Sangria

Sangria smaker godt som velkomstdrink og spesielt om du skal servere tapas, men det passer også godt med sangria som kosedrikke på varme sommerkvelder. Jeg har mange hyggelige minner fra sene kvelder i Spania, etter vi har spist middag og koser oss på terrassen med hvert vårt glass og en koselig prat før sengetid. Denne oppskriften er til ca. 6 personer, som velkomstdrikke.

1 liter spansk rødvin

1 dl spansk brandy

Frukt og bær etter eget ønske. Jeg har brukt eple, appelsin, jordbær, bringebær og blåbær

1 kanelstang

1/2 liter sitronbrus

Dag 1:

Bland rødvin, brandy og kanelstang. Sett kaldt over natten.

Vask og rens bærene og legg dem i fryseren.

Dag 2:

Skrell og kutt all frukten i terninger. Det er viktig å fjerne det hvite skallet på appelsinen, så den ikke gir bitter smak til sangriaen.

Legg frukt og bær i rødvinsblandingen, fyll på brusen og server sangria iskald.

Sangria
Sangria

 

Du finner flere sangriaoppskrifter, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Carne de porco á Alentejana

Carne de porco á Alentejana er en deilig gryte, som er tradisjonsmat på Algarvekysten i Portugal. Grunnen til at de valgte å kalle den «á Alentejana» skal være at Alentejos var kjent for sitt fantastiske svinekjøtt. I originalretten ble det brukt hjerteskjell i tillegg. Jeg har ikke med det her, men om du vil, kan du legge på 400 g ferske hjerteskjell mot slutten og sette på lokket, til de åpner seg. Potetterningene kan gjerne fordeles i olje i en langpanne og stekes på 200 grader, til de er møre og gylne. Det er enklere og det blir mindre sprut.  
Pickles:
1 dl 7 % eddik 2 dl vann 1 liten blomkål i små buketter 2 gulrøtter, skrelt og i tynne skiver Kok opp eddik og vann. Ta kjelen av platen og tilsett grønnsakene. La blandingen bli kald. Hell over i rent glass og sett på lokk.
Gryten:
800 g benfritt svinekjøtt, i terninger 800 g poteter, i terninger 100 g pickles (kun grønnsakene, ikke laken) 4 fedd hvitløk, finhakket 3 dl hvitvin 1,5 dl olivenolje 3 ss ajvar 2 ss kapers Finhakket koriander Salt og pepper Olje til steking Bland hvitløk, hvitvin, ajvar, salt og pepper. La kjøttet marinere i blandingen i min. 20 minutter. Hell marinaden i en egen bolle. Stek potetene gylne og gjennomkokte i olje. Legg dem på et tørkepapir, så de ikke blir så fete. Brun kjøttet i en gryte. Hell over marinaden og kok til kjøttet er mørt. Tilsett eventuelt med litt vann, så det koker og ikke steker. Tilsett poteter, pickles og kapers og bland godt. Dryss over hakket koriander og server.
Carne de porco á Alentejana
Carne de porco á Alentejana
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grillspyd fra Myanmar

Grillspyd fra Myanmar er spennende. De blander smaker fra flere av landene rundt seg. I tillegg er de kjent for veldig sunn mat. Jeg kan anbefale disse grillspydene. De kan også lages i ovnen på 200 grader, men da får de ikke den deilige grillede smaken.

6 stk kyllingfileter

Marinade:

0,5 ts gurkemeie

1 ts chilipulver

0,5 ts kanel

0,5 ts allehånde

1 ts salt

3 ss olje

6 stk finhakket sjalottløk

2,5 cm ingefær

2 fedd hvitløk, presset

1 stk finhakket, rød chili

2,5 ts garam masala

Saften av 1 lime

Skjær kyllingfiletene i lange, tynne strimler. Bland ingrediensene til marinaden i en bolle. Legg i kyllingstrimlene og gni inn krydderet. La kjøttet marinere i et par timer eller gjerne natten over. Tre kyllingstrimlene på grillspyd, og legg dem på grillen i 5-10 minutter, til de er stekt. Snu litt på grillspydene under grillingen. Server med en deilig salat fra Myanmar, som du finneroppskrift på HER.

Grillspyd fra Myanmar
Grillspyd fra Myanmar

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Smørdampet gulrot, fennikel og vårløk

Smørdampet gulrot, fennikel og vårløk er en enkel og smakfull grønnsaksblanding, som smaker perfekt til fisk. Denne porsjonen er passe til 4 personer.

4 store gulrøtter

1 stor fennikel

4 vårløk

4 ss smør

Salt

Kutt gulrøtter og fennikel i bittesmå terninger og vårløken i tynne strimler.

Smelt smør i en kjele eller sautepanne. Damp gulrøtter og fennikel til de er nesten møre. Det tar ca 5 minutter, avhengig av hvor små terninger du har laget. Rør av og til. Tilsett vårløk og fres videre i 1 minutt, før du smaker til med salt.

Smørdampet gulrot, fennikel og vårløk
Smørdampet gulrot, fennikel og vårløk

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gazpacho

Gazpacho er en kald tomatsuppe, som smaker ekstra godt på varme sommerdager. Den lages mye i Spania og Portugal. Denne oppskriften er til 4 porsjoner

1 slangeagurk i terninger

1/2 fersk grønn chili, grovhakket

1 rød paprika i terninger

1 gul paprika i terninger

4 fedd hvitløk, grovhakket

1 boks hermetiske tomater, helst Mutti

1 ts tomatpuré

3 ss rødvinseddik

1 ts svart pepper

1 ts salt

2,5 dl vann

2 ss olivenolje

1 liten potte frisk basilikum

Fres hvitløken blank i olje, tilsett resten av grønnsakene, tomatene og tomatpuréen og stek til grønnsakene blir blanke. Tilsett tomatpuré og tomater og kok et par minutter til. Kjør blandingen med stavmikser (ev. i foodprocessor) mens du tilsetter iskaldt vann. Smak til med salt, pepper og eddik. Server suppen kald.

Server gjerne gazpacho med ristet olivenbrød, gnidd inn med hvitløk og rislet med olivenolje og en skive god serranoskinke.

 

Gazpacho
Gazpacho

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Masalanan

Masalanan eller nan med masala smaker godt, både alene og som tilbehør til indisk, iransk, afghanistansk eller pakistansk mat. Denne oppskriften gir 8 fantastiske nanbrød med en nydelig smak av masala. Deigen er smidig og suveren å jobbe med.

600 g mel

1 ts salt

2 ts sukker

2 dl melk

1/2 pakke gjær

3 dl yoghurt

4 ss olivenolje

4 fedd hvitløk

2 ss tørkede korianderblader

Elt alt, bortsett fra hvitløken og korianderen, godt sammen og tilsett mer mel om nødvendig.

La deigen heve i 1 time, eller mer, før du deler deigen i 8 like deler, form dem til boller og la dem heve i 1 time under et klede.

Utbaking:

2 ss yoghurt

1 ts masalakrydder

Bland sammen og sett til side.

Trykk bollene ut til oval fasong, gjerne ganske tynne. Legg dem på stekebrett med bakepapir, smør på masalablandingen og la dem heve i 30 minutter til.

Sett ovnen på full varme, hos meg er det 300 grader og la nanbrødene steke litt høyt oppe i ovnen i 6 – 8 minutter. De skal få litt farge men pass på at ikke de svir seg, for dette går fort.

Når de er ferdige smører du dem med ghee eller smør og serverer.

Et lite tips er å steke noen av brødene halvveis og legge dem i fryseren. Når du skal bruke dem, tar du dem opp av fryseren, de tiner raskt, og steker dem ferdig, før du smører dem med ghee (eller smør).

 

Du finner flere spennende og velsmakende nanbrød her, så hvorfor ikke doble porsjonen med deig, lage flere varianter og fryse ned to og to, så du har til mange middager.


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Eple- og rabarbrapai med vaniljeis

Eple og rabarbrapai med vaniljeis, karamelliserte nøtter og urtesukker er en dessert som tar litt tid å tilberede, men den er verdt det.

Karamelliserte nøtter:

2 dl sukker

4 dl grovhakka nøtter, f.eks. eb blanding av valnøtter, mandler, pistasjnøtter og hasselnøtter

1 klype finknust flaksalt

Smelt sukkeret til de karamelliserte nøttene til gyllen karamell i en stekepanne. Trekk pannen vekk fra varmen, rør inn nøttene og bland godt. Hell blandingen utover et stekebrett med bakepapir og strø over litt knust flaksalt. Spre nøttene utover med to gafler. Når de er helt avkjølt knekkes de opp i biter.

Vaniljeis:

Vaniljeis kan selvfølgelig kjøpes ferdig, men den du lager selv smaker aller best.

2 vaniljestenger av god kvalitet (f.eks. Tahiti)

5 dl melk

3 dl fløte

6 eggeplommer

200 g sukker

Del vaniljestengene på langs og skrap ut frøene. Kok langsomt opp melk og fløte med vaniljestengene inkludert frø. Ta kjelen til side og la det trekke i 20 minutter under lokk. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Tilsett melk og vaniljeblandingen i eggedosisen under omrøring. Hell blandingen tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring til det tykner, bruk helst termometer. Sil blandingen over i en bolle og avkjøl. Kjør vaniljeisen i iskremmaskin til den er ferdig. Om du ikke har ismaskin, kan du sette det i frysenen i en vanlig bolle og røre hver halvtime, til den er stiv. Resultatet blir nesten like bra som med maskin.

Urtesukker:

100 g sukker

1/2 lime, kun skallet, finrevet

2 dl friske urter (f. gaukesyre eller mynte)

Urtesukkeret lages ved å kjøre sukker, finrevet limeskall friske urter i en foodprosessor. Bre det utover en tallerken og la det tørke litt, før du strør det over desserten, eller oppbevarer det i en tett boks til det skal brukes.

Rabarbra- og eplepai:

Start med crumbelen:

200 g sukker

200 g smør

200 g mel

Bland sukker, smør og mel med en håndmikser, til det får en smulete konsistens.

Rabarbra- og eplekompotten:

500 rabarbra, i 1 cm biter

1 1/2 dl sukker

2 ss smør

1 ts vaniljesukker

1 ts kanel

6 epler, skrelt, kjernehus fjernet og delt i terninger

Smelt sukkeret og smøret på middels temperatur i en ren stekepanne. Tilsett vanilje, kanel, rabarbra og eple. Stek på lav temperatur til rabarbraen er mør og fin. Smak om det behøves mer sukker. Hell blandingen over i en ildfast form.

Strø crumbelen over og stek på 200 grader i ovnen til crumbelen er gyllen.

 

Eple- og rabarbrapai med vaniljeis, karamelliserte nøtter og urtesukker
Eple- og rabarbrapai med vaniljeis, karamelliserte nøtter og urtesukker

Server eple og rabarbrapai med vaniljeis, karamelliserte nøtter og urtesukker og pynt gjerne med friske bær.

Du finner flere oppskrifter med rabarbra HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Olsen Driver

Olsen Driver er en nesten glemt, alkoholfri, drink. Vi som har noen år på baken, husker at den kom i forbindelse med at UP-Olsen hadde en kampanje for at alkohol og bilkjøring ikke hørte sammen. Olsen Driver er ikke min favoritt, men om du liker ingefærøl, er den nok en vinner.

3 cl limejuice

5 cl eplemost

7,5 cl ingefærøl

10 cl mineralvann

Fyll 4 glass med isbiter. Bland sammen alle ingrediensene til drinken og fordel den i glassene. Pynt med en sitron- eller appelsinskive.

Du finner flere oppskrifter på spennende drinker HER.

Olsen Driver
Olsen Driver

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pulled laks med smak av østen

Pulled laks med smak av østen er en rett sønnen min har æren for. Det er spenende å tilsette nye smaker til fisk og denne varianten er veldig vellykket.

Saus:

2 ss Sriracha

1 ts ingefær fra tube

1 ts hvitløk fra tube

3 ss Blue Dragon chili & Ginger sauce

1 ts salt

½ boks rømme

Alt blandes og smakes til med limesaft, salt og pepper. Settes kaldt til det skal brukes.

Laksen:

3 ss Sriracha

2 ss tørket timian

2 ss spisskummen

1 ss salt

Saften av 1 lime

2 ss risvinedikk

Rapsolje

1 benfri lakseside med skinn

1 finhakket løk

3 finstrimlede vårløk, gjerne den røde typen

1 pk aromasopp i skiver

Bland Sriracha, timian, spisskummen, salt, lime og risvineddik.

Smør en ildfast form med olje og legg i laksen med skinnsiden ned. Dekk den med blandingen. Legg løk, vårløk og sopp rundt. Dekk formen med folie og sett den i stekovn på 200 grader eller i middels varm grill i 30 – 35 minutter.

Bruk to gafler til å dra laksen ut til småbiter (pull).

Server pulled laks med smak av østen med ris, salat og den nydelige sausen.

Pulled laks med smak av østen
Pulled laks med smak av østen

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Salat til matjessild og spekesild

Salat til matjessild og spekesild smaker friskt og godt av de grønne eplene og kan brukes både som tilbehør til sild i lompe og til sild med poteter. Den passer også godt til røkt eller stekt fisk.

1 beger creme fraiche

1 pose majones

2 ss dijonsennep

1/2 sitron, kun saften

2 vårløk, finstrimlet

3 rause ss agurkmix

2 grønne epler, skrelt og delt i små terninger

1 bunt dill, finhakket

1 ts pepper

Alt blandes og settes kaldt til salaten skal brukes.

Salat til matjessild og spekesild
Salat til matjessild og spekesild

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.