Røykelaks med Skagensalat er en forrett som kan gjøres nesten klar på forhånd, så den er grei å servere til mange gjester. Denne oppskriften er passe til 8 personer og vi synes den smaker nydelig.
400 g røykelaks
160 g rensede, hakkede reker
160 g hakkede krepsehaler
2 ss majones
2 ss finhakket gressløk
3 dl creme fraiche
3 ss hakket dill
2 ts sennep
2 ts sitronsaft
4 landbrødskiver
Bland sammen reker, krepsehaler, creme fraiche, majones, gressløk, dill, sennep og sitronsaft.
Skjær vekk skorpen på landbrødskivene og del dem i små krutonger. Ristes i varm panne med litt olje. Legg dem på et kjøkkenpapir for å trekke ut overflødig olje.
Fordel lakseskivene på tallerkener, legg på skagensalaten og pynt med litt ørret- eller lakserogn, brødkrutonger og dill. Du kan også servere røykelaks med Skagensalat på et fat og la gjestene forsyne seg med ønsket mengde selv.
Du finner masse spennende oppskrifter på forretter, både norske og fra resten av verden, HER.
Røykelaks med Skagensalat
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Rullekake med hasselnøtter, sjokolade og banan er nok min favorittrullekake. Den kan serveres både som dessert og som en kake til kaffen.
3 egg
1,5 dl sukker
100 g hasselnøtter
1 ss potetmel
1 ts bakepulver
Fyll:
4 dl kremfløte
2 ss sukker
2 bananer
100 g firkløver
Pynt:
bananskiver
grovhakket sjokolade
Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Mal nøttene eller finhakk dem i en hurtigmikser.
Sikt mel og bakepulver sammen og vend det inn i eggedosisen sammen med de malte nøttene. Bre røren utover i en langpanne kledd med bakepapir. Stek kaken midt i ovnen ved 200 grader i ca. 10 min.
Legg bakepapir på benken og strø litt sukker på. Hvelv rullekaken på papiret og la formen ligge over kaken til den er litt avkjølt.
Pisk fløte og sukker til krem. Bre kremen over kaken og spar litt til å dekke rullekaken med til slutt. Legg på bananskiver og dryss grovhakket sjokolade over. Spar litt til å pynte kaken med.
Rull sammen kaken og sett den på et fat. Smør på resten av kremen, dryss over sjokolade og sett den kjølig til rett før servering. Pynt med bananskiver.
Rullekake med hasselnøtter, sjokolade og banan
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Steam buns med laks er en nydelig rett med harmoniske smaker. Om du ønsker den sterkere, kan du tilsette chiliflak. Denne oppskriften er passe til 4 pers.
Laksen:
2 dl soyasaus
4 ts honning
3 ss sesamolje
4 ts revet ingefær
4 finhakkede hvitløksfedd
600-800 g laksefilet
Rør sammen soyasaus, honning, sesamolje, ingefær og hvitløk, smør det på laksefileten og mariner i ca. 30 minutter.
Stek laksefileten i ca. 20 minutter ved 145 grader i ovnen eller i en stekepanne med litt olje til den flaker seg. Rør lakseflakene sammen med marinaden.
Sausen:
200 g majones
2 dl søt chilisaus
6 ts soyasaus
Chiliflak (valgfritt)
Rør alt sammen og sett kaldt til den skal brukes.
Agurken:
300 g agurk i avlange skiver
3 ts Ponzu med sitron
Mariner agurkskivene med ponzusausen.
Serveres laksen med agurken, sausen, steam buns (bao buns) og valgfrie grønnsaker, f.eks. paprika i stimler og koriander
Det er også godt med salat og spirer til. Du kan kjøpe steam buns i mange dagligvarebutikker, eller du kan lage dem selv og finner oppskrift her.
Steam buns med laks
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Denne retten passer godt til gjester og potetrosene ser imponerende ut og de er ikke kompliserte å lage.
Potetroser:
Pr rose:
1 skive bacon
1 potet i tynne skiver
ønsket krydder
smør til pensling
Legg bacon på en fjøl og fordel tynne potetskiver. Dryss på ønsket krydder eller urter. Husk at baconet gir fra seg salt. Rull sammen, stikk en coctailpinne inn i enden av rullen og plasser i en ildfast form, rislet med litt olje. Pensle med smør og sett langt ned i ovnen på 180 grader i ca 40-60 min avhengig av størrelsen på rosene. Pass på at de ikke blir for mørke. Legg ev. over litt aluminiumsfolie på slutten. Ta ut coctailpinnene før servering.
Om du vil se video av hvordan du lager potetrosene, kan du trykke her.
Sausen:
1 finhakket løk
1 ss smør
2 fedd finhakket hvitløk
2 dl rødvin
1 kvast finhakket rosmarin
2 ss god balsamico
2 laurbærblader
kokes inn
1 ss dijonsennep
4 ss akasiehonning
1 dl lammekraft
ev. brun maisennajevner
salt og pepper
Brun løken i smøret. Tilsett hvitløken og la den surre med i noen minutter. Tilsett rødvin, rosmarin, balsamico og laurbærblader. La det koke inn til det nesten ikke er væske igjen. Tilsett sennep, honning og lammekraft. Om sausen er for tynn, tilsettes litt maisenna. Smak til med salt og pepper.
Lammekotelettene:
La kotelettene ligge en halvtime i romtemperatur før de krydres med salt og pepper og stekes på middels høy varme i smør, 2-3 min. på hver side.
Deretter skrus de ned til lav varme og stekes i to til tre minutter til, gjerne sammen med noen hvitløksfedd.
Du kan også grille dem i 2-3 min. på hver side, om du heller ønsker det.
Server med valgfrie grønnsaker, f.eks. brokkoli og asparges.
Lammebollebiriyani er kanskje min favorittrett Sør-Asia og kjært barn har mange navn, f.eks. biriani, beriani, briyani, breyani, briani, birani, buriyani, bariania og beriani. Biriyani kommer fra det persiske order berya som betyr stekt eller ristet. Lammebollebiriyani har masse smak og løken på toppen er stekt så lenge at den er naturlig søt.
Til serveringen:
100 g cashewnøtter ristes til de er gylne, men ikke brent i tørr stekepanne. Settes til side til det skal serveres.
2 lime skjæres i båter og settes til side til det skal serveres.
Løken som skal serveres på toppen:
3 løk i tynne skiver
1 ss ghee eller smør
1 ss nøytral olje
Varm smør og olje i en stekepanne. Legg i løken og la den brunes på middels temperatur, så mye at den blir karamellisert, uten å bli brent. Rør og av og til og sett til side til den skal serveres.
Kjøttbollene:
1 finhakket løk
1 egg
500 g lammekjøttdeig
1 finhakket chili
1 neve finhakket koriander
2 ss revet ingefær (eller fra tube)
1 ss gurkemeie
1 ss garam masala
2 ts salt
Elt alle ingrediensene godt sammen og lag små boller, som settes på et stekebrett, dekket med bakepapir og 2 ss nøytral olje. Sett bollene inn i ovnen på 200 grader, samtidig som risen begynner å koke, til de får fin farge. Snu dem underveis, så de blir brune rundt hele.
Risblandingen:
250 g basmatiris
Legg risen i kaldt vann i 20 min. Hell av vannet og sett til side.
1 ts svarte pepperkorn
3 grønne kardemomme
1 ss ghee (smør)
1 kanelbark
4 nellikspiker
1 strimlet løk
350 g gresk yoghurt
8 hvitløksfedd, knust
2 ss revet ingefær (eller fra tube)
1 ss malt gurkemeie
1 ss garam masala
2 chili, finhakket
1/3 kopp (55 g) rosiner
Knus pepper og kardemomme i en morter til det er grovt malt. Varm ghee (smør) i en sautepanne eller stor gryte på middels varme og tilsett peppeblandingen, kanel, nellik og løk. Brun det i 10 min. og røe av og til. Løken skal ha litt farge, før du tilsetter yoghurt, hvitløk, ingefær, gurkemeie, garam masala og chili. Kok mens du rører i 2 minutter for å utvikle smak. Tilsett risen og 7 dl vann og la det koke på lav varme til i 20 minutter til væsken er absorbert.
Rør inn rosinene i risen, legg på kjøttboller, sett på lokket og la det stå og hvile i 10 minutter i ettervarmen i ovnen.
Server med cashewnøtter, karamellisert løk, korianderblader, lime og gjerne papadums eller nan, og du finner oppskrifter på flere velsmakende varianter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Bacalao finnes i mange varianter i mange land i verden. I Portugal har de en bacalaooppskrift for hver dag i året. Oppskriften nedenfor er en av de vanligste variantene i Norge og er lett å lage. En del butikker selger ferdig utvannet klippfisk, men hvis du skal vanne den ut selv kan du beregne at vekten øker med ca. 35 %. Oppskriften er passe til 4 pers.
800 g utvannet klippfisk i 2 cm. skiver
8 løk, i 1/2 cm skiver
8 poteter, i 1/2 cm skiver
1 rød chili, finhakket
2 grillede paprika (fås hermetisert på glass), strimlet
3 fedd hvitløk, grovhakket
1 glass soltørka tomater i biter
2 bokser hakkede tomater, helst Mutti
Ev. litt vann
3 laurbærblader
20 oliven
Salt og pepper
2 ss finhakket bladpersille
Vann ut klippfisken etter anvisning på pakken. Rens den for skinn og bein, om den har det og skjær den i skiver.
Legg løk, poteter, hvitløk, paprikastrimler, soltørka tomater (inkl. oljen de ligger i) og fisk lagvis i en kjele. Tilsett laurbærblader, chili, oliven, tomater og olivenolje og kok opp. Om det virker for tørt, kan du tilsette litt vann. Sett på lokk og la bacalaoen småkoke i ca. 1 time. Sjekk at potetene er ferdigkokte og smak til med salt og pepper. Dryss over persille og server bacalao enten alene, eller med godt brød.
Bacalao
Du finner flere spennende og smakfulle oppskrifter med klippfisk HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Lag espressoshots, enten i en espressomaskin eller av instant espressopulver og la det avkjøles helt, gjerne i kjøleskapet. Bland espresso, vodka, melk og Amarula i en cocktailshaker, sammen med is og rist kraftig i 30 sekunder. Sil over i et glass fylt med isbiter og dryss over malt muskatnøtt.
White Russian Amarulacocktail
Du finner flere spennende drinkoppskrifter, både med og uten alkohol, HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kalv med ferske kantareller og soppsaus er en rett som passer godt når du skal feire noe ekstra, eller ha gjester. Du kan bruke okse i stedet for kalv. Om du ikke plukker sopp selv, har de ofte kantareller i velassorterte matbutikker.
Sausen:
2 pk sopp i skiver
2 finhakkede løk
3 fedd finhakket hvitløk
5 dl fløte
4 ss fond, f.eks. kylling, okse, kantarell eller vilt etter hva du skal servere sausen til
pepper
Brun soppen og løken godt i smør. Tilsett hvitløk og la den frese med noen minutter. Tilsett fløte og fond. La det koke til det tykner. Smak til med pepper og ev. mer fond om du ikke synes det er salt nok.
Kantarellene:
Stek kantarellene i smør og krydre dem med salt og litt pepper.
Kalven:
Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.
Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.
Serveres med poteter og grønnsaker etter egen smak. Her har jeg brukt kokte poteter og blomkål.
Jeg liker å lage nye varianter som velkomstdrikke, når jag skal ha gjester. Siden jeg lagde rabarbrasaft i sommer, er det ekstra morsomt å bruke den til litt forskjellig.
Hell ca 2 ss rabarbrasaft i bunnen av glasset. Fyll opp med prosecco (eller cava eller annen musserende) og server umiddelbart. Du kan også bruke champagnebrus, som et alkoholfritt alternativ.
Jeg synes en ostetallerken er en perfekt avslutning på et godt måltid. Det er lettvint, kan gjøres klart i forveien, det kan varieres i nesten det uendelige og det smaker godt.
Ostene er gruveost og camember fra Eiker gårdsysteri, i tillegg til en vellagret roquefort, men du kan velge etter egen smak og humør. Som tilbehør har jeg brukt et par slag syltetøy, fersk fiken, bringebær, druer, pasjonsfrukt og en hjemmelaget blanding av tørkede frukter, nøtter og honning. Den finner du oppskriften på her.
Det smaker ekstra godt med et glass portvin til.
Deilig ostetallerken til dessert eller kveldskos
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.