Krydder

Krydder er en viktig del av matlagingen og er en fellesbetegnelse på først og fremst planter med sterk smak eller lukt. De brukes for å endre lukt, smak og farge på mat og drikke. Jeg har fått noen spørsmål om krydderbeholdningen min – ja, den er innholdsrik. I tillegg har jeg alltid urter på benken, eller i kjøkkenhagen på sommeren. Den flotte krydderhyllen på 80 x 100 cm har kjæresten min snekret sammen og malt i samme farge som kjøkkeninnredningen vår.

Krydder
Krydder

Du trenger selvfølgelig ikke alt dette for å lage mat, men jeg handler en del krydder i asiatiske butikker, som selger det meste mye billigere, enn de gjør i de norske kjedebutikkene.

Krydder
Krydder

For noen år siden, da vi oppdaget den fantastiske nordafrikanske matkulturen, bestilte vi krydder fra England. Det så tydeligvis ut som tvilsomt pulver og ble åpnet av Tollvesenet, på veien hjem til oss. Det har heldigvis blitt enklere nå og vi får tak i det meste i Norge.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sur og søt saus til fersk suppe

Sur og søt saus til fersk suppe, også kalt løksuppe er en av mine savorittsauser og jeg husker jeg gjerne kunne spise knust potet med denne sausen på som barn. Fersk suppe er tradisjonsrett nummer én for meg.

1 finhakket løk

2 ss smør

2 ss hvetemel

5 dl av kokekraften fra kjøttet

2 ss eddik

3 ss sukker

Salt og pepper

Fres løk i smør til den blir blank. Rør inn hvetemel. Spe med kokekraften fra kjøttet. La sausen småkoke i 10 minutter. Smak til med eddik, sukker, salt og pepper.

 

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Varmrøkt pepperlaks med spennende tilbehør

Varmrøkt pepperlaks med spennende tilbehør inneholder flere elementer, som til sammen blir til en deilig kombinasjon. Alt kan gjøres klart i forveien, så den passer godt når du får gjester.

2 pk. varmrøkt pepperlaks (Troll Salmon)

1 eple i terninger

1 dl eplejuice

3 kuler agurk

1 neve dill + litt til pynt

3/4 beger creme fraiche

2 ss eddik

1 klype sukker

4 ss rognperler

2 ss wasabiperler

Salt

Pepper

2 ts pepperrot, reven eller fra tube

Italiensk flatbrød (eller norsk)

Legg agurkkulene i lake med eddik, sukker, salt og pepper. La det trekke i noen timer, gjerne over natten.

Kok eplebitene i en god eplejuice til bitene er møre, smak til med sukker, avkjøles.

Kjør en pakke med laks sammen med creme fraiche, en neve dill og pepperrot, til en jevn masse.

Varm den andre laksen forsiktig i en mikroovn til den er lun.

Anrett som på bildet, eller som du ønsker.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Blåskimmelsaus

Blåskimmelsaus passer godt til all slags kjøtt. Blåskimmelosten fungerer som et slags krydder og det er lett å tilpasse sausen etter egen smak, ved å justere mengden ost.

2 finhakkede løk

2 ss smør

3 dl chablis

2 laurbærblader

2 ss kyllingfond

150 g blåskimmelost

2 ss finhakket gressløk

5 dl fløte

1 ss cognac

Blåskimmelsaus
Blåskimmelsaus

Løken blankes mør i smør. Tilsett hvitvin og laurbærblader og la det koke inn til grøtkonsistens. Tilsett fløte, kyllingfond, cognac, gressløken og osten. Kok i noen minutter, til sausen får fin konsistens.

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Tartiflette

Tartiflette er en fransk rett med mye og kraftig ostesmak. Den smaker godt til lunsj, med en liten salat til, eller som kveldskos. Du får bestilt Reblochon både hos Meny og hos Spar. Om du heller vil ha en “snillere” ost, kan du bruke brie eller camembert.

Denne oppskriften passer til 6 porsjoner.

2 kg poteter av en type som ikke koker i stykker

500 g Reblochon eller annen smakssterk ost i skiver

2 store løk, finhakket

300 g tørrsaltet bacon skjært i avlange biter

4 ss creme fraiche

Salt og pepper

Revet muskat

1 dl hvitvin

1 1/2 fedd hvitløk, finhakket

Skrell potetene og kok dem møre. Avkjøl dem og skjær dem i skiver.

Stek bacon i en stor stekepanne til de begynner å bli gylne, tilsett i løken. Tilsett olje om pannen blir for tørr. Stek til løken blir gyllen. Tilsett hvitløk, poteter, creme fraiche og hvitvin og smak til med salt og pepper. Kok opp og la det småputre i noen minutter.

Gni innsiden av porsjonsformer med olje og hell halvparten av potetblandingen i formene. Fordel halvparten av osteskivene i formene. Legg et nytt lag poteter og til slutt resten av osten.

Sett formene i ovnen på 200 grader i ca. 20 minutter til overflaten er gyllen brun og boblende. Serveres rykende varm, gjerne med en salat til.

Tartiflette
Tartiflette

 

Du finner flere spennende og smaksrike retter fra Frankrike her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Soppsaus

Soppsaus passer til det meste av kjøtt, både okse, kalv, svin, kylling og vilt. Jeg har brukt en blanding av aromasopp og sjampinjong her, men du kan bruke det du får tak i, enten fra butikken eller om du plukker selv.

2 pk sopp i skiver

2 finhakkede løk

3 ss smør

2 fedd finhakket hvitløk

5 dl fløte

4 ss fond, f.eks. kylling, okse, kantarell eller vilt etter hva du skal servere sausen til

pepper

Brun soppen og løken godt i smør. Tilsett hvitløk og la den frese med noen minutter. Tilsett fløte og fond. La det koke til det tykner. Smak til med pepper og ev. mer fond om du ikke synes det er salt nok.

Soppsaus
Soppsaus

 

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

En handy sønn, med blikk for design

Det er morsomt å se møblene den eldste sønnen min lager, og nei, han er ikke møbelsnekker, men maskiningeniør. Han har tryllet frem en hel serie møbler etter bestilling fra svigerdatteren min.

Det startet med dette bordet, som er laget av gamle deler av et rekkverk og treverk fra det gamle gjerdet vårt mot naboen.

Det neste han ble bedt om å lage, var en liten vegghylle, som ble til denne

En taklampe, ble det neste produktet.

Det siste tilskuddet til serien, er denne stilige TV-benken.

Jeg har hørt rykter om at det er en vedkurv i bestilling også, så gleder meg til å se den ferdig. Jeg legger den ut på bloggen når den er produsert 🙂

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mango- og karridressing

Mango- og karridressing passer til mange slags salater og gjerne som kald saus til grillet kylling og meze.

1/2 beger creme fraiche

1 dl majones

1 ss karri

2 ss mangoeddik

Bland alt sammen og sett kaldt til den skal brukes.

Mango- og karridressing
Mango- og karridressing

 

Du finner flere spennende sausoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Gadjar halwa – en deilig dessert

Gadjar halwa er en deilig dessert, laget av gulrot. Den er oprinnelig fra Persia, men har spredd seg over hele Midtøsten og deler av Asia.

800 g gulrøtter, skrelt og revet

1 l helmelk

100g sukker

2 ts kardemomme

1,5 dl fløte

100 g smør

50 g blandet, tørket frukt (f.eks. rosiner, tranebær eller sultanas)

50 g pistasjnøtter, grovhakket

Vaniljeis eller kulfi

Kok opp gulrøtter, melk, sukker og kardemomme i en tykkbunnet kjele. La det småkoke til nesten all væsken har fordampet (ca. 30-40 minutter).

Tilsett smør og fløte og la det koke over middels høy varme i 10 minutter, under omrøring. Skru ned varmen litt hvis den begynner å legge seg ved. Når væsken nesten er fordampet tilsett tørket frukt og la det småkoke på lav varme i 10 minutter til, eller til smøret begynner å boble rundt kantene og all væsken har kokt bort. Nå har gulrøttene blitt en velsmakende, karamellisert masse. Server gadjar halwa med iskrem og dryss over litt pistasjnøtter.

Gadjar halwa
Gadjar halwa

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Preserverte sitroner

Preserverte sitroner brukes i mange retter rundt Middelhavet. De er enkle å lage og holder seg i noen måneder når de oppbevares på et sterilisert glass.

5 sitroner til preservering

2 sitroner, kun saften

5 dl havsalt

Vask 5 sitroner i varmt vann, skyll, tørk, skjær av endene av dem, og skjær deretter hver sitron i 4 båter.

Steriliser en stor hermetisk krukke/norgesglass og lokk (kokes i vann).

Legg sitronbåtene i krukken og vær forsiktig så du ikke knuser kjøttet, men pakk dem ganske tett sammen.

Dryss noen spiseskjeer salt mellom hvert lag, og dryss resten av saltet på toppen.

Del de to siste sitronene i to, klem ut saften og hell saften over sitronene i glasset.

Oppbevar sitronene i kjøleskapet og snu glasset annenhver dag for å sikre at alle sitronene blir dekket av den salte sirupen.

Sitronene er klare til bruk etter 2 uker.

Preserverte sitroner
Preserverte sitroner

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.