Blomsterfoccacia

Blomsterfoccacia kan bringe frem kunstneren i deg. Jeg har laget focaccia mange ganger, men fikk lyst til å kaste meg på den nye trenden med å lage blomstermotiv på brødet. Man kan velge mye forskjellig å lage av, men det er ekstra godt med tomater, for de blir naturlig søte under stekingen. Denne oppskriften gir et luftig og saftig brød.

300 g manitobamel (ev. hvetemel)

200 g tipo 00-mel

365 g vann, fingervarmt

1 ts tørrgjær

1/2 ts sukker

11 g salt

Elt alle ingrediensene godt sammen. Dekk den til og sett den til heving i min. 1 time, gjerne lenger.

Legg bakepapir i en ildfastform og hell deigen over i den. Dekk til og sett til ny heving i min. 1 time.

1 dl olje

Vårløk

Minitomater

Urter

Flaksalt

Lag groper i deigen med fingrene og hell olje over den. Lag blomster av f.eks. vårløk i strimler, oliven i skiver og minitomater. Dryss over urter og salt og sett ganske langt ned i ovnen på 200 grader i cirka 25 minutter. Sjekk om den er gjennomstekt ved å knakke på den med en finger. Lyden skal være hul.

La brødet kjøle seg ned og server til supper, med pålegg i eller som en del av et tapasbord.

Blomsterfocaccia
Blomsterfoccacia

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Koreansk fritert kylling – Yangnyeom Chicken

Koreansk fritert kylling – Yangnyeom Chicken er knasende sprø kylling med en fantastisk saus. Oppskriften er passe til 4 personer.

800 g kyllinglårfilet, delt i biter som passer i munnen

2 ss risvin

2 ts hakket ingefær

1 ts salt

1/2 ts malt svart pepper

2,5 dl potetmel

Frityrolje

Bland alle ingrediensene, bortsett fra frityroljen og sett til side til du er klar til å fritere.

Varm oljen i en gryte til 175 grader. Legg forsiktig i den meldekte kyllingen og kok den i 3 – 5 minutter, avhengig av kyllingstørrelse. Ikke ha for mye i gryten av gangen. Ta ut den ferdige kyllingen og legg dem på litt kjøkkenpapir mens du steker de resterende kyllingbitene. Når den første runden av fritering er fullført, fjernes deigrester fra oljen. Stek deretter kyllingen en runde til når oljetemperaturen er 175 grader igjen. Stek dem til de er gylne og sprø (2 – 3 minutter)

Sausen:

3 ss ketshup

2,5 ss gochujang (koreansk chilipasta)

1/2 dl honning

1/2 dl brunt sukker

2 ss soyasaus

2 ss finhakket hvitløk

1 ss sesamolje

Kok opp alle ingrediensene til sausen og hell over den friterte kyllingen og server mens kyllingen fortsatt er knasende sprø.

Koreansk fritert kylling - Yangnyeom Chicken
Koreansk fritert kylling – Yangnyeom Chicken

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvordan friske opp trøtte fiskeboller?

Hvordan friske opp trøtte fiskeboller? Jeg kan nesten ikke tenke meg noe tristere enn fiskeboller, men vi har funnet flere løsninger på det, ved å forbedre tilbehøret. Denne varianten er med ovnspoteter, agurksalat og en mer spennende saus enn den tradisjonelle hvite.

Hvordan friske opp trøtte fiskeboller?
Hvordan friske opp trøtte fiskeboller?

Sausen:

2 finhakkede løk

3 gulrøtter i terninger

1 fedd finhakket hvitløk

1/2 fennikel i terninger

100 g smør

2 fiskebuljongterninger

1 dl hvitvin

1 dl Pastis eller et annet anisbrennevin (du har sikkert ouzo etter en tur til Hellas)

1/3 ltr fløte

1 boks crème fraîche

1 neve finhakkede urter, f.eks. kjørvel, dill eller gressløk

Start sausen med å frese løk, gulrøtter, hvitløk og fennikel i smøret, til løken er mør. Tilsett buljongterninger og hvitvin ok kok til fuktigheten nesten er borte. Tilsett Pastis, fløte og 1 boks crème fraîche. Legg i fiskebollene og kok langsomt opp, så fiskebollene blir varme og tilsett urtene.

Oppskrift på agurksalat finner du her og om du vil ha en sunnere variant, finner du oppskrift på det her.

Poteter:

Risle litt olivenolje i en langpanne. Del poteter i 2 eller 4, avhengig av størrelsen og legg dem i langpanna. Krydre potetene med salt og pepper, risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skru ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kanelknuter med epler

Kanelknuter med epler er luftige, saftige og smaker veldig godt. Kunsten med vellykket gjærbakst er lang eltetid og lang tid til heving.

7 dl lunken melk

140 g smeltet smør

100 g gjær

2 sammenpiskede egg

160 g sukker

2 ts kardemomme

2 ts salt

1,2 kg mel

1/2 ts bakepulver

Alt eltes sammen og heves lenge, gjerne et par timer.

Fyll:

100 g smør – romtemperert

1 dl sukker

3 ss kanel

4 store epler, skrelt og delt i terninger

Del deigen i to deler. Kjevle hver del til en rektangulær leiv. Smør på smøret, legg på epler, dryss over sukker og kanel. Brett 1/3 av deigen over den midtre tredjedelen. Brett den siste tredjedelen over også. Skjær deigen i strimler på 2 cm. Strekk dem ut, samtidig som du vrir endene i hver sin retning og form en knute. Legg dem på brett, kledd med bakepapir. La dem heve under klede i 1 time til. Stekes på 200 grader til de er gylne og fine (ca. 10 – 12 minutter). Pensle med sammenpisket egg og dryss på perlesukker.

Kanelknuter med epler
Kanelknuter med epler

Du finner mange oppskrifter på velsmakende og luftig gjærbakst HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Soppsuppe

Soppsuppe du har laget fra bunnen, smaker aller best. Som sønnen min sier: Livet er for kort til å spise vond mat. Dette er virkelig en av de gode tingene i livet, for vi er så heldige at vi bor i skogkanten. Soppsesongen er i gang og vi har vært på sopptur. Av «fangsten» lager vi en kremet soppsuppe. Om du ikke føler deg trygg på sopplukking, finnes det flere deilige slag sopp i matbutikkene også, så det er bare å plukke og mikse der.

Soppsuppe
Soppsuppe

 

Kremet soppsuppe:

Minimum 0,5 l renset sopp

1 finhakket løk

2 gulrøtter i bittesmå terninger

1 pastinakk i bittesmå terninger

5 dl fløte

2 dl melk

2 ss grønnsaksfond

1 neve finhakket frisk timian

Fres løk, gulrøtter og pastinakk til løken er blank og gyllen. Soppen skives og stekes i egen panne, uten smør til den får en delikat brunfarge, før den helles over i gryten med resten av ingrediensene. Tilsetter fløte, melk, grønnsaksfond og timian. Kokes i 20 minutter før den smakes til med salt og pepper.

Servere soppsuppe med godt brød og litt sprøstekt bacon.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Foccacia

Foccacia er et nydelig italiensk brød, som passer til både supper, gryteretter og tapas (eller antipasti som det heter i Italia). Det kan også brukes alene til lunsj, fylt med f.eks. pesto, mozzarella og spekeskinke.

2 ts salt

1 pk tørrgjær

1 kg Tipo 00-mel

6 dl vann

2 desiliter olivenolje

Salt og ev. ønsket krydder

Bland sammen salt med gjær og mel. Tilsett vann og rør deigen raskt sammen uten å elte (foccaciadeig skal være klissete). Ha litt ekstra hvetemel i bollen før du dekker den med folie og setter den til heving i kjøleskap over natten. Smør en ildfast form med 1 desiliter olivenolje, hell i deigen og trykk den godt ut i formen. Lag små hull jevnt over i deigens overflate, og fyll disse hullene med 1 desiliter olivenolje.

Dryss over det du ønsker, f.eks. havsalt og rosmarin. Oliven, soltørkede tomater, fetaost og urter kan også brukes. La brødet heve litt før du steker det ved 220 grader i 20-25 minutter, eller til brødet er akkurat gjennomstekt. Avkjøl foccacia på rist.

 

Foccacia
Foccacia

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hugo

Hugo er en frisk drink med smak av hylleblomst. Den kommer fra Sør-Tyrol og drikkes mye i Østerrike, Sveits og Tyskland. Den passer godt både som velkomstdrink og som noen avkjølende på varme sommerkvelder. Du finner sugar cane syrup og hylleblomstsirup i velassorterte matvarebutikker, eller du kan bestille på nett.

1 kvist mynte

1/2 lime i skiver

1 ss sugar cane syrup

1 ss hylleblomstsirup

2,5 dl Prosecco eller hvit musserende vin 236 ml

1 – 2 ss sodavann

Isbiter

Knus mynten litt i en morter for å trekke ut litt av smaken. Du kan enten fjerne bladene fra stilken eller beholde dem på. Legg mynten i et glass og tilsett limeskiver, hylleblomstsirup, sugar cane syrup, Prosecco og en skvett sodavann.
Rør sammen og server med is.

Du finner flere spennende drinkoppskrifter, både med og uten alkohol, HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hawaiipizza

Hawaiipizza er pizza med ananas, bacon og skinke. Den aller første Hawaiipizzaen ble til på en restaurant i Ontario i Canada i 1962.

Pizzasaus:

1 boks hakkede tomater fra Mutti

1 finhakket løk

5 dråper tabasco

1 laurbærblad

1 ss tørket oregano

2 finhakkede fedd hvitløk

1 ss tørket basilikum

1/2 ts pepper

1 ts knust fennikel

Alt blandes i en kjele og kokes lenge, gjerne en time eller mer.

Pizzabunnen:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ss honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.

Montering:

Pizzasaus

Revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag

Tomater i skiver

Sjampinjong i skiver

Grønn paprika i strimler

Purre i fine strimler

Kokt skinke i biter

Baconskiver

Ananasbiter

Bre sausen utover bunnen, strø på ost og fordel resten av ingrediensene, med baconskivene på toppen. Stek på full varme, litt under midten av ovnen, til bunnen er ferdig, osten gyllen og baconet har fått fin farge.

Du finner masse spennende og varierte pizzaoppskrifter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Irish coffee

Irish coffee er en klassiker og selv om den er en varm drink, bruker mange den som dessert og det passer den utmerket til. Denne oppskriften er til 1 irish coffee.

2 ts brunt sukker
8 cl nylaget kaffe
4 cl irsk whisky
Kremfløte, lettpisket
Ev. litt malt kanel

Varm opp kaffekruset ved å fylle det med kokende vann. Hell ut vannet, fyll i kaffe og sukker og rør til sukkeret er oppløst. Tilsett whisky og legg lettpisket kremfløte som et lokk på toppen. Bruk gjerne baksiden av en spiseskje og hell kremen over, så det blir pent. Irish coffee serveres varm og dryss gjerne over litt malt kanel, om du liker det.

Du finner flere velsmakende drinker, både med og uten alkohol, HER.

Irish coffee
Irish coffee

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Færøyenes nasjonaldag

Færøyenes nasjonaldag er i dag. Færøyene er en del av Danmark, men har sitt eget folkevalgte lagting og egen nasjonaldag. Har du lyst til å lage noe skikkelig godt fra Færøyene? Prøv denne.

Færøyenes nasjonaldag
Færøyenes nasjonaldag

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.