Mongolske lammestrimler

Mongolske lammestrimler har mye smak fra den deilige marinaden. Du får kjøpt black bean sauce i asiatiske butikker. Mongolske lammestrimler blir aller best, om de får marinere lenge, så et tips i en hektisk hverdag, er å legge den i marinade kvelden før, så blir det en middag i løpet av veldig kort tid neste dag.

800 g – 1 kg lammestrimler

4 ss soyasaus

4 ss svart bønnesaus

2 ss risvineddik

4 fedd hvitløk, finhakket

2 ts finrevet fersk ingefær

1 ts kinesisk femkrydder

4 ss peanøttolje

6 vårløk, i  skiver på skrå

2,5 dl kjøttkraft, ev. vann og oksefond

1 ss sesamolje

Ev. maisenna

Ris eller nudler, kokt etter anvisning på pakken

Fremgangsmåte:

Bland soyasaus, black bean sauce, risvineddik, hvitløk, ingefær og kinesisk femkrydder i en bolle og rør inn lammestrimlene. Dekk til og sett kaldt i min. 2 timer for å marinere dem.

Brun lammestrimlene i peanøttolje i en wok eller sautépanne på høy varme, helst litt om gangen. Legg kjøttet tilbake i pannen, tilsett kraft og sesamolje og la det koke i noen minutter, mens du koker ris eller nudler, etter anvisning på pakken.

Om sausen er før tynn, kan du tilsette litt maisennajevner. Tilsett vårløken i sausen når det er igjen ca. 2 min. av koketiden på tilbehøret og kok videre, så vårløken er så vidt mør.

Om du ønsker, kan du servere mongolske lammestrimler med litt friske urter, f.eks. koriander.

Mongolske lammestrimler
Mongolske lammestrimler

Du finner flere spennende og velsmakende oppskrifter fra Mongolia her.

Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pannebrød

Pannebrød er en fin avveksling til pitabrød og det er litt sunnere, siden det er litt grovere. Du kan steke dem i ovnen i stedet for i panna, om du vil.

350 g hvetemel

50 g sammalt rug

2 ts sukker

1 ts salt

1/2 pakke gjær

2 1/4 dl vann

1 dl yoghurt

1 ss olivenolje

Elt alt godt sammen i en kjøkkenmaskin i 10 min. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve i min. 1 time.

Del deigen i 8 like deler og form det til baller. La ballene hvile under plast i 15-20 minutter, før du kjevler ut ballene til runde brød. La dem etterheve i min. 20 minutter.

Bruk stekepanne med slippbelegg og tykk bunn. Sett den på middels varme i noen minutter, til den er god og varm.

Stek ett og ett brød. Snu etter ca. 1 minutt på den ene siden, før du snur dem og steker til de er gjennomstekte på den andre siden. Tiden avhenger av hvor tynt du har kjevlet dem.

Oppbevar brødene i et kjøkkenhåndkle og spis dem mens de fortsatt er lune.

Brødene kan også stekes i ovn på 200 grader, eller på pizzastein på grillen, til de får fin farge.

Pannebrød
Pannebrød

 

Du finner mange spennende oppskrifter på spennende og velsmakende brød fra hele verden her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Sitron- og urtebakt laks

Sitron- og urtebakt laks er både lettvint og godt. Jeg brukte båtpoteter og smørdampede gulrøtter til, men du kan gjerne bruke kokte poteter og andre grønnsaker også.

Potetene:

200-250 g poteter per person

Raps- eller solsikkeolje

Salt og pepper

Del potetene i båter og legg dem i en ildfast form og risle over litt olje. Krydre med salt og pepper og stek i ovnen på 250 grader til de får en gyllen, fin farge og er gjennomstekte. Rør et par ganger under stekingen, så de får farge på alle sider.

Laksen:

1 kg laksefilet med skinn

Salt og pepper

2 dl crème fraîche

1 neve finhakket kjørvel, ev. persille el. dill

Skall av 1 sitron

1 ss flytende honning

Legg laksen med skinnsiden ned i en smurt ildfast form. Krydre med fiskekrydder, salt og pepper.

Bland sammen resten av ingrediensene og smør blandingen over laksen.

Stek den i ovnen på 200 grader i ca. 30 min. Skvis over litt sitron og server med valgfrie poteter og grønnsaker.

 

Sitron- og urtebakt laks
Sitron- og urtebakt laks

 

Du finner spennende og varierte fiskeoppskrifter fra hele verden her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fiskepinner

Fiskepinner kan du fint lage selv og de blir som det meste, mye bedre enn de ferdigkjøpte. Jeg synes det er smart å lage den når det ikke er så kaldt, så du kan stå med frityrkjelen ute. Du finner panko i de asiatiske hyllene i matbutikken, men du kan erstatte den med strøkavring om du ikke får tak i. Tartarsausen minner om remulade, men smaker mye bedre. Den kan lages i forveien og settes kaldt til den skal brukes.

Tartarsaus:

1 pose majones

1 ss agurkmiks

3 ss kapers

1 ts engelsk sennep, eller dijon

Litt finhakket persille

Alt røres sammen og smakes til med salt og pepper.

Ovnspoteter:

Beregn 200 – 250 g minipoteter per person. Risle litt olivenolje i en langpanne, og legg i potetene, ta på salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, f.eks. paprika, risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når potetene begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er myke inni.

Fisken:

Del 150 g fisk per pers. i passe biter, ta på salt og pepper og sett den kaldt, helst en times tid. Saltet gjør fisken litt fastere.

Dypp fiskestykkene i mel, sammenpisket egg, mel og deretter egg igjen, før de rulles i panko (eller strøkavring).

Stek 3 fiskestykker av gangen i frityrolje på 170 grader til de er gylne. Det tar ca. 10 minutter.

 

Ertepuré:

Ertepuréen finner du oppskrift på her.

Fiskepinner
Fiskepinner

 

Du finner flere deilige fiskeretter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Soppomelett

Soppomelett er mettende og perfekt i disse sopptider, men kan selvfølgelig lages med sopp fra butikken hele året. Selv om omelett regnes som en rett fra det franske kjøkkenet, kommer den trolig fra oldtidens Persia (nå Iran) og den serveres over hele verden. Oppskriften er passe til 2 personer

1 løk, finhakket

1 gode neve, sopp i strimler, f.eks. kantarell, steinsopp eller sjampinjong

3 egg

3 ss melk

Salt og pepper

1 paprika i strimler

50 g revet ost etter eget ønske

5-10 minitomater, delt i to

1 neve finhakket persille

Brun løken og soppen i litt smør i stekepannen. Pisk sammen egg, melk, salt og pepper og hell over sammen med paprika, dryss på ost og sett på lokk. La det kose seg over lav varme, til eggeblandingen stivner. Legg på tomater og dryss på finhakket persille et par minutter før servering. Server soppomelett med godt brød, f.eks. grytebrød, som du finner oppskrift på her.

Du finner flere oppskrifter på og med omelett HER.

Soppomelett
Soppomelett

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 33

Ukemeny for uke 33 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Koreansk fritert kylling – Yangnyeom Chicken
Koreansk fritert kylling – Yangnyeom Chicken
Koreansk fritert kylling – Yangnyeom Chicken
Tirsdag: Spicy, tomatisert laksesuppe
Spicy, tomatisert laksesuppe
Spicy, tomatisert laksesuppe
Onsdag: Fried rice
Fried rice
Fried rice
Torsdag: Et lettvint italiensk spekefat
Et lettvint italiensk spekefat
Et lettvint italiensk spekefat
Fredag: Barbacoa – Pulled pork goes texmex
Barbacoa – Pulled pork goes texmex
Barbacoa – Pulled pork goes texmex
Lørdag:
Forrett: Gambas al ajillo
Gambas al ajillo
Gambas al ajillo
Hovedrett: Grillspyd med salat og hvitløksdressing i pita
Grillspyd med salat og hvitløksdressing i pita
Grillspyd med salat og hvitløksdressing i pita
Dessert: Daimkake
Daimkake
Daimkake
Søndag:
Forrett: Romanescosuppe
Romanescosuppe
Romanescosuppe
Hovedrett: Familiekaker i brun saus
Familiekaker i brun saus
Familiekaker i brun saus
Dessert: Vaniljefromasj med brente mandler og friske bær
Vaniljefromasj med brente mandler og friske bær
Vaniljefromasj med brente mandler og friske bær

Ukemeny for uke 33 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pastaskruer med kjøttboller

Pastaskruer med kjøttboller er noe de aller fleste liker og det er veldig barnevennlig. Sausen blir nesten bedre jo lenger den får koke, for det gjør at tomatene utvikler en naturlig sødme. Pasta med kjøttboller kommer opprinnelig fra Sør-Italia, men har spredd seg til flere av nabolandene og ble tatt med emigranter til både USA og Australia.  Oppskriften er passe til ca. 6 personer.

Pastasaus:

3 bokser hakkede tomater. Jeg foretrekker Mutti, som er av god kvalitet, men du kan bruke hvilken type du vil.

2 løk i strimler

2 fedd hvitløk

1 neve finhakket persille (kan erstattes av 1 ss tørket)

1 neve finhakket basilikum (kan erstattes av 1 ss tørket)

1/2 finhakket chili

1 neve finhakket soltørket tomat

1 finhakket, grillet paprika (fås hele på boks og glass)

2 ts peppermix

1 ts salt

2 laurbærblader

1 ss okse- eller kyllingfond eller 1 grønnsaksbuljongterning

Kokes i minimum en time. Ved lang koking blir sausen søtere helt av seg selv. Om nødvendig kan du make sausen til med litt sukker, så den blir rund i smaken. Om du ikke har tid til å koke så lenge, kan du tilsette litt mer sukker. Smak også om du trenger mer salt og pepper.

Kjøttbollene:

800 g kjøttdeig av lam eller storfe

1 rødløk, finhakket

2 egg

3 dl kremfløte

3 ss panko

1 ss parmesan (pulverform)

1 neve frisk bladpersille, finhakket

4 fedd hvitløk finhakket

3 ts oregano

3 ts basilikum, eller en neve med finhakket fersk

1 knivsodd kajennepepper (kan sløyfes)

2 ts salt

1 ts pepper

Elt alt godt sammen, form runde boller og stek dem i olje på alle kanter, så de får en fin og gyllen skorpe. Legg dem i sausen og la dem trekke i den mens du lager pasta eller anvisning på pakken.

Server gjerne pastaskruer med kjøttboller med revet eller høvlet parmesan og litt friske urter, f,eks. finstrimlet bladpersille eller basilikum over.

 

Pastaskruer med kjøttboller
Pastaskruer med kjøttboller

 

Du finner mange spennende, italienske oppskrifter her og oppskrifter på varierte og velsmakende matretter fra hele verden her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Eplespritz

Eplespritz er en variant av den mer berømte aperol spritz. Jeg har brukt Løiten Epleslang som du får kjøpt på polet, men du kan bruke en annen epledram eller eplelikør.

4 cl epledram eller eplelikør

8 cl prosecco

Soda

Hell eplelikør og prosecco i et glass med is. Topp med soda og pynt med en epleskive.

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Eplespritz
Eplespritz

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Laks teriyaki

Laks teriyaki er en kjapp, velsmakende rett, som er populær hjemme hos oss. Fisken kan erstattes av annen fisk, eller kylling eller annet kjøtt, men jeg anbefaler på det varmeste å prøve den med laks.

1 pk risnudler

2 strimlede løk

1 pk skivet sopp (helst shiitake)

3 dl teriyakisaus

1 sitron

2 ss flytende honning

6 finhakkede hvitløksfedd

4 ss sweet chilisaus

2 ss soyasaus

600 g laksefilet i terninger

2 strimlede paprika

Fres løk og sopp i en wok eller stor stekepanne. Tilsett teriyakisaus, saften av sitronen,  flytende honning, hvitløk, sweet chilisaus og soyasaus. La det koke i noen minutter. Legg i laks, paprika (gjerne i forskjellige farger), sett på lokket og la det putre til laksen er gjennomkokt. NB! Ikke rør etter at fisken er lagt i, for den går fort i stykker.

Risnudlene tilberedes etter anvisningen på pakka.

Legg nudlene på tallerken og hell laksesausen over. Pyntes med litt koriander og sesamfrø.

Laks teriyaki
Laks teriyaki

 

Du finner flere spennende og velsmakende matretter fra Japan her.

Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. 

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tarte tartin med sjalottløk

Tarte tartin med sjalottløk er helt nydelig. Den kan serveres alene, som en lunsjrett med litt salat til eller som tilbehør til storfe, lam eller vilt. Den kan også serveres som en del av et tapasmåltid.

500 g sjalottløk

3 ss rørsukker

1 ss smør

4 kvister frisk timian

1 ss balsamicoeddik

0,5 ts pepper

0,5 ts salt

1 ss hvetemel

1 pk butterdeig

Rens sjalottløkene og del dem i tommetykke skiver.

Hell sukker i en ildsfast form på ca. 22 cm, f.eks. paiform og smelt det til karamell på 200 grader i ovnen. Ta ut formen av ovnen og rør inn smøret. Tilsett timian, salt, pepper og balsamico. Det spruter litt, så vær forsiktig.

 

Legg sjalottløkene tett i tett i formen med kuttet ned.

Sjalottløk
Sjalottløk

Dryss mel på benken og legg butterdeigplatene så de overlapper hverandre. Kjevle deigen så mye ut, at den er 2 cm større enn formen. Legg deigen over løken og klem den forsiktig ned rundt kanten. Plasser formen midt i ovnen på 200 grader og stek i 25-30 minutter, eller til butterdeigen har hevet og fått fin, gyllen farge.

Ta ut formen og la den hvile et par minutter. Legg et fat over og snu alt på hodet. Løft av formen. Skjær i kakestykker og server.

Tarte tartin med sjalottløk
Tarte tartin med sjalottløk

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.