Ostekake fra Baskerland

Ostekake fra Baskerland smaker godt og skal se litt rustikk ut. Den kan serveres alene, eller med friske bær til, enten til dessert, eller som kos til kaffen.

  • 1 kg kremost naturell
  • 5 egg
  • 350 g sukker
  • 15 g mel
  • 500 ml kremfløte

Fukt og krøll sammen et bakepapir, rett det ut og kle innsiden av en rund form med det, så kaken får det rustikke utseendet den skal ha.

Pisk osten en mikser, slik at den blir enda mer kremet. Fortsett å piske, mens du gradvis tilsetter fløten, og deretter sukkeret. Tilsett et og et egg, og pisk til det er godt blandet mellom hvert egg.

Tilsett mel og pisk til alt er godt blandet inn. Hell røren over over i formen og stek den midt i ovnen i ca. 55 minutter på 180 grader. Sjekk jevnlig at den ikke blir brent. Hvis kaken har blitt brun, anbefales det å dekke den med aluminiumsfolie.

I ovnen vil kaken svelle, men den vil synke sammen når blir nedkjølt.

Når kaken er ferdigstekt, skrur du av ovnen og åpner ovnsdøren litt. La kaken kjøle seg ned inne i ovnen i 15 minutter, før du den ut og lar den kjøle seg helt ned på en rist, i romtemperatur.

Når kaken er kald, lar du den hvile over natten i kjøleskapet, så smaken får satt seg.

Ta kaken ut av kjøleskapet 15-20 minutter før servering.

Baskisk ostekake
Baskisk ostekake

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gambas pil pil

Gambas pil pil er en spansk rett som passer til forrett, eller som en del av et tapasmåltid. Den er rask å lage og smaker nydelig. Det smaker godt med litt brød til, som kan dyppes i den varme oljen og nytes sammen med rekene.

  • 360 gram gambas, scampi eller argentiske villreker (rå, skrelt)
  • 180 ml olivenolje
  • 8 fedd hvitløk
  • 2 chilipepper
  • 1 ts paprika
  • Salt og sort pepper
  • Finhakket persille

Varm olivenolje. i en panne, tilsett hvitløk, chili og paprika, rør det inn i oljen. Tilsett rekene og stek på den ene siden i 2 minutter

Snu rekene og stek i 2 minutter på den andre siden.

Ha over i en varme tapasskåler sammen med oljeblandingen.

Dryss over persille og ev. salt og pepper.

Gambas pil pil
Gambas pil pil

 

Du finner flere spennende og velsmakende her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Biff med gremolata og bakt tomat

Biff med gremolata og bakt tomat er godt og mettende. Gremolata er en italiensk blanding av bl.a. finhakkede urter, som passer til både kjøtt- og fiskeretter. Den kan lages i forveien og skal serveres kald.

Gremolata:
  • 1 pk bladpersille, finhakket
  • 2 fedd finhakket hvitløk
  • 1 rød chili, finhakket
  • 1/2 finhakket rødløk
  • 2 finstrimlede vårløk
  • 2 dl mangoeddik
  • 1 dl sitronolje
  • 1 dl olivenolje

Alt røres godt sammen og står og hviler i romtemperatur mens du tilbereder resten.

Gratinerte tomater:
  • 4 tomater, delt i 2
  • 100 g revet ost
  • 2 ss olivenolje
  • 3 ss parmesan
  • Salt, pepper og ev. annet krydder eller urter du ønsker

Legg tomatene i en ildfast form. Ringle over olje, salt, pepper og ev.krydder eller urter og dryss på revet ost.

Biffen:
  • 4 biffstykker på 180 – 300 g avhengig av hvor sultne gjestene er i ønsket kvalitet
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper

Krydre biffene med salt og pepper på begge sider og la dem ligge tildekket i romtemperatur i 30 min. Brun dem raskt på begge sider i smør i en stekepanne eller på grillen. Sett panna i ovnen, eller flytt biffene over i en ildfast form og sett dem på 200 grader. Putt inn steketermometer i en av biffene og stek til ønsket temperatur:

Om du vil tilberede biffen i sous vide, finner du temperatur og tid fr de forskjellige stykningsdelene her.

  • Rå/lite stekt: 55 grader
  • Medium/medium+: 60-65 grader
  • Godt stekt: 70 grader

La biffene hvile i noen minutter før servering, så kjøttsaften får satt seg og ikke forsvinner ut, når dere begynner å spise.

 

Server med favorittpotetene dine. Du finner mange spennende varianter her.

 

Biff med gremolata og bakt tomat
Biff med gremolata og bakt tomat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Burger med thaivri

Burger med thaivri er en favoritt her i huset. Med hjemmelagde burgerbrød, smaker det ekstra godt.

Hamburgere:

400 g karbonadedeig

200 g svinedeig

1 egg

1 ss dijonsennep

salt og pepper

Alt eltes godt sammen, formes til burgere og stekes eller grilles

Mangosalsa:

1 rødløk i strimler

1/2 mango i terninger

1 rød chili, finhakket

1 neve coriander, finhakket

Saften av 1/2 lime

Alt blandes godt

Karridressing:

1 pose majones

2 ss rømme

2 ss karri eller mer

Forslag til tilbehør:

Osteskiver til å smelte på toppen av burgerne

Salatblader

Avokado

Tomater

Rødløk

Bacon

Ovnspoteter

Du finner oppskrift på flotte burgerbrød HER.

Burger med thaivri
Burger med thaivri

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 49

Ukemeny 49 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Goorasa be Dama
Goorasa be Dama
Goorasa be Dama
Tirsdag: Fiskeform med snøfrisk og erter
Fiskeform med snøfrisk og erter
Fiskeform med snøfrisk og erter
Onsdag: Kylling i kokossaus
Kylling i kokossaus
Kylling i kokossaus
Torsdag: Elgkarbonader med deilig tilbehør
Elgkarbonader med deilig tilbehør
Elgkarbonader med deilig tilbehør
Fredag: Machboos
Machboos
Machboos
Lørdag:
Forrett: Ceviche av laks
Ceviche av laks (Salma)
Ceviche av laks (Salma)
Hovedrett: Tunfisk med sesampoteter og tomatgremolata
Tunfisk med sesampoteter og tomatgremolata
Tunfisk med sesampoteter og tomatgremolata
Dessert: Bananpudding
Bananpudding
Bananpudding
Søndag:
Forrett: Cabaret
Cabaret
Cabaret
Hovedrett: Svinesteik i sous vide med gammeldags brun saus
Svinesteik i sous vide med gammeldags brun saus
Svinesteik i sous vide med gammeldags brun saus
Dessert: Sjokoladepudding med vaniljesaus
Sjokoladepudding med vaniljesaus
Sjokoladepudding med vaniljesaus

 

Ukemeny 49 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pornstar martini

Pornstar martini krever litt forberedelser, men fy flate, så godt det er. Jeg har alltid vaniljevodka stående og pasjonsfruktpuréen lager jeg rikelig med, for denne drinken gir mersmak.

2 cl passoa

4 cl vodka med vaniljesmak (se nedenfor)

2 cl pasjonsfruktpuré (se nedenfor)

2 cl ananasjuice

Isbiter

1/2  pasjonsfrukt til pynt

Bland ingrediensene i en shaker og rist godt. Hell over i et martiniglass og pynt med pasjonsfrukt.

Pornstar martini
Pornstar martini

Vaniljevodka:

Del 1 vaniljestang på langs, legg den i en liten flaske og hell over vodka. La stå i ca. 1 uke.

Pasjonsfruktpuré:

3-4 pasjonsfrukt per drink deles i to og innholdet skrapes ut i et litermål. Kjør til en jevn masse med stavmikser og sil igjennom en sikt.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Bang bang-kylling

Bang bang-kylling finnes i mange varianter, men denne er rask og enkel å lage og med en deilig, kremet saus passer til både hverdags og til  familiekos på fredagskvelden. Kyllingen stekes perfekt i ovnen, og middagen er på bordet på ca. 30 minutter! Oppskriften er passe til 4 personer.

Bang bang-saus:
  • 250 g majones
  • 60 g søt chilisaus
  • 1 ss sriracha- eller sterk chilisaus
  • 1 ss honning
  • 1 ss limesaft

Bland ingrediensene til bang bang-sausen i en liten bolle og sett til side.

Kyllingen:
  • 800 g kyllinglår uten bein, med eller uten skinn
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ts løkpulver
  • ¼ ts nykvernet sort pepper
  • 1 ss soyasaus
  • 1 ss brunt sukker
  • 1 ss olivenolje
  • 60 g bang bang-saus (se ovenfor)
  • 1 vårløk i skiver

Legg kyllingen på et skjærefjøl med et ark bakepapir over. Bruk en klubbe eller kjevle til å banke kyllingen jevnt tykk. Del hvert stykke i to vertikalt.

Marinér kyllingen – Legg kyllingen i en stor, grunn bolle og tilsett søt paprika, løkpulver, sort pepper, tamari, brunt sukker og olivenolje. Bruk en tang til å vende kyllingen slik at den dekkes jevnt av marinaden.

Stek kyllingen – Legg kyllingen på den forberedte stekebrettet, slik at den ikke overlapper hverandre. Dette er viktig. Hvis kyllingen er for full i stekebrettet, vil den «dampe», og det vil være mye vanskeligere å få en karamellisert skorpe.

Bruk en pensel til å pensle den reserverte fjerdedelen av bang bang-sausen over hele toppen av kyllingbitene.
Stek kyllingen på 220 grader i 25–30 minutter, eller til den er gyllen og gjennomstekt

Servering:
  • Ris kokt etter anvisning på pakken
  • 75 g strimlet rødkål
  • 2 gulrøtter, revet eller julienneskåret
  • 1 agurk, i skiver
  • 1 vårløk, finhakket

Server – Server med dampet ris, rødkål, gulrot og agurk. Drypp over resten av bang bang-sausen og dryss over vårløk.

Bang bang-kylling
Bang bang-kylling

 

Du finner flere spennende og varierte retter fra Kina her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvit pizza med røykelaks og rogn

Jeg er veldig glad i mat fra havet og selv om du kanskje synes det virker merkelig med fisk og skalldyr på pizza, kan jeg forsikre deg om at det smaker bra. Jeg har brukt den nydelige røykelaksen fra Kim Rudi på denne pizzaen og den kan virkelig anbefales. Du finner både den og mange andre spennende og velsmakende produkter her.

Pizzabunn:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ts honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann. Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.

Saus:

1 boks creme fraiche

1 ss hvitvinseddik

Salt og pepper

2 fedd finhakket hvitløk

1 neve finhakket persille

Rør alt sammen og sett kaldt til du skal bruke den.

Topping:

Revet ost gjerne flere varianter

Fersk parmesan, skjært med ostehøvel

Rødløk, i tynne skiver

Kapers

Røykelaks eller ørret

Lakserogn

Fersk dill i små bunter

Smør pizzasausen utover bunnen. Legg på revet ost og rødløk (ikke parmesanen). Stek pizzaen på 200 grader til osten er gyllen.

Ta ut pizzaen og legg på kapers, laks, rogn og parmesan. Pynt med dill.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Karrikylling

Karrikylling er inspirert av smakene i Sør-Øst Asia og er ganske kjapt å lage. Jeg liker å bruke lårfilet, men du kan gjerne bruke brystfilet i stedet.

600 g kyllinglårfilet i strimler

1 ss rapsolje

1/2 pk aromasopp i skiver

1 rød paprika i strimler

1 gul paprika i strimler

2 hvitløksfedd, finhakket

1 finstrimlet vårløk

1 finhakket løk

1/2 finhakket, rød chili

2 cm frisk ingefær, finhakket

2 ss karri

1 ss ketjap manis

1 ss kyllingfond

3 dl kokoskrem

3 dl kremfløte

1 potte finhakket, frisk koriander

Brun kyllingen olje, tilsett løk og hvitløk og la det frese i et par minutter. Tilsett soppen og la det frese i to minutter til. Rør inn karri, chili, ingefær, fond, kokoskrem, ketjap manis og fløte og la det koke til det tykner. Tilsett paprika og vårløk og la det koke i et par minutter til, før du smaker til med salt, pepper og ev. litt ekstra karri.

Rør inn koriander og server karrikylling med nykokt ris eller risnudler, kokt etter anvisning på pakken.

Karrikylling
Karrikylling

Du finner mange spennende og velsmakende oppskrifter med kylling, fra både fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sjokoladeterrin

Sjokoladeterrin kan minne om sjokoladepudding. Den er mektig, så en liten bit er nok per person.

200 g kokesjokolade

1 dl kremfløte

3 egg

30 g sukker

Litt salt

80 g smør

Smelt sjokoladen i vannbad. Tilsett fløten. Pisk sammen eggene og tilsett sukker. Sil eggeblandingen over i sjokoladeblandingen. Tilsett salt, smeltet smør og mel og bland godt. Hell over i en brødform, som er dekket med bakepapir. Sett formen i ovnen i vannbad på 160 grader i 30 minutter.

Avkjøl til dagen etter. Pyntes med f.eks. coulis og friske bær.

 

Sjokoladeterrin
Sjokoladeterrin

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.