Fersk suppe med sur og søt saus med elg

Fersk suppe med sur og søt saus med elg er en perfekt rett, med lange tradisjoner i Norge, men da med storfekjøtt. Jeg liker godt å variere den med elgkjøtt. Fersk suppe med sur og søt saus med elg smaker enda bedre dag to, så jeg anbefaler å lage rikelig. Jeg pleier å fylle den største kjelen min, så jeg har no til to dager og i tillegg kan fryse ned i porsjoner til hektiske hverdager.

Suppen:

1,5 ltr vann

1,5 kg elgkjøtt med bein, f.eks. høyrygg, bibringe eller bog

2 laurbærblader

1 ts salt

1 finstrimlet purre

3 gulrøtter

100 g sellerirot

50 g persillerot

150 g hodekål

Salt og pepper

Kok opp 1,5 vann og legg i kjøttet med bein i så hele stykker som mulig. Kok opp igjen og skum godt av. Dryss over salt og legg i det grønne av purren, finstrimlet. La det trekke under lokk til kjøttet er mørt, ca. 2,5 – 3 timer. Gulrøtter, sellerirot og persillerot skrelles og deles i terninger. 150 g hodekål strimles fint. Tilsett alle grønnsakene i gryta og la alt trekke til det er mørt, i ca. 10 minutter. Smak til med salt og pepper.

Fersk suppe med sur og søt saus med elg
Fersk suppe

 

Mens grønnsakene trekker, sil av ca. 5 dl kraft fra suppen og lag sausen.

Løksaus:

2 ss smør

1 finhakket løk

2 ss hvetemel

5 dl av kokekraften fra kjøttet

Ca. 2 ss eddik

Ca. 3 ss sukker

Salt og pepper

Fres løk i smør til den blir blank. Rør inn hvetemel og spe med kokekraften fra kjøttet. La sausen småkoke i 10 minutter, før du smaker den til med eddik, sukker, salt og pepper.

Når grønnsakene er ferdige, smaker du til suppen med salt og pepper. Server suppen som en forrett med flatbrød ved siden av, reven muskat og eventuelt klot (se oppskrift lenger ned).

Ta opp kjøttet og skjær det i skiver før servering. Server kjøttet med løksaus, kokte poteter og grønnsaker fra suppen.

 

Fersk suppe med sur og søt saus med elg
Fersk suppe med sur og søt saus med elg
Servering:

Først serverer du suppen uten kjøttet. Deretter serverer du kjøttet, med kokte poteter, grønnsaker og løksausen. Jeg lager alltid dobbel porsjon med løksaus, for den er en av favorittene mine fra barndommen og jeg elsker fortsatt å knuse poteter i den.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Makaroniform med skinke – Mac and Cheese pie

Makaroniform med skinke har en deilig ostesaus, som er lett å like for både små og store. I USA kalles denne retten «Mac and Cheese pie». Oppskriften er passe til 4 personer.

  • 250 g makaroni
  • 2 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 6 dl melk
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 ts salt
  • 1 ts nykvernet pepper
  • 200 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag
  • 200 g kokt skinke i terninger

Kok makaroni som anvist på pakken, hell av  vannet og sett til side.

Smelt smøret i en kjele, tilsett mel og rør godt. Spe med litt og litt av melken, litt du har en passe tykk saus. Rør inn i hvitløk og smak til med salt og pepper og rør inn halvparten av osten. Tilsett makaroni og skinken i og bland godt. Hell blandingen i en ildfast form og dryss over resten av osten. Gratiner retten i stekeovnen på 225 grader til osten er gyllen og bobler. Det tar ca. 20 minutter. Serveres makaroniform med skinke – Mac and Cheese pie god og varm og gjerne med en liten salat til.

 

Du finner flere matretter og drinkoppskrifter fra USA her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Bucatini med tomatsaus og biffrester

Bucatini med tomatsaus og biffrester er deilig hverdagsmat, som passer godt om du har rester av biff. Du kan også bruke annet kjøtt, kjøttpåleggsrester eller pølsebiter i denne retten.

1 finhakket løk

2,5 dl hvitvin

20 minitomater, delt i 2

2 finhakkede hvitløksfedd

1 ss kyllingfond

1 ts oregano

Salt og pepper

Biffrester, delt i tynne strimler

1 neve bladpersille, finhakket

1 ss kjørvel, finhakket

Ev. litt parmesan

Blank løken i olje i en stekepanne, før du tilsetter hvitløk, tomater, vin, fond og krydder. La det kose seg i noen minutter, så tomatene går i oppløsning. Kok pasta etter anvisning på pakka, rør den sammen med resten, 3-4 skjeer av kokevannet og urtene.

Kok bucatinien til al dente etter anvisningen på pakken. Rør 1 ss av kokevannet fra pastaen inn i tomatsausen.

Bucatini med tomatsaus og biffrester
Bucatini med tomatsaus og biffrester

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Köttfärslimpa

Köttfärslimpa er den svenske kjøttpuddingen og smaker godt med fløtesaus, poteter og valgfrie grønnsaker. Restene smaker godt i tynne skiver på brødskiva, eller du kan lage pytt i panne av den.

600 g karbonadedeig

1 finhakket paprika

1 finhakket løk

2 ts salt

2 sammenpiskede egg

3 dl melk

1 ts muskat

1 ts pepper

1,5 ss potetmel

1 pakke tørrsaltet bacon i skiver

Elt alt, bortsett fra baconet, godt sammen og hell det i brødform. Legg på 1 pakke tørrsaltet bacon i skiver og stek kjøttpuddingen i vannbad på 180 grader i 1 time.

Hjemmelaget kjøttpudding
Köttfärslimpa før steking

Hjemmelaget kjøttpudding serveres med brun saus og poteter i ønsket form, her hadde jeg kokte poteter etter gårsdagens middag, som jeg har skjært i skiver, krydret og stekt i smør i langpanna på 200 grader.  Grønnsakene kan også varieres. Kraften som skilles ut fra puddingen under steking, bruker jeg alltid i sausen.

Fløtesaus:

1 sjalottløk, finhakket
Smør til steking
6 dl fløte
2 ss oksefond
4 ss soyasaus
4 ss solbærsyltetøy
Pepper og ev. salt

Brun sjalottløken i smør, rør inn fløte, fond og soyasaus og la sausen småkoke på lav varme til den tykner litt, ca. 20 minutter. Om du ønsker en helt glatt saus, kan du sile av løken nå. Rør inn solbærsyltetøyet, kok opp og smak til med pepper og ev. salt.

Hjemmelaget kjøttpudding
Hjemmelaget kjøttpudding

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Marokkansk kjegryte

Marokkansk kjegryte lages av kjekjøtt fra bog eller lår. Den kan også lages med rester av kje eller lam, men da trenger den ikke så lang koketid. Du får kjøpt ras el hanout i asiatiske butikker.

  • 1,5 kg benfritt kjekjøtt (ev. lammekjøtt) i biter på ca. 4 x 4 cm
  • 2 rødløk, grovhakket
  • 3 hvitløk, finhakket
  • 4 ss olivenolje
  • 2 bokser hermetiske tomater
  • 5 dl kyllingkraft (ev. fond og vann)
  • 2 ss ras el hanout
  • 8 poteter i terninger
  • 2 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper
  • 2 ss hakket bladpersille
  • 2 ss frisk mynte

Brun kjøttet og løken i oljen i en gryte, tilsett hvitløken og la det steke i 1 minutt til. Tilsett hakkede tomater, kraft og krydder. Kok opp, senk varmen og la gryten småkoke i 1 time. Tilsett potetene og la alt koke videre i ca. 1 time til, til potetene er myke og kjøttet er helt mørt. Smak til med salt og pepper og dryss over hakket mynte og persille ved servering.

Server med couscous eller godt brød.

Marokkansk kjegryte
Marokkansk kjegryte

 

Du finner flere spennende og velsmakende retter fra Marokko her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Ukemeny 38

Ukemeny 38 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Karbonader med knutekålstuing

Karbonader med knutekålstuing smaker godt for både liten og stor. Her serveres den med ovnspoteter, men du kan gjerne bruke kokte poteter også. Når jeg lager karbonader, dobler jeg alltid oppskriften, så jeg kan legge noen i fryseren til senere.

Karbonader med knutekålstuing
Karbonader med knutekålstuing
Tirsdag: Laks og nudler som i Østen

Laks og nudler som i Østen er en veldig sunn rett, som er enkel å lage til mange.

Laks og nudler som i Østen
Laks og nudler som i Østen
Onsdag: Pasta med kjøttboller fra Lady og Landstrykeren

Pasta med kjøttboller fra Lady og Landstrykeren er vel et av de mest legendariske måltidene i verden. Pasta med kjøttboller er ikke akkurat mat for dyr, men for oss mennesker, kan det være nydelig, når det lages fra bunnen av. Jeg lager alltid en stor porsjon kjøttboller i tomatsaus. Det vi ikke spiser til middagen, fryser jeg ned og bruker til tapas senere. Denne oppskriften er veldig lettvint, siden jeg ikke steker kjøttbollene, men legger dem rå, rett i den kokende tomatsausen.

Pasta med kjøttboller fra Lady og Landstrykeren
Pasta med kjøttboller fra Lady og Landstrykeren

 

Torsdag: Asiatisk kylling med ris

Asiatisk kylling med ris er  fusionmat, som vil si at den er en blanding av ingredienser fra flere land. F. eks. så er hoisin fra Kina og peanøttsausen fra Thailand.

Asiatisk kylling med ris
Asiatisk kylling med ris
Fredag: Enchiladas

Enchiladas er en vanlig rett å spise i Mellom-Amerika og en super fredagsrett. Jeg har laget den med karbonadedeig av storfe, men du kan også lage den av kyllingdeig, eller vilt, som f.eks. elg.

Enchiladas
Enchiladas
Lørdag:
Forrett: Ceviche

Ceviche er en rett fra Argentina, der fisken blir “kokt” i syren fra lime. Den smaker deilig som en forrett, som en del av et tapasmåltid eller en liten lunsj. Det er viktig at fisken er veldig fersk.

Ceviche
Ceviche
Hovedrett: Kalvefilet med salsa og båtpoteter

Kalvefilet med salsa og båtpoteter passer godt en varm sommerkveld. Om du ønsker mer grønnsaker enn de som er i salsaen, passer det fint med grillede maiskolber.

Kalvefilet med salsa og båtpoteter
Kalvefilet med salsa og båtpoteter
Dessert: Flan

Flan fra Sør- og Mellom-Amerika kan ligne på vår norske karamellpudding, men oppskriften er litt annerledes og den har litt revet appelsinskall.

Meksikansk flan
Meksikansk flan
Søndag:
Forrett: Kremet soppsuppe

Kremet soppsuppe er nydelig mat og med kantareller er den helt magisk. Som sønnen min sier: Livet er for kort til å spise vond mat og dette er virkelig en av de gode tingene i livet, for vi er så heldige at vi bor i skogkanten. Vi har vært på sopptur og av “fangsten” lager vi en kremet soppsuppe.

Kremet soppsuppe
Kremet soppsuppe

 

Hovedrett: Elggryte – en helt nydelig en

Elggryte smaker helt nydelig, særlig en mørk høst- eller vinterkveld. Jeg serverer den med kokte perlepoteter eller mandelpoteter, men om du vil, kan du dele potetene i terninger og tilsette dem i gryta, eller servere med potetmos.

Elggryte – en helt nydelig en
Elggryte – en helt nydelig en
Dessert: Peach Cobbler

Peach Cobbler er en dessert med aprikos fra USA, og en arv fra de britiske immigrantene på 1800-tallet.

Peach Cobbler
Peach Cobbler

 

Ukemeny 38 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Blåbær- og basilikumsmash

Blåbær- og basilikumsmash er kjempegodt og aller best med Hendrick’s Gin. Om du ønsker en mindre sterk drink, kan du tilsette tonic til slutt og røre forsiktig.

  • 6 cl gin
  • 1,5 dl friske blåbær
  • 4 friske basilikumblader
  • 3 cl sitronsaft
  • 10 cl enkel sirup (sukkerlake)

Bland friske blåbær, basilikum og sitronsaft i et drinkmixer og mudle det godt. Sil blandingen over i et glass med is og tilsett gin og enkel sirup. Rør det sammen og pynt med blåbær og basilikum på en cocktailpinne.

Blåbær- og basilikumsmash
Blåbær- og basilikumsmash

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Vietnamesisk kylling- og nudelbolle

Vietnamesisk kylling- og nudelbolle er en deilig rett, som er overraskende enkel å lage. Både sausen og marineringen kan gjøres dagen i forveien, så den er veldig egnet som mat i en travel hverdag. Om du lager noe av sausen uten chili, er det en super rett for de minske også. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

Vietnamesisk kylling- og nudelbolle
Vietnamesisk kylling- og nudelbolle
Kyllingen og marinaden:
  • 600 – 800 g kyllinglårfileter
  • 1 stilk sitrongress, den hvite delen, delt i store biter som er enkle å plukke ut senere
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 2 ss limesaft
  • 1 ss soyasaus
  • 2 ss fishsauce
  • 2 ss brunt sukker ev. honning
  • 1 ss rapsolje eller annen nøytral olje

Bland kylling- og marinadeingredienser og sett det kaldt, så kyllingen blir godt marinert, minimum 1 time, gjerne 1 døgn.

Varm  litt nøytral olje i en stekepanne over middels varme og brun kyllingen til den er gyllenbrun og gjennomstekt, ca. 6 til 8 minutter. Skjær den i tynne skiver.

Nuoc Cham (vietnamesisk saus):
  • 1/2 dl fishsauce
  • 4 ss risvineddik
  • 2 ss sukker
  • 1 dl vann
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 rød chili, finhakket
  • 3 ss limesaft

Bland alle ingrediensene til sausen, rør godt så sukkeret løses opp. La sausen hvule i minst 20 minutter og sett ev. kaldt til den skal brukes.

Nudelbolle:

1/2 ss olje

200 g nudler kokt etter anvisning på pakken

2 grovt revne gulrøtter (julienne)

1 agurk i strimler (julienne)

1 paprika i strimler

4 never finstrimlet isbergsalat

Mynteblader, finstrimlet

Koriander, finstrimlet

Serveringen:

Når alle ingrediensene er klare, kan vietnamesisk kylling- og nudelbolle serveres på to forskjellige måter:

Individuelle porsjoner: Legg nudler og grønnsaker hver for seg i bollene. Legg på kyllingskiver og dryss over urter. Drypp over noen spiseskjeer med Nuoc Cham – ca 4 ss per per porsjon).

Plukk selv: Sett alle ingrediensene i hver sin bolle på bordet og la gjestene lage sine egne boller.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Potetform med røkt ørret 

Potetform med røkt ørret er en enkel og smakfull hverdagsrett, for både liten og stor. Du kan ev. lage retten med røkt eller gravet laks også.

Jeg har brukt røkt ørret fra Kim Rudi. Den finnes i flere varianter, så hvilken du velger er litt smak og behag, men jeg liker å variere, så retten blir litt forskjellig hver gang.

Oppskriften er passe til 4 personer.

  • 3 dl crème fraîche
  • 2 dl fløte
  • 600 g halvkokte poteter, i tynne skiver
  • Ev. 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 1/2 purre, finstrimlet
  • 1 neve finhakket dill
  • 1 ss smør til formen
  • 250 g røkt ørret i skiver, ev. gravet laks
  • 1 glass kapers
  • 100 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag
Potetform med røkt ørret 
Potetform med røkt ørret på gang
Potetform med røkt ørret 
Potetform med røkt ørret med væske

 

Smør en ildfast form. Smak på den røkte ørreten, om den er veldig salt, dropper du ekstra salt i retten. Bland crème fraîche, fløte, pepper og ev. salt.

Legg potet, ørret i skiver, purre og dill lagvis i formen. Avslutt med et lag poteter. Hell over fløteblandingen, dryss over ost og stek på nederste rille i ovnen på 175 grader til potetene er møre. Det tar ca. 20-30 minutter.

 

Kim Rudi:

Kim Rudi har utsalg i Ål sentrum, men produktene kan også kjøpes gjennom Reko-ringen flere steder. De har også egen nettside, hvor du kan se resten av de velsmakende produktene deres.

Her er variantene av røkt ørret du kan velge i:

  • Pepper og hvitløk
  • Chilli og koriander
  • Chilli
  • Pepper og lime
  • Kryddermix

Du finner flere retter laget med produkter fra Kim Rudi her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Penneform med skinke og brokkolini

Penneform med skinke og brokkolini har en deilig ostesaus, som er lett å like for både små og store. Oppskriften er passe til 4 personer.

  • 250 g makaroni
  • 2 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 6 dl melk
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 ts salt
  • 1 ts nykvernet pepper
  • 200 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag
  • 1 pk brokkolini i munnstore biter
  • 1/2 purre i tynne strimler
  • 200 g kokt skinke i terninger

Kok penne som anvist på pakken, hell av  vannet og sett til side.

Smelt smøret i en kjele, tilsett mel og rør godt. Spe med litt og litt av melken, litt du har en passe tykk saus. Rør inn i hvitløk og smak til med salt og pepper og rør inn halvparten av osten. Tilsett penne, purre, brokkolini og skinke og bland godt. Hell blandingen over i en ildfast form og dryss over resten av osten. Gratiner retten i stekeovnen på 225 grader til osten er gyllen og bobler. Det tar ca. 20 minutter. Servere penneform med skinke og brokkolini god og varm.

Et tips for en mer «voksen» smak, er å tilsette blåskimmelost i sausen.

Penneform med skinke og brokkolini
Penneform med skinke og brokkolini

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.