Singapores nasjonaldag markeres 9. august hvert år, som en feiring av løsrivelsen fra Malaysia i 1965. Dagen feires med en nasjonaldagsparade, tale av statsministeren og fyrverkeri.
Maten fra Singapore kan deles inn i seks typer: kjøtt, sjømat, ris, nudler, dessert og snacks. Singapore er spesielt kjent for sin sjømat. Chilikrabbe og svart pepperkrabbe er de to mest kjente rettene.
Om du vil prøve mat fra Singapore, kan du ta en kikk her.
Domino pommes dauphinoise er en variant med potetskiver på høykant av den velsmakende potetretten pommes dauphinoise. Den smaker godt til mange slags kjøttretter.
50 g smør, smeltet
1,5 kg poteter med skinn på, delt i tynne skiver med mandolin eller ostehøvel
4 laurbærblad, revet i to
4 fedd hvitløk, finhakket
1 ts pepper
2 ts salt
300 ml dobbel krem
3 timiankvister, blader plukket
Ev. 200 g revet ost, gjerne vellagret
Smør en middels stor gratengform (en rund eller oval ca. 22 cm bred er ideell) med litt av smøret. Skjær potetene i veldig tynne skiver, med mandolin eller ostehøvel. Mens du skjærer, stabler du potetene i hauger og setter dem på høykant i formen. Start ytterst og jobb deg innover, så potetene blir stående som dominobrikker. Stikk inn laurbærbladene mellom noen av skivene.
Bland salt, pepper og hvitløken i fløten og hell blandingen over potetene. Fordel resten av smøret over og dryss på timian. Stek i ovnen på 180 grader, til potetene er møre og gjennomstekte. Om du vil bruke revet ost, legger du den på nå. Øk temperaturen til 225 grader i 10-15 minutter for å gjøre toppen av potetene sprø og gylne.
Grillspyd med BBQ-saus er godt og spesielt når du lagee BBQ-sausen selv.
BBQ-saus:
1 finhakket løk
2 ss olivenolje
4 fedd finhakket hvitløk
2 dl ketchup
2 dl brunt sukker
1 dl eplesidereddik
1 lime saft og finrevet skall (kun det grønne)
2 ss worchestersaus
3 dråper tabasco
1 ts liquid smoke
Litt kajennepepper (etter hvor spicy du vil ha den)
Fres løk og hvitløk i olivenoljen på middels temperatur, til løken er litt gyllen og myk. Tilsett resten av ingrediensene. Smak deg frem til ønsket styrke. La sausen småkoke i 30 minutter.
Grillspydene:
150 – 200 g kalvekjøtt (indre-, ytrefilet eller mørbrad) per person
Løk i store biter
Paprika i store biter
Maiskolber, delt i 5 skiver
Kjøttet deles i store terninger og legges i BBQ-sausen, gjerne natten over. Om du bruker grillspyd av tre, må disse ligge en stund i vann, før du tar dem i bruk, så de ikke tar fyr. Tre kjøtt, løk, mais og paprika på spydene og legg dem på varm grill. Snu ofte. Kjøttet skal være rosa inni, akkurat som biff, så ikke grill det for lenge.
Serveres med f.eks. småsinte ovnspoteter, som du finner oppskrift på HER.
Du finner masse spennende oppskrifter på grillmat her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Koofteh berenji, er saftige persiske boller laget av lammedeig, ris, friske urter og krydder. De serveres med salat, brød (f.eks. lavasj – lavash) og yoghurt.
Risen:
150 g basmatiris
8 dl vann
1 ts salt
Kokt risen i vann, tilsatt salt i 7 minutter. Hell av vannet og sett risen til avkjøling.
Bollene:
Risen
100 g hvite bønner (fra boks), skylt i kaldt vann
500 g lammedeig
1 bunt fersk bladpersille, finhakket
1 bunt fersk dill, finhakket
2 never tørkede tranebær
1 bunt fersk gressløk, finklippet
1 liten potte fersk koriander, finhakket
3 ss mel
1 ts salt
1 ts pepper
2 ts malt gurkemeie
2 ts spisskummen, malt
1 ts kanel, malt
1 stor løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
3 egg
Bland alle ingrediensene, elt godt sammen og form ca. 12 store kjøttboller.
Kokekraften:
1 stor løk, finstrimlet
2 ts malt gurkemeie
1 ts salt
1/2 ts chiliflak
1 ts kanel, malt
1 ts spisskummen, malt
3 fedd hvitløk, knust
2 ss tomatpuré
400 g boks hakkede tomater
4 ss kyllingfond
1 ltr vann
1 lime, kun saften
4 ss olivenolje til steking
Stek løken i oljen på middels varme til den begynner å få litt farge. Tilsett krydder og hvitløk og stek i 2-3 minutter til. Tilsett tomatpuréen, rør godt, hell i vannet og tomatene og kok opp. Legg kjøttbollene forsiktig i kraften og kok forsiktig på lav varme i 1,5 time, med lokket litt på gløtt.
Salaten:
Agurk i terninger
Vårløk, strimlet
Paprika i strimler
Dressing:
1 del limesaft
2 deler olivenolje
Servering:
Friske urter
Salat
Naturell yoghurt
Brød
Dryss friske urter over bollene, sett frem salaten, en bolle med yoghurt naturell og ev. litt iransk brød.
Du finner flere spennende oppskrifter fra Iran her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Grillet hvit asparges i parmaskinke med hollandaisesaus er en lekker og velsmakende forrett. Den blir servert med et par salatblader og revet Holtefjell XO fra Eiker gårdsysteri. Osten minner ganske mye om en parmesan og passer perfekt. Du kan gjøre jobben enkel ved å kjøpe ferdig saus, eller gjøre som meg, å lage den selv.
Aspargesen:
2 hvite asparges per person
2-4 skiver parmaskinke per person
Skjær av den trælete delen nederst på hver asparges og skrell den med potetskreller eller lignende. Rull skinke rundt hver asparges og grill dem i 3-4 minutter, de skal ikke være soggy.
Hollandaise til 8 pers:
4 dl vann
60 g løk, finhakket
1 laurbærblad
2 ss eddik, 7 %
1 ts salt
1 ts knust hel pepper
400 g smør, klarnet
4 eggeplommer
2 ss sitronsaft
Kok vann, løk, eddik, laurbærblad, salt og pepper til halv væskemengde en liten kjele og sil av (det er væsken du skal bruke). Pisk eggeplommene godt sammen i en bolle. Spe med væsken mens du pisker godt hele tiden. Sett bollen i et vannbad på ca. 80-90 grader og pisk videre til det blir luftig og tykt, omtrent som en eggedosis. Det er viktig at det ikke blir for varmt, for da kan sausen skille seg. Ta bollen ut av vannbadet og spe langsomt med klarnet smør mens du fortsetter å piske kraftig. Smak til med salt og sitronsaft.
Legg salatblader på en tallerken, legg på asparges, hell over saus og pynt med basilikum.
Sett fram osten og enten rivjern eller høvel, så gjestene kan bestemme ostemengden selv.
Grillet hvit asparges i parmaskinke med hollandaisesaus
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.
Spennende fiskesaus med Pastis har en smak av anis og smaker nydelig til all slags hvit og rød fisk.
2 finhakkede løk
3 gulrøtter i terninger
1 fedd finhakket hvitløk
1/2 fennikel i terninger
100 g smør
2 fiskebuljongterninger
1 dl hvitvin
1 dl Pastis (eller et annet anisbrennevin)
1/3 ltr fløte
1 boks creme fraiche
1 god neve finhakket kjørvel
Start med å frese løk, gulrøtter, hvitløk og fennikel i smør, til løken er mør. Tilsett buljong og hvitvin. Kok til fuktigheten nesten er borte. Tilsett Pastis (eller et annet anisbrennevin), fløte og creme fraiche. Kok opp og tilsett kjørvel.
Spennende fiskesaus med Pastis
Du finner mange forskjellige oppskrifter på saus her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kylling med karamelliserte gulrøtter og eplechutney serveres med en eplesaus og er lett å like for de aller fleste. Jeg har servert dem med hjemmelaget pommes noisettes, men du kan bruke andre potetvarianter også. Du finner inspirasjon og oppskrifter på mange spennende poteter her.
Kyllingen:
4 kylling lårfileter med skinn
4 fedd hvitløk
50 g smør, romtemperert
Salt og pepper
Rør sammen smør, hvitløk og krydder. Løsne skinnet fra en kant av kyllingen, dytt smørblandingen under skinnet og fordel det jevnt. Legg kyllingfiletene i en ildfast form som er smurt med olje eller smør og sett den midt i ovnen på 200 grader i ca. 20-30 min.
Saus:
1 løk, finhakket
1 ss smør
2 dl eplejuice
2 dl fløte
1 laurbærblad
Stekekraft fra kyllingfiletene
2 ss kyllingfond
Salt og pepper
Fres løken i smør til den er blank. tilsett laurbærblad, fond, juice og fløte og la det koke til sausen tykner. Hell i kraften fra kyllingfiletene, kok opp og sil vekk løk og laurbær. Smak til med salt og pepper og server.
Eplechutney:
1 løk, finhakket
4 epler, skrelt og delt i små terninger
1/2 dl eplesidereddik
1 dl vann
1/2 dl sukker
Salt og pepper
Bland alle ingrediensene i en kjele og la det småkoke til eplene er møre og eplechutneyen tykner. Kan serveres både lunken eller kald.
Karamelliserte minigulrøtter:
600 g minigulrøtter (f.eks. knaskegulrøtter), skrelt om nødvendig
6 ss olivenolje
6 ss brunt sukker
Legg gulrøttene i en ildfast form som er så stor at de ikke må ligge oppa hverandre. Dryss over olje og sukker og sett formen i ovnen rett under kyllingformen til gulrøttene er møre. Snu dem av og til, så de blir karamelliserte på alle sider.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Million Dollar Spaghetti er en deilig variant av spagetti, som ligner lasagne. Det er lurt å la kjøttsausen koke lenge, for da blir tomatene søtere og sausen får en rundere smak. Om du ikke har tid til å vente, kan du tilsette 1 ss sukker.
250 g spagetti
1 ss olivenolje
Kok spagettien til al dente (med tyggemotstand), hell av vannet og rør den sammen med olivenoljen. Sett til side.
Kjøttsaus:
400 g karbonadedeig
150 g bacon i terninger
Litt olivenolje
2 finhakkede løk
2 fedd finhakket hvitløk
1 flaske, eller 2 bokser finhakkede tomater (helst Mutti)
2 laurbærblader
2 kanelbark
1 ss tomatpuré
2 ts tørket basilikum
2 ts tørket oregano
1 ts salt
1 ts pepper
Brun karbonadedeig og bacon i olje. Tilsett løk og hvitløk og la det surre i noen minutter. Tilsett finhakkede tomater, tomatpuré, sukker, laurbærblader, kanelbark, basilikum, oregano, salt og pepper. La det småkoke i 1 time.
Hvit saus:
2 ss smør
1 ts muskat
2 ss hvetemel
5 dl melk
1 neve reven parmesan
Smelt smør i en kjele, rør inn muskat, hvetemel og melk, kok opp under konstant omrøring og tilsett parmesan.
Montering:
Kjøttsaus
Spagetti
Hvit saus
Parmesan
Revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag
Kjøttsausen og den hvite sausen legges lagvis sammen med spagetti, parmesan og revet ost i en ildfast form. Strø ost på toppen og stek den i ovnen på 180 grader i 50 minutter.
Serveres med en salat og kanskje litt godt brød.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Mormor lagde verdens beste fiskegrateng, eller fiskekretteng, som hun sa og det var ikke noe juks med makaroni. Hun serverte den alltid med revne gulrøtter, kokte poteter og smeltet smør. Siden det ofte var morfaren min som fanget fisken, hadde han oppgaven med å rense den for bein og vi fikk 1 kr per bein, hvis vi fant noen, men det gjorde vi nesten aldri.
Fiskegratengen:
400 g hvit fiskefilet
50 g mel
5 egg
2 ts salt
1 ts pepper
50 g smør
5 dl melk
1 ts muskat
1/2 purre i fine strimler
Knust kavring til toppen
Vask fisken, tørk den og kutt den i biter på ca 2,5 x 2,5 cm.
Smelt smøret i en tykkbunnet kjele og rør inn melet. Spe med melk under omrøring til du får en passelig tykk hvit saus. Rør godt og kok opp mellom hver gang du tilsetter melk, så sausen blir klumpefri og ikke legger seg ved. Tilsett salt, pepper og muskat og rør det godt inn i sausen. La sausen avkjøles litt før du rører inn eggeplommene. Pisk eggehvitene stive. Tilsett fisk og purre i sausen og skjær forsiktig inn eggehviten. Smør en ildfast form og fordel massen utover i formen.
Strø over kavring og sett den i ovnen på 180 grader i ca. 45 min. til 1 time. Server mormors fiskegrateng rykende varm, rett fra ovnen, for da smaker den aller best og helst sammen med de revne gulrøttene.
Gulrøttene:
2 gulrøtter
1/2 sitron, kun saften
1,5 ss sukker
Riv gulrøttene, bland sitron og sukker og bland det med gulrøttene. Jeg synes det smaker ekstra godt når gulrøttene er avkjølt, så jeg setter dem kaldt til de skal serveres.
Mormors fiskegrateng serveres med kokte poteter, revne gulrøtter og ev. smeltet smør.
Du finner flere oppskrifter på norsk tradisjonsmat her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.