Pasta med laks og tomater smaker nydelig. Denne oppskriften kan også lages med andre fiskeslag er passe til 4 personer.
600 g laksefilet
Litt olje til steking
1 finhakket løk
2,5 dl hvitvin
20 minitomater, delt i 2
2 finhakkede hvitløksfedd
1 ss fiskefond
2 ss finhakket, soltørket tomat
50 g edamamebønner
50 g erter
1 ts oregano
Salt og pepper
1 neve bladpersille
Ev. litt parmesan
Blank løken i olje i en stekepanne, før du tilsetter hvitløk, tomater, vin, fond og krydder. La det kose seg i noen minutter, så tomatene går i oppløsning. Tilsett soltørka tomat, erter og bønner og la det kose seg på lav varme i noen få minutter. Kok pasta etter anvisning på pakka og rør den sammen med resten. Krydre laksen med fiskekrydder eller italiensk krydder, stek den kjapt på begge sider og legg den på toppen av pastaen. Pynt pasta med laks og tomater med litt bladpersille og server gjerne med revet eller høvlet parmesan.
Du finner varierte og velsmakende matretter fra Italia HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Svinekoteletter med asiatisk vri er smaksrikt, glasert og saftig og sammen med en frisk salat, smaker de nydelig.
Koteletter:
2,5 dl brunt sukker
2 ts hvitløkspulver
1 ts kajennepepper
2 ts paprika
2 ts salt
1 ts sort pepper
1 dl olivenolje
4 tykke svinekoteletter
Bland brunt sukker, krydder og olje i en bolle og gni kotelettene med den på alle sider. Brun dem i stekepannen, på ganske høy temperatur i ca. 5 minutter på hver side. Legg kotelettene i ildfast form og hell over all væske. Sett inn steketermometer og sett midt i ovnen på 200 grader til kjernetemperaturen er 62 grader (ca. 5 – 10 min.). Risle over stekekraft med en øse underveis og rett før servering.
Salaten:
1 hode isbergsalat, finstrimlet
1 rød paprika, strimlet
2 vårløk, finstrimlet
1 liten boks eksotisk frukt, i små biter
20 cashewnøtter, ristet i tørr panne
Friske korianderblader
Legg alt i lag utover et fat.
Dressing:
1 lime, saften
2 ss fishsauce
2 ss brunt sukker
1 ts fersk, revet ingefær
1 hvitløksfedd, finhakket
1/2 rød chili
2 ts sesamolje
Lag dressingen og fordel den utover salaten.
Server asiatiske svinekoteletter med salat sammen med ris eller nudler, kokt etter anvisning på pakken.
Asiatiske svinekoteletter med salat
Du finner flere spennende og varierte retter fra alle verdenshjørner her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Trekkspillpoteter smaker godt som en del at et tapasmåltid, eller som tilbehør til både kjøtt- og fiskeretter.
4 bakepoteter, skrelt og delt i 2 cm skiver på langs
100 g smør
2 hvitløk, finhakket
1/2 ts salt
Legg en potetskive mellom to grillspyd av tre. Skjær snitt på tvers av potetskivene og la kniven stoppe i spydene. Snu potetskiven, legg på plass grillspydene og gjenta kuttingen, men på skrå denne gangen. Trekk poteten forsiktig fra begge ender for å løsne mønsteret og vri den lett i hendene dine.
Legg potetskivene i vann i 10 minutter, så litt av stivelsen trekkes ut. Dette gjør dem sprøere når de bakes.
Smelt smøret, bland inn salt og hvitløk, pensle potetene på begge sider og legg dem i en ildfast form. Stek midt i ovnen i ca. 40 minutter på 175 grader, pensle med smørblandingen av og til og snu dem etter halve tiden.
Trekkspillpoteter
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Påske – koselige dager, med lyse, deilige sommerfarger. Det er koselig å pynte til de forskjellige høytidene og påsken er intet unntak. Påskeblomsten er som vanlig fra Interflora og det fine påskeegget i porselen er noe de solgte på Mester Grønn for mange år siden. Du finner flere interiør-, mat- og drikketips til påske her.
Påske og lam hører sammen og du finner masse både spennende lammeoppskrifter fra hele verden HER. Du finner også mer tradisjonsrike oppskrifter, så her er det bare å teste og kose seg.
Påske – koselige dager
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Island: Islenski Barinn har lundefugl på menyen og den serveres rosagrillet, med remulade, blåbærfritert løk, syltet rødløk og chili. Lundefugl smaker fantastisk og tilbehøret passer perfekt.
Om du skal til Island, kan jeg varmt anbefale denne restauranten og denne retten. Du finner hjemmesiden til restauranten HER.
Island: Islenski Barinn – lundefugl
Du finner flere spennende restauranter og reisemål HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Syltet sjalottløk er nydelig tilbehør til både kjøtt og fisk.
Jeg har forsøkt å sylte sjalottløk noen ganger, med varierende hell, men denne oppskriften gir en balansert smak til løken.
Sjalottløk
1 del hvitvinseddik
2 deler sukker
3 deler vann
Skrell sjalottløken og skjær av endene. Kok opp hvitvinseddik, sukker og vann (nok til å dekke løken). Legg i løken og la det trekke til løken er mør. Om du ikke vil bruke løken med en gang, kan du helle blandingen over på varme, steriliserte glass, men de smaker nydelig, helt nykokte, til middag.
Om du har lyst til å variere smaken, kan du tilsette for eksempel hvitløk, timian eller rosmarin. Om du ønsker den som tilbehør til julemat, kan du tilsette stjerneanis. Her er det bare fantasien som begrenser deg.
Syltet sjalottløk
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Lam shawarma er en variant av kebab og brukes mye i Midtøsten. Ordet shawarma kommer opprinnelig fra det tyrkiske ordet çevirme, som betyr roterende eller snurrende.
Jeg kjøper ferdige lefser i en asiatisk butikk, men om du ikke får tak i det, kan du enten lage dem selv, eller bruke pita.
Skall av 1 sitron
2 ts libanesisk 7 spice
2 ts malt allehånde
1 ts malt spisskummen
1/2 ts malt gurkemeie
4 ts tørket oregano
2 tomater i terninger
1 ts salt
2 egg, sammenpisket
1200 g lammedeig
Elt alt godt sammen og pakk det rundt grillspyd. Stek spydene på grill, i grillpanne eller på 200 grader i ovnen. Skvis over sitronsaften underveis.
Tilbehør:
200 g gresk yoghurt
2 hvitløksfedd, finhakket
1 ts sumak
Salt og pepper
Rør alt godt sammen og sett kaldt til det skal brukes.
4-8 store lefser
1 liten salat, strimlet
Små pickles
Chilisaus
I mellomtiden blander du yoghurten med hvitløken og en klype salt. Fordel den over flatbrødene og topp med salat og sylteagurk. Fjern lammet forsiktig fra spydene og legg på salaten. Ringle over chilisausen og strø over sumacen. Rull sammen og server umiddelbart.
Hjemmelagde lefser:
750 g gresk yoghurt 750 g hvetemel 1 ts salt
Elt sammen yoghurt, salt og mesteparten av melet. Deigen skal være smidig, men ikke klebrig, så tilsett litt mer mel om det behøves. Del deigen i 8 jevnstore deler. Dryss mel på benken og kjevle dem ut, så tynt som mulig (helst 1-2 mm). Stek en og en lefse på takke eller i tørr stekepanne og snu dem når de begynner å få brune flekker og stek ferdig på andre siden. Hold lefsene varme i et rent kjøkkenhåndkle.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kylling Swahili er, som mange andre matretter fra dette området, en blanding av inspirasjon fra India, Midtøsten og flere andre land ved det indiske hav. Oppskriften er passe til 4 personer.
Kylling Swahili:
1 kg kylling lårfilet uten skinn
2 dl yoghurt naturell
2 dl kokosmelk
4 ts paprika
2 ts salt
2 ss tamarindpasta
1 ts sort pepper pulver
2 fedd hvitløk, finhakket
1 ss revet ingefær (ev. 1 ts ingefærpulver)
2 ts gurkemeie
2 ts spisskummen
4 ts tomatpuré
2 ts kanel
2 ss limejuice
6 ss peanøttolje (ev. rapsolje) til steking/grilling
Lag et par riller på hvert kyllingstykke og sett dem til side.
Bland alle ingrediensene, bortsett fra oljen og legg i kyllingen. Pass på at alle kyllinglårene er godt dekket, også i alle rillene. Dekk til og la stå i kjøleskapet i noen timer, gjerne over natten. Varm opp grillen eller stekepannen. Smør med olje, ta hver kyllingbit, fjern overflødig marinering og legg bitene på grillen eller stekepannen. Snu kyllingen jevnlig til den er gjennomstekt. Hell resten av marinaden og 2,5 dl vann i en kjele, varm opp på lav varme og kok på lav temperatur mens du rører jevnlig i ca. 10 minutter. Server kyllingen med sausen, kachumbari og wali (ris).
Kachumbari:
1 agurk i terninger
2 tomater i terninger
1 rødløk i terninger
1-2 grønne chili, finhakket
Bland sammen alle ingrediensene i en bolle.
Dressing:
1 hvitløksfedd finhakket
1 dl olivenolje
2 ss ferskpresset sitronsaft
2 ss mangoeddik
1 ss honning
2 ss finhakket koriander
Saft fra 1 lime
Salt og pepper
Bland sammen alle ingrediensene og smak til med salt og pepper.
Wali:
3 dl basmatiris, skylt, bløtlagt i vann i tjue minutter og silt av
6 dl kokosmelk
1/2 ts salt
1 finhakket vårløk til pynt
Rør sammen ris, kokos og salt i en kjele, Kok langsomt opp og la det koke på lav varme til risen er gjennomkokt. Rør av og til, så risen ikke legger seg ved.
Hell over i en bolle og pynt med vårløkstrimler.
Kylling Swahili
Kylling Swahili serveres også ofte med ugali, chapati eller naan, som du finner oppskrift på her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.