Tapasrestepizza

Tapasrestepizza er en supert når du har tapasrester. Vi spiser tapas ganske ofte og mye av grunnen er at det kan varieres nesten i det uendelige.

Oppskrift på pizzabunn finner du her.

Etter å ha forstekt bunnen, smører jeg på pizzasaus. Min består av hakkede tomater (helst Mutti), finhakket løk, hvitløk, oregano, salt og pepper. Alt kokes lenge, til den smaker naturlig søtt.

Deretter legger jeg på osterestene etter tapasen. Her har jeg brukt diverse spanske oster, som selges i 5-pakk, spesielt beregnet til tapas. Du kan selvfølgelig bruke de ostene du vil, men jeg anbefaler at du bruker ihvertfall èn som er vellagret og kanskje en blåskimmelost (ja da, det smaker godt på pizza, selv om du ikke liker det på brødskiva).

På toppen har jeg lagt ananas, soltørket tomat i stimler, småtomater delt i to, syltet paprika, rødløk i strimler og forskjellige pølser (både spekepølser og pølser beregnet for grillen). Det smaker også godt med serranoskinke på. Om du legger den på toppen og steker den, blir den litt som bacon. Du kan også vente med å legge den på til etter stekingen, det smaker også godt.

Pizzaen stekes videre på høy temperatur, til den er gyllen og fin.

Tapasrestepizza
Tapasrestepizza

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bayonneskinke med aspargessaus og hasselbackpoteter

Bayonneskinke med aspargessaus og hasselbackpoteter er en deilig kombinasjon og vi bruker det alltid i løpet av sommeren, men det smaker godt andre årstider også. Jeg jukser litt og bruker aspargessuppepulver som utgangspunkt.

 

Skinka:

1 rå bayonneskinke

1 glass asparges

Legg skinka i en ildfast form og hell kraft fra aspargesen over. Pakk folie rundt og sett i ovnen på 200 grader i 45 minutter.

Sausen:

1 pose aspargessuppepulver

1/2 mengde væske av det som står på posen

Bland sammen i en kjele og kok opp under omrøring.

Oppskrift på hasselbackpoteter finner du her.

Server med aspargesen fra glasset eller fersk asparges som er smurt med olje og grillet raskt på alle sider.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Brasiliansk kylling med båtpoteter

Brasiliansk kylling med båtpoteter er smakfult uten å være sterkt.


10 kyllinglår med skinn og bein (ev. 5 kyllingbryst)

1 potte koriander

1 sitron, skall og saft

2 lime, kun saften

1 ss brasilianske kryddermiks

1 ss kreolsk krydder

3 ss olivenolje

1 ss løkpulver

1 ss hvitløkspulver

1/2 ss paprika

1 ss oregano, finhakket

1/2 ss sort pepper

Marinade:

Bland sammen koriander, olje, sitronsaft, skall, limejuice og krydder. Smør blandingen på kyllinglårene, dekk til og sett kaldt i minst 3 timer.

Stek kyllingen på 175 grader i 40-50 minutter til de avgir klar kjøttkraft, om du stikker i dem med en kniv.

Hell stekekraften over dem med jevne mellomrom de siste 20 minuttene av tilberedningstiden. Sett ovnen på grill de siste 5 minuttene, for å få sprøtt skinn.

Mens kyllingen er i ovnen, forberedes sausen.

Sausen:

2 ss olivenolje

2 ss smør

4,5 dl oksekraft (eller vann og fond/buljongterning)

2 dl fløte

2 ts svart pepper

3 ss hvetemel

2 ts kreolsk krydder

1 dæsj «Hot Sauce»

2 ts hvitløkspulver

2 ts løkpulver

Smelt smør i olje i en kjele. Rør inn melet, tilsett krydder og kraft. Rør godt til det har kokt opp. Tilsett kremen og «Hot Sauce» og la det koke på svak varme i ca. 5 minutter.

Serveres med en god salat og båtpoteter, som du lager enkelt på denne måten:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potene i båter, legg dem i langpanna, krydre med ønsket krydder, f.eks. brasiliansk eller cajunkrydder og litt salt, risle over litt mer olje og sette dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Server gjerne brasiliansk kylling med båtpoteter og brasiliansk ostebrød til.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fetaostbiffer med tzatziki

Fetaostbiffer med tzatziki smaker godt med både ovnsbakte poteter som middag, og som lunsj i pitabrød. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

3 skiver smuldret loff

2 dl vann

800 g lammedeig eller karbonadedeig

2 egg

1 finhakket rødløk

3 ss tzatzikikrydder

2 ts pepper

2 finhakkede røde paprikaer

1 dl finhakket persille

100 g fetaost i terninger

Bløt loffen i vann. Tilsett kjøttdeig, egg, rødløk, tsazikikrydder, pepper, rød paprika, finhakket persille og fetaost. Form deigen til biffer og stek dem i smør i stekepanne til de får fin farge på begge sider, før de legges over i ildfast form og etterstekes ved 225° i ca. 10 minutter.

Server fetaostbiffer med tzatziki, ovnsbakte poteter og salat. Eller legg biffene i pitabrød med tzatziki og salat som en lettere lunsjrett.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Helstekt kylling på grønnsaksseng

Helstekt kylling på grønnsaksseng er saftig, godt og enkelt å lage. I tillegg er det praktisk med hele måltidet i samme form.

800 g poteter i tynne skiver

4 fedd finhakket hvitløk

2 strimlede løk

1 pk sopp i skiver, f.eks. aromasopp

1 ss estragonkrydder

20 cherrytomater

1 potte frisk estragon

1 dl kyllingkraft eller vann og fond

……

200 g smør

2 ss estragonkrydder

Salt og pepper

Smør en stor ildfast form og legg i potetskiver, hvitløk, løk, cherrytomater og sopp.  Krydre med estragon, pepper og salt. Hell over kyllingkraft og sett formen i ovnen på 200 grader, mens du gjør klar kyllingen.

Fyll kyllingen med frisk estragon og krydre den med salt, pepper og tørket estragon. Legg den på toppen av grønnsakene, slik at dryppet fra kyllingen gir smak til grønnsakene og stek videre på 200 grader, langt ned i ovnen. Smelt 200 g smør og rør inn masse estragon, litt salt og pepper. Kyllingen smøres med denne blandingen hvert kvarter hele steketiden. Snu kyllingen når den har fått fin farge på oversiden. Når den har fått fin farge under også, er den trolig klar. Sjekk om det kommer klar kraft ut, ved å stikke en spiss kniv inn ved låret. Om det kommer blod, må den stå litt til. Det tar ca. 1-1,5 time, avhengig av størrelsen på kyllingen.

Helstekt kylling på grønnsaksseng
Helstekt kylling på grønnsaksseng

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Coral Sea

Coral Sea er en deilig sommerdrink med sitrus. og kokossmak.

30ml Malibu

30ml hvit rom

30ml kokosnøttkrem

30ml ananasjuice

20ml blå curacao

Bland alt utenom blå curacao i en drinkmikser, sammen med is. Rist til drinken er kald og sil over i glass. Hell blå curacao langs siden av glasset, så den legger seg i bunnen.

Coral Sea
Coral Sea

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Italiensk 3-retters meny

Italiensk 3-retters meny er en hyggelig og velsmakende middag, som krever litt forberedelser, men som er enkel å håndtere når gjestene har kommet.

Velkomstdrinken er limoncello spritz, som du finner oppskrift på HER. Den er en blanding av limoncello, soda og prosecco og smaker friskt og godt.

Forretten er antipasti, med italiensk spekemat, oliven, soltørka tomater, ost og kjeks etter eget ønske. Hele forretten legges klar i forveien, bortsett fra kjeksen, som legges på ved servering. Til antipastien serverer jeg en hvitvin fra Josetta Saffirio, i Piemonte. Den finnes dessverre ikke på polet, men de kan sikkert hjelpe deg å finne en hvitvin som passer.

Italiensk 3-retters meny
Italiensk 3-retters meny – antipasti

Hovedretten er en rett vi kaller «begersvingenlam». Den er lam på italiensk vis, med en helt nydelig skorpe av en blanding av loff, krydder, urter og olivenolje. Du finner oppskrift på denne retten HER. Ripasso smaker perfekt til lam og jeg har valgt denne, som heter Tezza Ma Roat Ripasso Superiore

Italiensk 3-retters meny

Desserten er en av mine favoritter, limoncellotiramisu. Jeg lager limoncello selv, men du får kjøpt den på polet også. Du finner oppskrift på limoncellotiramisu HER.

Limoncellotiramisu
Limoncellotiramisu

Til desserten serverer jeg et glass iskald limoncello og om du ikke lager selv, kan du f.eks. kjøpe denne, som heter Bottega Limoncino Bio, på polet:

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Brownieskjeks med peanøttsmørkrem

Brownieskjeks med peanøttsmørkrem er, i tillegg til å være kjempegode, også glutenfrie. Du kan bytte ut rismelet med hvetemel å få vanlige kjeks. Kjeksene kan gjerne spises alene, eller sammen med en deilig dessert, som f.eks. iskrem, eller du kan fylle dem med den deilige peanøttsmørkremen.

350 g hakket, mørk sjokolade

40 g smør

2 egg

150 g sukker

1 ts vaniljeekstrakt

1 klype salt

35 g rismel

¼ ts bakepulver

Smelt 200 g sjokolade og smør over vannbad. Visp egg, sukker og vaniljeekstrakt i 15 minutter. Tilsett siktet hvetemel, bakepulver, salt og resten av sjokoladen og bland alt godt sammen. La røra hvile i romtemperatur i 10 minutter slik at den blir litt fastere. Sett røra på et bakepapirkledd stekebrett med en spiseskje. Sett dem med litt avstand, for de flyter litt ut ved steking. Stek dem i cirka 8-10 minutter på 180° grader. Avkjøles på stekebrettet noen minutter før du avkjøler dem videre på rist.

Kjeksene kan fint nytes som de er, eller fyll dem med peanøttsmørkrem

 

Peanøttsmørkrem:

160 g melis

280 g  peanøttsmør

80 g mykt smør

1 ts vaniljeekstrakt

Ca 0,8 dl kremfløte

Miks alt godt sammen, så det blir luftig, unntatt kremen. Miks inn krem, til det får en passe kremet konsistens. Smør kremen på kakene og kos deg.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Villsvinfilet

Villsvinfilet er ikke så lett å finne i Norge, men rett over svenskegrensen finnes den i frysedisken mange steder.

La kjøttet hvile 30 minutter på kjøkkenbenken før du steker det.

Krydre fileten med salt og pepper. Brun den raskt i stekepannen på alle kanter, i en blanding av olje og smør på middels varme. Legg kjøttet i en ildfast form og sett det i ovnen på 140 grader til steketermometeret viser 62 grader. Det tar ca. 20 minutter. La kjøttet hvile i 5 min. før du skjærer i det.

 

Du kan servere villsvin med mye forskjellig, men jeg har valg pommes frites, soppsaus og en rotpuré denne gangen.

Sausen:

2 pk sopp i skiver

2 finhakkede løk

1 klatt smør

2 fedd finhakket hvitløk

5 dl fløte

4 ss kylling- eller kantarellfond fond, ev. buljongterning

pepper

Brun soppen og løken godt i smør. Tilsett hvitløk og la den frese med noen minutter. Tilsett fløte og fond. La det koke til det tykner. Smak til med pepper og ev. mer fond om du ikke synes det er salt nok.

Villsvinfilet
Villsvinfilet

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Ceviche

Ceviche er en rett fra Argentina, der fisken blir “kokt” i syren fra lime. Den smaker deilig som en forrett, som en del av et tapasmåltid eller en liten lunsj. Det er viktig at fisken er veldig fersk. Jeg bruker alltid Salma, som er vakumpakket.

Denne oppskriften er passe til 8 personer, som forrett.

400 g laks

1 pk ferske, argentinske villreker

1/2 mango i terninger

1 rød chili, finhakket

Saften av 1 lime

1 finstrimlet vårløk

1 liten potte koriander, kun blader.

Skjær laksen i tynne skiver og legg dem over i porsjonsskåler. Risle over godt med limesaft. Dryss over resten av ingrediensene og sett kaldt i minimum 1 time. Om du foretrekker laksen helt “gjennomkokt”, kan det stå over natten.

Ceviche
Ceviche

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.