Bibimbap

Bibimbap er en deilig koreansk rett, som alle kan tilpasse sine smaksløker. Elementene lages hver for seg og hver enkelt forsyner seg med det de ønsker. Denne oppskriften er passe til 4 personer. Et tips for å holde alle elementene varme, er å sette stekeovnen på 80 grader, sette inn et par stekeplater, fylle maten over i ovnsikre boller/fat og sette inn i ovnen etter hvert som det er klart. Bibimbap serveres i dype tallerkener og spises med skje og gaffel.

Toppingene:

600 g oksefilet i tynne skiver

Olje til stekingen (raps eller en annen nøytral olje)

4 hviløksfedd, finhakket

1 pk sopp i skiver (helst shiitake, men kan bruke aromasopp eller sjampinjong)

2 gode never friske bønneskudd

4 ss soyasaus (skal fordeles)

1 squasj, skrelt og delt i tynne strimler

2 ss sesamolje (skal fordeles)

1 pose frisk babyspinat

2 dl gulrøtter i tynne strimler (julienne)

4 egg

2 ss rista sesamfrø

Fres soppen med 1 ss soyasaus, til den er brunet, ca. 6 – 8 minutter.

Fres kjøttet i olje, med salt, pepper, og 1 ss soyasaus og 1 ss sesamolje. Sett til side og hold det varmt.

Kok bønnespirene i vann i 5 minutter. Hell av vannet og legg dem i en egen bolle Tilsett 1 ts finhakket hvitløk, 1 ss soyasaus og and 1 ss sesamolje. Rør godt sammen og oppbevar varmt.

Fres gulrøttene i litt olje i ca. 4 minutter. Dryss over litt salt og sett til side. Holdes varmt.

Fres squashen i litt olje i ca. 4 minutter. Dryss over litt salt og sett til side. Holdes varmt.

Fres spinaten i en ts vann til vannet har fordampet, ca 4 minutter. Legg den i en egen bolle. Tilsett 1 ts finhakket hvitløk, 1 ss soyasauce og and 1 ss sesamolje. Rør godt sammen og oppbevar varmt.

Kok 4 speilegg, i litt sesamolje, dryss på salt and pepper, sett til side.

Risen:

3 dl ris

6 dl vann

2 ts risvineddik

1 ts salt

Bland alle ingrediensene og kok til risen er mør og vannet har fordampet

Koreansk saus:

1 ts sesamolje

1 ts sukker

2 ts gochujang (fås i asiatiske butikker)

2 ts vann

1 ts eplesidereddik

1 ts hvitløk, finhakket

Bland alle ingrediensene og sett til side.

Kimchi:

Du finner oppskrift på en rask kimchi her.

Når dere skal spise bibimbap:

Porsjoner risen i 4 boller.

Velg toppinger etter eget ønske.

Topp hver bolle med et egg og ristede sesamfrø.

Hell over litt saus og knus alt sammen med en gaffel.

Nyt!

Du finner flere oppskrifter fra Korea her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Coleslaw

Coleslaw passer godt til mye forskjellig, bl.a. burger, spareribs, pølser, koteletter, flintstek og forskjellig annen grillmat. Den smaker også godt på brødskiva, med f.eks. en skive kokt skinke. Dette er min aller beste oppskrift på coleslaw.

1 pose majones

1 boks creme fraiche

1/2 lime, kun saften

2 ss sukker

2 ss HP saus

4 ss agurkmiks

1 ss eplesidereddik

salt og pepper

1 pose med ferdigrevet gulrot og kål

Bland alt sammen og sett kaldt til den skal brukes. Om du har lyst på litt mer jobb, kan du rive gulroten og finsnitte kålen selv.

Coleslaw
Coleslaw

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukrainas nasjonaldag

Ukraina ble grunnlagt på denne dagen i 1991, etter at Sovjetunionen ble oppløst.

Ukraina er Europas nest største land, med fruktbar jord, hvor de dyrker korn og grønnsaker. Ukraina har mange felles mattradisjoner med Russland og flere av de andre landene rundt seg, så en del av tradisjonsmaten kommer fra andre land.

Om du vil lage noe godt fra Ukraina, kan du få inspirasjon HER.

Ukrainas nasjonaldag

Ukraina ble grunnlagt på denne dagen i 1991, etter at Sovjetunionen ble oppløst.

Ukraina er Europas nest største land, med fruktbar jord, hvor de dyrker korn og grønnsaker. Ukraina har mange felles mattradisjoner med Russland og flere av de andre landene rundt seg, så en del av tradisjonsmaten kommer fra andre land.

Om du vil lage noe godt fra Ukraina, kan du få inspirasjon HER.

Ukrainas nasjonaldag

Ukraina ble grunnlagt på denne dagen i 1991, etter at Sovjetunionen ble oppløst.

Ukraina er Europas nest største land, med fruktbar jord, hvor de dyrker korn og grønnsaker. Ukraina har mange felles mattradisjoner med Russland og flere av de andre landene rundt seg, så en del av tradisjonsmaten kommer fra andre land.

Om du vil lage noe godt fra Ukraina, kan du få inspirasjon HER.

Kylling Kiev

Kylling Kiev eller kylling Kyiv er en nydelig rett fra Ukraina, som er laget av flatbanket kyllingfilet, rullet rundt kaldt kryddersmør, og belagt med egg og strøkavring eller panko.

Fyll:

90 g smør, romtemperert

2 ts persille, finhakket

2 fedd hvitløk, veldig finhakket

Bland alt i en bolle, form til 2 pølser på ca. 10 cm. Rull pølsene inn i plastfolie og legg i fryseren i 30 min.

Kyllingbrystene:

2 kyllingbryst på ca. 200 – 250 g, uten skinn og ben

1/2 ts salt

1/4 ts pepper

1 egg, sammenpisket

1 dl mel

2 dl panko (strøkavring)

Olje til fritering (ca. 1 liter)

Legg kyllingbrystene mellom to stykker med plastfolie, bank dem flate til 1/2 cm med den flate siden av en biffbanker og krydre med salt og pepper på begge sider.

Legg en pølse med smør i den ene enden, brett sidene inn over smøret og rull kyllingfiletene stramt. Pakk inn i folie igjen og vri endene godt sammen, så kyllingfiletene får en fin og fast pølseform. Legg i fryseren i 30 minutter til overflaten er ganske fast å ta på, men ikke helt frosset.

Ha egg, mel og brødsmuler i hver sin bolle. Dekk kyllingrullene med mel og rist av det overflødige. Rull deretter i egg og la overflødig egg dryppe av. Til slutt ruller du dem til i panko og trykker pankoen godt på, så den fester seg.

Rull kyllingfiletene i plastfolie igjen, stram godt til og legg dem i fryseren i 30 minutter til. De skal føles ganske faste, men ikke frosne.

Varm frityrolje (ev. rapsolje eller maisolje) i en tykkbasert gryte til 190 grader. Legg kyllingrullene forsiktig i oljen og friter til de får fin gyllen farge. Snu dem hele tiden, så fargen blir jevn og fin.

 

Server med ønsket tilbehør, f.eks. erter og potetmos, som du finner oppskrift på HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grillspyd med lam og tzatziki

Grillspyd med lam og tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка) vekker gode sydenminner hos flere enn meg, tenker jeg. Grillspyd kan varieres i det uendelige og smaker ekstra godt en varm sommerkveld. Dette er laget med båtpoteter og lammekjøtt, men du kan gjerne erstatte kjøttet med f.eks. biff, kylling eller svin. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

600 g lammekjøtt i store terninger (f.eks. flatbiff eller ytrefilet)

1 dl rødvin

0,5 dl nøytral olje

2 ss tzatzikikrydder

Start med å blande marinaden til kjøttet, legg i kjøttet og la det marinere i minimum 2 timer, gjerne over natten.

Tre kjøttet på spyd, sammen med f.eks. båter av løk og store paprikabiter. Grillspydene grilles i noen minutter på hver side. Lammekjøttet kan med fordel være rosa i midten.

Tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка):

1/2 hvitløksfedd

250 ml yoghurt

1 ts tørket mynte

150 g agurk, skrelt og finhakket

salt

Mos hvitløksfedd med litt salt i en morter. Bland yoghurt, hvitløk og mynte i en bolle. Vend inn agurken, smak til med salt og pynt med et mynteblad.

Server grillspyd med lam og tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка) med båtpoteter.

Potetene:

Risle litt olivenolje i en langpanne. Del potetene i båter, legg dem i langpanna, dryss over salt, pepper og tzatzikikrydder. Risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke videre til de er sprø utenpå og myke inni.

Grillspyd med lam og tzatziki
Grillspyd med lam og tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка)

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Raclette

Raclette er en fransk/sveitsisk matrett, som er oppkalt etter osten som smeltes og helles over maten. Du bruker et spesielt raclettejern (raclettegrill), hvor ønsket kjøtt og grønnsaker stekes å en plate på toppen og osten smeltes i små former under.

Du kan bruke et slags kjøtt, eller flere forskjellige. Det vanligste er storfe, svin, lam og kylling. Grønnsakene kan f.eks. være delikatesseløk, paprika, tomat og squash.

Det hyggelige er at du deler alt i passe stykker i forkant og legger det i forskjellige boller, så hver enkelt kan steke sin mat selv.

Jeg foretrekker å servere raclette med ovnsbakte perlepoteter eller båtpoteter, men om du foretrekker kokte poteter, er det helt ok.

Det finnes et eget raclettekrydder, som kan minne om grillkrydder, men du kan bruke det krydderet du ønsker.

Om du vil, kan du i tillegg til smeltet ost, bruke en eller flere sauser.   

Det smaker godt med litt frisk salat og små, sylteagurker til.  Raclette er sosialt og hyggelig å spise med flere og om du ikke har prøvd, kan jeg anbefale denne deilige maten fra alpene.

  

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tacopizza – texmexpizza

Tacopizza eller texmexpizza kan gjøres så sterk eller svak du ønsker og du kan også variere tilbehøret. Jeg synes den er en fin variasjon på tacofredagen. Jeg lager mitt eget tacokrydder og synes det er smart, for de du kjøper er veldig salte.

Bunnen:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ts honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer å kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann, ev. juster med mel.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg legger på fyllet.

Fyll til tacopizza:

400 g karbonadedeig

1 finhakket løk

2 ss hjemmelaget tacokrydder, ev. 1 pose ferdigkjøpt

1 glass tacosaus, etter eget ønske

1/2 paprika i strimler

10 Minitomater, delt i 4

Jalapeño fra glass (om du vil ha pizzaen hot)

1 pk reven ost, gjerne vellagret

Tortillachips – nachos

Stek karbonadedeigen og løken i litt olje, til det har fått en fin brunfarge. Tilsett krydder og tacosaus og rør gods sammen. Bre blandingen utover pizzabunnen. Legg på ost, tomater og jalapeño. Stek midt i ovnen på 200 grader. Når det begynner så vidt å få litt farge, stikkes tortillachipsen ned i pizzaen. De smaker ekstra godt når de får bli litt lune.

Etter steking (frivillig):

Lime i båter

Koriander

Legg på limebåter og koriander rett før servering. Jeg serverer tacopizza sammen med rømme eller guacamole, som du finner oppskrift på her, og noen ganger en hjemmelaget salsa, som du finner oppskrift på her.

Du finner flere spennende texmexoppskrifter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fylt kyllingfilet

Kyllingfilet er alltid godt, men jeg liker å gjøre litt mer ut av den enn å steke den i panna og her er en fylt variant, som vi synes smaker deilig.

6 kyllingfileter

1 glass god pesto

1 glass finhakket soltørket tomat

100 g finhakket fetaost

Litt peppermiks

6 skiver gulost, gjerne vellagret

12 baconskiver

Legg kyllingfiletene mellom 2 lag plast og bank dem til 1/2 cm tykkelse. Smør på et tynt lag med pesto, legg på finhakket soltørket tomat og fetaost.

Fylt kyllingfilet før de rulles sammen

Dryss over peppermiks og legg på en skive gulost, gjerne vellagret. Rull sammen kyllingfiletene og bind rundt med baconskiver.

Fylt kyllingfilet før steking
Fylt kyllingfilet før steking

Stekes i ovnen på 180 g i ca 30 minutter, til de er gjennomstekte, men fortsatt saftige.

Fylt kyllingfilet serveres med f.eks. bakte småtomater, søtpotetmos, stekt sopp og blomkål.

Fylt kyllingfilet
Fylt kyllingfilet

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.