Fersk suppe med sur og søt saus med elg er en perfekt rett, med lange tradisjoner i Norge, men da med storfekjøtt. Jeg liker godt å variere den med elgkjøtt. Fersk suppe med sur og søt saus med elg smaker enda bedre dag to, så jeg anbefaler å lage rikelig. Jeg pleier å fylle den største kjelen min, så jeg har no til to dager og i tillegg kan fryse ned i porsjoner til hektiske hverdager.
Suppen:
1,5 ltr vann
1,5 kg elgkjøtt med bein, f.eks. høyrygg, bibringe eller bog
2 laurbærblader
1 ts salt
1 finstrimlet purre
3 gulrøtter
100 g sellerirot
50 g persillerot
150 g hodekål
Salt og pepper
Kok opp 1,5 vann og legg i kjøttet med bein i så hele stykker som mulig. Kok opp igjen og skum godt av. Dryss over salt og legg i det grønne av purren, finstrimlet. La det trekke under lokk til kjøttet er mørt, ca. 2,5 – 3 timer. Gulrøtter, sellerirot og persillerot skrelles og deles i terninger. 150 g hodekål strimles fint. Tilsett alle grønnsakene i gryta og la alt trekke til det er mørt, i ca. 10 minutter. Smak til med salt og pepper.

Mens grønnsakene trekker, sil av ca. 5 dl kraft fra suppen og lag sausen.
Løksaus:
2 ss smør
1 finhakket løk
2 ss hvetemel
5 dl av kokekraften fra kjøttet
Ca. 2 ss eddik
Ca. 3 ss sukker
Salt og pepper
Fres løk i smør til den blir blank. Rør inn hvetemel og spe med kokekraften fra kjøttet. La sausen småkoke i 10 minutter, før du smaker den til med eddik, sukker, salt og pepper.
Når grønnsakene er ferdige, smaker du til suppen med salt og pepper. Server suppen som en forrett med flatbrød ved siden av, reven muskat og eventuelt klot (se oppskrift lenger ned).
Ta opp kjøttet og skjær det i skiver før servering. Server kjøttet med løksaus, kokte poteter og grønnsaker fra suppen.

Servering:
Først serverer du suppen uten kjøttet. Deretter serverer du kjøttet, med kokte poteter, grønnsaker og løksausen. Jeg lager alltid dobbel porsjon med løksaus, for den er en av favorittene mine fra barndommen og jeg elsker fortsatt å knuse poteter i den.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.