Thainudler med laks

Thainudler med laks smaker godt og er i tillegg rask å lage. Om du får rester, smaker det godt i matboksen neste dag. Denne oppskriften er nok til 4 personer.

600 g laksefilet 

2 ss soyasaus

150 g sukkererter

1 bunt vårløk

2 røde chilier

200 g eggnudler

1 neve cashewnøtter

1 bunt koriander

 

Sausen: 

8 ts sesamolje

4 ss peanøttsmør

2 ss revet ingefær

Saften av 2 lime

6 ss  soyasaus

4 ss ketap manis (søt soyasaus)

Rør sammen ingrediensene til sausen.

Del sukkerertene i fire på skrå, finsnitt vårløken og finhakk chilien.

Tilbered nudlene som beskrevet på pakken.

Legg laksen i en ildfast form, rislet med litt olje. Krydre den med pepper og drypp over to spiseskjeer soyasaus. Bak laksen i ovnen ved 180 grader i 10 minutter, laksen skal ikke være helt gjennomstekt.

Fres vårløk og chili i litt olje over høy varme under omrøring. Tilsett sukkerertene og fres videre i 1 minutt. Legg nudlene i en bolle og bland inn to tredjedeler av sausen, grønnsakene og laksen (flak den opp i mindre biter). Dryss over hakket koriander og cashew og server thainudler med laks med resten av sausen ved siden av.

Thainudler med laks
Thainudler med laks

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Skolebrød

Skolebrød var en av mine barndomsfavoritter. Jeg spiste alltid rundt kanten først og sparte det gule til slutt. Jeg gjør forresten det enda. Denne oppskriften gir deilige, luftige skolebrød. De kan fryses, men da bør du vente med melis og kokos til du skal bruke dem.

Fyll (vaniljekrem):

1 vaniljestang

2 dl helmelk

1 dl sukker

4 eggeplommer

1 ½ dl fløte

35 g maisenna

Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøene. Bland vaniljestang, frø melk og sukker i en liten kjele. Varm opp til ca. 50 grader.

Pisk sammen eggeplommer, fløte og maisenna i en bolle. Visp inn melkeblandingen. Hell alt tilbake i kjelen, varm opp igjen og rør hele tiden til det tykner. Ta kjelen vekk fra plata rett før det koker. Avkjøles i vannbad og oppbevares under tett lokk eller plastfolie til det skal brukes.

Deigen:

3,5 dl lunken melk

70 g smeltet smør

50 g gjær

1 sammenpisket egg

80 g sukker

1 ts kardemomme

1 ts salt

1/2 kg mel

1/4 ts bakepulver

Alt eltes godt sammen og heves lenge, gjerne et par timer. Del deigen i emner på ca 140 g og form dem boller, som kjevles ut til flate, runde brød. Trykk dem flate på midten, der kremen skal ligge. Legg 1 ss vaniljekrem i gropen og la dem heve lenge igjen, gjerne en time eller to til.

Stek dem i midt i ovnen 200 grader til de er gylne og fine (ca. 12 – 15 minutter).

Jeg pensler dem etter jeg tar dem ut av ovnen. Da gir jeg dem et strøk med en blanding av sammenpisket egg og melk. Dette gir en fin og blank overflate.

Glasur:

5 dl melis

3 ss vann

150 g kokos

Bland sammen vann og melis og smør det på hver side av vaniljekremen. Dypp i kokos, del i skiver og nyt.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. 

Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pornstar martini

Pornstar martini krever litt forberedelser, men fy flate, så godt det er. Jeg har alltid vaniljevodka stående og pasjonsfruktpuréen lager jeg rikelig med, for denne drinken gir mersmak.

2 cl passoa

4 cl vodka med vaniljesmak (se nedenfor)

2 cl pasjonsfruktpuré (se nedenfor)

2 cl ananasjuice

Isbiter

1/2  pasjonsfrukt til pynt

Bland ingrediensene i en shaker og rist godt. Hell over i et martiniglass og pynt med pasjonsfrukt.

Pornstar martini
Pornstar martini

Vaniljevodka:

Del 1 vaniljestang på langs, legg den i en liten flaske og hell over vodka. La stå i ca. 1 uke.

Pasjonsfruktpuré:

3-4 pasjonsfrukt per drink deles i to og innholdet skrapes ut i et litermål. Kjør til en jevn masse med stavmikser og sil igjennom en sikt.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Pizza med biff og bearnaise

Pizza med biff og bearnaise har blitt vanlig etterhvert, men jeg husker første gang jeg hørte om det og jeg trodde det var en spøk, men oppdaget fort at det faktisk var godt. Jeg lager det ofte når jeg har middagsrester av enten kalve- eller oksefilet.

Du finner oppskrift på pizzabunn her

Etter jeg har forstekt pizzabunnen legger jeg på pizzasaus, ost (gjerne flere slag i blanding), mais, biff, sopp og løk. Jeg steker den på full guffe i ovnen, til den er gyllen og ferdig.

Etter steking legger jeg på klatter med bearnaise og noen estragonblader.

Pizza med biff og bearnaise
Pizza med biff og bearnaise

Du finner over 30 pizzavarianter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oksefilet med kremet rødvinssaus

Oksefilet med kremet rødvinssaus, mandelpotetpuré og smørdampa rotgrønnsaker er velegnet som selskapsmat, siden mye av det kan gjøres klart i god til før gjestene kommer.


Mandelpotetpuré:

500 g mandelpoteter

150 g smør

6 ss fløte

Salt og pepper

Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.

Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Smak til med salt og pepper.

Saus:

1/2 finhakket løk

litt smør til steiking

2 fedd finhakket hvitløk

4 dl rødvin

2 ss god og søt balsamicoeddik

2 laurbærblader

1 kvast rosmarin

4 dl god kraft ev. fond

4 dl fløte

1 ss maisenna

Salt og pepper

Blank løken i litt smør. Tilsett hvitløk, balsamico og rødvin og la det koke til 1/4 av væskemengden. Det tar ca. 30 min. Tilsett kraft, fløte og laurbær og rosmarin og la det koke i 20 minutter til. Sil blandingen og tilsett maisenna. La det få et raskt oppkok og servér.

Indrefileten har fått kose seg i en marinade over natten og er deretter brunet på alle kanter, før den er satt i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 56 grader. Om du ikke har tid til å marinere den, kan du krydre den med krydder du liker, før du bruner den.

Oksefilet med kremet rødvinssaus, mandelpotetpuré og smørdampa rotgrønnsaker
Oksefilet med kremet rødvinssaus, mandelpotetpuré og smørdampa rotgrønnsaker
Smørdampa rotgrønnsaker:

2 persillerøtter, skrelt og delt i terninger

4 gulrøtter, skrelt og delt i terninger

1 purre, finstrimlet

1 god klatt smør

Salt og pepper

Smelt smøret i en kjele, tilsett grønnsakene, litt salt og pepper.

La grønnsakene koke i smøret på lav temperatur, mens du rører av og til. Sjekk etter noen minutter om de er møre. Koketiden er avhengig av størrelsen på terningene, men de smaker best når de har litt tyggemotstand.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Guacamole – en litt mer spennende variant

 

Man kan nesten ikke lage meksikansk uten guacamole og her er en litt mer spennende variant.

2 moste avocado

1/2 finhakket løk

10 minitomater, delt i 4 deler

1 finhakket fedd hvitløk

1 potte finhakket koriander

Saften av 1 lime

Alt blandes og serveres sammen med f.eks. taco eller andre deilige retter fra Mexico.
Et tips er å lage guacamole til lasagne også, det smaker veldig godt til.

Guacamole - en litt mer spennende variant
Guacamole – en litt mer spennende variant

Du finner flere spennende retter fra Meksiko her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kylling med mango, papaya og ingefær

Kylling med mango, papaya og ingefær er en rett som serveres i deler av karibia og Sør- og Mellomamerika. Du kan gjøre den sterkere eller mildere, ved å justere chilimengden. Denne oppskriften er passe til 6 personer.

1,6 kg kylling overlår uten bein, ev. bryst

1 sitron, kun saften

2 ss smør

1 glass Santa Maria Mango papaya salsa

2 stk løk rød eller gul, finhakket

1 rød chili

2 ts frisk ingefær revet

1 dl kyllingkraft, ev. vann og fond el. buljongterning

salt

pepper

2 bunter finstrimlet vårløk

1 stor potte finhakket koriander

1 poste cashewnøtter

2 lime

Bland sitron, salsa, salt og pepper og la kyllingen marinere i blandingen i minimum 2 timer, gjerne over natta.

Fres løk og chili i smør, tilsett ingefær og kraften og kok opp.

Grill eller stek overlårene til de har fått en fin og gyllen farge. Legg dem i en ildfast form og hell over kraft. Sett inn steketermometer og stek midt i ovnen på 180 grader i ca 45-50, til kjernetemperaturen er 68 grader.

Server kyllingen med sausen, ris og dryss på cashewnøtter, vårløk og koriander. Skvis litt limejuice over rett før du serverer kylling med mango, papaya og ingefær.

Kylling med mango, papaya og ingefær
Kylling med mango, papaya og ingefær

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Cajunstyle kyllingsuppe

Cajunstyle kyllingsuppe er en av mine favorittsupper. Cajun er en etnisk gruppe som lever i delstaten Louisiana i USA. Cajunmaten er særlig kjent for sin enkle og landlige mat som tar utgangspunkt i de råvarene som var tilgjengelig. Maten er gjerne litt spicy, men du kan justere denne retten med mengden cajunkrydder. Denne oppskriften er passe til 4 personer. 2 kyllingfileter i biter 1 grønt eple i terninger 1 løk finhakket 2 ss smør 1 ts cajunkrydder 1 dl vann 2 bokser hermetiske chilitomater finhakket 3 dl crème fraîche 2 grønnsakbuljongterninger 1 ts sukker Salt og pepper Fres kylling, eple og løk i smør, tilsett cajunkrydder, vann, buljongterninger tomater og crème fraîche. La det koke ca. 15 min. Dryss over litt persille før servering. Server gjerne cajunstyle kyllingsuppe med litt godt brød, f.eks. Pão De Queijo (Brasiliansk Ostebrød), som du finner oppskrift på her.
Cajunstyle kyllingsuppe
Cajunstyle kyllingsuppe
Du finner flere velsmakende supper fra inn- og utland HER. Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.

Foccacia

Foccacia er et nydelig italiensk brød, som passer til både supper, gryteretter og tapas (eller antipasti som det heter i Italia). Det kan også brukes alene til lunsj, fylt med f.eks. pesto, mozzarella og spekeskinke. Denne varianten er nesten et måltid i seg selv. 2 ts salt 1 pk tørrgjær 1 kg Tipo 00-mel Ca. 6 dl vann 2 dl olivenolje Bland sammen salt, tørrgjær og mel. Tilsett vann og rør deigen raskt sammen uten å elte (foccaciadeig skal være klissete). Ha litt ekstra hvetemel i bollen før du dekker den med folie og setter den til heving i kjøleskap over natten. Smør en ildfast form med 1 dl olivenolje, legg i deigen og trykk den godt ut i formen. Lag små hull jevnt over i deigens overflate, og fyll disse hullene med 1 dl olivenolje.
Foccacia
Foccacia med oliven, soltørka tomat, hvitløk og ost
Dryss over det du ønsker, f.eks. oliven, soltørkede tomater, hvitløk, flaksalt og ost. La brødet heve litt før du steker det ved 220 grader i 20-25 minutter, eller til brødet er akkurat gjennomstekt. Avkjøl på rist. Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kremet kaperssaus

Kremet kaperssaus passer til de fleste fiskeretter.

2 ss olivenolje

2 ss smør

2 løk, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

2 dl hvitvin

4 ss fiskefond (ev. buljongterning)

Litt nypresset sitronsaft

1/2 ltr. fløte

2 ss finhakket persille

4 ss kapers

Fres løken i smør og olje i en kjele, til løken er gjennomsiktig. Tilsett hakket hvitløk og surr i ytterligere 1 minutt, mens du rører. Tilsett hvitvin og fond. Kok til væsken er redusert med halvparten.

Tilsett fløten og la det koke inn til sausen tykner, rør av og til. Smak til med sitron og rør inn persille og kapers.

Kremet kaperssaus
Kremet kaperssaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.