Pasta med krepsehaler er er lettvinn og god mat, som passer fint i en hektisk hverdag. Om du ikke får tak i krepsehaler, kan du bruke reker. Oppskriften er passe til 2 pers.
2 ss smør
1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 boks krepsehaler i lake, skylt og avsilt
1 ss hummerfond (ev. kyllingfond eller 1 buljongterning)
2 dl fløte
1 egg
½ pakke parmesan
½ chili, finhakket
1 neve bladpersille, finhakket
Salt og nykvernet pepper
Fres løk og hvitløk i smør. Tilsett fond, fløte, chili og et sammenpisket egg. La det koke til det tykner. Tilsett parmesan og smak til med salt og pepper. Rør inn pasta etter eget ønske, kreps og persille.
Kok pasta etter anvisning på pakken, hell av vannet, men spar ett par ss av vannet. Bland pasta og kokevann med sausen. Server pasta med krepsehaler, med ekstra parmesan og et dryss nykvernet pepper.
Pasta med krepsehaler
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Badet i 2. etasje har fått en make over og har blitt en hyggelig oase for overnattingsgjester. Vi bruker ganske mye tid på å finne detaljer i de rette fargene, men det gjør at vi også blir veldig fornøyde med resultatet. Såpedispensere og krukker kommer fra Lene Bjerre, men for å starte fra begynnelsen…
Mannen i huset falt for disse gulvflisene, som han fant i en nettbutikk. Jeg har gått rundt med en av flisene en god stund, de er 40 x 40 cm og ganske tunge. Til slutt fant jeg mosaikkfliser i nøyaktig samme fargetone hos Norfloor.
Dusjen
Heldigvis var disse flisene på nett og litt mer håndterbare. Jeg klippet av en enkelt flis og går fortsatt med en av dem i et lite rom i veska. Det første jeg brukte den til, var å finne maling i samme fargenyanse. Den gamle, brune innredningen er malt og har fått et nytt liv i fargen som heter Balsam 5904 / S5005-B80G Scanox. Den smarte hylla kommer fra en nettbutikk i USA og er super til oppbevaring av såpe og sjampo. Rituals har velværeprodukter, som i tillegg til å lukte godt, har riktig farge. (Jeg vet det høres ut som galskap.
Selv om dusjarmaturen ser gammel ut, er funksjonaliteten helt moderne og behagelig å bruke. Du kan velge mellom fossefall og vanlig dusj, så noe for enhver smak altså.
Den vakre liftgardinen er laget hos Lothe i Drammen.
Litt nytt og litt brukt:
Jeg liker å gjenbruke både møbler og annet interiør. Jeg synes det gir sjel til huset og får oss til å trives der. Det koselige skapet, fant vi i en nettbutikk og med en grønn brikke, et speil, sølvlysestaker, med grønne lys og en gammel vaskemugge fra Egersund, synes jeg dette ble en koselig krok.
Muggen og lysestakene er kjøpt brukt på finn.no.
Siden badet har skråtak, kan ikke toalettet stå for nær veggen, derfor kjøpte vi et smart skap fra Ikea, som fikk dørblad i begge ender. Selv om det kun åpnes fra den ene siden, og to praktiske skuffer åpenbarer seg. Skapet er malt i samme farge som innredningen og potten som tilhører muggen gar fått sin plass der.
Detaljer:
Turi Design har for tiden håndklær i riktig fargetone, så det er enkelt å komplettere stilen.
Det lille hjertet på håndkleholderen er også malt i fargen balsam.
I jakten med på tilbehør, fant jeg denne blomsterpotten, som jeg synes passer godt til en eukalyptusplante.
Det koselige bildet, er signert Kjersti Munkejord Lamb og er rammet inn hos Galleri Oddvar Olsen i Drammen.
De praktiske knaggene kommer fra en nettbutikk og de enkle kleshengerne er fra Clas Ohlson.
Det tar litt tid å få det som vi ønsker, men vi er storfornøyde med resultatet.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Rester med asiatisk vri kan lages med kjøttrester av alle slag. Jeg har brukt kalvesnitsel, men du kan bruke ribberester, kalkunrester eller de kjøttrestene du har tilgjengelig. Oppskriften er passe til 2 pers.
1 stor løk
200 g kjøttrester i terninger
Nøytral olje til steking
1/2 pk sjampinjong i skiver
1 ts ingefær, malt eller finhakket
1 ts thailandsk pork seasoning
1/2 ts tørket chili
2 fedd hvitløk, finhakket
1 ss ketjab manis
1 ts fish sauce
2 ts soyasaus
1 ts sesamolje
2 vårløk i strimler
1 paprika i strimler
2 never finhakket koriander
Fres løk og sopp i oljen. Tilsett kjøtt og krydder og fres videre i noen minutter. Hell i ketjab manis, fish sauce, soyasaus og sesamolje og la det koke i noen minutter, til kjøttet er varmt og sausen har tyknet litt. Tilsett vårløk og paprika og la det koke videre i ett minutt under omrøring. Dryss over koriander og rør inn nudler, kokt etter anvisning på pakken.
Rester med asiatisk vri
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Oslo mule er inspirert av den mer kjente Moscow mule. Den blir vanligvis servert i kobberkrus, men du kan selvfølgelig lage den i andre slags krus eller i glass.
1 stor eller 6 små isbiter
1/4 lime, delt i 2 + 1 skive til pynt
4 cl akevitt
Ingefærøl av god kvalitet, jeg bruker Fever-tree
Legg isbitene i bunnen av kruset (ev. glasset) og hell i akevitt. Skvis limebåtene oppi og slipp båtene oppi også. Fyll opp med ingefærøl og server.
Oslo mule
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Julaften er hyggelig, men 1. juledag er for meg den aller beste dagen i jula. Vi spiser julefrokost fra klokken 12, og den varer helt til klokken 24. Det fine med denne dagen, er at jeg dekker border og legger all maten på fat. Det er litt jobb, men når det er gjort, er det bare å kose seg med den deilige maten, øl og dram, eller vin eller brus, for de som foretrekker det.
Begge sønnene mine gjør det de kan, for å få med seg denne frokosten. Denne gangen trodde jeg vi skulle bli sju til bords og hadde dekket på til det, men klokka 11.30 ramlet det inn tre overnattingsgjester fra Sørlandet, så da ommøblerte vi litt og fikk plass til alle. Jeg beregner heldigvis alltid godt med mat og er forberedt på overraskelser.
Maten:
Noen av rettene til julefrokosten er «hellige», mens andre retter varierer jeg litt fra år til år. Det er alltid sild, men jeg bytter alltid ut minst en av slagene, for å få litt variasjon.
Fisk:
I år lagde jeg akevittsild, sild i det grønne, som er min favoritt, tabascosild, som er favoritten til mannen min og nyheten thaisild.
Akevittsild må jeg lage hvert år. Det er pappas yndlingssild og han får alltid med seg et glass når vi bytter julegaver.
Thaisild er årets nyhet. Den smaker godt av kokos og ingefær og er verdt et forsøk.
Syltet laks har vært en del av julefrokosten siden jeg smakte det første gang, for ca. 5 år siden.
Jeg har alltid et fat med røyket og gravet fisk, f.eks. røkt ål, varmrøkt pepperlaks, gravet laks, røkt ørret og rakfisk. Sammen med fisken serverer jeg egg og hjemmelaget hovmestersaus.
Den neste retten lager jeg etter ønske fra mannen i huset, nemlig cabaret med hjemmelaget remulade eller tartarsaus.
Kjøtt:
Leverpostei hører med og denne gangen har jeg ikke laget den selv. Jeg steker litt baconterninger og heller over, så blir den veldig fristende.
Jeg steker kalkunbryst på morgenen. Det er enkelt, siden jeg krydrer det med Cemo kyllingkrydder og setter det i ovnen på 125 grader, med steketermometer, så det ikke skal bli tørt. Kjernetemperaturen skal være 65 grader. Leverpostei hører også med.
Som tilbehør til kalkunen liker vi godt hjemmelaget waldorfsalat.
I tillegg har vi alltid litt forskjellig kjøttpålegg, som f.eks. lammerull, tunge, sylte, ribberull og bayonneskinke.
Vi har alltid med rester fra gårsdagens julemiddag. Her er julepølse, ribbe og medisterkaker. Mange foretrekker ribbefett på brødskiva i stedet for smør, så det setter jeg i egen bolle.
Det siste fatet inneholder alltid ost av forskjellig slag. Jeg bruker alltid julebrunost, vellagret edamer og min favoritt, blå Stilton med portvin. Sammen med ostene, severer jeg god kjeks, pepperkaker og syltetøy.
Nå begynner julefølelsen virkelig å sige innover oss. Vi starter, som mange andre med å se tradisjonsfilmer på TV. Jeg for min del, må se tre nøtter til Askepott og oppdaget litt brått for noen år siden at jeg begynte å bli godt voksen, da prinsen var blitt et barn og at kongen var blitt den kjekke.
Klokken 12.00 spiser vi mølje. I løpet av årene jeg har levd, tror jeg at jeg kun har vært to ganger uten mølje. Den første gangen var jeg baby og livnærte meg på melk. Den andre gangen husker jeg godt. Jeg ble kjempeskuffa da vi ble servert risgrøt. Ikke at det er noe galt med grøt, men det blir helt feil på julaften, når du allerede har en fin tradisjon og mandelen hjalp heller ikke.
Hos oss starter julepyntinga ute. Jeg synes det er så koselig å møte dette synet når jeg kommer hjem. Det er ikke så store trappa, men vi har plass til to stoler og et lite bord. Jeg har pyntet med noen koselige nisseputer og en juleduk.
De søte snømennene kjøpte jeg for mange år siden og de har fast plass ute, for å ønske god jul til alle som kommer på besøk.
Det søte, lille juletreet har jeg fått av stemoren min og brikken er hjemmeheklet.
I gangen står et par nissetøfler og en kurv med julete hodeplagg. Alle som kommer på romjulsbesøk til oss, kan få låne, så de kommer i julestemning.
I gangen står også maten til julebukkene klar. Den fine godtebollen har jeg arvet etter mormoren min og hun brukte den til nøtter. Jeg er like lykkelig hver gang det kommer noen julebukker på besøk.
Den gamle, vedfyrte komfyren må selvfølgelig også julepyntes.
På den ene kjøkkenbenken har jeg lagt noen kokebøker med juleoppskrifter og vinflaskene har fått juleantrekk.
Borddekking:
Jeg har valgt å bruke grønne duker i dag. De passer perfekt til de vakre blomstene som Kari i den lokale Interflorabutikken min har satt opp. Jeg gleder meg til å dekke bordet senere i dag.
Jeg gikk litt amok i skattholdet i går, så pyntingen to litt overhånd. Vi pleier å sette velkomstdrinken her.
Stua i første er stort sett pyntet med grått, hvitt, sølv og litt gull. Jeg synes det skaper en deilig ro.
Denne julekrybba har jeg hatt i mange år. Jeg synes den er så sjarmerende, med de lubne figurene. Jeg fikk den billig, siden den tilhørende engelen var forsvunnet.
Julelykten og de koselige nissene har fast plass i trappa opp til andre etasje.
Julematen:
Lyst på litt inspirasjon til julematen? Du finner mange spennende og tradisjonsrike juleretter, både til selve julemiddagen, julefrokosten, kaker og måltider de andre dagene i jula HER.
Med dette vil jeg ønske en god jul til alle AperitivoMats lesere!
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Risboller lages ofte med mørk sjokolade. Jeg er mer glad i lysere sjokolade, så denne oppskriften passer meg godt. Du kan sette dem på bakepapir, eller gjøre som meg, bruke muffinsformer, så de blir lettere å spise uten for mye klin. Risboller passer godt til jul, men er også perfekte til barnebursdag.
250 g delfiafett
200 g lys kokesjokolade
2 egg
2 dl sukker
3 ss sterk kaffe
100 g puffet ris
Smelt delfiafett og sjokolade. Pisk egg og sukker til eggedosis. Rør sammen sjokoladeblandingen , kaffen, eggedosisen og risen og sett boller med skje. Avkjøl og oppbevar i kjøleskapet til de skal brukes.
Risboller
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Karamellpudding er en av mine favorittdesserter. Vi bruker den alltid på julaften og 1. juledag, men også til andre spesielle anledninger. Om du følger denne oppskriften, er du garantert at du ikke får “piper” i den. Det er ekstra viktig at den ikke står lenger enn 10 minutter på 200 grader.
200 g sukker
1 ltr. H-melk
1 vaniljestang
1 ts vaniljesukker
8 egg
Start med karamellen: Varm sukkeret i en tørr stekepanne til det blir karamell. Hell karamellen over i en ildfast form og hvelv den rund, så karamellen fester seg til alle kantene og dekke bunnen. Sett kaldt.
Kok opp melken med vaniljesukkeret og vaniljestangen delt i 2 og frøene skrapt ut. Du skal bruke både stangen og frøene. Jo langsommere du koker opp, jo mer vaniljesmak får du. Avkjøles. Pisk sammen eggene og bland dem godt sammen med melken. Sil blandingen over i den ildfaste formen og sett den i vannbad i ovnen. Stek på 200 grader i 10 minutter og deretter på 100 grader til puddingen er fast. Server kaldt. Hvelv over på fat og pynt før servering.
Ferdig pyntet karamellpudding
Som tilbehør bruker jeg ofte pisket krem, blandet med litt konjakk og søtet med karamellen fra puddingen. Det smaker helt nydelig.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Yakitorispyd av kylling med nudelsalat er smaksrik mat. Mange synes nok det er for kaldt å grille vinterhalvåret, men vi graver gjerne frem grillen fra snøen og bruker den hele året.
Marinert kylling:
1 dl soyasaus
1/2 dl brunt sukker
1 dl mirin
1/2 dl sake
2 fedd hvitløk, finhakket
1/2 cm ingefær, revet
400 g kylling lår- eller brystfilet
1 neve sesamfrø
Bland ingrediensene i en stor bolle, del kylingen i munnfullstore terninger og la den ligge i marinaden, gjerne over natten. Tre kyllingen på grillspyd og legg på varm grill, eller legg dem i en ildfast, smurt form og sett i ovnen på 200 grader. Smør dem med marinaden under stekingen og grill så de blir gjennomstekt, men ikke tørre.
Nudelsalat:
Nudelsalat kan spises alene, med godt brød, eller som tilbehør til kjøtt eller fiskeretter.
1 pk risnudler (4 pers), kokt etter anvisning på pakken og avkjølt under rennende vann
2 hjertesalat, finstrimlet
6 vårløk, finstrimlet
3 gulrøtter, grovrevet
1 rød paprika, finstrimlet
1 mango i små terninger
100 g peanøtter, grovhakket (jeg legger dem i dobbel pose og banker litt med biffbanker)
1 neve frisk koriander finhakket
1 neve frisk mynte finhakket
Dressing:
2 røde chili, finhakket
1 ss honning
3 fedd hvitløk, malt eller finhakket
2 ts frisk ingefær revet eller finhakket
1 lime, kun saften
1 ss vann
Bland alle ingrediensene til salaten, bortsett fra peanøtter, mynte og koriander Rør sammen ingrediensene til dressingen og rør den inn i salaten. Dryss over peanøtter og urter rett før servering.
Yakitorispyd av kylling med nudelsalat
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.