. eplemost med god kvalitet

4 ss hummerfond eller 2 fiskebuljongterninger

2 fedd finhakket hvitløk

2 vårløk i strimler

1 potte finhakket bladpersille

Godt brød eller loff

Majones

Sjekk at blåskjellene er levende. De må være lukket, eller lukke seg om du kakker dem mot benkeplata. Om de ikke lukker seg, eller har gått i stykker, må de kastes. De som ikke åpner seg under koking, må også kastes.

Blåskjell med eplemost fra Fiskum fruktpresseri
Blåskjell med eplemost fra Fiskum fruktpresseri

Fres løken i olje til den blir blank. Tilsett hvitløk og la det frese under omrøring i ett par minutter til, før du tilsetter eplemost og fond og lar det koke i 10 minutter. Tilsett blåskjellene og vårløken, sett på lokk og la det dampe til blåskjellene åpner seg. Rør inn persille og server med loff og majones.

 

Yoghurtsalat med mais

Yoghurtsalat med mais passer til det meste av grillmat. Jeg liker den ekstra godt til sterk mat og du trenger ikke saus i tillegg.

1 boks mais
1/2 agurk i små terninger
4 vårløk, finstrimlet
1 neve finhakket mynte
4 dl gresk yoghurt
Salt og pepper
Rør alt sammen og smak til med mynte

Yoghurtsalat med mais
Yoghurtsalat med mais

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Blåskjell på italiensk vis

Blåskjell på italiensk vis er en av mine favorittretter med blåskjell. Oppskriften er passe til 4 personer, dersom den serveres alene som hovedrett og 8 personer, dersom den serveres med pasta eller som forrett.

2 kg blåskjell

4 finhakkede løk

1 ss tørket oregano

1 ss tørket timian

4 finhakkede fedd hvitløk

1 fl. hakkede tomater (Mutti)

4 ss fiskefond

1 glass hakkede, soltørkede tomater

1 lite glass oliven

Reven peccorino (eller parmesan)

Start med sausen. Fres løk og hvitløk i litt av oljen fra de soltørkede tomatene. Tilsett oregano, timian, fond, hakkede tomater og avrente, soltørkede tomater. La det koke i ca 1 time. Tilsett oliven og blåskjellene, rør rundt og la det trekke under lokk til skjellene har åpnet seg. Serveres med et dryss peccorinp, pasta eller godt italiensk brød, f.eks. foccacia, som du finner oppskrift på HER.

Blåskjell på italiensk vis
Blåskjell på italiensk vis

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laks og pasta med kremet tomatsaus

Laks og pasta med kremet tomatsaus likes av både små og store og er en fin rett om du skal lære barn å like fisk. Jeg har brukt en morsom pastavariant jeg kjøpte på flyplassen i Verona.

400 g filet av laks

400 g valgfri pasta

1,5 dl fløte

400 g knuste hermetiserte tomater (helst Mutti)

1 dl rapsolje, eller en blanding av disse

3 fedd finhakket hvitløk

2 vårløk

Basilikum

Salt og pepper

Skjær laksen i passe stykker og ha på litt salt. Sett den til side.

Varm opp oljen i en gryte,  kutt hvitløken og la den frese en kort stund. Den må ikke bli brunsvidd.

Tilsett tomatene sammen med et par klyper tørket basilikum eller en kvast med frisk basilikum.

La det småkoke i ca. 15 minutter før du tilsetter fløten. Kok opp og smak til med salt og pepper.

Tilsett laksen og vårløken, kok opp igjen og la fisken trekke på kokepunktet i 5 -10 minutter

Laks og pasta med kremet tomatsaus serveres reven parmesan og en basilikumkvast, for de som liker det.

Laks og pasta med kremet tomatsaus

Laks og pasta med kremet tomatsaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bacalao fra Puerto Rico

Bacalao fra Puerto Rico kan ligne på den vi kjenner fra Portugal, men den inneholder kapers og avokado i tillegg og det smaker kjempegodt til. Den er dessuten praktisk å servere til mange, siden alt tilberedes i samme gryte.

2 ss olivenolje

1 løk i strimler

4 fedd hvitløk, finhakket

500 g poteter i terninger

500 g utvannet klippfisk i serveringsstykker

2 bokser hakkede tomater

1 chili, finhakket

1 neve finhakket, fersk koriander

2 ss skiver pimentfylte grønne oliven

1 ss kapers, skylt

1 ts tørket oregano

2 ss fiskefond, ev. buljongterning

Vann, etter behov

Ev. salt og pepper

1 avokado i terninger

 

 

Bacalao fra Puerto Rico
Bacalao fra Puerto Rico

Varm olje i en gryte, tilsett løk og rør av og til, til den er myk, ca. 2 minutter. Tilsett hvitløk og stek videre under omrøring i 1 minutt.

Tilsett poteter, fisk, tomater, chili, koriander, oliven, kapers, oregano og rør det sammen. Om blandingen virker tørr, kan du tilsette litt vann. Dekk til og la det småkoke i ca. 20 minutter, til potetene er gjennomkokte. Smak til med salt og pepper og rør inn avokado rett før servering.

Du finner flere oppskrifter fra Karibia HER.

Bacalao fra Puerto Rico
Bacalao fra Puerto Rico

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Stelle i hagen nakendagen

Stelle i hagen nakendagen er i dag og det passer jo bra, for alle som elsker å vise seg frem… og for alle som har en høy og tett hekk 🤩

Jeg har alltid sagt at når naboen har sett nok, kjøper de rullgardin selv 🤣

Du finner denne dagen og mange andre morsomme dager HER.

Stelle i hagen nakendagen
Stelle i hagen nakendagen

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Buck’s Fizz

Buck’s Fizz er en enkel velkomstdrink, med kun to ingredienser. Den skal egentlig blandes med 1 del vin og 2 deler juice, men vi pleier å blande den 50/50.

1 fl. musserende vin (cava, prosecco el. lignende)

0,75 l appelsinjuice, ferskpresset

Hell juicen i egnede glass, fyll opp med musserende og server Buck’s Fizz helt nylaget.

 

Du finner flere spennende drinker HER.

Buck's Fizz
Buck’s Fizz

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Svinefilet med pommes noisettes og chimichurri

Svinefilet med pommes noisettes og chimichurri er nydelig selskapsmat. Chimichurri kan lages klart noen timer i forveien og settes i romtemperatur 1 time før den skal spises. Pommes noisettes kan kjøpes i frysedisken, men hjemmelaget smaker selvfølgelig bedre.

Chimichurri:

3 ss rødvinseddik

2 dl god olivenolje

2 fedd hvitløk

1 rødløk

1 fersk rød chili

2 pk fersk bladpersille

1 potte fersk koriander

1 ss tørket oregano

Salt og pepper

Alt finhakkes og smakes til med salt og pepper. Dekk til og la chimichurri hvile i romtemperatur til den skal brukes.

Pommes noisettes:

750 g mandelpoteter

5 eggeplommer

150 g smør

Salt og nykvernet pepper

100 g mel

100 g strøkavring

2 egg, sammenpisket

2 dl frityrolje

Skrell og kok potetene i vann, tilsatt salt, til de er møre og la dem dampe godt av seg. Mos dem, sammen med smør, ta blandingen av platen og rør inn eggeplommene, en etter en. Smak til med salt og pepper.

Hell melet i én bolle, sammenpisket egg i den neste og strøkavring i en tredje bolle. Form små boller, på størrelse med hasselnøtter og vend dem i først i mel, deretter egg og til slutt i kavring. Legg dem på en tallerken, til du har laget ferdig alle. Varm opp olje til 180 grader i en gryte, eller bruk frityrgryte eller airfryer. Friter pommes noisettes til de er gylne, gjerne i flere omganger, avhengig av størrelsen på gryta. Spre dem på en tallerken dekket med absorberende kjøkkenpapir. Server pommes noisettes varme.

Svinefilet:

I stekeovn: Krydre svinefileten med salt og pepper og brun den i smør på alle sider, før du legger den i ildfast form og steker den i ovnen på 200 grader, til kjernetemperaturen er ca. 70 grader. La den hvile litt, før du skjærer i den..

I sous vide: Svinefileten krydres med salt og pepper og legges i sous vide på 58 grader i 1,5 time, før du tar den en kjapp runde på grillen eller i stekepanna, så den får fin gyllen farge. La den hvile i noen minutter, før du skjærer den opp.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Thaipizza

Thaipizza er en av de mest populære oppskriftene på bloggen. Jeg serverer nesten alltid thaipizza til broren min, når han kommer på besøk også, for den er nok en av favorittene hans. Jeg lager pizzabunn på vanlig måte. Du finner oppskrift på pizzabunn her. Når den står og hever, startet jeg på fyllet: 3 kyllingfileter 1 pose conimex marinademiks saté 1 finhakket chili 3 ss ketjap manis 5 ss rapsolje 1 strimlet rødløk 1 strimlet paprika 1/2 glass sataysaus 1 pk reven ost 1 boks ananasbiter Sweet chili dipping sauce 1 pose cashewnøtter Frisk koriander Limebåter   Skjær kyllingen i tynne strimler og legg den i en marinade av marinademiks saté, ketjap manis og rapsolje. Kjevle ut pizzabunnen, la den heve, for så å forsteke noen minutter i ovnen. Ta den ut når den har fått litt farge, smør på sataysaus, legg på reven ost, rødløk,  paprika, ananas og kyllingstrimlene. Om du liker det litt sterkt, kan du også legge på finhakket chili. Strø over cashewnøtter på toppen. Thaipizza stekes i ovnen, på 300 grader, til den får fin farge. Risle over sweet chilisaus og legg på blader av koriander og limebåter før servering. Du finner flere spennende pizzavarianter her. Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.