Langtidsstekt lammestek med appelsinsaus

Langtidsstekt lammestek med appelsinsaus er en super søndagsmiddag. Det er ikke så vanlig å servere appelsinsaus til lam, men jeg synes det smaker kjempegodt. Det fine med langtidssteking, er at du ikke må passe på hele tiden og kan gå en tur eller gjøre noe annet du har lyst til mens steken koser seg i ovnen.

Oppskriften er passe til 4 personer

1,2 kg surret, benfri lammestek

3 stilker frisk rosmarin

6 hvitløksfedd, halvparten delt i staver, resten finhakket

Salt og pepper

3 kjøttbuljongterninger

1 l kraft (ev. vann + fond eller buljongterning)

4 gulrøtter i skiver

2 løk i strimler

Stikk hull i lammesteken med en spiss kniv og dytt rosmarinblader og hvitløksstaver i hullene. Krydre den med salt og pepper og legg den i en ildfast form. Sett inn steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet. Legg gulrotskiver og strimlet løk rundt steken og hell på kraft. Pakk formen inn med aluminiumsfolie og sett den midt i ovnen på 70 grader i mange timer (10 – 12). Om du synes det går for sent, kan du øke temperaturen litt.

Vi liker lammet medium stekt, 65 grader, men om du vil ha det mer stekt, kan 70 (medium+)- 75 grader (godt stekt) være passe. 

La lammet hvile i 15 min. før du skjærer det opp i skiver.

Appelsinsaus:

4 sjalottløk, finhakket

2 ss nøytral olje

6 dl appelsinjuice (ferskpresset eller fra flaske)

2 ss honning

3 dl stekesjy fra stek eller kraft

1 ss smør

Fres sjalottløken i litt olje til den er myk og blank. Tilsett appelsinjuice og honning. Kok inn til halv mengde, jevn til ønsket konsistens med maisennajevner og rør inn smør. Ikke la sausen koke etter du har tilsatt smøret.

Du finner flere velsmakende og spennende retter med lam, fra fjern og nær her.

 

Langtidsstekt lammestek med appelsinsaus
Langtidsstekt lammestek med appelsinsaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Madras

Madras er en drink fra India og er laget siden 1945. Den er lett å like og enkel å lage.

6 cl vodka
4 cl appelsinjuice
1,6 dl tranebærjuice
1 limebåt
1 skive lime til pynt

Hell vodka i et glass med isbiter, hell i juicen og skvis limebåten oppi. Bland godt og pynt med en skive lime.

 

Madras
Madras

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oksefilet med potetmos og gremolata

Oksefilet med potetmos og gremolata er en velsmakende rett fra sør i Europa. Gremolata gir en litt lettere og sunnere middag, selv om det er en kjøttrett og passer godt til den litt heftigere potetmosen.

Gremolata:

1 finhakket potte dill

1 potte persille

2 fedd finhakket hvitløk

1 glass kapers

2 finstrimlede vårløk

2 dl mangoeddik

1 dl sitronolje

1 dl olivenolje

Alt røres godt sammen og står og hviler i romtemperatur mens du steker kjøttet, lager potetmosen og koker grønnsaker.

Oksefileten:

Beregn 200 – 250 g kjøtt per person.

Krydre den med salt og pepper, brun den på alle kanter, og sett den i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 54 grader. La den hvile i noen minutter før den skjæres opp.

Potetmos:

500 g poteter

150 g smør

6 ss melk eller fløte

1 neve finhakket gressløk

Salt og pepper

Skrell poteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten. Mos potetene og rør inn smeltet smør og melk eller fløte. Pisk til den blir jevn og luftig og smak til med salt og pepper.

Oksefilet med potetmos og gremolata
Oksefilet med potetmos og gremolata

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Birria taco

Birria taco er langtidsstekt kjøtt, gjerne geit, høne, lam eller storfe. Jeg har brukt bibringe av storfe, men du kan bruke annet kjøtt fra forparten også. Birria brukes til høytidelige anledninger, f.eks. brylluper, begravelser, dåp, jul og påske. Chilien fås i butikker med varer fra Sør- og Mellom-Amerika, eller du kan gjøre som meg, kjøp dem på krydra.no. Om du bruker chilien du får kjøpt i matbutikken, må du justere ned mengden, så du ikke ender opp med en alt for sterk rett og i tillegg tilsette 1 ts røkt paprika.

1 kg høyrygg, bibringe eller bog

2 ss nøytral olje til steking

1 ts salt

1 ts pepper

2 løk i båter, hakket

8 fedd hvitløk

ca. 1,5 l oksekraft , ev. vann og fond

3 laurbærblader

Skjær kjøttet i store terninger og krydre med salt og pepper. Brun terningene i oljen, på alle sider i en gryte og legg kjøttet over i en bolleFres løk og hvitløk i gryta til løken er blank i den samme oljen, før du legger kjøttet og ev. kjøttsaft tilbake i gryten.
Tilsett kraft og laurbærblader. Kok opp, sett på lokk og la det trekke i ca. 30 minutter, mens du lager chilipurè.

Chilipuré:

4 guajillo chili

4  ancho chili

2 chili de arbol

8 hele pepper

2 ts tørket oregano

1 ts spisskummenfrø

2 ts korianderfrø

1/4 ts malt nellik

1/2 ts malt kanel

1 boks hermetiske cherrytomater (á 400 g)

2 ts hvitvin- eller eplecidereddik

Klipp av toppen på de tørkede chiliene og rist ut frøene. (Om du ønsker en sterkere rett, tar du med noen frø). Rist chiliene i en tørr stekepanne, så aromaene får utviklet seg. Tilsett litt vann, kok opp og la dem trekke på lav varme i ca. 20 minutter til chiliene er myke.

Sil vannet av chiliene og kjør dem til puré, sammen med løk og hvitløk fra gryta, pepper, oregano, spisskummen, koriander, nellik, kanel og hakkede tomater, med en stavmisker eller blender. Smak til med eplecidereddik.

Rør purèen inn i kraften og kjøttet i gryta, sett på lokk og la det trekke til kjøttet er helt mørt, gjerne 3 timer eller mer.
Løft opp kjøttet fra gryta. Bruk 2 gafler og riv kjøttet i mindre biter.

Til servering:

1 finhakket rødløk

1 potte finhakket frisk koriander

2 lime

Salt

Finhakk løk og koriander, bland det sammen og smak til med litt limesaft og salt.

20 små maistortilla

300 g revet mozzarella

Montering:

Varm en stekepanne, dypp en lefse i kraften og legg den i pannen. Stek til den er litt sprø på den ene siden, snu lefsen og legg på revet ost og kjøtt. Brett sammen lefsen, og stek på begge sider til osten har smeltet og lefsen har blitt litt sprø. Du kan også servere birria taco med én lefse over og en under, i stedet for å brette.

Om du skal servere mange, kan du legge de ferdig fylte lefsene på bakepapir i ovnen på 100 grader.

Bland litt rødløk og koriander i kraften, smak til med limesaft, hell den i serveringsskåler og bruk den som dipp.

Legg birra tacoene på et fat og dryss over rødløks- og korianderblandingen. Server noen limebåter ved siden av.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Salat med biff og bacon

Salat med biff og bacon er perfekt, om du har rester etter biffmiddagen. Jeg liker å legge salat på fat i stedet for i en bolle, men det er selvfølgelig opp til enhver.

Salat revet i passe biter

Vårløk i fine strimler

Agurk i små terninger

Minitomater, delt i fire

Biffkjøtt i terninger

Sprøstekt smårettbacon (jeg tar det i en form i ovnen, helt uten ekstra fett)

Mais

Pinjekjerner

Reven ost (jeg liker en vellagret, men om du heller vil ha vanlig gulost, kan du bruke det)

Legg alt lagvis, i den rekkefølgen du ønsker, eller bland sammen i en bolle.

Sett fram en god olivenolje og en balsamicoeddik og la hver enkelt forsyne seg selv.

Du finner flere oppskrifter på spennende og velsmakende salater fra fjern og nær HER.

 

Salat med biff og bacon
Salat med biff og bacon


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tortilla de patatas

Tortilla de patatas eller potetomelett er en viktig del av et tapasmåltid. Den lages litt annerledes enn vanlig norsk omelett og smaker helt nydelig når den er nylaget. Om du har rester, kan den også nytes kald.

6 poteter, skrelt og i tynne skiver
1 løk, i tynne skiver
1 ss olivenolje
5 egg
1 klype salt
1 klype svart pepper

 

Stek potetene i oljen på middels varme til de er møre. Ikke ha for mye i stekepannen om gangen og dryss på litt salt og pepper på potetene underveis. Legg potetene på en tallerken, mens du freser løken i den samme oljen, til den er blank. Legg potetskivene tilbake i pannen og bland med løken. Visp sammen egg, salt og pepper, og hell blandingen over potetblandingen. Rist litt i pannen, slik at eggene kommer blandes helt med potetskivene.

La omeletten stivne på middels varme under lokk.

Tortilla de patatas
Tortilla de patatas

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Smørdampede rotgrønnsaker med sopp og paprika

Smørdampede rotgrønnsaker med sopp og paprika passer til både kjøtt og fisk. Det er enkelt å lage og smaker kjempegodt. Du kan velge andre grønnsaker enn det jeg har gjort her, så ikke la deg begrense av oppskriften. Uansett hva du velger, ser det lekrest ut at noen av grønnsakene har litt farge.

1 rødløk, finhakket

2 polkabeter, i terninger

2 persillerøtter, i terninger

1 pk sjampinjong i skiver

2 paprika i små terninger (gul + rød)

1 neve finhakket persille

1 god klatt smør

Salt og pepper

Fres løk og sopp i smøret i en kjele, til soppen får litt farge. Tilsett beter og persillerøtter og la grønnsakene koke i smøret på lav temperatur, mens du rører av og til. Sjekk etter noen minutter om de er møre. Tilsett paprika og finhakket persille og smak til med salt og pepper.

Smørdampede rotgrønnsaker med sopp og paprika
Smørdampede rotgrønnsaker med sopp og paprika

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pinsa med kjøttsaus

Pinsa med kjøttsaus er en italiensk spesialitet. Pinsa er en mellomting mellom pizza og focaccia og har lang hevetid, så deigen lages dagen før den skal spises. Denne er toppet med kjøttsaus, men du kan bruke valgfritt fyll og det meste er lov.

Pinsadeig:

420 g mel

80 g rismel + litt til utbakingen

4 dl kaldt vann

1 ss olivenolje + 2 ss til utbakingen

1/2 ts tørrgjær

1 ts salt

Dag 1:

Elt alt sammen, dekk bollen med plastfolie og la deigen hvile i 30 minutter. Etter at deigen har hvilt, eltes den sammen igjen og får hvile i 30 minutter til. Elt sammen for tredje gang, dekk med plastfolie og sett bollen kaldt i ca. 24 timer.

Dag 2:

Del deigen i 2 like emner og lag to runde baller. Legg bakepapir på stekebrettet, dryss litt rismel på og legg på pinsaballene. Dekk med et rent koppehåndkle og la dem etterheve i 60 minutter. Trykk ballene litt flate, drypp litt olivenolje midt på hver av dem og press pinsadeigen ut til to ovale pinsaer.

Stek dem litt langt ned i ovnen på 200 grader i ca. 10 minutter.

Kjøttsaus:

2 ss olivenolje

1 finhakkede løk

1 finhakkede hvitløksfedd

50 g bacon i terninger

1 stjerneanis

2 laurbærblad

1 stilker frisk timian

1 ss tørket oregano

1 boks hakkede tomater

300 g karbonadedeig

1 dl kalve- eller oksekraft

1 dl rødvin

Salt og pepper

1 boks mais

Varm oljen på middels varme i en stor stekepanne med høye kanter, og fres bacon til det begynner å bli sprøtt. Tilsett løk og hvitløk og la det frese i et par minutter. Løken skal ikke bli brun, men gyllen og myk. Tilsett laurbærblader, stjerneanis, timian og oregano. Brun karbonadedeigen i en annen panne med litt olje og hell den over i pannen med grønnsakene.

Tilsett hakkede tomater, kalve- eller oksekraft og rødvin og la det småkoke under lokk i 1 time. Ta av lokket og la det koke videre til nesten all kraften har fordampet. Plukk ut stjerneanisen, tilsett mais, smak til med salt og pepper og fordel sausen utover de to halvstekte pinsa-bunnene.

200 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag drysses over. Stek videre til osten er smeltet og blitt litt gyllen.

 

Pinsa med kjøttsaus
Pinsa med kjøttsaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvit, alkoholfri sangria

Hvit, alkoholfri sangria er en frisk og deilig sommerdrikk. Sangria drikkes i Spania og Portugal og kan nytes av både voksne og barn. Oppskriften er passe til 4 pers.

1 l sprite

3 dl eplejuice

1 dl vann med kullsyre

Grønne druer, delt i 2

Eple i terninger

Jordbær delt i 2 eller 4

Appelsin, vasket og delt i terninger

Mynteblader

Isbiter

Bland isbiter, sprite, eplejuice og vann i en stor mugge eller bolle. Tilsett frukt og bær etter eget ønske. Et tips er å bruke frosne jordbær, så sangriaen holder seg kald lenger.

 

Hvit, alkoholfri sangria
Hvit, alkoholfri sangria

 

Du finner oppskrift på vanlig, hvit sangria her og mange andre spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Afrikansk borddekking

Afrikansk borddekking kan gjøres på mange måter, når du skal ha en afrikansk aften.

Afrikansk borddekking
Afrikansk borddekking

Du kan dekke med jordfarger, bruke bastbrikker eller forskjellige dyreprint på duk, servise eller servietter. Om du har pyntefigurer, som f.eks. treelefanter eller andre afrikanske dyr, gjør det stilen komplett. Før du går til innkjøp av noe, er det lurt å sjekke i skuffer og skap, for det kan ofte dukke opp glemte overraskelser som kan brukes.

Afrikansk borddekking
Afrikansk borddekking

Serviset heter Aida raw metallic brown, bestikket er signert Halvor Bakke og serviettene er kjøpt i en interiørforretning.

Dekorasjonene midt på bordet er hentet frem fra skuffer og skap og passer bra for anledningen.

Når bordet er dekket er det bare å invitere til afrikansk aften. Du finner spennende matoppskrifter fra både Afrika og andre deler av verden HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.