Treretters middag med venner

Vi skal ha venner på besøk og lage treretters middag. Når jeg tenker ut menyer, tar jeg alltid hensyn til at jeg vil være så mye som mulig sammen med gjestene. Det gjør at så mye som mulig enten er klart i forveien, så det kanskje bare skal kokes opp eller at det står i ovnen og nesten er klart når gjestene kommer.

Forretten:

Forretten blir enkel, med grillet hvit asparges i parmaskinke. Den serverer vi med et par salatblader fra hagen, hollandaisesaus og revet Holtefjell XO fra Eiker gårdsysteri. Osten minner ganske mye om en parmesan og passer perfekt. Pynten er en basilikumkvast. Du finner oppskriften HER.

Hovedretten:

Den neste delen av middagen, hovedretten består av poteter skåret i tykke staver lagt i langpanna. De smøres på alle kanter med olivenolje og krydres med salt og pepper. I tillegg legger jeg på stilker av timian, skiver av lime og hele fedd med hvitløk. Potetene stekes i 20 minutter på 300 grader og deretter 1 time på 200 grader.

Grønnsakene og sausen er i én miks. Del gulrøtter, persillerot og sellerirot i bittesmå terninger. Skjær maisen av to maiskolber, bland alt i en kjele, legg i en grønnsaksbuljongterning og hell over fløte så det dekker. Kok det på lav varme til grønnsakene er møre. Bland inn masse finhakket frisk estragon og masse tørket estragon, salt og pepper mot slutten av koketiden. Den skal ha en god bearnaiseaktig smak. Når det er ferdig kokt, skal det ha sauskonsistens, men om du synes det er for tynt, kan du tilsette litt lys maizenajevner.

Kalven:

Smør kalven med rapsolje, hvitløk, pepper, salt og timian, før du griller den til den er rosa inni. Du kan gjerne bruke steketermometer, men når du får litt trening, kan du kjenne det på kjøttet når det er passe stekt. Fileten er rød når den har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Jeg serverer karamelliserte kastanjer til hovedretten. Det gjøres enkelt ved å spre kastanjer (uten skall) utover et bakepapir strø over masse sukker og la det stå på 200 grader i ovnen til sukkeret har blitt karamell. Det er viktig å følge godt med, så ikke karamellen blir brent. Når det har blitt kaldt, knekkes det fra hverandre og legges i en bolle.

Desserten:

Til den siste retten av middagen, dessert serverer jeg clafoutis med vaniljeis og selvfølgelig en god dessertvin til.

 

Til 4 pers:

3 egg

1 dl sukker

3 dl hvetemel

1 dl kremfløte

1 dl melk

1/2 ts salt

Visp sammen alt for hånd og hell det i porsjonsformer.

Legg på 100 g marsipan i små biter og bær etter eget ønske jevnt utover i formene. Jeg bruker bringebær, kirsebær og blåbær fra hagen denne gangen.

Stek clafoutis på 200 grader til det blir lekkert gyllent. Det tar ca 30 minutter. Serveres med det samme med en god vaniljeis. Du finner oppskrift på min her.

Når middagen er servert, kan du lene seg tilbake og kjenne på den gode stemningen rundt bordet og kose deg med god vin.

Serviset er fra Wedgewood og heter Edme. De fine serviettringene er fra Kalma og jeg har pyntet ekstra med en roseknopp, som gjestene gjerne kan putte i håret eller knapphullet om de vil.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Tiramisu – en deilig italiensk dessert

Tiramisu er en deilig kake/dessert fra Italia. Tiramisu er enkel å lage og har en litt voksen smak, siden den inneholder både dessertvin og kaffe. Du får tak i fingerkjeks i de fleste matbutikker.

3 eggeplommer

3 ss sukker

250 g mascarpone

3 eggehviter

1/4 ts salt

3 dl kald, sterk kaffe (gjerne espresso)

4 ss marsalavin

2 pk fingerkjeks

5 ss revet kokesjokolade

Pisk eggeplommer og sukker lys og luftig, tilsett mascarpone og rør blandingen glatt.

Pisk eggehvitene stive med salt. Bland eggehvitene forsiktig med ostekremen.

Legg et lag med krem i bunnen av et serveringsfat. Bland kaffe med marsalavin. Dypp fingerkjeksene raskt i kaffeblandingen (pass på så de ikke blir for bløte) og legg dem tett i tett på kremen.

Legg et nytt lag med krem, kjeks som er dyppet i kaffeblandingen oppå og avslutt med et lag krem. Dryss revet kokesjokolade på toppen og avkjøl i minimum 1 time før servering.

Om du skal ha gjester, kan tiramisu gjerne lages på formiddagen og settes kaldt til den skal serveres.

Du finner flere spennende matretter fra Italia, både forretter, hovedretter og desserter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Biff med hjemmelaget bearnaise

Biff med bearnaise er en klassiker. Det smaker aller best når du lager sausen selv. Det er ikke vanskelig, bare du følger oppskriften.

Biffen:

Gni inn oksefileten med rub, f.eks. Menys BBQ-rub. Dette kan gjerne gjøres dagen i forveien.

Fileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.

Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Bearnaisesaus:

Denne oppskriften skal være nok til 4 personer, men det pleier å gå masse av den, så jeg dobler den vanligvis.

3 romtempererte eggeplommer

150 gram smør

2 ts tørket estragon

4 ss vann

2 ss hvitvinseddik

1 finhakket sjalottløk

Salt og pepper


La smøret smelte sakte på lav varme i en liten kjele uten å røre. Til sausen skal vi kun bruke klaret smør, som er den gjennomsiktige blanke delen som blir liggende på toppen.

Ha en liten klatt smør (ikke det smøret vi klaret i forrige punkt) i en annen (liten) kjele. Tilsett sjalottløken, og la dette surre til løken er blank. Tilsett vann, hvitvinseddik og estragon og la det koke inn til halv mengde.

Du har nå tre komponenter som skal blandes, eggeplommene, sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen og klaret smør.

Den sikreste måten å få dette til på, er å blande komponentene over vannbad. Finn frem en kjele som er stor nok til at kjelen med sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen får plass oppi og fyll den med varmt vann. Sett den lille kjelen oppi. Tilsett eggeplommene og bland godt.

Tilsett forsiktig litt og litt av det klarede smøret mens du rører godt (pass på slik at melkestoffene på bunnen ikke blir med).

Smak til med salt og pepper. Ønsker du en tynnere saus, kan du røre inn noen ekstra skjeer med vann på slutten. Pynt med litt frisk estragon.

Server gjerne biff og bearnaise med bakt potet og maiskolber.

Du finner flere oppskrifter med biff her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Olsok

I dag feires Olsok til minne om Olav den hellige, som døde i slaget på Stiklestad 29. juli i 1030. Dagen er fortsatt offisiell flaggdag i Norge og siden denne dagen ofte passet med slåttonna, ble det ofte servert slåttegrøt, som gjerne var rømmegrøt. Om du vil lage din egen rømmegrøt, finner du oppskrift her.

Du finner kalender med flere merkedager her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Manti – shishbarak

Manti eller shishbarak spises i Tyrkia og Midtøsten. Oppskriften er passe til 4 personer.

Makaronien:

320 g makaroni

Salt

Vann til koking

400 g gresk eller tyrkisk yoghurt

4 hvitløksfedd, finhakket

8 ss av kokevannet

Salt

Kok makaroni al dente (nesten ferdig) i vannet tilsatt godt med salt (se på pakka). Hell over i dørslag, men ta vare på litt av kokevannet. Hell makaronien tilbake i kjelen.

Bland yoghurt, hvitløk, litt salt og 8 ss av kokevannet. Rør det inn i makaronien, når den er ferdigkokt. Smak til med salt og pepper.

Kjøttet:

4 ss olivenolje

2 løk, finhakket

400 g lammekjøttdeig

1 ss libanesisk 7-krydder

1 neve bladpersille, finhakket

salt og pepper

Brun løken i oljen i ca. 10 minutter. Tilsett lammekjøttdeig og hakk den opp under stekingen, tilsett salt og pepper. Når kjøttet begynner å få fin farge, tilsettes libanesisk 7-krydder og halvparten av bladpersillen. Bland godt sammen og trekk av varmen.

Servering av manti:

Litt finhakket persille

Mandelflak

Fordel makaronien på fire tallerkener. Legg på kjøtt, resten av bladpersillen og mandelflakene og server.

Du finner matretter fra alle verdensdeler her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Nytt tørkestativ i hagen

Det er ingen ting som lukter bedre enn klesvask som har fått henge ute i frisk luft. Jeg har ønsket meg et tørkestativ av det nostalgiske slaget i flere år og nå har det endelig blitt virkelighet.

Det selges som ferdigsett hos Byggmakker i Hokksund og vi har tilpasset det vår smak, med noen hylleknekter vi hadde liggende og som vi lakkerte hvite. Jeg synes resultatet ble vakkert.

Til klesklypene har jeg tatt i bruk et gammelt melkespann, som er arvet gjennom flere generasjoner, men det er sikkert mulig å finne noe lignende i bruktbutikker.

Gleden var stor da jeg endelig kunne henge opp det nyvaskede sengetøyet ute.

Du finner flere bilder fra hagen og uteplassen vår her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Smuldrepai (eller crumble om du vil)

Smuldrepai eller crumble er en veldig praktisk dessert, når man skal ha gjester. Det er dessuten veldig godt. Du gjør den nesten klar på morgenen, tar frem is og setter paien i ovnen under middagen, så er den klar når gjestene er det. Det er veldig enkelt.

200 g smør

200 g mel

200 g sukker

Bær etter eget ønske

Miks alt sammen til det blir som smuler. Legg valgfrie bær i bunnen av en ildfast porsjonsform og strø godt med smuler over. Stek smuldrepai midt i ovnen på 200 grader til de bobler og er gylne.

Pynt med mynteblad og server smuldrepaien helt varm, rett fra ovnen, med is og gjerne en god dessertvin, for eksempel en Sauternes.

Du finner flere dessertoppskrifter, både enkle og mer avanserte her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tagine – vår favoritt fra Afrikas nordkyst

Etter en tur til Tunisia for mange år siden, gikk vi til anskaffelse av en tagine via internett. Dette viste seg å være et godt kjøp. Vi bestilte også Raz el Hanout, som er et fantstisk godt krydder. Forsendelsen ble stoppet i tollen og jeg må vel innrømme at posen med pulveret så nokså tvilsom ut. Vi fikk det levert etterhvert, med tollvesenets tape over testhullet. Det har blitt litt enklere nå, ettersom Gourmethuset.no har det i sortimentet sitt og vi får det tilsendt fra Sandvika eller reiser dit og henter det selv. Du trenger ikke en tagine for å lage tagineretter. Du kan bruke en gryte, med nesten like godt resultat. Det fine er at man kan bruke hvilket kjøtt eller fisk du vil selv. I denne oppskriften har vi brukt kylling. Vi serverer tabouleh til. Den lages av bulgur som er Nordafrikas svar på ris.

Tabouleh:

Lag bulgur etter henvisning på pakken, men jeg bruker 50 % mer vann så det ikke blir så tørt.

Når bulguren er ferdig hvilt, tilsetter jeg finhakket vårløk eller rødløk, mynte, persille og rosiner. Dette kan varieres etter smak og behag.

Tagine 4 pers:

4 ss nøytral olje helles i tagninen og varmes opp

2 løk strimlet

4 fedd hvitløk finhakket

4 kyllingfileter i strimler

Stekes sammen til det får fin farge.

Tilsett 2 finhakkede chili, 1 cm. fersk ingefær, litt safran, 1 kanelbark (eller 1 ts vanlig kanel), 1 ss Raz el Hanout, pepper, salt, 1 ts tomatpuré, litt kyllingkraft og saften av 1 lime.

10 minitomater deles i to, 3 gulrøtter deles i små terninger og tilsettes.

Tilsett også tørket frukt etter eget ønske. De deles i små terninger. Vi har brukt fiken, aprikos og dadler.

Alt røres sammen og nå gjør resten seg selv. Setter på lokket og fyll kaldt vann i det lille rommet på toppen. Dette gjør at når fuktigheten fra maten fordamper, kjøles den ned i lokket og renner tilbake i maten. Vi sjekker av og til at det ikke koker tørt og fyller evt. på mer kraft om det ikke er fuktig nok. Denne retten blir nesten bedre jo lenger den får koke. Om du bruker kjøtt fra forpart av f.eks. lam, må den stå lenge, gjerne 2-4 timer, mens kyllingfilet er ferdig etter ca 30 min.

Vi setter taginen rett på bordet, siden den både er dekorativ og holder godt på varmen. Vi koser oss ofte med en Riesling med restsødme til så krydret mat. I dag ble det en Dr. L 2014 Riesling.

Hvor får du kjøpt tagine?
Serviset er fra Indiska. Du får kjøpt taginer på Lille Medina i Oslo, de har også nettbutikk. Det er viktig å kjøpe en som er til koking og ikke en serveringstagine, som ikke tåler så sterk varme. Serveringstaginen er fin til servering av f.eks. taboulet.

Om du forsøker deg på denne retten, kan jeg love deg en spennende smaksopplevelse.

Du finner flere oppskrifter på tunisisk mat her.

 

Salat med bær og sprøstekt parmaskinke

Salat med bær smaker alltid godt, synes jeg. Denne varianten med bær er litt utenom det vanlige og smaker ekstra godt til grillmat eller kylling.

Salat etter eget ønske

Finstrimlet vårløk

Sukkererter (både selve bønnene i skiver og de yngste skuddene)

Små tomater delt i to

Blåbær

Bringebær

Parmaskinke (stekes på bakepapir i stekeovnen på 200 grader til de er sprø og brune).

Alt legges på fat med bærene og skinken øverst.

Salat med bær og sprøstekt parmaskinke
Salat med bær og sprøstekt parmaskinke

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Langtidsstekt svinenakke i burgerbrød

Langtidsstekt svinenakke i burgerbrød er en saftig og deilig rett, som er veldig populær her i huset. Du kan også lage den med grillet kylling, men da må ikke kjøttet steke, kun strimles og varmes opp sammen med BBQ-sausen.

Svinenakken legges i en ildfast form med ca. 2 dl. vann og smøres inn med BBQ-saus. Jeg har brukt Sweet baby rays’s Hickory & Brown Sugar, men du kan selvgølgelig bruke en annen. Svinenakken settes i ovnen på 150 grader og smøres med BBQ-sausen hver halvtime. Etter 6 timer er den klar til å deles i terninger, som vendes i kraften og får stå i 30 minutter til i ovnen.

Serveres med burgerbrød (jeg bruker grove), coleslaw, tomater, agurk, strimlet rødløk og litt finhakket chili (for de tøffe).

Coleslaw: 

Coleslawen lages enkelt ved å blande:

1 pose majones

1 boks creme fraiche

½ lime, saften

2 ss sukker

2 ss HP saus

4 ss agurkmiks

1 ss eplesidereddik

salt og pepper

Til dette rører du inn 1 pose med ferdigrevet gulrot og kål, men om du har lyst på litt mer jobb, kan du rive gulroten og finsnitte kålen selv.

Du finner flere oppskrifter med svinenakke her.

Langtidsstekt svinenakke i burgerbrød
Langtidsstekt svinenakke i burgerbrød

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.