Innbakt steinbit med duchessepoteter og madeirasaus er deilig festmat og mye kan gjøres nesten klart i forkant. Oppskriften er passe til 4 personer.
800 g steinbitfilet
2 pk serranoskinke
Pepper
Del steinbiten i biter av 200 g, dryss over pepper og pakk dem inn i seranoskinke. Legg dem i en smurt, ildfast form og stek dem på 200 grader i ca. 15 min. Tiden avhenger av tykkelsen på fisken.
Maqluba eller Maqlooba serveres i Midtøsten. Det er en deilig risrett med kylling eller lam. Alt kokes i en gryte og snus opp-ned når retten er klar til å spises. Å lage maqluba er enkelt, men det krever en liten innsats med forkoking av kjøttet og steking av grønnsaker før du legger alt i lag.
Kjøttet og kraften:
1-2 kg lammekjøtt med bein, f.eks. lammelår i skiver, avhengig av hvor storspist familien er
2 ss raps- eller olivenolje
2 kanelstenger
8 belger grønn kardemomme
6 laurbærblad
2 ts allehånde
5 nellikspiker
1 ss hel pepper
7 dl lammekraft, f.eks. denne:
—
1/2 ts gurkemeie
4 ss tomatpuré
4 ts salt
2 ts svart pepper
Brun kjøttet i litt olje, tilsett kraft og krydder tom. nellikspiker og la det koke på middels varme til det er mørt. Tiden avhenger av hva slags kjøtt du har. Det vil trolig ta 1 time eller mer.
Etter at kjøttet er kokt, løft det ut av gryta og sett til side. Bland kraften med gurkemeie, salt, pepper og tomatpuré. Mål hvor mye væske du har og tilsett litt vann hvis du trenger å justere den totale mengden væske for å ha nok til risen (totalt 1,3 ltr). Fargen på kraften skal være dyp oransje, nesten brun.
Auberginen:
2 auberginer ca. 700 g
1/2 ts salt
4 ss raps- eller olivenolje
Del auberginen i skiver, legg dem på bakepapir på en stekeplate, risle olje over og dryss på salt. Stekes midt i ovnen på 230 grader, til de har fått fin farge. Sett til side.
Potetene:
2 store poteter eller 4 små
1/4 ts salt
1 ss raps- eller olivenolje
Del potetene i tynne skiver, legg dem på bakepapir på en stekeplate, risle olje over og dryss på salt. Stekes midt i ovnen på 230 grader, til de har fått fin farge. Sett til side.
Løk og paprika:
1 stor løk
1 stor paprika rød eller oransje
1/4 ts salt
2 ss vegetabilsk olje
Skjær løk og paprika i tynne strimler og fres dem i en stekepanne med litt salt og olje i noen minutter til de mykner. Hvis du bruker andre grønnsaker som f.eks. grønne bønner og gulrøtter, kan du frese dem på samme måte. Sett til side.
Risen:
6 dl basmatiris
1,3 l total væske kokekraften fra kjøttet og ekstra vann
Vask risen flere ganger til vannet som renner av er klart. Sil av og sett til side.
Tomater:
2 tomater, deles i skiver
Nå er endelig tiden kommet til å legge alle ingrediensene i gryta:
Hell 2 ss raps- eller olivenolje i bunnen av gryten og legg tomatskivene, så de dekker bunnen.
Legg i auberginer på samme måte og deretter poteter.
Legg i kjøttet.
Deretter løk og paprika.
Til slutt helles risen over. Klapp den godt ned, og hell kraften på toppen. Klapp ned igjen med en sleiv for å sikre at kraften dekker risen helt.
Plasser gryten på middels høy varme og la den begynne å koke, det tar ca. 5 minutter
Når den koker, dekk den til og senk varmen. Det er viktig at gryten er godt tildekket Legg gjerne et håndkle på toppen, mellom gryten og lokket. Kok i 50 minutter. Etter 50 minutter, sjekk om risen er gjennomkokt. Om den ikke er det, hellk på mer vann og la den koke litt til. Når risen er klar, slås varmen av og retten får hvile i 5-10 minutter.
Når du er klar til servering, finn et stort fat med høye kanter og legg det på toppen av gryten. Bruk begge hender og snu i én rask bevegelse. La gryten stå opp-ned over fatet i noen minutter, og la tyngdekraften sakte slippe maqlubaen ned på fatet.
Pynt:
1 dl pinjekjerner, som er lett brunet i tørr panne
1 dl finhakket bladpersille
Dryss pinjekjerner og bladpersille over og server.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Nanbrød er et nydelig innslag til maten i mange land. Det er enkelt å lage nanbrød selv, og det smaker mye bedre enn de du får kjøpt i matbutikken. Denne oppskriften gir 8 flotte nanbrød og har en nydelig smak av koriander.
600 g mel
1 ts salt
2 ts sukker
2 dl melk
1/2 pakke gjær
3 dl yoghurt
4 ss olivenolje
2 ss løkfrø
Tørkede korianderblader
Elt alt godt sammen og tilsett mer mel om nødvendig.
La deigen heve i 1 time, eller mer, før du deler deigen i 8 like deler, form dem til boller og la dem heve i 1 time under et klede.
Trykk dem ut til oval fasong, gjerne ganske tynne. Legg dem på stekebrett med bakepapir og strø på tørkede korianderblader. Press bladene litt ned i deigen og la dem heve i 30 minutter til. Sett ovnen på full varme, hos meg er det 300 grader.
Stek nanbrødene høyt oppe i ovnen i 6 – 8 minutter. De skal bli få fin farge, men pass på at ikke de svir seg, for dette går fort.
Når de er ferdige smører du dem med ghee eller smør og serverer.
Et lite tips: Stek noen av brødene halvveis og legg dem i fryseren. Når du skal bruke dem, tar du dem opp av fryseren, de tiner raskt, og steker dem ferdig, før du smører dem med ghee (eller smør)
Nanbrød med koriander
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Lammetagine er en deilig nordafrikansk middagsrett. Mye av maten i nordafrika er laget i en tagine, som er en slags leirkrukke med et konisk lokk. Det fine med denne er at den kan settes direkte på åpen varme. Om du ikke har en tagine, kan du bruke en stor gryte. 1 kg lammefilet 1 ts kajennepepper 2 ts sort pepper 1 ss gurkemeie 1 kanelbark 2 ss malt ingefær 1 ss malt spisskummen 4 ss olivenolje 3 finhakkede løk 4 finhakkede fedd hvitløk 2 gulrøtter i terninger 1 flaske (eller 2 bokser) hakkede tomater (helst Mutti) 100 g tørkede aprikoser 50 g dadler 1 klype safran 2 dl hønsekraft, ev. fond eller buljongterning og vann Skjær lammefileten i terninger. Bland kajennepepper, sort pepper, malt ingefær, gurkemeie, kanelbark og malt spisskummen. Gni kjøttet inn med halvparten av krydderet og la det hvile over natten. Resten av krydderblandingen skal brukes i sausen senere. Varm olivenolje i taginen. Stek løk, hvitløk og gulrøtter sammen med resten av krydderblandingen på lav temperatur i 8-10 minutter. Tilsett kjøttet og la det brunes med i noen minutter. Tilsett hakkede tomater, aprikoser, dadler, safran og hønsefond. La det koke i 30 minutter. Server lammetagine med hakket koriander og naturligvis couscous, smakt til efter behag. Jeg har tilsatt finhakket mynte, finhakket koriander og rosiner. Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.
Flan de Naranja er en spansk appelsin- og karamellpudding. Til forandring fra karamellpuddingen vi bruker i Norge, inneholder ikke denne verken melk eller fløte.
Karamell:
150 g sukker
6-8 ildfaste porsjonsformer
Smelt sukkeret på middels varme i en stekepanne til en lys brun karamell. Fordel karamellen i porsjonsformene, hold formene med grytevotter og sving rundt, så du får karamellen oppover kantene også.
Puddingen:
4 store appelsiner
300 g sukker
1 vaniljestang, delt i to på langs og frøene skrapt ut
14 store eggeplommer
2 store egg
Riv skallet fra 2 av appelsinene fint (kun det gule), press deretter saften fra alle og mål opp 4 dl i en kjele. Tilsett appelsinskall, sukker, vaniljestang og frø og kok opp på middels varme. Rør av og til for å løse opp sukkeret. La blandingen koke i 2 min. på lav varme, før du skrur av varmen.
Visp sammen eggeplommene og hele egg i en bolle og hell appelsinblandingen over eggene, mens du rører hele tiden. Sil egg- og appelsinblandingen gjennom en fin sil over i en mugge.
Fordel blandingen i hver porsjonsform og sett dem i en dyp langpanne i ovnen på 200 grader. Hell kokende vann rundt dem, til vannet dekker 2/3 av formene. Sett ned varmen i ovnen til 100 grader etter 5 min. og stek til puddingene er litt faste. Ta formene ut av ovnen og sett kaldt over natten.
Ved servering skjærer du forsiktig langs kanten på hver form med en liten kniv, legger tallerkenen du skal servere på oppa hver form og snur fort rundt.
Server flan de Naranja med pisket krem eller vaniljeis.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Mojito er en frisk, rombasert drink. Opprinnelsen er ukjent, men La Bodeguita del Medio, en bar i Havanna på Cuba gjorde den kjent. Denne oppskriften er passe til 1 drink.
4 cl hvit rom
2 cl nypresset limesaft
3 kvaster mynte
2 ts sukker
sitronbrus
Mos mynten med sukker og limejuice og hell over i drinkglass. Fyll opp med isbiter, tilsett rom og fyll opp med sitronbrus.
Pynt med en myntekvast eller limeskive, og server med sugerør.
Du finner flere spennende og velsmakende drinker HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Carpaccio av laks smaker godt som forrett, til lunsj eller som en deilig, sval rett på varme sommerkvelder.
400 g laksefilet, gjerne salma
4 ss olivenolje av god kvalitet
4 ss limesaft
1 ss pepper, grovknust
2 ts salt
Saus:
2 dl creme fraiche
1 ss revet pepperrot (får på tube)
3 ss dill, finhakket
1 ss sitronsaft
Salt og pepper
Bland sammen alle ingrediensene og sett kaldt til det skal brukes.
Pynt:
kjørvel
grønne erter, kokt raskt opp og skylt under kaldt vann
babyleafsalat
parmesanost, skjært med ostehøvel
Legg laksefileten i fryseren ett par timer. Ta den ut og skjær den i syltynne skiver med skarp kniv. Bre skivene utover 4 porsjonstallerkener eller et fat og dryss over salt og pepper.
Bland olivenolje og limesaft og drypp blandingen over fisken, før du lar fisken hvile i kjøleskap 20 minutter. Pynt med parmesan, salat, erter og kjørvel og server sammen med sausen og ev. godt brød.
Carpaccio av laks
Et lite tips til slutt, er at denne musserende vinen passer perfekt til carpaccio av laks.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.