Porchetta med råstekte poteter og gremolata

Porchetta med råstekte poteter og gremolata er en deilig avveksling fra den tradisjonelle, norske ribba. Det er litt jobb med porchettaen, men resultatet er fantastisk. Jeg kjøper tynnribbe med hel svor og får den beinet ut i kjøttdisken, men du kan ev. ta ut beina selv. Om du har grill med rotisserie, er det supert å steke den der siden den snur seg selv og bler jevnt stekt rundt hele. Om ikke går det fint å lage den, enten på indirekte varme i grillen og snu den ofte eller ta den i stekeovnen. Oppskriften er passe til 6 personer.

2 kg ferdig utbeinet tynnribbe
4 ts salt
2 ts grovkvernet pepper

Fyll:

1 pk frisk bladpersille, finhakket
10 fedd hvitløk, finhakket
1 løk, finhakket
1 neve frisk rosmarin, finhakket
1 appelsin, saften + revet skall (NB! Kun det gule)
2 ts fennikelfrø

Bland alle ingrediensene til fyllet i en bolle.

Del ribben i tre lag, som henger sammen og legg den med svorsiden ned. Gni den inn med salt og pepper og fordel fyllet over hele kjøttstykket. Rull sammen ribben fra motsatt side av der svoren er, så svoren kommer ytterst når du er ferdig. Surr porchetten med en bomullstråd, så den holder seg sammen.

I ovnen:

Legg porcettaen i ildfast form, sett i steketermometer fra siden, så du ikke ødelegger svoren. Sett den i ovnen på 75 grader til kjernetemperaturen er 65 grader. Skru opp til 230 grader og stek videre til kjernetemperaturen er 73 graden og svoren sprø. Pass på så ikke svoren blir brent. La porchettaen hvile i 15-20 minutter før du skjærer den i skiver.

I grill med rotisserie:

Varm grillen med rotisseriet klargjort, og sett den ene siden til indirekte varme.

Stikk grillspydet inn i midten av porchettaen, gni den inn med olivenolje og salt den. Sørg for at den blir hengende over den indirekte varmen og la porchettaen steke i 2–4 timer til skinnet er sprøtt og mørk gyllenbrunt, og temperaturen i midten er ca. 73 grader. La porchettaen hvile i 15 – 20 minutter før du skjærer den i skiver.

Gremolata:

1 pk bladpersille, finhakket

2 fedd finhakket hvitløk

1 rød chili, finhakket

1/2 finhakket rødløk

2 finstrimlede vårløk

2 dl mangoeddik

1 dl sitronolje

1 dl olivenolje

Alt røres godt sammen og står og hviler i romtemperatur mens du tilbereder resten.

Råstekte poteter:
Råstekte poteter:

Skjær potetene i ganske tynne skiver. Risle langpanna med litt olivenolje. Fordel potetene utover. De må ikke ligge oppa hverandre. Risle over litt mer olivenolje og stek dem på 250 grader til de er gylne og lekre. Når steketiden nærmer seg slutten, drysser du over litt parmesan og lar dem stå i noen minutter til i ovnen, så parmesanen smelter og får litt farge. Gi dem et dryss med salt og pepper før servering. Du kan gjerne bruke flaksalt.

 

Porchetta med råstekte poteter og gremolata

Server porchetta med råstekte poteter og gremolata med valgfrie grønnsaker. Jeg har brukt asparges, som bare har fått et rask runde i stekepannen med litt smør og salt.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Moqueca

Moqueca er en brasiliansk fiskegryte med kokosmelk, tomater og paprika. Den er ganske rast å lage og serveres tradisjonelt med ris og eller godt brød, lime og koriander. Retten er enkel å servere gjester, siden du kan gjøre alt frem til du skal ha i fisken i forkant og bare legge i fisken og koke til fisken er klar når du skal servere. Moqueca kan også gjøres barnevennlig ved å lage den uten chili.

800 g hvit fisk (torsk, kveite, havabbor el.)

1/2 ts salt

1/2 lime (revet skall og saften)

Skyll og tørk fisken og skjær den i 5 cm store biter. Legg terningene i et dypt fat, dryss over salt, skall av halvparten av limen og 1 ss limesaft. Masser blandingen lett inn i fisken, så at alle bitene er godt dekket. Sett kaldt til den skal brukes.

Gryteretten:

2–3 ss kokos- eller olivenolje

1 liten løk

1 liten rødløk

2 gulrøtter i små terninger

1 rød paprika, i små terninger

4 hvitløksfedd, finhakket

1 jalapeño (ev. annen chili), finhakket

1 ss tomatpuré

2 ts paprikapulver

1 ts malt spisskummen

2,5 dl fiskekraft (ev. vann og fiskefond eller fiskebuljongterning)

4 dl ferske og søte tomater, i terninger

1 boks kokosmelk

Salt og pepper

1 dl grovhakket koriander + litt til serveringen

1/2 lime + 1 lime til serveringen

La løken steke i oljen i 3 minutter, før du tilsetter gulrot, paprika, hvitløk og chili. La det steke 5 minutter til, før du rører inn tomatpuré, krydder og kraft. Kok opp og tilsett tomatene. Legg på lokk og la det småkoke på middels lav varme til gulrøttene er møre (ca. 5 minutter).

Tilsett kokosmelk og smak til med salt og pepper. Husk at fiskekraften også er salt.

Legg fisken i gryten og la den småkoke til fisken er gjennomkokt, ca. 4-6 minutter. Skvis over litt lime og rør inn koriander.

Server moqueca med ris og/eller godt brød, dryss over litt koriander og en skvis lime. Du finner oppskrift på Pão de Queijo, som er et deilig brasilliansk brød her.

Moqueca
Moqueca

 

Du finner flere spennende og velsmakende retter fra Brasil her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Omelett med sopp og spekeskinke

Omelett med sopp og spekeskinke smaker godt til både frokost, lunsj eller som en lett kveldsrett. Selv om omelett regnes som en rett fra det franske kjøkkenet, kommer den trolig fra oldtidens Persia (nå Iran) og den serveres over hele verden. Oppskriften er passe til 2 personer

1/2 purre, finhakket

1 gode neve, sopp i strimler, f.eks. aromasopp eller sjampinjong

5 egg

5 ss fløte

Salt og pepper

1/2 flass sorte oliven i skiver

100 g revet ost etter eget ønske

5 minitomater, delt i to

God spekeskinke i skiver

Brun soppen i litt smør i stekepannen. Pisk sammen egg, fløte, salt og pepper og hell over sammen med purre, dryss på ost og sett på lokk. La det kose seg over lav varme, til eggeblandingen stivner. Legg på tomater, oliven og spekeskinke et par minutter før servering. Server omelett med sopp og skinke med godt brød, f.eks. grytebrød, som du finner oppskrift på her.

Du finner flere oppskrifter på og med omelett HER.

 

Omelett med sopp og spekeskinke
Omelett med sopp og spekeskinke

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny uke 20

Ukemeny uke 20 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Poke bowl med kylling
Poke bowl med kylling
Poke bowl med kylling
Tirsdag: Hvordan friske opp trøtte fiskeboller?
Hvordan friske opp trøtte fiskeboller?
Hvordan friske opp trøtte fiskeboller?
Onsdag: Calzone – innbakt pizza
Calzone – innbakt pizza
Calzone – innbakt pizza
Torsdag: Cajunstyle kyllingsuppe
Cajunstyle kyllingsuppe
Cajunstyle kyllingsuppe
Fredag:
Forrett: Gazpacho

Gazpacho

Hovedrett: Hamburger med sauterte poteter og syltet rødløk

Hamburger med sauterte poteter og syltet rødløk

Hamburger med sauterte poteter og syltet rødløk

Dessert: Banoffeepie
Banoffeepie
Banoffeepie
Lørdag:
Forrett: Røykelaks med Skagensalat
Røykelaks med skagensalat
Røykelaks med skagensalat
Hovedrett: Indrefilet av reinsdyr, med soppduchesse, rødvin- og portvinsssaus, portvinsmarinerte kirsebær og rosettkål
Indrefilet av reinsdyr
Indrefilet av reinsdyr med soppduchesse, rødvin- og portvinsssaus, portvinsmarinerte kirsebær og rosettkål
Dessert: Vafler med is og bær
Vafler med is og bær
Vafler med is og bær
Søndag:
Forrett: Lun soppsalat med karamelliserte valnøtter
Lun soppsalat med karamelliserte valnøtter
Lun soppsalat med karamelliserte valnøtter
Hovedrett:  Sommerskinke med fersk, grilla asparges, potetsalat og aspargessaus
Sommerskinke med fersk, grilla asparges, potetsalat og aspargessaus
Sommerskinke med fersk, grilla asparges, potetsalat og aspargessaus
Dessert: Sommerbærgelé
Sommerbærgelé
Sommerbærgelé

 

Ukemeny uke 20 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mammas kalkun med mangosalat og fløtesaus

Mammas kalkun med mangosalat og fløtesaus smaker nydelig godt. Det geniale med retten, er at du lager kjøttet og sausen i samme kjele og kalkunbrystet holder seg saftig. Her er den servert med råstekte poteter, men du kan bruke andre potetvarianter om du ønsker.

Kalkun med fløtesaus:

1 kalkunbryst

1 boks rømme

Melk til det akkurat dekker kalkunen

50 g brunost

1 kyllingbuljongterning

Maisenna

Krydre kalkunbrystet med salt og pepper og brun det i en stekepanne med en god klatt smør.

Legg kalkunen i en kjele. Kok ut av panna med vann. Vannet helles over i kjelen, sammen med rømme, og melk til det akkurat dekker kalkunen. Tilsett brunost og kyllingbuljongterning . Kok brystet ferdig i sausen, ta det opp og del det i skiver. Jevn sausen med maisenna.

Råstekte poteter:

Beregne 200 g poteter per person. Skjær potetene i ganske tynne skiver. Risle langpanna med litt olivenolje. Fordel potetene utover. De må ikke ligge oppa hverandre. Risle over litt mer olivenolje og stek dem på 250 grader til de er gylne og lekre. Gi dem et dryss med salt og pepper før servering. Du kan gjerne bruke flaksalt.

Mangosalaten:

Salatblader, f.eks. isberg

1 mango, strimlet

1/2 agurk

Bland ingrediensene til salaten i en bolle.

Dressingen:

1/2 beger creme fraiche

1 dl majones

1 ss karri

2 ss mangoeddik

Salt og pepper

Bland alt sammen, smak til med salt og pepper og sett kaldt til den skal brukes.

Mammas kalkun med mangosalat og fløtesaus
Mammas kalkun med mangosalat og fløtesaus

 

Du finner flere spennende og velsmakende retter med and, går og kalkun her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ouziris

Ouziris er en deilig arabisk alt-i-ett-risrett, som faller i smak hos både liten og stor. Den er ikke sterk, kun smaksrik, men om du ønsker litt sting, kan du tilsette en finhakket chili i kjøttblandingen når den stekes. Oppskriften er passe til 4 personer.

500 g kjøttdeig

2 løk, finhakket

2 ts malt allehånde

1 ss hvitløkspulver

Salt og pepper

2 ss ghee eller smør

3 gulrøtter, delt i små terninger.

3 dl basmatiris, skylt.

6 dl grønnsakskraft, ev. vann og fond/buljongterning

3 dl frosne erter, halvtint

1/2 ts malt kanel.

Pynt:

1 dl mandelspon eller pinjekjerner, ristet gyllent i tørr panne

Mynteblader eller koriander

Brun kjøttdeigen og løken på middels varme med 1 ss smør og krydre med salt, pepper, allehånde og hvitløkspulver.
Mens kjøttet stekes, ha ghee/smør i en kjele sammen med gulrotterningene. Krydre med salt og pepper og la det småsteke i noen minutter til de begynner å bli litt møre.
Tilsett ris, kraft og kanel i kjelen med gulrøttene. Rør om og la det småkoke på lav til middels varme i omtrent 20 minutter til risen er gjennomkokt og vannet har fordampet. Etter halve koketiden tilsettes ertene.

Bland rør risblandingen inn i kjøttdeigen og pynt med urter og mandler/pinjekjerner.

Du kan ev. servere ouziris med en arabisk agurksalat, som du finner oppskrift på her eller en frisk salat.

Ouziris
Ouziris
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Asparges med en spennende saus

Asparges med en spennende saus passer som forrett eller som en lunsjrett. Du kan også bruke det som tilbehør til fisk.

Sausen:

3 sjalottløk, finhakket
1 tomat, helst god og søt, delt i små terninger
1 rød chili, finhakket
1 dl rosévin
100 gram smør, delt i 6 terninger
3 ts creme fraiche
Saften av 1/2 sitron
1/2 glass ørretrogn
1 liten potte frisk dill, finhakket
Salt og pepper

Stek sjalottløk og chili på lav varme, med 1 terning av smøret, til løken er myk og blank. Tilsett vinen og la det koke på lav varme, til vinen nesten er kokt helt inn.

Skru av varmen og rør inn smørterningene. De skal være helt oppløst og det skal begynne å se ut som en saus. Sett platen på det laveste og tilsett tomat, dill, sitronsaft og creme fraiche. Tilsett ørretrogn og smak til med salt og pepper. Det er viktig at sausen ikke koker mer, så la den kose seg på helt lav varme til den skal serveres.

 

Aspargesen:

2 hvite asparges per person

2-4 skiver parmaskinke per person

Skjær av den trælete delen nederst på hver asparges og skrell den med potetskreller eller lignende. Rull skinke rundt hver asparges og grill dem i 3-4 minutter, de skal ikke være soggy.

Legg aspargesen på fat eller tallerkener, hall sausen over og pynt med friske urter.

 

Asparges med en spennende saus
Asparges med en spennende saus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Baconpoteter

Baconpoteter er knallgodt og smaker deilig til retter av både kjøtt og fisk. Oppskriften er passe til 4 personer.

800 g minipoteter, delt i 6-8 terninger

2 løk, delt i små terninger

Olivenolje

125 g bacon i terninger

1 pose reven parmesan

Risle en ildfast form med olivenolje, legg i poteter og løk og rør godt, så de har fått olje på alle kanter og sett i ovnen på 200 grader til  potetene er gylne og gjennomstekte. Rør av og til.

Hell baconet i en annen ildfast form og sett i samme ovn til det er sprøtt og godt. Bland baconet med potetblandingen, dryss over parmesan og la alt steke videre til parmesanen har fått fin farge.

Baconpoteter
Baconpoteter

Du finner flere spennende og velsmakende potetretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Hvit pizza med spekeskinke og parmesan

Hvit pizza med spekeskinke og parmesan er en vinner. Skinken, parmesanen og basilikumbladene legges på etter steking og gjør at pizzaen ser innbydende og frisk ut. Om du ikke har forsøkt hvit pizza enda, kan jeg virkelig anbefale det. Hvit pizzasaus er enkelt å lage, kun crème fraîche, hvitløk, salt og pepper og ingen koking.

Pizzabunnen:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ss honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.

 

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.

Pizzasausen:

1 boks crème fraîche

1 revet hvitløk, eller hvitløk fra tube

Salt og pepper

Bland crème fraîche og hvitløk og smak til med salt og pepper. Fordel blandingen over pizzabunnen.

Topping:

200 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag

1 rødløk i ringer

1/2 glass sorte oliven i skiver

Dryss over osten, legg på rødløk og oliven og sett pizzaen i ovnen, litt nedenfor midten på full guffe til toppen er gyllen.

Etter stekingen:

100 g god spekeskinke

Litt høvlet parmesan

Friske basilikumblader

Litt god olivenolje

Legg på skinke, parmesan og basilikumblader rett før servering og risle over litt god olivenolje.

Hvit pizza med spekeskinke og parmesan
Hvit pizza med spekeskinke og parmesan

 

Du finner over 60 spennende og velsmakende varianter av pizza her.

 

Gratinert potetmos med bacon eller kjøttrester

Gratinert potetmos med bacon, skinkeboks eller kjøttrester er super restemat og lett å like for liten og stor. Om du har rester av potetmos, kan du bruke den, eller om du har igjen bakepoteter, kan du skrape ut innmaten og lage potetmos av det. Du kan også lage ny potetmos og blande inn kjøttrester. Oppskriften er passe til 4 personer.

Potetmosen:

500 g mandelpoteter, eller andre melne poteter ev. 2 store bakepoteter, ferdig bakt

150 g smør

6 ss fløte

Salt og pepper

Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.

Mos potetene, eller om du bruker bakepoteter, skraper du ut innmaten og legger den over i en kjele. Rør inn smeltet smør og fløte og pisk til du får en jevn og luftig potetmos. Smak til med salt og pepper.

Gratinert potetmos med bacon eller kjøttrester:

1 porsjon potetmos

1/2 purre i fine strimler

200 g sprøstekte baconterninger, ev. skinkeboks, eller rester av biff, svinefilet eller lammekjøtt i små terninger

1 boks mais

1 paprika i små terninger

200 g revet ost

Bland potetmosen med purre, bacon (eller annet kjøtt) paprika og mais. Hell blandingen over i en ildfast form og dryss over revet ost. Sett forme i ovnen på 200 grader til osten er gyllen og fin.

Du kan gjerne servere med en frisk salat, men den inneholder både purre, paprika og mais, så det er egentlig ikke nødvendig.

 

Gratinert potetmos med bacon eller kjøttrester
Gratinert potetmos med bacon eller kjøttrester

 

Du finner mange flere velsmakende retter med restemat her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.