Helstekt kalvefilet med røstipoteter og blåskimmelsaus

Helstekt kalvefilet med røstipoteter og blåskimmelsaus er nydelig selskapsmat. Om du ikke liker blåskimmelost, er det ikke noe problem, for den fungerer som et slags krydder i sausen.

Røsti:

6 store poteter

1 løk

1 gulrot

1/2 sellerirot

1 ts salt

1/2 ts pepper

2 ss smør

Skrell og riv poteter og grønnsaker grovt. Legg de revne potetene i vann ca. 25 minutter, det binder røstien bedre sammen. Klem vannet godt ut med et kjøkkenpapir. Bland i salt og pepper. Stek røstien i porsjonsstørrelser, et par spiseskjeer røre per røsti, ca. 5 minutter på hver side. Røstien kan også stekes som en hel kake i panna, snu den ved hjelp av et lokk.

Sausen:

2 finhakkede løk

2 ss smør

3 dl chablis

2 laurbærblader

2 ss kyllingfond

150 g blåskimmelost

2 ss finhakket gressløk

5 dl fløte

1 ss cognac

Løken blankes mør i smør. Tilsett hvitvin og laurbærblader og la det koke inn til grøtkonsistens. Tilsett fløte, kyllingfond, cognac, gressløken og osten. Kok i noen minutter, til sausen får fin konsistens.

Soppen:

Soppen stekes i smør og krydres med salt og pepper.

Kalvefileten:

Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.

Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Serveres med valgfrie grønnsaker, men jeg synes det passer spesielt godt med blomkål eller brokkoli til denne retten.

Helstekt kalvefilet med røstipoteter og blåskimmelsaus
Helstekt kalvefilet med røstipoteter og blåskimmelsaus

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mormors veldig lettvinne og billige pastarett

Mormors veldig lettvinne og billige pastarett er ikke fantastisk, men den er virkelig en av mine barndoms store favoritter. Mormor lagde hele langpanna full og vi spiste som hester. Som voksen tenker jeg at mormors veldig lettvinte og billige pastarett passer best som mat til barna, men når det er sagt, det er absolutt ingen usmak på den.

Mormors veldig lettvinne og billige pastarett
Mormors veldig lettvinne og billige pastarett

Kok spagetti etter anvisning på pakken, minus 2 minutter på koketiden. Hell av vannet, tilsett finhakket løk og ketsjup og rør godt. Hell blandingen over i ildfast form, dryss over godt med reven ost, eller osteskiver. Sett formen i ovnen på 200 grader, til osten blir gyllen.

Mens pastaen står i ovnen, bruner du godt med baconbiter i smør i stekepanna. Med en gang du tar pastaen ut av ovnen, heller baconet inkludert stekefettet over, og så er det klart til servering.

Retten kan sikkert gjøres både bedre og sunnere, med litt salat og en bedre saus enn ketsjup, men jeg frister meg til å si nam likevel. Om du har barn eller barnebarn, kommer de til å elske denne retten.

Du finner flere av mormors oppskrifter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

 

Quesadilla med biff

Quesadilla med biff er perfekt, om du har rester av helstekt indre- eller ytrefilet, entrecôte eller annet biffkjøtt. Du kan selvfølgelig steke biff til denne retten og ikke bruke rester. Quesadilla er fra Meksiko, men er vanlig sør i USA også.

500 g biff i små terninger

Tacokrydder, bruk pose, eller lag selv etter oppskrift, som du finner her

2 løk, finhakket

1-2 pk tortillas

1 glass syltet rødløk

1 glass tacosaus etter eget ønske

Revet ost etter eget ønske, gjerne vellagret og gjerne flere slag

Varm løk og kjøtt i litt olje i en stekepanne, krydre med litt tacokrydder. Legg tortillas på stekebrett, kledd med bakepapir med litt olivenolje og dryss på ost.

Legg på kjøttblanding, fordel litt tacosaus over og legg på litt rødløk.

Dryss over et nytt lag ost og legg på en tortilla.

Sett quesedillas langt ned i ovnen på 200 grader, til de får fin farge på undersiden, snu dem og stek videre til de har fin farge på begge sider og osten er smeltet. Om du heller vil, kan du steke dem i stekepannen.

Del quesedillas i 4 og kos dere

Quesadilla med biffrester
Quesadilla med biff

 

Du finner flere spennende oppskrifter fra Meksiko her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fårikålens dag

Fårikålens dag eller fårikålens festdag er alltid siste torsdag i september hvert år og her blir den feiret som seg hør og bør. Jeg bruker oppskriften som mormoren min brukte, i hvert fall så nær det er mulig. Hun lagde nesten all mat på slump og det gjør vanligvis jeg også. Jeg koker alltid kjøttet et par timer før jeg legger i kålen, så kjøttet ramler nesten av beinet og blir helt fantastisk.

Oppskriften min finner du her.

Disse to små søte lammene bruker jeg til pynt når jeg serverer fårikål. De har jeg kjøpt i en interiørbutikk i Hokksund.

 

Fårikålens dag
Fårikålens dag

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lohipaistos – gravlaks- og potetform

Lohipaistos inneholder de to mest brukte middagsingrediensene i Finland, laks og poteter. Om du ikke vil grave laksen selv, kan du kjøpe ferdig gravlaks. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

Gravlaks:

6 ss havsalt

6 ss sukker

2 ss brandy

6 ss finhakket dill

500 g laksefilet i 2 jevnstore stykker

Bland havsalt, sukker, finhakket dill og brandy. Klapp blandingen på begge sider av laksefiletene og legg dem med kjøttsiden mot hverandre (om de har skinn, skal det vende ut). Pakk laksen inn i plastfolie, legg dem i egnet kar, f.eks. en brødform og legg noe tungt over, så den blir liggende i press. Jeg bruker en brødform til, som jeg legger oppa og plasserer noe tungt i den øverste formen. Sett laksen kaldt i 24 timer, og snu den etter 12 timer og legges i press igjen.

Skyll laksen og del den i fine skiver.

Gravlaks- og potetform:

1+2 ss smør

8 poteter, skåret i tynne skiver

300 g gravlaks med dill i skiver

1 løk, finhakket

3 egg

4 dl melk

1 ts salt

1/2 ts pepper

Smør en ildfast form med 1 ss smør. Legg halvparten av potetene i taksteinsmønster, fordel laksen i skiver, løken og deretter dillen over potetene. Om du har kjøpt ferdig gravlaks og det ikke følger med dill, kan du finhakke frisk dill og bre over. Legg på resten av potetene i taksteinsmønster. Visp egg, melk, salt og pepper lett sammen og hell over potetene. Stek lohipaistos på 200 grader i 1 time, til potetene er gylne og ferdigkokte. 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kantarellsaus

Kantarellsaus smaker nydelig til storfe, lam, svin, kylling og selvfølgelig vilt.

150 g kantareller i grove biter

1 løk, finhakket

2 ss smør

2 ss sjalottløkfond

1 ss soyasaus

4 dl kremfløte

1 laurbærblad

1 kvist frisk timian

4 ss kirsebær- eller solbærsaft

Salt og pepper

 

Grovhakk soppen og stek den sammen med løk i smøret i en stekepanne til soppen er gyllen. Tilsett fløte, laurbærblad, timian og fond. La koke til sausen tykner. Smak til med soyasaus, saft, salt og pepper.

Kantarellsaus
Kantarellsaus

 

Du finner velsmakende, både tradisjonelle og mer spennende sauser fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

I dag er det den norske epledagen – lag noe godt av epler

I dag er det den norske epledagen – lag noe godt av epler, da vel.

Den siste tirsdagen i september er den norske epledagen, og jeg har laget en treretters middag med epler i alle rettene:

Forretten er en varmende og god suppe og dette er en sellerirotsuppe med epler og bacon. Du finner oppskriften HER.

Til hovedrett smaker det godt med lammecarre, med en saus av karri, sennep og epler til. Du finner oppskriften HER.

Sausen passer til mye mer enn lam, f.eks. svinekoteletter, svinefilet og kylling. Om du bare vil lage sausen, finner du oppskriften HER.

Desserten ble en helt nydelig eplekake, som du finner oppskriften på HER.

I dag er det den norske epledagen - lag noe godt av epler

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Senegals uavhengighetsdag

Senegals uavhengighetsdag feires 4. april hvert år, til minne om uavhengighet fra Frankrike i 1960. Dagen minnes og hedrer folket i Senegals kamp for uavhengighet. Det er også en feiring av deres rike, kulturelle arv og tradisjoner. Det er en offentlig fridag og de feirer med tradisjonell musikk, tradisjonell dans og spesielle matretter gjør også dagen spesiell og minneverdig.

Senegal har mattradisjoner som er påvirket av nordafrikansk, fransk og portugisisk mat og stammer fra landets mange etniske grupper. Senegal var en koloni av Frankrike frem til 1960. Fra koloniseringen har emigranter brakt senegalesisk mat til mange andre regioner.

Senegal grenser til Atlanterhavet, og derfor er fisk en viktig ingrediens. Kylling, lam, erter, egg og storfekjøtt brukes også. Svinekjøtt er uaktuelt, grunnet den muslimske befolkningen.

Peanøtter, couscous, hvit ris, søtpoteter, linser og belgfrukter er mye brukt. Kjøtt og grønnsaker er vanligvis laget som stuing eller marinert i urter og krydder og spises med ris, couscous, eller brød.

Dessertene er veldig kraftige og søte. Te, kjent som attaya, serveres på en rituell måte.

 

Du finner mat fra Senegal her.

Senegals uavhengighetsdag
Senegals uavhengighetsdag

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Monte Cristo Sandwich

Monte Cristo Sandwich er ostesmørbrød med skinke, dyppet i eggeblanding før steking. Monte Cristo Sandwichen ble opprinnelig servert i California og den passer både som frokost, lunsj og som kveldskos. Noen amerikanere topper faktisk denne retten med jordbærsyltetøy og et dryss melis. Denne oppskriften gir 2 sandwicher.

4 skiver lyst brød eller loff

2 egg

1/2 dl melk

1/8 ts muskatnøtt

1/8 ts salt

2 ss majones

Noen skiver sveitserost, eller annen ost etter smak og behag

2 ss dijonsennep

4 skiver kokt skinke

2 ss smør

 

Visp sammen egg, melk, muskat og salt i en bolle som er bred nok til å romme brødskivene.
Smør majones på 2 av brødskivene og sennep på de 2 andre. Legg deretter på ost og skinke på brødskive og legg dem sammen to og to. Dypp sandwichene i eggeblandingen, snu dem, så du får egg på begge sider.
Smelt 2 ss smør i en stor steke- eller grillpanne og stek smørbrødene gylne på begge sider.

Monte Cristo Sandwich
Monte Cristo Sandwich

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Baba ganoush

Baba ganoush (baba ghanoush, baba ghanouj, mutabal, salată de vinete) er en nydelig dipp, laget av auberginer. Den passer som forrett, en liten lunsjrett, sammen med pitabrød eller som tilbehør til meze.

3 store auberginer, delt i 2 og skallet prikket med en gaffel

3 hvitløksfedd, finhakket

2 ss ekstra virgin olivenolje

3 ss tahini

2 ss fersk persille, finhakket

1/2 sitron, kun saften

2 ss ekstra virgin olivenolje

Salt og pepper

Olivenolje, hakkede mynteblader og/eller granateple til pynt

Drypp litt olivenolje over snittflatene på auberginene og dryss på litt salt. Legg dem på et bakepapir, med snittflaten ned og stek i ovnen i 30 til 45 minutter ved 200 grader. Auberginene skal være møre og falt sammen. Skrap ut «kjøttet» med en skje og legg det i en sil i 10 minutter, så overflødig væske renner ut.

Hakk auberginen i små biter, tilsett hvitløk, tahini, sitronsaft, salt og pepper og bland godt med en gaffel.

Pynt baba ganoush med olivenolje, hakkede mynteblader og/eller granateple før servering.

Baba ganoush
Baba ganoush

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.